Toekan

Wat is een toekan?

De Toekan is een grote zwarte vogel van ongeveer 35 tot 65cm hoog. Er zijn bijna 40 soorten verschillende toekans.
Je hebt bijvoorbeeld de roodsnavel toekan, de reuzentoekan en de zwartsnavel toekan.
Zijn vleugels zijn kort en zijn staart is lang, zijn rugveren zijn glanzend zwart en vaak heeft hij op zijn borst een bontgekleurd verenpak.

toekan

Dit is de reuzentoekan

De toekans zijn familie van de spechtvogels, de poten zijn gebouwd zoals een spechtvogel.

reuzentoekan

De groene spechtvogel

Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit, het meest opvallende kenmerk van de toekan is de grote snavel die ook veel kleuren heeft. De snavel is bijna net zo groot als het dier zelf.
Waarom de snavel zo groot is daar zijn de wetenschappers het nog niet over eens, men denkt dat toekan een grote snavel heeft, om het reukvermogen groter te maken, maar daarvoor bestaat geen bewijs.

Waar wonen toekans?

De toekan komt voor in de tropische gebieden van Zuid en Midden Amerika. In Argentinie, Mexico en ook in Suriname. Ze komen niet voor in Nederland, alleen bijvoorbeeld dierentuinen zoals in Artis, maar niet in de vrije natuur. Ondanks hun opvallende kleuren zijn ze nauwelijks te herkennen, totdat ze gaan vliegen of roep laten horen. De vogels leven in groepen van ongeveer twaalf dieren. Elke groep heeft verschillende slaapplaatsen, en ze verhuizen als ze gestoord worden.

Het voedsel van de Toekan

De toekan eet vooral vruchten die ze met het einde van de snavel plukken, dan achterover gooien en doorslikken. Ze eten ook insecten en kleine reptielen en soms vallen ze zelfs vogelnesten aan.

Voortplanting

De toekan maakt zijn nest in holtes van bomen. Ze maken niet zelf hun nesten , maar ze gebruiken bestaande holtes in de bomen die ze groter maken, door het rottende hout weg te halen. Het nest wordt met verse bladeren bekleed en die worden vervangen als ze verwelkt zijn.

Het vrouwtje legt 2 tot 4 witte eieren, die in 2 tot 3 weken uitgebroed worden.. De beide ouders, moeder en vader zorgen voor de jongeren. Na 6 tot 9 weken vliegen de jongen uit.

toekan voortplanting

Dit is de roodsnavel toekan die veel voorkomt in Suriname, hij wordt daar de “Bigikuyake ” genoemd.

spreekbeurt
 

5 Responses to “Toekan”

  1. vogelspotter12

    er mag best wat meer informatie staan en wat meer plaatjes want die kan men dan ook weer overnemen maar de belangrijkste informatie is goed weer gegeven

  2. ik vind de toekan een mooi dier en ziet er lief en donzig uit

  3. Britt

    Leuk ik heb een tien gekregen van de juf echt dankjewel!!!!!!