Tennis

Deze spreekbeurt gaat over tennis. Tennis is een populaire sport, die in allerlei landen gespeeld wordt. In deze spreekbeurt kom je meer te weten over de geschiedenis van tennis, de spelregels van tennis en de puntentelling van tennis.

Algemene informatie over tennis

tennisTennis is een balsport, die met twee of vier spelers gespeeld kan worden. Als je tennis met twee spelers speelt, speel je een enkelspel. Als je tennis met vier spelers speelt, speel je een dubbelspel. De bedoeling van tennis is het over en weer slaan van de tennisbal over het tennisnet, door de tennisracket te gebruiken. Vroeger werd tennis ook wel Lawn tennis genoemd, omdat het toen alleen nog maar op gras werd gespeeld. Tegenwoordig wordt tennis meestal op gravel gespeeld. Dit is een rood gemalen baksteen, als een soort grind. Gravel wordt in de meeste tennisbanen gebruikt omdat je niet snel uit kan glijden op dit materiaal. Hierdoor is tennissen leuker en gemakkelijker.

Er zijn enkele internationale tennistoernooien die veel bekeken worden door liefhebbers van tennis. De populairste tennistoernooien zijn the US Open en Wimbledon. Bij US Open spelen de spelers op gravel, maar bij Wimbledon spelen de spelers op gras.

De geschiedenis van tennis

tennis geschiedenisVeel mensen denken dat tennis een moderne, nieuwe sport is, maar dit is eigenlijk niet waar. Zelfs in de Middeleeuwen speelde men namelijk al tennis. Het werd toen iets anders gespeeld dan nu, maar het idee is hetzelfde. Zo speelden de mensen vroeger tennis met een bekleedde bal die gevuld was met haar. Deze bal werd van de palm geslagen, door de blote hand te gebruiken. Later werd er een handschoen gebruikt en weer later gebruikten de mensen bij het spelen van tennis een slaghout. Pas in 1500 begon men de racket te gebruiken die we nu nog steeds gebruiken.

Waarom tennis precies tennis wordt genoemd, is niet helemaal duidelijk. Sommige mensen zeggen dat dit komt omdat de ballen werden gemaakt in de stad ‘Tinnis’, in Egypte. Andere zeggen dat tennis zo wordt genoemd vanwege het Franse woord ‘Tenez’. Dit betekent ‘daar komt ie’.

De spelregels van tennis

Om tennis te kunnen spelen, moet je eerst de spelregels van het spel kennen. Ken je deze spelregels niet, dan weet je niet hoe je tennis moet spelen en is de kans groot dat je er niet zo goed in bent. Zo is het ten eerste belangrijk om te weten waar de lijnen liggen, omdat dit de grenzen zijn waar je de bal binnen moet slaan. Daarnaast moet je ook weten waar en wanneer je de bal terug moet slaan en hoeveel punten je moet halen om te winnen. Ook is het belangrijk om te weten dat de eerste service altijd vanaf de rechterkant van de baan wordt genomen. Doe je dit niet, dan zijn de punten die je maakt bij de eerste service niets waard.

Andere spelregels van tennis zijn:

 • De bal mag maar één keer in het vak van de speler stuiteren voor de speler deze terugslaat.
 • De bal moet één keer stuiteren na een service.
 • Als de bal bij de service op het net kaatst, mag de service opnieuw. Dit wordt een let genoemd.

De puntentelling van tennis

Als je tennis wil spelen moet je niet alleen de spelregels kennen, maar ook de puntentelling. Voetbal heeft bijvoorbeeld een vrij standaard puntentelling, maar dit is bij tennis niet zo. Om de sport te begrijpen, is het belangrijk dat je weet hoe de puntentelling werkt. Bij tennis speel je namelijk altijd met games. Je wint een game als je vier punten hebt. Deze punten worden geteld met de cijfers vijftien, dertig, veertig en het woord ‘game’. Als de spelers allebei veertig punten hebben, heet dit ‘deuce’. Nu moet de game doorgaan totdat er één speler met twee punten voor staat. Deze twee punten worden het voordeel en het gamepunt genoemd. Verlies je na het behalen van het voordeel, dan ga je weer een stap terug en is er weer ‘deuce’. Je moet dus echt twee punten voorstaan op je tegenstander als je allebei veertig punten hebt.

De eerste speler die zes games heeft gewonnen, heeft een set gewonnen. Wel moet de winnaar altijd een voorsprong hebben van twee games. Is de score 5-5, dan worden er zeven games gespeeld. Is de score 6-6, dan wordt er gespeeld tot zeven punten. Dit heet ook wel een Tiebreak. De speler die deze Tiebreak wint, wint de game en de set. Om te winnen, moet je als vrouw drie sets winnen en als man vijf sets.

Bronnen

 

21 Responses to “Tennis”

 1. wel goed maar de spelregels zijn niet duidelijk het zou beter zijn om ze duidelijk te maken en goed vertellen wat de regels zijn

 2. echt super ik ga mijn spreekbeurt dinsdag doen

  • klopt ik moet hem ook bijna doen de spelregels kunnen wat beter zijn maar echt super ik hoop dat het goed gaat

 3. ik doe mijn spreekbeurt 22 mei en ik ben nu veel meer te weten gekomen :p :)

  ;)

 4. quux van luik

  het US open word niet gespeeld op gravel maar op hardcourt.

 5. quux van luik

  maar voor de rest goede spreekbeurt hoor :)

 6. Dankuwel voor deze site heel handig heb op 18 juni spreekbeurt gehaald

 7. yentle

  ik speel tennis dus het leek me wel leuk

 8. Dit is wel handig maar ik zit zelf ook onder tennis en ik weet er zo wel meer van

 9. ik vind het een leuke onderwerp ik ben er meer over geweten gekomen tnnx !

 10. Sukaina

  Ik wil weten wat moet ik goed in zijn?Help me!! ik ben 9 jaar Wie het weet Beantwoord!!!! dan plzzzzzzzzzzzz IK HEB ATIJD EEN 0 PLZZZ HELP :(

 11. lucas

  super website ik heb morgen mijn spreekbeurt en door deze site heb ik hem af <3

 12. Heel goed alleen staat er dat de vrouwen 3 sets nodig hebben om te winnen en de mannen 5 maar dat is alleen bij Grand Slams. Normaal gesproken moet je gewoon 2 sets winnen.

 13. de spelregels moeten duidelijker voor de rest is het toppie👍😃.
  Als de bal bij de service op het net kaatst, mag de service opnieuw wanneer de bal in de service vak raakt.