YouTube

logo_youtubeYouTube is een website die je kunt gebruiken om filmpjes van anderen te kijken en filmpjes te plaatsen. Zo kun je de videoclips van jouw favoriete muzieknummers bekijken op YouTube, maar is het ook mogelijk om zelf filmpjes op de website te zetten. Heb je bijvoorbeeld een filmpje gemaakt van jouw huisdier en wil je dit filmpje graag aan anderen laten zien, dan kun je jouw filmpje op YouTube zetten. Heb je dit gedaan, dan kunnen andere mensen jouw filmpje via YouTube vinden en bekijken. Ben je benieuwd hoe YouTube ontstaan, welke functies YouTube nu heeft en hoe je geld kunt verdienen met deze website? Lees dan meer over YouTube in deze spreekbeurt.

De geschiedenis van YouTube

YouTube.com is opgericht in het jaar 2005 en werd door drie medewerkers van PayPal gestart, namelijk Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim. In het jaar 2005 waren er nog niet zo veel mensen bezig met computers, maar deze drie mannen zeker wel. Zij maakten de link http://www.youtube.com aan op 15 februari 2005 en gingen hierna aan de slag met het opbouwen van de website. De eerste video werd op 23 april 2005 door Jawed toegevoegd en in mei 2005 lieten de mannen aan anderen zien hoe de website eruit zou zien. Een half jaar later was de website helemaal af en bestuurden de drie oprichters YouTube vanuit een garage in Amerika.

Al snel werd YouTube steeds populairder. In 2006 stond de website in de top 10 van de meest bezochte websites van de wereld en in 2009 werd YouTube uitgeroepen tot website van het decennium. Deze verkiezing won YouTube van websites als Google, Wikipedia en Facebook.

Sinds de oprichting in 2005 zijn er langzaam maar zeker steeds meer video’s op YouTube verschenen. In 2006 stonden er al ruim 6,1 miljoen video’s op de websites, maar dit aantal is sinds 2006 alleen nog maar groter geworden. Nu is YouTube zo populair dat iedereen die een video wil kijken of delen, eigenlijk wel gebruik maakt van deze website.

De functies van YouTube

youtube_logo_nieuwMet YouTube kun je twee dingen doen, namelijk het uploaden van video’s en het bekijken van video’s. Als je een video ‘upload’ betekent dit gewoon dat je de video op de website van YouTube zet en ervoor zorgt dat andere mensen jouw video ook kunnen kijken. Om een video op YouTube te kunnen zetten, hoef je alleen een gratis account aan te maken bij YouTube en de video vervolgens op jouw account te zetten. Om video’s te kijken op YouTube, heb je geen account nodig.

Naast het uploaden en kijken van video’s, kun je video’s op YouTube ook beoordelen met een duimpje omhoog of een duimpje omlaag en reacties achterlaten onder een video. Om video’s een duimpje omhoog of omlaag te geven en een reactie achter te laten onder een video, heb je ook een account bij YouTube nodig.

Geld verdienen met YouTube

Je zou het bijna niet geloven, maar er zijn mensen die geld verdienen met YouTube. Zij zetten leuke video’s op de website en verdienen geld met de reclames die voor de video afgespeeld worden. Klikt er namelijk iemand op deze reclame, dan krijgt degene die het filmpje op YouTube heeft gezet een deel van het geld dat het bedrijf van de reclame hiermee verdient. Zet je veel video’s op YouTube, worden deze video’s goed bekeken en wordt er veel op de reclames geklikt, dan kun je hier veel geld mee verdienen.

Leuke weetjes over YouTube

Wist je dat…

 • Sommige mensen beroemd zijn geworden via YouTube? Denk maar eens aan Justin Bieber. Zijn moeder zette enkele filmpjes van hem online en een directeur van een platenmaatschappij kwam deze filmpjes tegen. Hij gaf Justin Bieber een contract en nu is Justin Bieber een van de bekendste zangers van de wereld. Allemaal dankzij YouTube!
 • YouTube eigenlijk werd opgestart als een soort dating site met video’s? Uiteindelijk was dit toch niet zo’n goed idee en werd YouTube een gewone video site.
 • De oprichters van YouTube geen eigenaar meer zijn van de website? Enkele jaren geleden werd YouTube namelijk aan Google verkocht voor 1,65 miljard dollar.
 • YouTube iedere dag 100 miljoen kijkers van over de gehele wereld heeft?
 • YouTube ieder jaar 1 triljoen views heeft?
 • Er iedere minuut voor 300 uur aan video’s wordt geüpload?
 • Je 50 jaar nodig hebt om alle video’s op YouTube te bekijken?
 • Het nummer Gangnam Style van Spy de meest bekeken video van YouTube is? De videoclip van dit gekke liedje werd 2,3 miljard keer bekeken.
 • YouTube geblokkeerd is in sommige landen? In landen als China, Turkmenistan, Syrië en Sudan kun je geen filmpjes kijken op YouTube.
 

11 Responses to “YouTube”

 1. muurkrant youtube

  ik had er heel veel aan dank je wel doei

 2. obs Ekke De Haan

  het is wel veel info maar mag meer

 3. ik had er veel aan

  ik had er veel aan dank je

 4. smikkelbeer

  goeie website
  heb er veel aan gehad thx

 5. Ik heet........

  Ik ga nu mijn spreekbeurt hier over doen wan het is een best leuk onderwerp.Dankjewel voor dit leuke onderwerp.