Beren

Inleiding

Ik houd mijn spreekbeurt over beren omdat ik het mooie machtige dieren vind. Eerst wil ik wat vertellen over de soorten beren

IJsbeer

De IJsbeer is een van de grootste beren. De naam ursus martinimus is Latijns voor “zeebeer”. Deze naam krijgt de ijsbeer omdat hij in het water zo’n 20 km per uur haalt.

Bruine beer

Komt het meest voor van de beren. Hoewel hij al op veel gebieden waar hij eerst leefde uitgestorven is. De bruine beer heeft veel ondersoorten. Eén daarvan is de bekende grizzly beer uit Amerika.

Zwarte beer

Is een van de kleine beren. Leeft in Noord-Amerika. Hij staat bekend om het plunderen van afvalbakken en picknickmanden.

Kraagbeer

Hij leeft in Iran tot Japan. Zijn Latijns naam is selenarctos, dit betekend maanbeer. Maanbeer verwijst naar de aftekening op zijn borst.

Maleise beer

Slapen ’s avonds in een boom 2 m boven de grond. Deze beer draagt ook wel de naam honing beer vanwege voor zijn voorkeur voor honing.

Lippen beer

Deze beer ziet het er het minst uit als een beer. Door zijn lange snuit met soort Sumba- lippen.

Bril beer

Deze is de meest voorkomende beer in het zuiden. Hij is de zogenaamde vegetariër. Hij heeft twee gele lijntjes rond het oog. Van daar de naam brilbeer.

Voedsel

Hoewel ze zeggen dat beren carnivoren zijn, eten zij het minst van de vleesetende zoogdieren vlees. Maar ook het grootste deel van hun voedsel is plantaardig. Zij zijn daarom eerder omnivoor. Hun beste zintuig is het reukorgaan. Daarom zie je wel eens beren op strooptocht achter over zitten en ruiken waar hun prooi zich bevindt.

 

 

Bedreigd

Op alle soorten beren is wel eens gejaagd. Ook sterven er veel uit doordat de leefgebieden steeds kleiner worden. Door de toename van de bevolking. Er zijn 3 soorten bedreigd: Maleise beer, bril beer, kraag beer. En van de ondersoorten eentje van de bruine beer : de grizzly beer.

spreekbeurt
 

5 Responses to “Beren”

  1. ik heb hem af en ik kreeg een 10 van de meester yolo ik ga je vaker gebruiken mijne gaat over beren

  2. naardia

    goede info, maar hij had wel wat langer gemogen, want ik weet wel iets meer maar niet zo heel veel meer. ik heb nog wel wat vragen over beren. wel leuk dat je een paar soorten beren opnoemt. gr n