Bijna jarig?
klik hier!Home   Indonesië

Indonesië


Inleiding

Ik wil graag een spreekbeurt over Indonesië houden. Ik ben er zelf ook geweest, samen met mijn ouders en mijn broertje. Mijn moeder is er geboren en gaat af en toe terug naar haar familie. Ik ben nu drie keer op het eiland Java geweest, toen ik 11 maanden was, bijna 4 jaar en bijna 6 jaar oud.

Omdat mijn opa en veel tantes en ooms daar wonen en ook omdat mijn moeder en mijn kleine broertje daar net 4 weken geweest zijn wil ik hier graag meer over vertellen en laten zien. Ik vond het heel erg dat ik niet mee kon deze keer maar ik mocht niet zo lang vrij van school.

Het Land

Indonesië bestaat uit meer dan 13 duizend eilanden, waarvan ongeveer 1000 bewoond zijn.Er wonen meer dan 200 miljoen mensen. Van deze mensen wonen er zo’n 130 miljoen mensen op Java. Als je over Java rijdt zie je dan ook overal huizen en mensen. Er zijn bijna geen lege plekken meer. Java is niet het grootste eiland. Dat zijn Sumatra en Kalimantan dat ook wel Borneo genoemd wordt.

Nu wil ik iets over Indonesisch eten vertellen. Maar eerst wil ik jullie wat spekkoek laten proeven. Dit heeft mijn moeder vorige week in Jakarta gekocht. De meeste mensen werken op het land en verbouwen rijst. Dat eten ze zelf op. Die rijstvelden zijn heel mooi om te zien. Als de rijst jong is is de kleur heel mooi groen.

Verder komen er uit Indonesië allerlei dingen als thee, koffie, cacao, tabak en kruiden voor in het eten. De mensen eten er veel rijst. Dat noemen ze nasi. Ze eten dat met groente, vlees, ei en zo. Verder eten ze veel mie. Dat vind ik zelf ook heel lekker. Vla of ijs eten ze nooit maar wel fruit als papaya, mango, salaks, bananen en watermeloen. Hier heb ik een salak die een beetje als een appel smaakt.

Als je naar Indonesië toe wilt moet je echt met het vliegtuig. Met de boot ben je wel 6 weken onderweg maar met het vliegtuig ongeveer 1 dag. Het is echt aan de andere kant van de wereld. Je vliegt vanaf Schiphol over Duitsland, over Turkije, India naar Singapore. Daar ga je in een ander vliegtuig naar Jakarta. En daarna soms in nog een ander vliegtuig. Mijn opa woont in het midden van Java.

Het Klimaat

Omdat het land bijna op de evenaar ligt is het er altijd heel heet. De zon staat daar recht boven je hoofd. Vooral in de zomer regent het bijna nooit. De droge tijd is van mei tot oktober. Het is dan wel erg warm, en er valt maar af en toe een buitje dat de natuur weer opfrist. In de winter regent het wel veel, maar het is nooit koud.

Planten en Dieren

Indonesië heeft heel erg veel verschillende planten. Er komen orchideeën voor, bamboe, palmen vandaan en ook bijvoorbeeld vleesetende planten. Ook zijn er verschillende dieren als de komodovaraan, krokodillen, en in het regenwoud orang-oetans. Jullie weten wel, dat is die grote aap die je wel eens op de televisie zit in de spotjes van het Wereld Natuur Fonds. Er zijn nog maar heel weinig van die apen omdat hun huis, het regenwoud gekapt wordt. Hij woont nu alleen nog op Sumatra en Kalimantan (Borneo). De orang-oetang is een sterk bedreigde diersoort, waarvan nog maar zo’n vijfduizend exemplaren in het wild leven.
Verder zijn er nog tijgers, neushoorns, olifanten en beren, maar nog maar heel weinig. Er zijn wel veel slangen die heel gevaarlijk zijn.
Vooral in het tropisch regenwoud heb je heel veel verschillende planten en dieren. In zo’n woud heb je bomen die wel 3 meter dik zijn.

Doordat er zoveel mensen op Java wonen zijn alle regenwouden daar omgekapt en veranderd in rijstvelden om voor eten te zorgen. Op Borneo verdwijen de bossen nu ook heel snel.

De Komodovaraan – Komodo (Foto WNF)

Vulkanen en Aardbevingen

Er zijn ook heel veel vulkanen. Per jaar vinden er wel 10 uitbarstingen plaats. Veel vulkanen roken altijd een beetje. De Merapi is een zo’n vulkaan die al sinds 1987 altijd rookt. In 1994 is er nog veel lava uitgekomen en moesten de mensen die er woonden vluchtten. Als wij in Yogyakarta zijn kunnen we als we naar buiten kijken de top van de Merapi zien.


Ook zijn er aardbevingen, elk jaar meer dan 500. Dat is vaak heel gevaarlijk. Als het op zee gebeurt kun je een vloedgolf krijgen. Dat is dan een tsunami zoals pas op Sumatra is gebeurt. Toen zijn er heel veel mensen verdronken.

Java

Yogyakarta (Yogya)

Ik ga nu dingen vertellen over Yoyyakarta op het eiland Java. Het is de stad waar mijn opa woont en waar we altijd naar toe gaan. De mensen daar noemen de stad Yogya. De 

Kraton

Yogya is een hele bijzondere stad. Er woont nog een sultan die nog steeds heel belangrijk is, net zoiets als onze koningin. De mensen hebben heel veel respect voor hem. Hij woont in de Kraton, een soort paleis. Je kan naar binnen maar als de sultan thuis is mag je niet overal in.


Kraton van de Sultan van Yogyakarta

Becaks

In Yogya heb je ook nog becaks, dat zijn hele leuke fietstaxis. Ik heb er ook vaak ingezeten. Het is alleen wel eng tussen alle auto’s door. Ook stinken de auto’s veel meer dan in Nederland. Verder rij je daar heel veel met taxi’s die voor vakantiegangers heel goedkoop zijn. De mensen daar gaan meestal met de becak omdat die veel minder kost.

Zilver

Verder maken ze in Yogya nog zilveren dingen. Hier heb ik een zilveren becak die we daar gekocht hebben. Ook maken ze kettingen en andere sieraden, zoals deze broche.

Borobudur

De Borobudur is een oude tempel op het eiland Java in de buurt van de stad Yogyakarta. De rare naam betekent zoiets als ‘tempel op de berg’. Jaarlijks bezoeken heel veel vakantiegangers deze tempel. Borobudur is 1 van de 7 wereldwonderen.

Borobudur – Indonesië

Het is enorm veel werk geweest om alle blokken steen op te stapelen. Het heeft wel 40 jaar geduurd om alles te bouwen. De tempel wordt ook stupa genoemd omdat hij een soort klokvorm heeft en in 8 verdiepingen steeds hoger wordt.
De Borobudur heeft 8 etages, de onderste vijf zijn vierkant, de bovenste drie rond. Als je op de Borobudur staat kun je heel goed de Merapi zien.

Stoepa’s op de Borobudur

Op elke verdieping staan weer kleine stupas. Totaal wel 500. Ze zien er uit als klokken, zijn leeg van binnen en je kan je hand door gaten steken en een beeld in het midden aanraken. Ik heb zelf mijn arm daar ook in gedaan. Als je dan een wens doet zeggen de mensen dat die dan ook uitkomt. Op de stenen zijn veel afbeeldingen gemaakt over hoe de mensen vroeger leefden.

Dieng Plateau

Het Dieng Plateau ligt een paar uur buiten Yogya. Het ligt in de bergen en is er best koud en het regent veel. Er zijn heel veel vulkanen en geisers. Dat zijn gaten in de grond waar stinkende rook en water uitkomt. Het ruikt naar rotte eieren, heel vies.

Dieng Plateau – Midden Java

De meertjes in Dieng zijn net sprookjes. Heel mooi, rustig en het water is heel groen. Dat komt door zwavel van de vulkanen dat onder in het meer omhoog komt.

Ramayanaballet

Dit kun je ’s avonds zien in Yogya. Dit is een oud sprookje uit India dat ook in Indonesië heel bekend is. Het gaat over prinses Sita, die ontvoerd wordt door de slechte koning Ravana. Dan wordt ze gered door prins Rama. Met hulp van de zonnenvogel (Garuda) gaat hij achter Ravana aan. In een grote vechtpartij verslaat hij Ravana en neemt Sita mee terug naar huis.
Ik ben 3 jaar geleden bij de voorstelling geweest en dat was heel leuk maar ook wel soms een beetje eng. Ik ben zelfs nog op de foto gegaan met Ravana en Rama.

Rafting

Het leukste wat ik heb gedaan in yogyakarta is Rafting. Je gaat dan met een grote rubberboot over golfjes en watervalletjes.
Als je vooruit wilt komen moet je wel roeien maar ik hoefde dat niet te doen want ik was niet sterk genoeg dus ik moest me vasthouden aan een touw anders viel ik eruit. Je mocht kiezen op welke rivier je wilde Raften. Een rivier was heel wild en een andere rivier was iets rustiger. Mijn vader had de iets rustigere rivier gekozen want we hadden het nooit eerder gedaan.
Dan moest je een helm en een vest aandoen. Twee mannen hielpen met roeien anders was het veel te zwaar voor mijn vader. Op het eind kregen we de foto’s.

Geschiedenis

Nederlands-Indië

Vroeger heette Indonesië Nederlands-Indië omdat Nederland er lang de baas was. Met grote zeilboten voeren de Nederlanders ernaartoe om handel te drijven. Vooral kruiden, tabak en koffie werden meegenomen naar Nederland omdat de mensen dat heel lekker vonden en er veel geld voor over hadden.

Er zijn wel 600 Nederlandse woorden die in het Indonesisch nog gebruikt worden. Bijvoorbeeld handuk, jas, sandal, keran, kulkas, dokter, plester, telepon. Ik kan zelf niet zo veel Indonesisch maar ik kan wel tot 10 tellen: satu, dua….

Indonesië na 1945

In 1945 wilden Indonesië vrij zijn. Toen hebben ze ook een eigen vlag gekregen: Rood, wit. Geen blauw. De eerste president was Soekarno die nog steeds heel populair is. Hij is al lang dood, maar als herinnering dat hij 100 jaar geleden geboren was is er in 2001 nog een postzegel voor hem gemaakt.

Dingen uit Indonesië

Ik wil nu graag wat dingen laten zien die echt uit Indonesië komen.Ik heb niet iets van alle eilanden omdat wij nog niet overal geweest zijn.
Sulawesi – Dit is een huis zoals je op Sulawesi ziet. Hierin wonen de mensen daar. Ook heb je daar hele mooie rijstvelden
Ik ben zelf nooit Sulawesi geweest maar mijn moeder wel vlak voordat ik geboren ben.

Bali – Bali is een heel mooi eiland met hele mooie rijstterrassen. Daar ben ik 1 keer geweest. Op Bali is het heel leuk om vakantie te hebben. Je hebt er prachtige hotels, het is heel mooi weer en de zee is lekker warm. Ook de rijstvelden zijn heel mooi om te zien.

Vragen

 • Wie is er in Indonesië geweest.
 • Waar ligt Indonesië?
 • Wat eten ze in Indonesië zoal?
 • Wat voor beesten komen er voor die we hier niet hebben?
 • In welke stad hebben ze een sultan?

 

 

  21 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen