Dinosauriërs

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Wat is een dinosauriër?
 3. Wanneer leefden de dinosauriërs?
 4. Waar leefden dinosauriërs?
 5. Hoe leefden de dinosauriërs?
 6. Waarom waren de dinosauriërs zo groot?
 7. Waarom zijn er geen dinosauriërs meer?
 8. Hoe worden dinosauriërs gevonden?
 9. Soorten dinosauriërs
 10. Afsluiting

1. Inleiding

Ik hou mijn spreekbeurt over dinosauriërs, omdat ik dit een erg leuk en interessant onderwerp vind. Er is heel veel over bekend, maar zelfs de grote geleerden weten nog niet alles precies. Ik probeer jullie nu in het kort een aantal dingen over deze diersoort van lang geleden te vertellen.

2. Wat is een dinosauriër?

Een dinosauriër is een soort hagedis die lang geleden heeft geleefd. De dinosauriër behoort tot de diergroep reptielen. Er hebben honderden soorten dinosauriërs geleefd. Zij hadden allemaal 4 poten, een lange staart, een dikke huid en ze leefden op het land. De kleur van de dinosauriërs is aan niemand bekend. Maar men neemt aan dat ze een schutkleur hadden, zodat ze goed pasten in hun leefomgeving. Ze plantten zich voort door eieren te leggen. In 1841 noemde de Britse geleerde Richard Owen deze diersoort dinosauriërs en dat betekent “verschrikkelijke hagedissen”.

3. Wanneer leefden de dinosauriërs?

De dinosauriërs ontstonden pas 225 miljoen jaar geleden, terwijl de aarde al ongeveer 4500 miljoen jaar oud is. Zij leefden tijdens het krijt, jura en trias tijdperk. De dinosauriërs leefden ongeveer 160 miljoen jaar en dat is heel lang. Want de mens bestaat pas ongeveer 2 miljoen jaar.

4. Waar leefden dinosauriërs?

Toen de dinosauriërs leefden zag de aarde er heel anders uit dan nu. Al het land zat aan elkaar vast en lag in de buurt van de evenaar. Het was er vochtig en erg heet. De dinosauriërs leefden in deze tropische delen van de aarde. In de periode dat de dinosauriërs leefden begon het land in stukken uit elkaar te drijven en zo komt het dat de dinosauriërs overal ter wereld teruggevonden worden.

5. Hoe leefden de dinosauriërs?

Er waren vleesetende dinosauriërs die leefden van andere dieren. Andere dinosauriërs leefden van planten. Dit kon men zien aan de tanden die werden opgegraven. Een Tyrannosaurus had tanden als dolken, hij was een vleeseter. Een Diplodocus had tanden met een platte geribbelde bovenkant, hiermee maalden ze planten fijn.

6. Waarom waren de dinosauriërs zo groot?

De dinosauriërs waren zo groot omdat ze dan goed bij de bladeren aan de bomen konden en geen vijanden hadden. De planteneters konden zo bij hun eten met die lange hals. En de vleeseters hadden geen vijanden omdat ze zo groot waren. Doordat de dinosauriërs zo groot waren konden ze ook beter hun lichaamstemperatuur op peil houden. Door zijn dikke huid en grote lichaam koelde hij ’s nachts niet zo snel af. Maar niet alle dinosauriërs waren groot. Er waren er ook die zo groot waren als onze kip nu.

 

7. Waarom zijn er geen dinosauriërs meer?

Dat weten de geleerden zelfs niet precies, maar ze denken dat er 65 miljoen jaar geleden een meteoriet op aarde is gevallen en dat er daardoor teveel rook was waardoor er geen zon op de aarde scheen en er geen planten konden groeien. De dinosauriërs konden zich hier niet zo snel aan aanpassen en stierven toen allemaal uit. Of er waren teveel vulkaanuitbarstingen waardoor er ook teveel rook en weinig zon op aarde was. Ook grote veranderingen in het weer kunnen de oorzaak zijn geweest.

8. Hoe worden dinosauriërs gevonden?

Dinosauriërs worden gevonden door in aardlagen te graven en doordat de aardkorst ook slijt en dan komen fossielen bloot te liggen. Fossielen zijn versteende resten van dieren. Geleerden die fossielen bestuderen heten paleontologen.

9. Soorten dinosauriërs

Er zijn heel veel soorten dinosauriërs. Tot nu toe zijn er ongeveer 1000 soorten bekend. Je kunt ze op allerlei manieren indelen, bijvoorbeeld:

 • naar voedselsoort:vleesetend (= carnivoor), plantenetend (= herbivoor) of allesetend (= omnivoor).
 • vliegend of niet vliegend
 • naar grootte
 • naar de tijd dat ze geleefd hebben

Ik heb verschillende dinosauriërs meegenomen en wil jullie daar in het kort iets over vertellen.

Diplodocus

Dit was een planteneter die ongeveer 150 miljoen jaar geleden leefde. Het was een van de grootste dinosauriërs die ooit geleefd heeft. Van kop tot staart was hij 27 meter lang. Hij kon gemakkelijk bij planten die 10 meter boven de grond groeiden. Fossielen zijn gevonden in Noord-Amerika.

Brachiosaurus

Ook dit was een planteneter met een lange nek. Hij was ongeveer 23 meter lang en kon voedsel eten dat 11 meter boven de grond groeide. Ook hij leefde ongeveer 150 miljoen jaar geleden. Fossielen zijn gevonden in Noord-Amerika en Afrika.

Stegosaurus

Deze naam betekent “hagedis met dakpannen”. Deze platen op zijn rug dienden om sneller op te warmen bij kou of sneller af te koelen bij hitte. Ze regelden dus zijn lichaamstemperatuur. Hij is 8 meter lang, leefde ongeveer 150 miljoen jaar geleden en zijn voedsel bestond uit planten. Fossielen zijn in Noord-Amerika gevonden.

Triceratops

De naam betekent “kop met drie hoorns”. Hij was 9 meter lang en zijn hoorns waren iets langer dan 1 meter. Ze werden gebruikt om te vechten. Hij at planten en leefde ongeveer 70 miljoen jaar geleden in kudden. Fossielen zijn in Noord-Amerika gevonden.

Styracosaurus

Deze had achter op zijn kop 6 stekels met nekkraag. Deze dienden ter bescherming van de nek en om indruk te maken op vijanden. Op zijn neus had hij een 1 meter lange hoorn waarmee hij vijanden aanviel. Hij was ongeveer 5 meter lang en leefde ongeveer 80 miljoen jaar geleden. Hij was ook een planteneter. Fossielen zijn gevonden in Noord-Amerika.

Tyrannosaurus

Zijn naam betekent “tiranhagedis”. Dat wil zeggen dat hij de baas speelde over de andere dinosauriërs die dan ook erg bang voor hem waren. Hij was ongeveer 15 meter lang, had een kop van 1½ meter lang en tanden van wel 15 cm lang. Hij liep op zijn achterpoten en had maar hele kleine voorpoten. Hij was de grootste vleeseter en leefde ongeveer 70 miljoen jaar geleden. Fossielen zijn gevonden in Noord-Amerika.

10. Afsluiting

Dit was mijn spreekbeurt. Ik hoop dat jullie genoten hebben en dat jullie er wat van geleerd hebben.

 

44 Responses to “Dinosauriërs”

 1. amina

  Leuk spreekbeurt echt heel leuk en leerzaak

   • anders waren wij nu allemaal dood door te T-rex en dat wil je niet en misschien heeft god dat wel expres gedaan want ik geloof

    • agent flappie

     maar dat kan ook door andere soorten gebeuren zelfs ankylosaurus kan je doden o en de veloceraptors waren zo slim dan waren zij de slimste en dominandste beesten geweest

  • aymane

   Ik ga hier mijn Werkstuk maken maar ik ga niet kopieren

 2. Jasper Groen

  Wow! Super goeide spreekbeurt. Ik ga hem helemaal kopjeeren en dan aan mijn juf voorlezen.

 3. sabrina

  wow ik hem een spreekbeurt over een maan, ik twijvelt eerste ik dacht waar ga ik over me spreekbeurt houden maar toen ik opdinosauriers klikte en had gelezen dacht ik dit is echt tof, ik ga mijn spreekbeurt over dit houden

 4. kookosnaamloos

  ik kopieer hem en dan nog een beetje bij wertken

 5. Joris Voortuin

  ik heb er zelf ook wat van geleerd ‘k wist al een beetje hoor

 6. weet ik veel

  fantastische hoofstukken en samevvating goed spreek beurt

 7. rosalina

  HET IS MIJ GELUKT MET DE SPREEKBEURT HEEL INTERESSANT

 8. Super nice gadaan ik houd mijn Spreekbeurt hier zeker weten over!!!!=D

 9. jajjajaj is een geode spreekbeurt maar hoe is er mensen onstaan op the aardfe man

 10. ik ga hier ook mijn spreekbeurt over geven maar ik heb de meeste info uit boeken en een beetje van dit