Bijna jarig?
klik hier!Home   Internet (2002)

Internet (2002)


 • Inleiding
 • Geschiedenis
 • Wat heb je nodig
 • Verbinding maken
 • Hoe werkt internet
 • E-mail
 • Contact met de hele wereld
 • Zoekprogramma’s
 • De school van de toekomst
 • Weetjes
 • Slot

Inleiding

Ik doe mijn spreekbeurt over het internet. Ik heb dit onderwerp gekozen,omdat ik er nog niet zo veel over wist en ik wou er graag meer over weten.

De dingen die ik heb gebruikt zijn:

 • 1 cd-rom
 • 1 internetsite
 • 4 (bibliotheek-) boeken:
 •  N211 Internet Informatie: Else van Erkel, Educatieve Partners Nederland, 1998 (bieb)
 • Op Internet: Else van Erkel, Wolters Noordhof, 1998 (bieb)
 • 20ste eeuwse uitvindingen: Het internet: Robbert Snedden, Nederlands Taalgebied Ars Scribendi BV, Harmelen NL, 2001 (bieb)
 • Zo werkt internet, Praktijkboek internet: E. Koenen, Sybex Uitgeverij BV Soest, 1996
 • 1 tijdschrift
 • Elsevier: Dossier internet, 52e jaargang, nr 14 / 6 april 1996

Geschiedenis

In het begin van de jaren 60 van de 20ste eeuw zaten de VS en de vroegere Sovjet-Unie- de machtigste landen ter wereld – midden in de Koude Oorlog.

Beide landen gebruikten veel tijd en geld om elkaar te overtreffen op het gebied van wapenproductie en om ervoor te zorgen dat een aanval succesvol kon worden tegengehouden.

Een van de vragen die de VS onderzocht was hoe communicatie mogelijk kon blijven na een kernaanval door de Sovjet-Unie.

Een organisatie die problemen onderzoekt heeft toen een oplossing gezocht en kwam met het antwoord: maak een netwerk zonder centrale besturing en zodanig ontworpen dat het blijft werken wanneer enkele onderdelen of knooppunten verwoest worden.

Er zijn geen centrales nodig om internet gegevens te ontvangen en te versturen.

Als een computer in bijv. New York verwoest zou worden blijven de andere computers nog werken en kunnen de overblijvende computers in Washington, Los Angelos etc nog gegevens met elkaar uitwisselen. In 1986 werd het eerste proefnetwerk gemaakt.

Rond 1969 werden computers van verschillende universiteiten in de VS via telefoonlijnen met elkaar verbonden. Dit heette het ARPANET Dat was nodig om sneller en gemakkelijker samen te kunnen werken aan allerlei onderzoeken. De universiteiten konden op die manier elkaars onderzoeksresultaten op hun eigen computers opvragen. Als computers met elkaar verbonden zijn,noem je dat een netwerk.

Nadat de universiteiten in de VS via telefoonlijnen met elkaar verbonden waren, ging het Amerikaanse leger ook meedoen. Het leger wilde onderzoeken of geheime militaire inlichtingen niet afgetrapt of afgeluisterd konden worden tijdens het overseinen. Er kwamen ook steeds meer universiteiten bij en het netwerk breidde zich alsmaar uit.Het leger ging toen een eigen netwerk maken. De 2 netwerken bleven wel met elkaar verbonden door een verbindingsnetwerk: het Internet.

Wat heb je nodig?

 • modem – kabel
 • protocol – provider
 • server – computers

Internet is hoe mensen achter computers gegevens uit andere computers kunnen krijgen op het beeldscherm van hun eigen computers.

Stel je hebt 2 computers: een van de KPN en een thuis. Op de computer van de KPN staat een telefoonboek waar je een nummer op wilt zoeken. Dan heb je nodig:

 • een computer die je thuis hebt
 • een kabel tussen beide computers

Computerkabel

Er zijn 2 soorten kabels een via de telefoonkabel en een via de kabel. Voor het gebruik via de telefoonkabel moet je wel betalen en via de kabel niet.

Modem

Een modem is een klein kastje met wat lampjes

Provider en server

Je heb een speciaal telefoonnummer nodig om op internet te komen. Er zijn bedrijven die dat voor je regelen. Bij zo’n bedrijf neem je een internet abonnement of een alles-in-1 pakket. Zo’n bedrijf heet een provider .Een provider heeft een server(zeg survur). Dat is een krachtige computer die een heleboel telefoontjes tegelijk kan verwerken. Een server is weer verbonden met een heleboel andere servers over de hele wereld.

Protocol

Alle communicatie tussen computers kent 2 belangrijke dingen: Kabels en protocollen.

Verbinding maken

Wat je nodig hebt om verbinding te maken is: in de eerste plaats heb je een computer nodig die kan thuis of op school staan. Elke computer die kan omgaan met de programma’s die nodig zijn voor toegang tot het internet is goed.Vraag je ouders of iemand anders die verstand heeft van computers of de computer die daar staat geschikt is voor de programma’s die je nodig hebt.

Je hebt ook een modem nodig.(afkorting van Modulator-DEModulator). Het modem haalt de gegevens die je wilt versturen uit je computer en zet ze om in een vorm waarin ze via de telefoonlijn verstuurd kunnen worden (dit het modulatie).Wanneer er gegevens via de lijn bij je binnenkomen, zet het modem ze om in een vorm die je computer begrijpt (dit heet demodulatie). Het modem gebruikt de telefoonlijn waarmee je ook telefoneert. Soms zit het modem in je computer, soms moet die worden aangesloten. Je computer heeft software nodig om met het modem te praten. Deze zit meestal op een diskette die op het modem verpakt is. Hoe sneller het modem ,hoe beter.

De snelheid wordt gemeten in bits per seconde (bps). Er zijn 8 bits nodig om een letter of cijfer te versturen of te ontvangen. Hoe meer bits je computer heeft des te sneller gaat het. De snelste modems op dit moment hebben een snelheid van 33.600 bps. Dat betekent dat je dit hoofdstuk tot hier in ongeveer een 1/4 seconde zou kunnen versturen.

software

Software kun je vergelijken met hersens in je lichaam. Hardware (de computer, server etc) is dan het lichaam. De software zorgt ervoor dat de computer met elkaar kunnen praten of gegevens van elkaar kunnen krijgen. Tegenwoordig is er een enorme hoeveelheid aan software te vinden. Op Downloaden.nl kun je heel veel gratis software vinden.

Hoe werkt het internet?

Reserveren van bioscoopkaartjes, het laatste nieuws over idols lezen, kijken of N.E.C. gewonnen heeft, opzoeken of het morgen gaat regenen, even een spelletje “snake” spelen, een boek over verwoestijning opzoeken, mobiele muziekjes voor je mobieltje bestellen, een nieuw bank bekijken en online bestellen. Online bestellen is bestellen via de computer. Ook een spreekbeurt over internet op internet opzoeken. Dat kan allemaal. Hoe werkt het.

Internet zorgt dat dat kan. Internet betekent dat je met je eigen computer thuis in een andere computer kunt komen en daar informatie kunt vinden.

E-mail

E-mail betekent een brief versturen via de computer. De “e “ van email staat voor “electronic”. “mail” betekent post. Elektronische post, zogezegd. De email brieven worden verzonden naar de mailbox van degen aan wie je de brief verstuurt; mailbox is engels voor postbus. De voordelen zijn dat je geen envelop en postzegel nodig hebt, naar de postbus moet lopen, je kunt er geluid en plaatjes bij zetten, zelfs foto’s en filmpjes, maar het allerbelangrijkste is dat het sneller gaat; in minder dan een seconde. Een ander voordeel is je een werkstuk met een andere scholier kunt maken en dat die andere scholier fouten kan verbeteren in de tekst, zonder alles over te moeten typen. Bij e-mail moet je een brief sturen naar iemands e-mail adres. Bij een chatbox kan ik spreken met anderen zonder dat ik weet wie die ander is en zonder dat die ander mijn kent. Bij MSN weet ik wel met wie ik praat, maar wie MSN heeft kan alleen bepalen of iemand anders er op komt.

Contact met de hele wereld

Je hebt pijlsnel contact met de hele wereld. Om direct met andere mensen te communiceren, is er een overvloed aan Communicatie software te downloaden. Hiermee kun je via het internet tussen computers, laptops, tablets en telefoons communiceren. Je gaat over de digitale snelweg. Digitaal wil zeggen dat het niet gedrukt is; dus niet op papier staat. Toch is het een snelweg omdat het snel gaat en omdat heel veel mensen er tegelijk op zitten.

Zoekprogramma’s

Als je een spreekbeurt hebt over “Parijs” kun je veel informatie op de computer vinden over die stad; bijv. dat de Eiffeltoren er staat en welke musea er zijn; dat men daar baget (stokbrood) eet, welke hotels er zijn, welke scholen en universiteiten, speeltuinen, welke huizen er te koop staan, welke feesten er zijn, welke tandartsen er zijn, waar de Oilily winkel in Parijs is, welke advocaten er werken, waar de snoepwinkel is en nog veel meer. Die informatie vinden we door niet we alle pagina’s die op internet te vinden zijn nalezen (thans 33 miljard pagina’s en daar doe je drie mensenlevens over; als het er 32.999.999 zijn dan gaat het beduidend sneller). Het probleem is dat er per seconde meer pagina’s bij komen dan er afvallen. Op goed geluk zoeken heeft ook geen zin. Daarom zijn er programma’s waar je woorden op kunt zoeken en een trefwoord in kunt typen. Google is de bekendste zoekmachine. Als je daarna op zoeken drukt dan krijg je een overzicht van alle pagina’s waar het trefwoord in staat. Er staat dan een hyperlink (haiperlink) waar je op drukt en dan kom je op de bewuste pagina. Zo kun je snel informatie krijgen over het onderwerp dat je wilt weten.

De school van de toekomst

20 april 2028: hoe ziet de school eruit:

 • er is weinig leven op Heyendaal in Nijmegen.
 • Het lijkt wel of niemand er is.
 • Wordt er nog gewerkt?
 • Ja, maar alle kinderen zijn thuis.

Komen ze naar school om een boekje te halen? Nee, want die kun je van internet halen. Komen ze naar school om rekensommen na te laten maken? Nee, want de juf krijgt ze per e-mail en kijkt ze na. Komt de juf naar school? Af en toe; zes uur per week. Wat gebeurt er dan? Handenarbeid, gymnastiek en tekenen en het kringgesprek. Verder drie keer per jaar het rapport halen. De kinderen moeten evenveel leren als in 2003.Nu gaan ze naar school, pakken ze hun boekje uit hun kastje en hun pennen; de juf legt de taak uit en dan beginnen de kinderen met schrijven. In 2028 blijven ze thuis, pakken ze geen boek uit de kast en alles wordt getypt. Ze kunnen zich niet indenken dat de kinderen in 2003 zo ouderwets werkten; dan kun je toch niets leren.

De vakken die ze hebben zijn typen, teleleren (leren van afstand), telerekenen en teletaal.

Weetjes

 • www: staat voor world wide web
 • nl.: staat voor Nederland
 • fr.: staat voor Frankrijk
 • com.: staat voor commerciële instellingen
 • gov.: staat voor Amerikaanse overheidsinstellingen
 • edu.: staat voor onderwijsinstellingen
 • info: staat voor informatie
 • @: apestaartje: spreek uit “ed”. Dit zie je alleen in email adressen. Het deel voor het @ is de gebruikersnaam, bijv. in
 • veerle_k: gebruikersnaam
 • @: dit staat tussen gebruikersnaam en domein
 • hotmail: domein = de provider. Dit is een bedrijf waar je een email adres kunt krijgen.
 • .com: extensie: een extensie is de groep waar de domeinnaam bij hoort(of landcode) De belangrijkste zijn .com, .net, .org, .info. Ieder land heeft z’n eigen extensie. Nederland = .nl
 

7 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen