Bijna jarig?
klik hier!Home   Internet (2002)

Internet (2002)


 • Inleiding
 • Geschiedenis
 • Wat heb je nodig
 • Verbinding maken
 • Hoe werkt internet
 • E-mail
 • Contact met de hele wereld
 • Zoekprogramma’s
 • De school van de toekomst
 • Weetjes
 • Slot

Inleiding

Ik doe mijn spreekbeurt over het internet. Ik heb dit onderwerp gekozen,omdat ik er nog niet zo veel over wist en ik wou er graag meer over weten.

De dingen die ik heb gebruikt zijn:

 • 1 cd-rom
 • 1 internetsite
 • 4 (bibliotheek-) boeken:
 •  N211 Internet Informatie: Else van Erkel, Educatieve Partners Nederland, 1998 (bieb)
 • Op Internet: Else van Erkel, Wolters Noordhof, 1998 (bieb)
 • 20ste eeuwse uitvindingen: Het internet: Robbert Snedden, Nederlands Taalgebied Ars Scribendi BV, Harmelen NL, 2001 (bieb)
 • Zo werkt internet, Praktijkboek internet: E. Koenen, Sybex Uitgeverij BV Soest, 1996
 • 1 tijdschrift
 • Elsevier: Dossier internet, 52e jaargang, nr 14 / 6 april 1996

Geschiedenis

In het begin van de jaren 60 van de 20ste eeuw zaten de VS en de vroegere Sovjet-Unie- de machtigste landen ter wereld – midden in de Koude Oorlog.

Beide landen gebruikten veel tijd en geld om elkaar te overtreffen op het gebied van wapenproductie en om ervoor te zorgen dat een aanval succesvol kon worden tegengehouden.

Een van de vragen die de VS onderzocht was hoe communicatie mogelijk kon blijven na een kernaanval door de Sovjet-Unie.

Een organisatie die problemen onderzoekt heeft toen een oplossing gezocht en kwam met het antwoord: maak een netwerk zonder centrale besturing en zodanig ontworpen dat het blijft werken wanneer enkele onderdelen of knooppunten verwoest worden.

Er zijn geen centrales nodig om internet gegevens te ontvangen en te versturen.

Als een computer in bijv. New York verwoest zou worden blijven de andere computers nog werken en kunnen de overblijvende computers in Washington, Los Angelos etc nog gegevens met elkaar uitwisselen. In 1986 werd het eerste proefnetwerk gemaakt.

Rond 1969 werden computers van verschillende universiteiten in de VS via telefoonlijnen met elkaar verbonden. Dit heette het ARPANET Dat was nodig om sneller en gemakkelijker samen te kunnen werken aan allerlei onderzoeken. De universiteiten konden op die manier elkaars onderzoeksresultaten op hun eigen computers opvragen. Als computers met elkaar verbonden zijn,noem je dat een netwerk.

Nadat de universiteiten in de VS via telefoonlijnen met elkaar verbonden waren, ging het Amerikaanse leger ook meedoen. Het leger wilde onderzoeken of geheime militaire inlichtingen niet afgetrapt of afgeluisterd konden worden tijdens het overseinen. Er kwamen ook steeds meer universiteiten bij en het netwerk breidde zich alsmaar uit.Het leger ging toen een eigen netwerk maken. De 2 netwerken bleven wel met elkaar verbonden door een verbindingsnetwerk: het Internet.

Wat heb je nodig?

 • modem – kabel
 • protocol – provider
 • server – computers

Internet is hoe mensen achter computers gegevens uit andere computers kunnen krijgen op het beeldscherm van hun eigen computers.

Stel je hebt 2 computers: een van de KPN en een thuis. Op de computer van de KPN staat een telefoonboek waar je een nummer op wilt zoeken. Dan heb je nodig:

 • een computer die je thuis hebt
 • een kabel tussen beide computers

Computerkabel

Er zijn 2 soorten kabels een via de telefoonkabel en een via de kabel. Voor het gebruik via de telefoonkabel moet je wel betalen en via de kabel niet.

Modem

Een modem is een klein kastje met wat lampjes

Provider en server

Je heb een speciaal telefoonnummer nodig om op internet te komen. Er zijn bedrijven die dat voor je regelen. Bij zo’n bedrijf neem je een internet abonnement of een alles-in-1 pakket. Zo’n bedrijf heet een provider .Een provider heeft een server(zeg survur). Dat is een krachtige computer die een heleboel telefoontjes tegelijk kan verwerken. Een server is weer verbonden met een heleboel andere servers over de hele wereld.

Protocol

Alle communicatie tussen computers kent 2 belangrijke dingen: Kabels en protocollen.

Verbinding maken

Wat je nodig hebt om verbinding te maken is: in de eerste plaats heb je een computer nodig die kan thuis of op school staan. Elke computer die kan omgaan met de programma’s die nodig zijn voor toegang tot het internet is goed.Vraag je ouders of iemand anders die verstand heeft van computers of de computer die daar staat geschikt is voor de programma’s die je nodig hebt.

Je hebt ook een modem nodig.(afkorting van Modulator-DEModulator). Het modem haalt de gegevens die je wilt versturen uit je computer en zet ze om in een vorm waarin ze via de telefoonlijn verstuurd kunnen worden (dit het modulatie).Wanneer er gegevens via de lijn bij je binnenkomen, zet het modem ze om in een vorm die je computer begrijpt (dit heet demodulatie). Het modem gebruikt de telefoonlijn waarmee je ook telefoneert. Soms zit het modem in je computer, soms moet die worden aangesloten. Je computer heeft software nodig om met het modem te praten. Deze zit meestal op een diskette die op het modem verpakt is. Hoe sneller het modem ,hoe beter.

De snelheid wordt gemeten in bits per seconde (bps). Er zijn 8 bits nodig om een letter of cijfer te versturen of te ontvangen. Hoe meer bits je computer heeft des te sneller gaat het. De snelste modems op dit moment hebben een snelheid van 33.600 bps. Dat betekent dat je dit hoofdstuk tot hier in ongeveer een 1/4 seconde zou kunnen versturen.

software

Software kun je vergelijken met hersens in je lichaam. Hardware (de computer, server etc) is dan het lichaam. De software zorgt ervoor dat de computer met elkaar kunnen praten of gegevens van elkaar kunnen krijgen. Tegenwoordig is er een enorme hoeveelheid aan software te vinden. Op Downloaden.nl kun je heel veel gratis software vinden.

Hoe werkt het internet?

Reserveren van bioscoopkaartjes, het laatste nieuws over idols lezen, kijken of N.E.C. gewonnen heeft, opzoeken of het morgen gaat regenen, even een spelletje “snake” spelen, een boek over verwoestijning opzoeken, mobiele muziekjes voor je mobieltje bestellen, een nieuw bank bekijken en online bestellen. Online bestellen is bestellen via de computer. Ook een spreekbeurt over internet op internet opzoeken. Dat kan allemaal. Hoe werkt het.

Internet zorgt dat dat kan. Internet betekent dat je met je eigen computer thuis in een andere computer kunt komen en daar informatie kunt vinden.

E-mail

E-mail betekent een brief versturen via de computer. De “e “ van email staat voor “electronic”. “mail” betekent post. Elektronische post, zogezegd. De email brieven worden verzonden naar de mailbox van degen aan wie je de brief verstuurt; mailbox is engels voor postbus. De voordelen zijn dat je geen envelop en postzegel nodig hebt, naar de postbus moet lopen, je kunt er geluid en plaatjes bij zetten, zelfs foto’s en filmpjes, maar het allerbelangrijkste is dat het sneller gaat; in minder dan een seconde. Een ander voordeel is je een werkstuk met een andere scholier kunt maken en dat die andere scholier fouten kan verbeteren in de tekst, zonder alles over te moeten typen. Bij e-mail moet je een brief sturen naar iemands e-mail adres. Bij een chatbox kan ik spreken met anderen zonder dat ik weet wie die ander is en zonder dat die ander mijn kent. Bij MSN weet ik wel met wie ik praat, maar wie MSN heeft kan alleen bepalen of iemand anders er op komt.

Contact met de hele wereld

Je hebt pijlsnel contact met de hele wereld. Om direct met andere mensen te communiceren, is er een overvloed aan Communicatie software te downloaden. Hiermee kun je via het internet tussen computers, laptops, tablets en telefoons communiceren. Je gaat over de digitale snelweg. Digitaal wil zeggen dat het niet gedrukt is; dus niet op papier staat. Toch is het een snelweg omdat het snel gaat en omdat heel veel mensen er tegelijk op zitten.

Zoekprogramma’s

Als je een spreekbeurt hebt over “Parijs” kun je veel informatie op de computer vinden over die stad; bijv. dat de Eiffeltoren er staat en welke musea er zijn; dat men daar baget (stokbrood) eet, welke hotels er zijn, welke scholen en universiteiten, speeltuinen, welke huizen er te koop staan, welke feesten er zijn, welke tandartsen er zijn, waar de Oilily winkel in Parijs is, welke advocaten er werken, waar de snoepwinkel is en nog veel meer. Die informatie vinden we door niet we alle pagina’s die op internet te vinden zijn nalezen (thans 33 miljard pagina’s en daar doe je drie mensenlevens over; als het er 32.999.999 zijn dan gaat het beduidend sneller). Het probleem is dat er per seconde meer pagina’s bij komen dan er afvallen. Op goed geluk zoeken heeft ook geen zin. Daarom zijn er programma’s waar je woorden op kunt zoeken en een trefwoord in kunt typen. Google is de bekendste zoekmachine. Als je daarna op zoeken drukt dan krijg je een overzicht van alle pagina’s waar het trefwoord in staat. Er staat dan een hyperlink (haiperlink) waar je op drukt en dan kom je op de bewuste pagina. Zo kun je snel informatie krijgen over het onderwerp dat je wilt weten.

De school van de toekomst

20 april 2028: hoe ziet de school eruit:

 • er is weinig leven op Heyendaal in Nijmegen.
 • Het lijkt wel of niemand er is.
 • Wordt er nog gewerkt?
 • Ja, maar alle kinderen zijn thuis.

Komen ze naar school om een boekje te halen? Nee, want die kun je van internet halen. Komen ze naar school om rekensommen na te laten maken? Nee, want de juf krijgt ze per e-mail en kijkt ze na. Komt de juf naar school? Af en toe; zes uur per week. Wat gebeurt er dan? Handenarbeid, gymnastiek en tekenen en het kringgesprek. Verder drie keer per jaar het rapport halen. De kinderen moeten evenveel leren als in 2003.Nu gaan ze naar school, pakken ze hun boekje uit hun kastje en hun pennen; de juf legt de taak uit en dan beginnen de kinderen met schrijven. In 2028 blijven ze thuis, pakken ze geen boek uit de kast en alles wordt getypt. Ze kunnen zich niet indenken dat de kinderen in 2003 zo ouderwets werkten; dan kun je toch niets leren.

De vakken die ze hebben zijn typen, teleleren (leren van afstand), telerekenen en teletaal.

Weetjes

 • www: staat voor world wide web
 • nl.: staat voor Nederland
 • fr.: staat voor Frankrijk
 • com.: staat voor commerciële instellingen
 • gov.: staat voor Amerikaanse overheidsinstellingen
 • edu.: staat voor onderwijsinstellingen
 • info: staat voor informatie
 • @: apestaartje: spreek uit “ed”. Dit zie je alleen in email adressen. Het deel voor het @ is de gebruikersnaam, bijv. in
 • veerle_k: gebruikersnaam
 • @: dit staat tussen gebruikersnaam en domein
 • hotmail: domein = de provider. Dit is een bedrijf waar je een email adres kunt krijgen.
 • .com: extensie: een extensie is de groep waar de domeinnaam bij hoort(of landcode) De belangrijkste zijn .com, .net, .org, .info. Ieder land heeft z’n eigen extensie. Nederland = .nl
 

  7 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen