Kalk en Kalkaanslag

Kalk en kalkaanslag

kalkIk doe mijn spreekbeurt over kalk en kalkaanslag. Ik vertel eerst wat kalk is, dan vertel ik waar kalk vandaan komt en als laatste vertel ik wat kalkaanslag is.

Wat is kalk?

Kalk is meerdere stoffen. Kalk bestaat vooral uit calcium en magnesium. Deze stoffen zijn heel nuttig voor ons mensen, want zonder kalk zouden we geen botten en tanden hebben. Voor de natuur is kalk ook belangrijk want zonder kalk wordt de bodem zuur en groeit er bijna niets meer. Sommige mensen hebben heel veel mos op hun grasveld en moeten dan kalk eroverheen strooien om de mos weg te jagen. Mos houdt namelijk van zure grond, gras juist niet. Als het gras mooi moet blijven moet je dus met kalk strooien. En dit is maar een voorbeeld, kalk is gewoon heel erg belangrijk voor de natuur.

Waar komt kalk vandaan?

Kalk aan de kust in FrankrijkHeel lang geleden lag Nederland net zoals een groter stuk van Europa in de Noordzee. Toen werd dat de “krijtzee” genoemd. Eigenlijk was Nederland nog helemaal geen land. Toen spoelden er heel veel schelpen aan op de bodem, en die schelpen zitten nu nog steeds heel dik samengeperst in onze bodem. Op sommige plekken langs de kust in Frankrijk kun je dat nu nog heel goed zien, zoals op de foto hiernaast.

Kalk in water

Ons drinkwater halen we uit de bodem. Het regenwater is heel zuur door de vervuiling en het water uit de bodem is wel heel goed. Het water wat we uit de bodem pompen heeft wel heel veel kalk in zich, want er lost altijd een beetje kalk dat in de bodem zit op in het water. Zoals ik zonet al vertelde is dat eigenlijk helemaal niet slecht voor onszelf en de natuur. Maar toch is er wel een heel groot nadeel namelijk kalkaanslag.

Kalkaanslag

Kalkaanslag is een resultaat van kalk in het water. Als het water warm wordt gemaakt of ergens op opdroogt blijft er een laagje kalkaanslag achter. Dat laagje is heel hard het is moeilijk er af te krijgen. Kalkaanslag is best wel lelijk en vies, maar maakt ook apparatuur kapot omdat de kalk erin komt. Eerst wordt de energierekening van de Nuon steeds groter omdat het energieverbruik omhoog gaat. Dat komt omdat de warmte van het verwarmingselement moeilijk door de kalkaanslag heen kan. Maar de wasmachine gaat ook nog eerder kapot omdat hij heel lang veel te hard moest werken door de kalkaanslag.

Kalkaanslag verwijderen

Het is dus heel belangrijk om kalkaanslag te verwijderen want dat scheelt energie en dan kun je langer met de wasmachine enzo. Kalkaanslag verwijderen is alleen best wel lastig omdat het heel sterk is. Daar heb je schoonmaakmiddelen voor nodig die heel duur zijn en slecht voor het milieu. Als je de kraan te vaak poetst met die schoonmaakmiddelen wordt de kraan erg lelijk. Als je de badkamertegels te vaak poetst met poetsmiddelen gaan de voegen kapot en vallen de tegels eraf zoals dat bij ons thuis is gebeurd. Eigenlijk is het dus beter om kalkaanslag te voorkomen in plaats van kalkaanslag te verwijderen. Daarvoor zijn er gelukkig apparaten te koop, die noemen we waterontharders. Die waterontharders filteren de kalk uit het water zodat kalkaanslag niet meer ontstaat. Wij hebben thuis een waterontharder en die is heel goed. Wij hebben geen last meer van kalkaanslag en het water is heel lekker zacht.

Waterontharder

Ik hoop dat jullie nu weten wat kalkaanslag is, waar het vandaan komt en wat je er tegen kunt doen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *