Wat is het verschil tussen een VCA cursus en VCA certificaat

Tegenwoordig willen bijna alle bedrijven dat hun werknemer een VCA op zak heeft. Het is een must in ieder bedrijf. Laten we beginnen met de afkorting VCA. VCA staat voor Veiligheid en Milieu Checklist aannemers. Een VCA is bedoelt voor werknemers die in een risicovolle werkomgeving werken óf waar werkzaamheden worden uitgevoerd die gevaarlijk kunnen zijn.

Je kunt dus stellen dat door het hebben van een VCA cursus jou en het bedrijf hierdoor voldoet aan de veiligheidseisen. En je als werknemer op de hoogte bent van de veiligheidsregelgeving.

Geschiedenis van de VCA.
We gaan nu een stukje terug te geschiedenis in. In 1994 zijn er aannemers en vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven begonnen met het VCA initiatief. Ze wouden op dat moment een onafhankelijke systeem maken die de veiligheidsbeleid van bedrijven kon controleren.

Wat houdt een VCA cursus in?

Je leert bij een VCA cursus de basiskennis van veiligheid en gezond werken. Er zijn verschillende opties om een VCA cursus te volgen.
Dit kan online, op locatie of via het bedrijf waar je werkt.

Waarom zou je een VCA certificaat willen?
Nu je weet wat een VCA is en de geschiedenis ervan. Kan het zomaar zijn dat je denk nu ik vind het nog steeds niet nodig. Maar de vraag die je jezelf zou moeten stellen is; ‘’waarom zou je juist een VCA Certificaat willen hebben?’’  Het eerste wat in mij opkomt is, veiligheid! Zoals eerder benoemt, is de VCA ontwikkeld om de veiligheid op de werkplek te vergroten voor werknemer en werkgevers. Als je dus een VCA hebt behaald dan ben jij als werkgever óf werknemer bewust van de gevaren en kan je hierin snel handelen. Dit verkleint ook de kans dat je betrokken zult zijn bij een ongeval. Je weet namelijk wat gevaarlijk is en wat niet!

Ik wil mijn VCA behalen, hoe pak ik dit aan?

Om je VCA te behalen moet je een VCA cursus volgen en een VCA examen behalen. Er bestaan drie soorten VCA.
Welke certificaten bestaan er?
• BASIS VCA; bedoelt voor uitvoerende medewerkers;
• VOL VCA; bedoelt voor zzp’ers en leidinggevende;
• VIL VCU; bedoelt voor medewerkers van een uitzendbureau.

Spannend, het maken van de VCA examen!

Een VCA examen bestaat uit verschillende soorten vragen(open, gesloten, meerkeuzen). Tijdens de VCA examen wordt je niet alleen getoetst op de inhoudelijke kennis over veiligheid, je wordt ook getoetst of je die kennis kunt toepassen op de werkvloer.

Kosten?
Of je nou voor de VCA basiscursus, VCA VOL óf de VIL VCU kiest ze kosten alle drie €195,00 exclusief BTW per deelnemer. Bij deze kosten is het examen inbegrepen. Of je wel óf niet zelf de cursus moet betalen hangt van jou werkgever af. De ene werkgever betaald het wel de andere niet.
tip; ga met je werkgever in gesprek over de kosten. Wellicht kunnen ze toch vergoed worden door te werkgever.

veiligheid voorop; de VCA hoort bij je job! Lees meer op: https://www.kap-opleidingen.nl/opleidingen/

 

Comments are closed.