De Optimist (Zeilboot)

Inleiding

Ik ga mijn spreekbeurt houden over de optimist. Ik heb mijn spreekbeurt in 4 hoofdstukken verdeeld.

 1. De optimist
 2. De geschiedenis van de optimist
 3. Veilig zeilen
 4. Het cwo diploma jeugdzeilen

1. De optimist

Een optimist is een klein eenpersoons zeilbootje voor de jeugd. Het bootje is 2 meter 30 lang en 1 meter 15 breed en is bedoeld voor de jeugd van 6 tot 15 jaar.

Nu ga ik jullie vertellen hoe de onderdelen van de optimist heten.

 • De voorkant van de optimist heet een boeg
 • Het is een zeilboot dus het heeft een zeil, dat vast zit aan de mast.
 • Er is ook een stok die houdt het zeil omhoog. Dat is niet de mast maar de spriet
 • Onder het zeil is ook nog een stok, die heet de giek
 • Er zit ook altijd een vlaggetje in de mast. Dat heet een vaantje. Hiermee kan je zien waar de wind vandaan komt.
 • In een optimist is een kast, de zwaardkast. Daar moet het zwaard in.
 • Het zwaard steekt ongeveer 70 centimeter onder water en zorgt dat je niet wegdrijft en niet zo makkelijk omslaat.
 • En dan heb je nog het roer. Hier stuur je mee.

2. De geschiedenis van de optimist

De optimist is 50 jaar geleden voor het eerst bedacht in Amerika. De kinderen hielden daar wedstrijden met karretjes, die ze zeepkisten noemden. Er gebeurden veel ongelukken op straat mee. Een man bedacht dat het misschien ook op het water kon en dat dat een stuk veiliger zou zijn. Die man vroeg een scheepsbouwer of hij voor 50 dollar een bootje kon maken. Hij ging ermee akkoord en bouwde een bakje van hout, van 2 meter 30 bij 1 meter 15 met een stompe neus.

 • Het had een gordijnroe als mast en een zeiltje van drie vierkante meter.
 • De Jeugdclub die deze wedstrijd wilde organiseren heette de optimisten. Zo kwam het bootje aan zijn naam.
 • Al snel hadden ze een hoop bootjes waarin veel kinderen van de jeugdclub de optimisten, zeilen konden leren.
 • In 1954 voeren er al 1500 optimisten rond in Amerika.
 • Een Deense schipper van een groot zeilschip zag de bootjes tijdens een bezoek aan Amerika.
 • Hij vond ze zo leuk dat hij de bouwtekeningen mee nam naar Europa. Inmiddels zijn de optimisten over de hele wereld populair en worden er wedstrijden mee gevaren.
 • Er zijn nu inmiddels 150 duizend optimisten verspreid over 100 landen die wedstrijd zeilen. Van geen een andere soort boot zijn er zoveel.

3. Veilig zeilen

Zeilen zul je als iedere sport moeten leren. Er zijn een paar manieren. Je kunt bijvoorbeeld naar een zeilschool gaan. Of het van je ouders, oom, tante,oma,opa kortom familie leren. Hoe je het leert is niet belangrijk. Als je het maar goed leert want het is geen ongevaarlijke sport en er zijn heel veel regels zoals:

 • Je moet minstens 200 meter kunnen zwemmen, want als je omslaat moet je zwemmen ook met kleren aan.
 • Je moet goede zeilkleding dragen. Het liefst een droogpak. Hierin blijf je droog en warm ook als je in het water terecht komt.
 • Een zwemvest is ook belangrijk zelfs als je goed kan zwemmen.
 • Het is het beste om alleen in de boot te zitten je hebt dan niet de zorg voor de veiligheid van een ander en kan je concentreren op de boot.

Om veilig te kunnen zeilen is het belangrijk dat je een opleiding volgt en je diploma’s haalt. Er zijn zeilscholen die zomerkampen organiseren in de vakantie. En er zijn verenigingen waar je tijdens weekenden of door de week kan leren zeilen. Je leert er de technieken van het zeilen en de verkeersregels op het water. Ook leer je hoe je de boot moet onderhouden zodat het materiaal in goede staat blijft en daardoor veilig is.

4. Het CWO diploma jeugdzeilen

De diploma’s die je kunt halen heten CWO diploma’s. CWO betekend Commissie Watersport Opleidingen. Het doel van de CWO is om te zorgen voor een goede kwaliteit van de vaaropleidingen in Nederland. Met een optimist kun je het diploma CWO jeugdzeilen halen. Je hebt daarin drie niveaus:

 • Jeugdzeilen 1

Dit is bedoeld voor kinderen die nog nooit gezeild hebben. Je leert de begin dingen van het zeilen zoals het op- en aftuigen van de boot, het sturen, de bediening van de zeilen en het overstag gaan. Ook leer je verschillende knopen te maken. En je krijgt theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Met dit diploma kun je varen in een rustig vaarwater met een matige wind van windkracht 3. Eigen vorderingenstaat laten zien

 • Jeugdzeilen 2

Dit is het vervolg op jeugdzeilen 1 en je leert nu wat moeilijkere dingen zoals tegen de wind in opkruisen en het afmeren van de boot. Je kunt met dit diploma op een niet te druk vaarwater tot windkracht 4 varen.

 • Het hoogste niveau is jeugdzeilen 3

Opti-X G RacingHierin leer je alles wat je als gevorderde moet weten en kunnen. En je leert wedstrijdzeilen. Met dit diploma kun je varen op druk vaarwater tot en met flink harde wind. (windkracht 5).

Als je alle drie deze diploma’s hebt kun je als je dat wil verder met dipoma’s voor andere, grotere boten. Bijvoorbeeld zeezeilen, catamaranzeilen of motorbootvaren. Je kunt ook je instructeurdiploma’s halen. Daarmee kun je dan zelf les gaan geven op de zeilschool of bij een vereniging.

 

5 Responses to “De Optimist (Zeilboot)”

  • !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 1. ik denk dat ik het er over gaat doen weet niet zeker

  wel leuk onderwerp

  benny

 2. ik heb en wtf spreek beurt gehad over de optimist een 10!!!!!

 3. lekkerlekkerlekkerlekkerlekkerlekkerlekkerlekkerlekker

  lekkerlekkerlekkerlekkerlekkerlekkerlekker