Baboesjka

Inleiding

Hallo jongens en meisjes ik doe mijn spreekbeurt over baboesjka beeldjes omdat, ik er zelf een paar heb. Ik het grappig vind hoe ze precies in elkaar passen. En ik wil er graag meer van weten. Ik heb de eerste baboesjka gekregen. En daarna ben ik ze gaan sparen. Ik heb er al 8. Ik ga nu vertellen waar ik het over ga hebben.

Inhoud

 1. Wat is een baboesjka.
 2. De geschiedenis.
 3. Hoe wordt de baboesjka gemaakt.
 4. Andere namen en betekenissen.
 5. Kleuren van de baboesjka.
 6. Wat heb ik geleerd.
 7. Vragen aan jullie.

1. Wat is een baboesjka.

Een baboesjka is een oud vrouwtje met een lange jas en hoofddoek. Zij verkopen dingen op straat voor haar pensioen. De naam matroesjka komt uit Rusland. Iedereen zegt dat de naam eigenlijk uit Japan komt. En dat hij naar Rusland is gebracht aan het eind van de 19e eeuw door de vrouw van de koopman Savva Mamontov. Volgens de Japanse verhalen was het echter een Russische monnik die hem naar Japan heeft gebracht. Maar welk verhaal er ook waar mag zijn, het idee van de matroesjka s maken spraken de Russische ambachtlieden wel aan.

2. De geschiedenis

Een professionele artiest genaamd Sergei Malyutin maakte de eerste schetsen in ongeveer 1890. Toen deze het eerste poppetje aan zijn vrienden lied zien vonden ze dat het poppetje op matronja leek dat betekend buurmeisje. Het buurmeisje werd ook heel vaak matroesjka genoemd. Vanaf dat moment heten deze poppen nu dus ook Matroesjka‘s. Een kunstenaar genaamd Sikorskij was een van de eerste kunstenaars. Hij maakte Matroesjka bij het grote publiek zeer populair. Een complete set die hij gemaakt heeft kost nu ongeveer 3000 euro.
Aan het eind van 19e eeuw was de naam matrona een van meest populaire namen in Rusland. De naam komt van het Latijnse woord, matrona. Dit betekent mama of gerespecteerde dame. Daarom past deze naam heel goed bij het idee van in elkaar gestapelde poppetjes binnen een grote Moederpop. Het plaatsen van het ene figuur in de andere wordt ook wel als een symbool van eeuwigheid gezien.

3. Hoe worden de baboeska’s gemaakt

In pogingen om een mooie matroeska te maken is er veel hout en tijd verspilt. Het is dan ook en wonder hoe ze worden gemaakt, men moest er eerst achter komen wat voor materiaal je moet gebruiken. Lindehout is hier goed voor omdat het zacht is. De bomen worden in de lente gekapt, de schors wordt eraf gehaald. De stammen worden opgestapeld en een paar jaar gedroogd. Het hout mag niet te droog zijn of te nat. Iemand die daar verstand van heeft kan dat alleen bepalen. Elk stuk hout ondergaat 15 verschillende bewerkingen. De kleinste matroeska wordt eerst gemaakt. De maker hoeft niets op te meten door zijn ervaring. Er kunnen minstens 2 matroeska’s in elkaar zitten, en maximaal 60. Dan is de grootste ongeveer 1.80. En kost dan ongeveer 3000 euro. Als elke matroeska klaar is wordt deze gedompeld in lijm, deze vult de gaatjes. Voor de laatste keer droogt de matroeska. Dan wordt hij nog geschuurd, en dan kan hij beschilderd worden door de kunstenaar.

4.kleuren van de matroeska’s

Zoals in elk land heeft ook in Rusland een kleur een betekenis. Ook matroeska’s worden met bepaalde kleuren beschilderd.

 • Zwart: staat voor rouw en verdriet.
 • Rood : staat voor liefde en blijdschap, en nieuw leven.
 • Groen: staat voor leven.
 • Goud: staat voor rijkdom.

Andere namen en betekenissen

In Nederland noemen wij deze poppen vaak Babuschka dit betekent eigenlijk oma. Matrona betekent mama. Ook worden ze wel Matrena matroeska genoemd. In Europa noemen wij ze vaak matroeska. Tegenwoordig kan op de beelden ook betekenissen worden geschilderd, bijvoorbeeld:

 • het gezin
 • Kerken
 • De koningin
 • Filmartiesten

En andere voorwerpen zoals een puntenslijper een potlood en nog veel meer.

6.Wat heb ik geleerd

Ik heb met mijn spreekbeurt geleerd dat de grootste baboeska 1.80 centimeter is. Ik heb geleerd dat baboeska oma betekent. En dat matroeska mama betekent. Maar ik heb ook geleerd dat je er helemaal niets van kon terug vinden, voor informatie heb ik met een Russische mevrouw gemaild. Die in Nederland woont en baboeska’s beschilderd.
Zijn er nog vragen?

7.vragen aan jullie

 • Waar komen baboeska’s vandaan: Rusland.
 • Wie maakte een van 1e baboeska’s: Sikorskij.
 • Van wat voor hout worden ze gemaakt: Lindehout.
 • Hoeveel passen er max. in elkaar; 60
 • Hoeveel passen er min. In elkaar : 2
 • Wat betekent Baboeska: oma
 • Wat betekent matroeska: mama.

 

 

2 Responses to “Baboesjka”

 1. Mijn familie woont in rusland en elke zomervakantie
  Ga ik daar heen ongeveer 3 dagen

 2. hallo zeer interesant om erover een spreekbeurt te geven en leuk dat matrona mama betekent in het russische .