Bijna jarig?
klik hier!Home   Politiek

Politiek


Wanneer je als Nederlands burger goede ideeën hebt om dingen binnen ons land anders te regelen, of wanneer je vindt dat er nieuwe regels moeten komen, kun je een politieke partij opstarten. Het opstarten van een politieke partij is echter niet eenvoudig! Anders zouden we immers honderden politieke partijen hebben in Nederland. Om te kunnen starten in de politiek dien je ideeën op papier te zetten, waarin je duidelijk beschrijft wat je met je partij wil bereiken. Vervolgens bedenk je een originele naam voor de politieke partij en zamel je voldoende geld in om de partij van budget te voorzien. Dit heb je in een later stadium nodig om bijvoorbeeld campagne te voeren voor je politieke partij. Wanneer je voldoende geld bij elkaar verzameld hebt kun je naar een notaris gaan om de partij officieel op te richten. Om deel te kunnen nemen aan de politiek moet je de partij bij de verkiezingen inschrijven bij de kiesraad.

De Nederlandse regering

Nederland wordt bestuurd door de regering van ons land. In de regering zitten verschillende ministers die nieuwe wetten bedenken en deze in de vorm van een zogenaamd wetsvoorstel aan andere bestuurders voorleggen. Deze wetten kunnen als een soort regels gezien worden, die voor alle burgers in ons land gelden. Ook proberen ministers oplossingen te bedenken voor problemen binnen ons land. Aan het hoofd van de verschillende ministers in de regering staat de minister-president, die eens in de vier jaar tijdens de verkiezingen opnieuw gekozen wordt door het Nederlandse volk.

Iedere minister houdt zich met een eigen deel van de politiek bezig. Zo is er een minister voor onderwijs, een minister voor de volksgezondheid en een minister voor economische zaken. Omdat ministers niet alle werkzaamheden in hun eentje uit kunnen voeren, worden zij geholpen door een rechterhand: de staatssecretaris. Per deel van de politiek kent men een staatssecretaris en een minister.

Naast de minister-president en de ministers, behoort ook de koning(in) van Nederland tot de regering. Waar de koning(in) vroeger erg veel macht had in Nederland, heeft de koning(in) tegenwoordig zeer weinig macht. De koning(in) is enkel bij de regering betrokken voor het zetten van zijn/haar handtekening onder nieuwe wetten. Ook leest de koning(in) op Prinsjesdag de plannen van de regering voor. De plannen voor Nederland worden gefinancierd met het belastinggeld wat ieder jaar bij de overheid binnenkomt.

Als Nederlander betaal je belasting over je inkomen, over het vermogen wat je hebt en bijvoorbeeld tijdens het doen van de boodschappen. Bedrijven dienen een deel van hun inkomsten (de zogenaamde BTW) af te dragen aan de overheid, die het geld gebruikt om plannen uit te kunnen voeren. De verdeling van het belastinggeld wordt ieder jaar in de begroting opgenomen.

De Tweede Kamer

Niet alleen de regering speelt een belangrijke rol bij de besturing van Nederland, ook de Tweede Kamer heeft hier een rol in. De Tweede Kamer beslist namelijk over de wetten die door ministers worden voorgesteld, waarbij het geholpen wordt door de Eerste Kamer. Op het moment dat er een nieuw wetsvoorstel wordt gedaan door een van de ministers, zal de Tweede Kamer overleggen of het wetsvoorstel moet worden aangenomen, moet worden aangepast of volledig moet worden verworpen. Pas op het moment dat de meerderheid (76 of meer Tweede Kamerleden) het wetsvoorstel accepteert, zal het plan voor een nieuwe wet worden uitgevoerd.

Ook controleert de Tweede Kamer de regering. Als leden van de Tweede Kamer van burgers horen dat zij ontevreden zijn, zullen zij de verantwoordelijke minister om opheldering vragen. De minister is namelijk verantwoordelijk voor een goede uitvoering van de wetten. In het ergste geval kan de Tweede Kamer een minister wegsturen, als zij vinden dat de minister zijn of haar taken niet goed uitvoert.

De Tweede Kamer bestaat uit 150 Kamerleden, die allen bij verschillende politieke partijen aangesloten zijn. Nederlanders die 18 jaar of ouder zijn hebben het recht om te stemmen wie van de verschillende politieke partijen in de Tweede Kamer moet komen. Niet voor niets wordt de Tweede Kamer gezien als de vertegenwoordiging van het volk.


Het samenstellen van de Tweede Kamer gebeurt aan de hand van het aantal stemmen dat een partij gekregen heeft. In Nederland stemmen gemiddeld zo’n 9 miljoen mensen tijdens een Tweede Kamerverkiezing. Om een zet te kunnen bemachtigen moet een politieke partij dus 60.000 (9 miljoen stemmen delen door 150 zetels) stemmen bemachtigen. Des te meer zetels een politieke partij heeft, des te machtiger deze partij vaak ook is. Het komt bijna nooit voor, dat een politieke partij tijdens de Tweede Kamerverkiezingen een meerderheid van de stemmen heeft.

Verkiezingen in Nederland

In principe worden er eens in de vier jaar Tweede Kamerverkiezingen georganiseerd in Nederland. Iedere stemgerechtigde burger krijgt dan een brief thuisgestuurd met de uitnodiging om te stemmen (stempas) bij een stemlokaal in de buurt. Op het moment dat je de stempas en je identiteitsbewijs laat zien, krijg je een stemformulier. Hierop kun je met een rood potlood aangeven op wie je wilt stemmen. Je mag maar op één iemand stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen, anders wordt je stemformulier als ongeldig beschouwd. Het stemmen gebeurt anoniem, waarbij je het stemformulier vaak in een afgescheiden hokje invult. Zo zien anderen niet wat je gestemd hebt! Het is in Nederland niet verplicht om te stemmen bij Tweede Kamerverkiezingen.

Voorafgaand aan de verkiezingsdag voeren de verschillende politieke partijen van Nederland campagne. Hierbij gaan ze de straat op om mensen te informeren over de plannen die ze voor de komende jaren hebben. Ook worden er vaak verschillende debatten op televisie uitgezonden, waarin de leiders van verschillende partijen het tegen elkaar opnemen. Bij een televisiedebat worden verschillende stellingen besproken, waarna de leiders van politieke partijen de mogelijkheid krijgen om hun mening over de stelling te geven.

Na afloop van de verkiezingen worden alle stemmen geteld om te kijken wie uiteindelijk de meeste stemmen heeft. Hierbij wordt zowel naar de partij, als naar de persoon gekeken waarop je gestemd hebt. Vaak wordt laat op de avond van de verkiezingsdag een voorlopige prognose gegeven van de winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen.

Bronnen

 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen