Bijna jarig?
klik hier!Home   Politiek

Politiek


Wanneer je als Nederlands burger goede ideeën hebt om dingen binnen ons land anders te regelen, of wanneer je vindt dat er nieuwe regels moeten komen, kun je een politieke partij opstarten. Het opstarten van een politieke partij is echter niet eenvoudig! Anders zouden we immers honderden politieke partijen hebben in Nederland. Om te kunnen starten in de politiek dien je ideeën op papier te zetten, waarin je duidelijk beschrijft wat je met je partij wil bereiken. Vervolgens bedenk je een originele naam voor de politieke partij en zamel je voldoende geld in om de partij van budget te voorzien. Dit heb je in een later stadium nodig om bijvoorbeeld campagne te voeren voor je politieke partij. Wanneer je voldoende geld bij elkaar verzameld hebt kun je naar een notaris gaan om de partij officieel op te richten. Om deel te kunnen nemen aan de politiek moet je de partij bij de verkiezingen inschrijven bij de kiesraad.

De Nederlandse regering

Nederland wordt bestuurd door de regering van ons land. In de regering zitten verschillende ministers die nieuwe wetten bedenken en deze in de vorm van een zogenaamd wetsvoorstel aan andere bestuurders voorleggen. Deze wetten kunnen als een soort regels gezien worden, die voor alle burgers in ons land gelden. Ook proberen ministers oplossingen te bedenken voor problemen binnen ons land. Aan het hoofd van de verschillende ministers in de regering staat de minister-president, die eens in de vier jaar tijdens de verkiezingen opnieuw gekozen wordt door het Nederlandse volk.

Iedere minister houdt zich met een eigen deel van de politiek bezig. Zo is er een minister voor onderwijs, een minister voor de volksgezondheid en een minister voor economische zaken. Omdat ministers niet alle werkzaamheden in hun eentje uit kunnen voeren, worden zij geholpen door een rechterhand: de staatssecretaris. Per deel van de politiek kent men een staatssecretaris en een minister.

Naast de minister-president en de ministers, behoort ook de koning(in) van Nederland tot de regering. Waar de koning(in) vroeger erg veel macht had in Nederland, heeft de koning(in) tegenwoordig zeer weinig macht. De koning(in) is enkel bij de regering betrokken voor het zetten van zijn/haar handtekening onder nieuwe wetten. Ook leest de koning(in) op Prinsjesdag de plannen van de regering voor. De plannen voor Nederland worden gefinancierd met het belastinggeld wat ieder jaar bij de overheid binnenkomt.

Als Nederlander betaal je belasting over je inkomen, over het vermogen wat je hebt en bijvoorbeeld tijdens het doen van de boodschappen. Bedrijven dienen een deel van hun inkomsten (de zogenaamde BTW) af te dragen aan de overheid, die het geld gebruikt om plannen uit te kunnen voeren. De verdeling van het belastinggeld wordt ieder jaar in de begroting opgenomen.

De Tweede Kamer

Niet alleen de regering speelt een belangrijke rol bij de besturing van Nederland, ook de Tweede Kamer heeft hier een rol in. De Tweede Kamer beslist namelijk over de wetten die door ministers worden voorgesteld, waarbij het geholpen wordt door de Eerste Kamer. Op het moment dat er een nieuw wetsvoorstel wordt gedaan door een van de ministers, zal de Tweede Kamer overleggen of het wetsvoorstel moet worden aangenomen, moet worden aangepast of volledig moet worden verworpen. Pas op het moment dat de meerderheid (76 of meer Tweede Kamerleden) het wetsvoorstel accepteert, zal het plan voor een nieuwe wet worden uitgevoerd.

Ook controleert de Tweede Kamer de regering. Als leden van de Tweede Kamer van burgers horen dat zij ontevreden zijn, zullen zij de verantwoordelijke minister om opheldering vragen. De minister is namelijk verantwoordelijk voor een goede uitvoering van de wetten. In het ergste geval kan de Tweede Kamer een minister wegsturen, als zij vinden dat de minister zijn of haar taken niet goed uitvoert.

De Tweede Kamer bestaat uit 150 Kamerleden, die allen bij verschillende politieke partijen aangesloten zijn. Nederlanders die 18 jaar of ouder zijn hebben het recht om te stemmen wie van de verschillende politieke partijen in de Tweede Kamer moet komen. Niet voor niets wordt de Tweede Kamer gezien als de vertegenwoordiging van het volk.


Het samenstellen van de Tweede Kamer gebeurt aan de hand van het aantal stemmen dat een partij gekregen heeft. In Nederland stemmen gemiddeld zo’n 9 miljoen mensen tijdens een Tweede Kamerverkiezing. Om een zet te kunnen bemachtigen moet een politieke partij dus 60.000 (9 miljoen stemmen delen door 150 zetels) stemmen bemachtigen. Des te meer zetels een politieke partij heeft, des te machtiger deze partij vaak ook is. Het komt bijna nooit voor, dat een politieke partij tijdens de Tweede Kamerverkiezingen een meerderheid van de stemmen heeft.

Verkiezingen in Nederland

In principe worden er eens in de vier jaar Tweede Kamerverkiezingen georganiseerd in Nederland. Iedere stemgerechtigde burger krijgt dan een brief thuisgestuurd met de uitnodiging om te stemmen (stempas) bij een stemlokaal in de buurt. Op het moment dat je de stempas en je identiteitsbewijs laat zien, krijg je een stemformulier. Hierop kun je met een rood potlood aangeven op wie je wilt stemmen. Je mag maar op één iemand stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen, anders wordt je stemformulier als ongeldig beschouwd. Het stemmen gebeurt anoniem, waarbij je het stemformulier vaak in een afgescheiden hokje invult. Zo zien anderen niet wat je gestemd hebt! Het is in Nederland niet verplicht om te stemmen bij Tweede Kamerverkiezingen.

Voorafgaand aan de verkiezingsdag voeren de verschillende politieke partijen van Nederland campagne. Hierbij gaan ze de straat op om mensen te informeren over de plannen die ze voor de komende jaren hebben. Ook worden er vaak verschillende debatten op televisie uitgezonden, waarin de leiders van verschillende partijen het tegen elkaar opnemen. Bij een televisiedebat worden verschillende stellingen besproken, waarna de leiders van politieke partijen de mogelijkheid krijgen om hun mening over de stelling te geven.

Na afloop van de verkiezingen worden alle stemmen geteld om te kijken wie uiteindelijk de meeste stemmen heeft. Hierbij wordt zowel naar de partij, als naar de persoon gekeken waarop je gestemd hebt. Vaak wordt laat op de avond van de verkiezingsdag een voorlopige prognose gegeven van de winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen.

Bronnen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen