Bijna jarig?
klik hier!Home   Sinterklaas

Sinterklaas


spreekbeurt

 

Sinterklaas op school en thuis

Op scholen, clubs en bij mensen thuis wordt aan het sinterklaas feest veel aandacht besteed. Sint en Piet gaan alle klassen langs. In de bovenbouw worden in de klas lootjes getrokken en gaan kinderen een suprise maken. Thuis vieren de mensen op 5 december vaak pakjesavond. Iedereen heeft cadeautjes voor elkaar gekocht en er is allerlei lekkers in huis: suikergoed, pepernoten en taaitaai. Al weken van tevoren lag dat overal in de winkels. Daar hoorde je ook veel sinterklaasliedjes. Het hele land is in de stemming van het sinterklaasfeest.

In Nederland en België

Alleen in Nederland en België wordt het sinterklaasfeest uitbundig gevierd. In Duitsland, Frankrijk en Engeland kennen ze het feest van deze heilige niet eens. Een heilige is iemand die zoveel heeft gedaan voor anderen mensen dat de Kerk hem een eretitel heilige heeft gegeven. Alleen de katholieke Kerk verklaart mensen heilig. Katholieken geloven in de verhalen uit de bijbel. Naast God en Jezus vereren zij ook veel heiligen. Sinterklaas is dus van oorsprong een katholiek feest.

Van Turkse afkomst

Nicolaas werd geboren in het jaar 270 in Lycië. Dat is een streek in het zuiden vaan Turkije. Turkije heette toen anders. Nicolaas was het enige kind van rijke ouders, die heel jong stierven. De jonge Nicolaas erfde alles. Het geld hield hij niet voor zichzelf. Hij deelde het uit aan arme mensen. Nicolaas werd bisschop van de stad Myra. Een bisschop is het hoofd van de katholieken in een bepaald gebied. In die tijd waren in het land waar Nicolaas leefde, veel katholiek. Nicolaas stierf op 6 december, waarschijnlijk in het jaar 342. Hij is waarschijnlijk 82 jaar geworden. Dat is niet precies bekend. We vieren dus niet zijn verjaardag maar zijn sterfdag! Na zijn dood werd Nicolaas heilig verklaard. Vanaf toen heette hij Sint-Nicolaas. In de loop der eeuwen is het Sinterklaas geworden. Hij werd begraven in de stad Myra.

Het graf verhuisde

In 1071 veroverden Turkse moslims het land waar Sint – Nicolaas begraven lag. Zij hadden een andere cultuur, ze leefden anders dan de katholieken. De moslims hadden geen enkele band met het graf van Sint – Nicolaas. Dus waren de katholieken bang dat het graf verwaarloosd zou worden. In 1087 reisden daarom 47 Italiaanse mannen naar Myra. Zij namen de botten van Sint – Nicolaas mee en legden ze in de Italiaanse stad Bari in een nieuw graf.

Een bijzondere baby

Tweehonderd jaar na zijn dood ontstonden er verhalen over de heilige Nicolaas. Die verhalen maakten van Nicolaas iemand die alles wist, kon en zag. Mensen vertelden elkaar dat Nicolaas al bij de geboorte een wonderkind was. Toen zijn moeder hem voor het eerst in bad deed, ging hij uit zichzelf rechtop in het teiltje staan . En in de vastentijd wilde de baby geen moedermelk drinken. De vastentijd is in het katholieke geloof de tijd na carnaval, een tijd waarin je maar weinig mag eten.

Redder in nood

Later ontstonden er verhalen waarin Sint-Nicolaas schippers redde die op zee in nood verkeerden. Ook zou hij onschuldigen uit de gevangenis hebben gehaald. Het verhaal ging dat hij een vader met drie dochters had geholpen. De man was te arm om de meisjes te laten trouwen. Vroeger moesten ouders hun dochters namelijk een bruidsschat meegeven. Daarom strooide Sint – Nicolaas geld bij hen naar binnen. Nu konden de meisjes uit vrijen gaan, zoals dat heette. Sindsdien is Sint – Nicolaas ook de patroonheilige van de vrijers. Een vrijer is een jongen met wie een meisje verkering heeft. En een patroonheilige is een beschermheilige. Sint – Nicolaas zou eens drie jongens hebben gered. Die waren door een kwade man in stukjes gehakt en werden in een zoutvat bewaard. Sint – Nicolaas hoorde dit na zeven jaar. Hij haalde de jongens er springlevend uit. Zo werd hij de patroonheilige van scholieren. Een ander verhaal gaat over een moeder die haar kindje in bad deed. Er was toen nog geen kraan met warm water. Daarom had ze een vuurtje gestookt onder het bad. Toen ze hoorde dat Nicolaas bisschop was geworden, dacht ze niet na en ging snel naar hem toe. Ze vergat haar kind. Ze kwam thuis en het kindje zat vrolijk te spelen in het kokende water. Dus was Sint – Nicolaas ook patroonheilige van kinderen geworden.

Kinderbisschop

Door de eeuwen heen veranderde het sinterklaasfeest steeds. In de veertiende eeuw was het vooral een feest voor arme mensen en scholieren. Op 6 december kregen de armen wat brood. De schoolkinderen hadden vrij en kregen geld om feest te vieren. Er werd ook een kinderbisschop gekozen. Die kreeg een mijter, een mantel en een staf voorop lopen in een optocht. Mensen gaven hem geld dat voor de kerk was bestemd. Er werden appels en moten gegeten.

Verboden

Kerstmis mocht worden gevierd, want dat was het geboortefeest van Jezus. Maar Sinterklaas moest verdwijnen. Er kwamen nieuwe wetten die het feest verboden. Er mocht geen speculaas meer worden verkocht waarop Sinterklaas stond afgebeeld. Suikerbeesten waren verboden. Wie een kraampje op straat had, kon een flinke boete krijgen. In Sommige steden kreeg je zelfs een boete als je ‘s avonds je schoen had gezet.

Buurman Sint

In Nederland hield niemand zich aan de nieuwe regels en wetten. Integendeel. Steeds meer kinderen vonden ‘s ochtends een verassing in hun schoen. In de negentiende eeuw kwam er weer een aantal tradities bij. Een traditie is een gebruik dat door de jaren heen wordt overgedragen van ouders op kinderen. Sinterklaas kwam met een stoomboot uit Spanje en kreeg een knecht: Zwarte Piet. Er werden prentenboeken gemaakt waarop de goedheiligman bij de mensen thuis stond afgebeeld. Nu wilde iedereen de Sint in de huiskamer ontvangen. Ooms en buurmannen gingen hun best doen om zoveel mogelijk te lijken op een echte Sinterklaas.

Spanje?

Waarom denkt iedereen toch dat Sinterklaas uit Spanje komt? Hij is er zelfs nog nooit geweest! Het zou te maken kunnen hebben met de geschiedenis . Van 1568 tot 1648 was er oorlog tussen Spanje en Nederland. Toch was er veel handel tussen beide landen. De Nederlanders ruilden goud en zilver voor kruiden en sinaasappels. De mensen dachten toen dat alles uit zuiden uit Spanje kwam. Misschien komt het ook omdat de stad Bari een tijd bezet is geweest door Spanjaarden. Of omdat Spanje zo goed rijmt op Oranje.

Pakjesavond

Vroeger begon de nieuwe dag om 12 uur ‘s nachts, maar om 6 uur ‘s avonds. Dus als het nu om 6 uur ‘s avonds is, was het vroeger al 6 december. Daarom valt pakjesavond niet op 6 december, maar op 5 december. Mensen geven elkaar cadeautjes zonder te verklappen wie de gever is. Ze maken surprises om de spanning te verhogen. In gedichten mag je elkaar op een vriendelijke manier de waarheid vertellen. Sinterklaas is tenslotte een eerlijke, rechtvaardige man. Hij kent ieders goede en slechte eigenschappen. En weet je nog dat Sint-Nicolaas echte munten door het raam van de arme man die zijn dochters wilde laten trouwen, strooide? Daarom vind je nu nog steeds chocolademunten in goudfolie tussen het strooigoed.

Overeenkomsten

Veel deskundigen zeggen dat de Germaanse verhalen vermengd zijn met die van Sint – Nicolaas. Toen de Germanen katholiek werden, namen ze veel gebruiken uit hun oude geloof over in hun nieuwe geloof. Sint – Nicolaas heeft zijn mijter, zijn mantel en het grote boek van het katholieke geloof. Net als speculaas of taaitaai, waarop een heilige of een vrijer wordt afgebeeld. De tradities van de schoen, de schoorsteen en de stammen uit de Germaanse cultuur. Ook suikerbeestjes zijn overgebleven uit de Germaanse tijd, toen er dieren werden geofferd.

Onduidelijk

Het is niet precies bekend waar Zwarte Piet vandaan komt. Is hij een figuur uit de Germaanse verhalen? Of hoort hij bij de heilige Nicolaas van Myra? Achter Wodan vloog altijd een zwarte raaf. Is Zwarte Piet daaruit ontstaan? Of is hij de knecht van Wodan, zwarte van het roet uit het rookgat? Niemand weer het zeker. Lange tijd hadden rijke mensen een bediende in huis. Vaak waren dat Moren, Spanjaarden die oorspronkelijk uit Noord – Afrika kwamen. Zou Zwarte Piet daar vandaan komen?

Duivel

Sommige deskundigen zeggen dat Zwarte Piet van oorsprong een zwarte duivel was. In de middeleeuwen speelde de duivel een grote rol in het geloof van de mensen. Een heilige die toevallig ook Nicolaas heette, stond in de 6e eeuw bekend als iemand die de duivel kon temmen. Sint – Nicolaas was het goede. Hij gaf geschenken en beloonde iedereen die lief was. Daarbij hoorde het tegenovergestelde : de slechte duivel. Zo zou Zwarte Piet zijn ontstaan. Hij was ondeugend als de duivel, droeg een roe en de zak met stoute kinderen. Maar hij deed wel alles wat Sinterklaas hem vroeg.

Wie wint?

De laatste jaren wint de kerstman ook in Nederland terrein. Steeds meer mensen laten pakjesavond voorbijgaan. Ze leggen in plaats daarvan op kerstavond cadeautjes voor elkaar onder de kerstboom. Zonder gedicht en zonder surprise. Misschien komt het omdat iedereen het zo druk heeft. Of misschien komt het, omdat je ook naar Duitse, Engelse en Amerikaanse televisie zenders kunt kijken. Daar zie je al kerstsfeer in de programma’s nog voordat Sinterklaas in Nederland voet aan wal heeft gezet.

Eeuwig

In de etalages vind je steeds minder sinterklaasversieringen. Rond die tijd worden er al kerstslingers, kerstballen en sterretjes verkocht. Sommige mensen zijn bang dat Sinterklaas door de kerstman wordt verdrongen. Zij hebben speciale sinterklaasverenigingen opgericht. Het zal moeilijk worden om de oude traditie te laten verdwijnen. Nederlanders houden van Sinterklaas. Al eeuwenlang. Iedereen in Nederland, groot en klein, kent liedjes als Sinterklaas Kapoentje, Daar wordt aan de deur geklopt en Zie ginds kom de stoomboot. Iedereen zingt ze mee. In Nederland is Sinterklaas nog altijd springlevend.

 

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen