Bijna jarig?
klik hier!Home   Sinterklaas

Sinterklaas


spreekbeurt

 

Sinterklaas op school en thuis

Op scholen, clubs en bij mensen thuis wordt aan het sinterklaas feest veel aandacht besteed. Sint en Piet gaan alle klassen langs. In de bovenbouw worden in de klas lootjes getrokken en gaan kinderen een suprise maken. Thuis vieren de mensen op 5 december vaak pakjesavond. Iedereen heeft cadeautjes voor elkaar gekocht en er is allerlei lekkers in huis: suikergoed, pepernoten en taaitaai. Al weken van tevoren lag dat overal in de winkels. Daar hoorde je ook veel sinterklaasliedjes. Het hele land is in de stemming van het sinterklaasfeest.

In Nederland en België

Alleen in Nederland en België wordt het sinterklaasfeest uitbundig gevierd. In Duitsland, Frankrijk en Engeland kennen ze het feest van deze heilige niet eens. Een heilige is iemand die zoveel heeft gedaan voor anderen mensen dat de Kerk hem een eretitel heilige heeft gegeven. Alleen de katholieke Kerk verklaart mensen heilig. Katholieken geloven in de verhalen uit de bijbel. Naast God en Jezus vereren zij ook veel heiligen. Sinterklaas is dus van oorsprong een katholiek feest.

Van Turkse afkomst

Nicolaas werd geboren in het jaar 270 in Lycië. Dat is een streek in het zuiden vaan Turkije. Turkije heette toen anders. Nicolaas was het enige kind van rijke ouders, die heel jong stierven. De jonge Nicolaas erfde alles. Het geld hield hij niet voor zichzelf. Hij deelde het uit aan arme mensen. Nicolaas werd bisschop van de stad Myra. Een bisschop is het hoofd van de katholieken in een bepaald gebied. In die tijd waren in het land waar Nicolaas leefde, veel katholiek. Nicolaas stierf op 6 december, waarschijnlijk in het jaar 342. Hij is waarschijnlijk 82 jaar geworden. Dat is niet precies bekend. We vieren dus niet zijn verjaardag maar zijn sterfdag! Na zijn dood werd Nicolaas heilig verklaard. Vanaf toen heette hij Sint-Nicolaas. In de loop der eeuwen is het Sinterklaas geworden. Hij werd begraven in de stad Myra.

Het graf verhuisde

In 1071 veroverden Turkse moslims het land waar Sint – Nicolaas begraven lag. Zij hadden een andere cultuur, ze leefden anders dan de katholieken. De moslims hadden geen enkele band met het graf van Sint – Nicolaas. Dus waren de katholieken bang dat het graf verwaarloosd zou worden. In 1087 reisden daarom 47 Italiaanse mannen naar Myra. Zij namen de botten van Sint – Nicolaas mee en legden ze in de Italiaanse stad Bari in een nieuw graf.

Een bijzondere baby

Tweehonderd jaar na zijn dood ontstonden er verhalen over de heilige Nicolaas. Die verhalen maakten van Nicolaas iemand die alles wist, kon en zag. Mensen vertelden elkaar dat Nicolaas al bij de geboorte een wonderkind was. Toen zijn moeder hem voor het eerst in bad deed, ging hij uit zichzelf rechtop in het teiltje staan . En in de vastentijd wilde de baby geen moedermelk drinken. De vastentijd is in het katholieke geloof de tijd na carnaval, een tijd waarin je maar weinig mag eten.

Redder in nood

Later ontstonden er verhalen waarin Sint-Nicolaas schippers redde die op zee in nood verkeerden. Ook zou hij onschuldigen uit de gevangenis hebben gehaald. Het verhaal ging dat hij een vader met drie dochters had geholpen. De man was te arm om de meisjes te laten trouwen. Vroeger moesten ouders hun dochters namelijk een bruidsschat meegeven. Daarom strooide Sint – Nicolaas geld bij hen naar binnen. Nu konden de meisjes uit vrijen gaan, zoals dat heette. Sindsdien is Sint – Nicolaas ook de patroonheilige van de vrijers. Een vrijer is een jongen met wie een meisje verkering heeft. En een patroonheilige is een beschermheilige. Sint – Nicolaas zou eens drie jongens hebben gered. Die waren door een kwade man in stukjes gehakt en werden in een zoutvat bewaard. Sint – Nicolaas hoorde dit na zeven jaar. Hij haalde de jongens er springlevend uit. Zo werd hij de patroonheilige van scholieren. Een ander verhaal gaat over een moeder die haar kindje in bad deed. Er was toen nog geen kraan met warm water. Daarom had ze een vuurtje gestookt onder het bad. Toen ze hoorde dat Nicolaas bisschop was geworden, dacht ze niet na en ging snel naar hem toe. Ze vergat haar kind. Ze kwam thuis en het kindje zat vrolijk te spelen in het kokende water. Dus was Sint – Nicolaas ook patroonheilige van kinderen geworden.

Kinderbisschop

Door de eeuwen heen veranderde het sinterklaasfeest steeds. In de veertiende eeuw was het vooral een feest voor arme mensen en scholieren. Op 6 december kregen de armen wat brood. De schoolkinderen hadden vrij en kregen geld om feest te vieren. Er werd ook een kinderbisschop gekozen. Die kreeg een mijter, een mantel en een staf voorop lopen in een optocht. Mensen gaven hem geld dat voor de kerk was bestemd. Er werden appels en moten gegeten.

Verboden

Kerstmis mocht worden gevierd, want dat was het geboortefeest van Jezus. Maar Sinterklaas moest verdwijnen. Er kwamen nieuwe wetten die het feest verboden. Er mocht geen speculaas meer worden verkocht waarop Sinterklaas stond afgebeeld. Suikerbeesten waren verboden. Wie een kraampje op straat had, kon een flinke boete krijgen. In Sommige steden kreeg je zelfs een boete als je ‘s avonds je schoen had gezet.

Buurman Sint

In Nederland hield niemand zich aan de nieuwe regels en wetten. Integendeel. Steeds meer kinderen vonden ‘s ochtends een verassing in hun schoen. In de negentiende eeuw kwam er weer een aantal tradities bij. Een traditie is een gebruik dat door de jaren heen wordt overgedragen van ouders op kinderen. Sinterklaas kwam met een stoomboot uit Spanje en kreeg een knecht: Zwarte Piet. Er werden prentenboeken gemaakt waarop de goedheiligman bij de mensen thuis stond afgebeeld. Nu wilde iedereen de Sint in de huiskamer ontvangen. Ooms en buurmannen gingen hun best doen om zoveel mogelijk te lijken op een echte Sinterklaas.

Spanje?

Waarom denkt iedereen toch dat Sinterklaas uit Spanje komt? Hij is er zelfs nog nooit geweest! Het zou te maken kunnen hebben met de geschiedenis . Van 1568 tot 1648 was er oorlog tussen Spanje en Nederland. Toch was er veel handel tussen beide landen. De Nederlanders ruilden goud en zilver voor kruiden en sinaasappels. De mensen dachten toen dat alles uit zuiden uit Spanje kwam. Misschien komt het ook omdat de stad Bari een tijd bezet is geweest door Spanjaarden. Of omdat Spanje zo goed rijmt op Oranje.

Pakjesavond

Vroeger begon de nieuwe dag om 12 uur ‘s nachts, maar om 6 uur ‘s avonds. Dus als het nu om 6 uur ‘s avonds is, was het vroeger al 6 december. Daarom valt pakjesavond niet op 6 december, maar op 5 december. Mensen geven elkaar cadeautjes zonder te verklappen wie de gever is. Ze maken surprises om de spanning te verhogen. In gedichten mag je elkaar op een vriendelijke manier de waarheid vertellen. Sinterklaas is tenslotte een eerlijke, rechtvaardige man. Hij kent ieders goede en slechte eigenschappen. En weet je nog dat Sint-Nicolaas echte munten door het raam van de arme man die zijn dochters wilde laten trouwen, strooide? Daarom vind je nu nog steeds chocolademunten in goudfolie tussen het strooigoed.

Overeenkomsten

Veel deskundigen zeggen dat de Germaanse verhalen vermengd zijn met die van Sint – Nicolaas. Toen de Germanen katholiek werden, namen ze veel gebruiken uit hun oude geloof over in hun nieuwe geloof. Sint – Nicolaas heeft zijn mijter, zijn mantel en het grote boek van het katholieke geloof. Net als speculaas of taaitaai, waarop een heilige of een vrijer wordt afgebeeld. De tradities van de schoen, de schoorsteen en de stammen uit de Germaanse cultuur. Ook suikerbeestjes zijn overgebleven uit de Germaanse tijd, toen er dieren werden geofferd.

Onduidelijk

Het is niet precies bekend waar Zwarte Piet vandaan komt. Is hij een figuur uit de Germaanse verhalen? Of hoort hij bij de heilige Nicolaas van Myra? Achter Wodan vloog altijd een zwarte raaf. Is Zwarte Piet daaruit ontstaan? Of is hij de knecht van Wodan, zwarte van het roet uit het rookgat? Niemand weer het zeker. Lange tijd hadden rijke mensen een bediende in huis. Vaak waren dat Moren, Spanjaarden die oorspronkelijk uit Noord – Afrika kwamen. Zou Zwarte Piet daar vandaan komen?

Duivel

Sommige deskundigen zeggen dat Zwarte Piet van oorsprong een zwarte duivel was. In de middeleeuwen speelde de duivel een grote rol in het geloof van de mensen. Een heilige die toevallig ook Nicolaas heette, stond in de 6e eeuw bekend als iemand die de duivel kon temmen. Sint – Nicolaas was het goede. Hij gaf geschenken en beloonde iedereen die lief was. Daarbij hoorde het tegenovergestelde : de slechte duivel. Zo zou Zwarte Piet zijn ontstaan. Hij was ondeugend als de duivel, droeg een roe en de zak met stoute kinderen. Maar hij deed wel alles wat Sinterklaas hem vroeg.

Wie wint?

De laatste jaren wint de kerstman ook in Nederland terrein. Steeds meer mensen laten pakjesavond voorbijgaan. Ze leggen in plaats daarvan op kerstavond cadeautjes voor elkaar onder de kerstboom. Zonder gedicht en zonder surprise. Misschien komt het omdat iedereen het zo druk heeft. Of misschien komt het, omdat je ook naar Duitse, Engelse en Amerikaanse televisie zenders kunt kijken. Daar zie je al kerstsfeer in de programma’s nog voordat Sinterklaas in Nederland voet aan wal heeft gezet.

Eeuwig

In de etalages vind je steeds minder sinterklaasversieringen. Rond die tijd worden er al kerstslingers, kerstballen en sterretjes verkocht. Sommige mensen zijn bang dat Sinterklaas door de kerstman wordt verdrongen. Zij hebben speciale sinterklaasverenigingen opgericht. Het zal moeilijk worden om de oude traditie te laten verdwijnen. Nederlanders houden van Sinterklaas. Al eeuwenlang. Iedereen in Nederland, groot en klein, kent liedjes als Sinterklaas Kapoentje, Daar wordt aan de deur geklopt en Zie ginds kom de stoomboot. Iedereen zingt ze mee. In Nederland is Sinterklaas nog altijd springlevend.

 

  4 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen