Met mijn ouders had ik het er laatst over wat ik later wil worden. ‘Rijk’ mocht ik niet als antwoord geven, het moest echt een beroep zijn waarmee ik geld kan verdienen. Mijn ouders zijn allebei IT’er, bijvoorbeeld als programmeur of bij een ICT winkel. Omdat zij veel achter de computer zitten, heb ik dat ook veel gedaan vanaf dat ik klein was. In het begin speelde ik vooral spelletjes, en nu heb ik zelfs laatst al een beetje leren programmeren. Dat vond ik erg leuk. Misschien word ik dus ook wel IT’er. Maar omdat je daar echt wel iets voor moet kunnen, wil ik daarom deze spreekbeurt houden over hoe je een IT’er wordt.
Wat is een IT’er?
Als ik zeg dat ik later in de IT wil gaan werken, is het misschien wel handig om eerst uit te leggen wat IT precies is. De letters IT staan voor Informatie Technologie. In Nederland wordt ook vaak gesproken over ICT, dat betekent Informatie & Communicatie Technologie. Dat is eigenlijk nog iets uitgebreider dan IT. Volgens Wikipedia heeft IT te maken met computers, informatiesystemen en telecommunicatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om het ontwikkelen en bijhouden van systemen, databases, netwerken en websites. Er zijn ook veel kinderen die alleen maar games op de computer spelen. Zij zitten dus ook veel achter de computer, maar dat wil ook niet zeggen dat ze dan maar IT’er moet worden. Als je IT’er wil worden moet je ook echt wel interesse in computers hebben en een IT opleiding hebben gevolgd.
Welke vakken kiezen op de middelbare school?
In principe hoef je echt niet VWO gedaan te hebben om de IT in te gaan. Er is heel veel werk in de IT, ook als je VMBO of HAVO hebt gedaan. Op het VMBO heeft iedereen de eerste twee jaar dezelfde vakken. Op de HAVO en het VWO is dit de eerste drie jaar zelfs zo. Na die algemene basis moet je zelf een richting kiezen. Als je de IT in wilt, is het wel handig om hier dan al een leerweg of profiel te kiezen in die richting. Op het VMBO kun je het beste kiezen voor het profiel Media, vormgeving en ICT (MVI). Op de HAVO en het VWO heet het profiel Natuur & Techniek.
Welke vervolgopleiding kiezen
Je kunt op zowel de MBO, HBO als aan de universiteit een hoop vervolgopleidingen doen waarmee je IT’er kunt worden. Het niveau van je vervolgopleiding bepaalt op welk niveau je uiteindelijk komt te werken, en hoe ver je nog door kunt groeien binnen een bedrijf. Er zijn wel veel verschillende richtingen. Vind je het bijvoorbeeld echt leuk om computers uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten? Dan is het beter om je je echt te richten op de hardware, zodat je dit later ook voor je werk kunt doen. Er zijn verder ook IT-opleidingen die meer gericht zijn op het ontwerpen en maken van websites of apps, of het ontwikkelen van programma’s om machines of apparatuur mee aan te sturen. Na de MBO kun je ook nog naar het HBO, en als je HBO hebt gedaan kun je ook nog een master aan de universiteit halen.
Er is momenteel een groot tekort aan mensen die in de IT werken. Daarom worden er ook veel mensen omgeschoold. Als je bijvoorbeeld wel veel interesse hebt in het werken met computers, maar je hebt een andere richting op de middelbare school of je vervolgopleiding gekozen, dan kun je met een IT cursus alsnog een baan in deze sector zoeken.
Na een IT-opleiding aan het werk
Tijdens de MBO of HBO loop je meestal al stage bij een bedrijf. Veel mensen blijven na hun studie ook nog een tijdje werken bij dit bedrijf. Het is fijn dat je dan toch gelijk geld gaat verdienen, maar niet eerst hoeft te gaan solliciteren en een nieuw bedrijf en de mensen hoeft te leren kennen. Als je net van school af komt ben je een Junior. Na een aantal jaar ervaring opgedaan te hebben bij een bedrijf, ben je een Medior. Dan ga je meestal ook meer verdienen. Na nog een aantal jaar ben je Senior, of kun je bijvoorbeeld manager worden van een afdeling.
Wat ga je doen binnen de IT?
Omdat de IT een erg breed begrip is, kun je ook veel verschillende dingen gaan doen.
Met de HBO ICT kun je bijvoorbeeld computerprogrammeur, app-ontwikkelaar, informatieanalist of ICT-consultant worden. Als je dan een aantal jaar hebt gewerkt en meer ervaring op hebt gedaan kun je ICT projectleider, ICT manager of ICT beheerder worden.
Vragen voor de klas:
- Zijn er nog meer mensen in de klas die iets in de IT willen gaan doen? Weten jullie al welke richting in de IT jullie uit willen?
- En wat wil je anders later worden en weet je al hoe je dit kunt worden?
Comments are closed.