Spreekbeurt verpleegkundige

Als verpleegkundige ben je werkzaam in de zorg. Meestal in een ziekenhuis, maar het kan ook een andere zorginstelling zijn. Vroeger waren het vooral meisjes die als verpleegkundige wilden gaan werken. Deze tijd is echter al lang voorbij. Tegenwoordig kiezen ook veel jongens voor de opleiding tot verpleegkundige.

Wat moet een verpleegkundige allemaal doen?

Als verpleegkundige houd je je bezig met het geven van verpleegkundige zorg aan patiënten. Er zijn verschillende soorten zorg. Wat je allemaal mag doen hangt af van je werkervaring en opleiding.

Allereerst is dit de basiszorg, die bestaat uit de persoonlijke verzorging van de patiënt zoals bijvoorbeeld het wassen, verschonen en aankleden.

Daarnaast zul je ook wondverzorging moeten geven en diverse verpleegkundige handelingen moeten uitvoeren. Je houdt alle patiënten goed in de gaten en maakt hier ook een verslag van. Je werkt samen met verzorgenden als het gaat om het geven van injecties, medicijnen en infuus.

Ben je hoger opgeleid en heb je meer ervaring, dan krijg je ook meer verantwoordelijkheid.  Dit kan op bijzondere afdelingen voor behandeling van specifieke ziektes zijn, maar bijvoorbeeld ook op de intensive care, waar mensen worden verzorgd die in direct levensgevaar zijn.

Daarnaast begeleid je de patiënt en de familie bij de behandeling en het herstel daarvan.

Is verpleegkundige een moeilijk beroep?

Het beroep van verpleegkundige is een mooi en interessant beroep waarin je veel kunt bereiken. Het is echter ook een zwaar beroep. Als verpleegkundige heb je altijd onregelmatige diensten, overdag, ’s avonds of ’s nachts. Ook zul je vaak in de weekenden moeten werken.

Daarnaast kun je ook in moeilijke situaties terechtkomen waarin je moet weten hoe je moet handelen. Je moet ook goed kunnen luisteren en veel begrip kunnen tonen voor de situatie van de patiënten en hun familie en dingen goed kunnen uitleggen.

Er kunnen uiteindelijk ook mensen overlijden in het ziekenhuis. Dit zijn allemaal zaken waar je goed mee om moet kunnen gaan.

Hoe kun je verpleegkundige worden?

Als je verpleegkundige wilt worden, kan dit op MBO- en HBO niveau. Heb je VMBO-TL of -KB gedaan en heb je wiskunde en biologie in je pakket, dan kun je de MBO opleiding volgen. Dit kan ook als je een overgangsbewijs van HAVO 3 naar 4 hebt.

De opleiding duurt 2,5 tot 4 jaar. Je kunt kiezen voor een BOL- of BBL opleiding. Bij de BOL-opleiding ga je veel naar school. Bij de BBL-opleiding ga je vrijwel meteen in de leer in een ziekenhuis zodat je direct al praktijkervaring kunt opdoen.

Er is ook een HBO opleiding Verpleegkunde. Deze duurt vier jaar en de theorielessen worden daarbij afgewisseld met stageperiodes. Heb je de opleiding MBO Verpleegkunde gedaan, dan duurt de opleiding een jaar korter.

Om toegelaten te worden tot deze opleiding moet je minimaal een HAVO of MBO niveau 4 diploma hebben. Het kan zijn dat je een toelatingstoets moet maken.

Er zijn ook opleidingen bij verschillende ziekenhuizen te volgen op HBO niveau waarbij werken en leren worden afgewisseld.

Na de algemene opleiding Verpleegkunde kun je ook je vervolgopleidingen voor speciale zorg gaan doen. Zo zijn er opleidingen voor onder andere kinderverpleegkunde en intensive care.

In het ziekenhuis is er ook een afdeling verloskunde waar baby’s worden geboren. Wil je naast verpleegkundige ook graag het vak van verloskundige leren, dan kun je op verschillende Hogescholen ook voor de vijfjarige opleiding Verpleegkunde & Vroedkunde kiezen.

Is de opleiding Verpleegkunde moeilijk?

De opleiding verpleegkunde kun je op MBO- en HBO niveau volgen. De HBO opleiding is een stuk zwaarder dan de MBO opleiding. Opleidingen voor medische beroepen zijn echter nooit eenvoudig. Je moet veel kennis opdoen maar je moet ook met allerlei moeilijke situaties leren omgaan.

 

Comments are closed.