Bijna jarig?
klik hier!Home   Stenen

Stenen


Inhoud

 • Inleiding
 • 1. Hoe ontstaan stenen?
 • 2. De binnenkant … en de buitenkant.
 • 3. De struktuur.
 • 4. Edelstenen
 • 5. Andere mooie soorten stenen.
 • 6. Legenden.
 • 7. Geneeskrachtige stenen
 • 8. Stenen slijpen en in sieraden
 • 9. Fossielen.
 • 10. Stenen als gebruiksvoorwerp
 • Verklarende woordenlijst
 • Slot

Inleiding

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik zelf stenen en mineralen verzamel

Ik heb sinds kort een fossiel. Ik weet er zelf al best wel veel van. Ik ken zelf al best veel soorten. Iedere maand heeft een geboortesteen. Er bestaan heel veel soorten, te veel om allemaal in mijn werkstuk te vermelden. Ik zou nog willen weten: Hoe een steen in elkaar zit, wat fossielen eigenlijk zijn en ik wil nog meer stenen leren kennen.

1. Hoe ontstaan stenen?

De aarde is zo’n 4,6 miljard jaar oud. In die tijd was de aarde een grote vuurbal. Toen begon het afkoelingsproces. De aarde begon daardoor te verstenen. Maar binnenin de korst borrelde het nog steeds. Er waren in die tijd dus heel veel uitbarstingen. Maar het lava dat nu op de korst lag, stolde ook. Zo werd de laag steeds dikker. Er kwamen steeds minder uitbarstingen. Zo komt het dat er op de dag van vandaag bijna nooit meer vulkaanuitbarstingen zijn. Toen die aarde verkoelde ontstonden er allemaal vulkanische gesteenten.

Dat is dus een manier hoe sommige stenen zijn ontstaan, maar het kan ook anders. Zoals de Mexicaanse gasbollen.

In Chihuahua (Mexico), heeft men een lavaput ontdekt, waar miljoenen versteende gasbollen zijn. Het is een krater met gloeiend heet lava. Boven op zie je allemaal gasbellen (vergelijkbaar met de bellen in een pan kokend water).Lava dat wordt blootgesteld aan de koude buitenlucht stolt.

Dat begint natuurlijk bovenaan, want daar is het het dichtst de buitenlucht. Als de lava begint te stollen, stollen ook de gasbellen. Als zo’n gasbel nog niet door en door hard is, kan het zijn dat er een mineraal of gesteente inloopt. Het kan bijv. een agaatgeode zijn. Er kan ook bergkristal of calciet in zitten.

Obsidaan is ook een vulkanisch gesteente, het is een vulkanisch glas. Het ontstaat door hele snelle afkoeling van lava. Zo snel dat er geen kristalvorming is.

Stenen zijn soms opgebouwd uit één mineraal. Zuiver kwarts bijv. Maar de meeste stenen bestaan uit meerdere soorten mineralen.

2. De binnenkant en de buitenkant

Veel stenen lijken niet zo mooi. Het lijken gewoon grijze keien. Maar vanbinnen is hij wel mooi. Een steen bestaat uit allemaal atomen en andere scheikundige dingen. De volgorde bepaalt welke steen het is. Er zijn meerdere soorten atomen: bijv. zuurstofatomen, goudatomen of koolstofatomen. Dus hoe die atomen zijn gerangschikt, zorgt ervoor welke steen het is. Diamant en grafiet bestaan allebei uit koolstofatomen. Toch is diamant de hardste en grafiet één van de zachtste stenen. Dit komt door de volgorde van de atomen. Bij diamant is één koolstofatoom verbonden aan vier andere. Dit geeft een stevige structuur. Grafiet bestaat uit ver uit elkaar liggende rijen. Deze rijen schuiven gemakkelijk over elkaar heen. Daardoor is grafiet zo zacht. Grafiet wordt gebruikt in potloden.

De structuur van Diamant

Stenen kunnen veel verschillende vormen hebben. Bijv. kubus, octaëder of pyritoëder. Een kubus is een vierkant blok. Een octaëder is een ‘diamant’ vorm. Twee driehoekjes op elkaar. Een pyritoëder is een vorm met twaalf vijf-hoekige vakjes. Er zijn ook stenen waar twee of meer soorten in ‘vermengd’ zijn. Kubus en octaëder is een kubus met schuine hoekjes. Kubus en pyritoëder is een vierkant met op sommige plekken een vijf-hoek.Èèn sort steen hoeft niet altijd dezelfde vorm te hebben. Pyriet wordt in alle bovengenoemde vormen gevonden en in nog meer vormen.

3. Structuur

De kleur

De kleur van een kristal of mineraal is het gene wat meestal het meeste opvalt. Zwavel is meestal heldergeel. Azuriet is altijd blauw. Robijn is rood. Saffier is blauw. Smaragd is groen. Hematiet kristallen zijn soms heel kleurrijk. Dat wordt iridescentie genoemd.

De hardheid

In 1812 werd de hardheidsschaal uitgevonden door Friedrich Mohs. Dit bestaat uit 10 gesteenten en mineralen die op hardheid zijn gesorteerd. Dit zijn ze.

 • 1,0 Talk
 • 2,0 Gips
 • 3,0 Calciet
 • 4,0 Fluoriet
 • 5,0 Apatiet
 • 6,0 Orthoklaas
 • 7,0 Kwarts
 • 8,0 Topaas
 • 9,0 Korund
 • 10,0 Diamant

Andere stenen zitten hier tussen in, bijv. 0,2 of 4,5.

De Glans

Sommige stenen glanzen. En andere niet. Je hebt ook binnen een soort glanzende en niet glanzende. Bijv. bij de korunden. De korund is een ‘familie.’ De bekendste korunden zijn de saffier en de robijn. Die glanzen wel mooi. Maar je hebt ook ondoorzichtige korunden die niet glanzen.

De klasse

Er bestaan allemaal klassen. Dit zijn de groepen waaronder alle gesteenten, kristallen, mineralen en metalen zijn verdeeld. Een paar ervan zijn: Elementen, Silicaten, Sulfiden en Sulfaten. Silicaten is in nog kleinere groepen verdeeld.

Dat zijn: Tectosilicaten, Nerosilicaten, Phyllosilicaten, Sorosilicaten, Cyclosilicaten en Inosilicaten.

4. Edelstenen

Edelstenen zijn stenen die: Geslepen kunnen worden, mooi zijn, zeldzaam zijn en het licht moet er mooi doorheen schijnen als hij is geslepen. Diamant, robijn, smaragd, opaal en saffier voldoen aan deze eisen. Stenen die niet aan alle eisen voldoen worden half-edelstenen genoemd en stenen die je niet kunt slijpen, maar die wel mooi zijn, worden sierstenen genoemd.

De diamant

De naam diamant komt van het griekse woord adamas wat ontembaar of onoverwinnelijk betekend. De grieken hebben namelijk ondekt dat diamant zo hard is, dat je het alleen kan bewerken met diamant! Hele beroemde diamanten zijn de Koh-I-nor ( berg van licht) en de Hope, van de hoop wordt beweert dat hj ongeluk brengt. Van de Koh-I-noor wordt dat de drager ervan heerser van de wereld zou worden. Deze dingen zijn natuurlijk maar puur bijgeloof,

De robijn

Robijn is een variëteit op het kristal korund. Alleen de echt rode korunden mogen robijn worden genoemd. Het Ruskins-robijn id een beroemdt robijn. Hij heft een dieprodekleur, die kleur wordt ook wel duivenbloed genoemd. De kleur van de Ruskins-robijn is een kleur die erg wordt bewondert.

De legendarische Pauwentroon is een troon die is bezet met 108 robijnen en nog honderden andere edelstenen.

De smaragd

De smaragd is net als de half-edelsteen aquamarijn een variëteit op het kristal beril. Vanaf 1500 voor Christus werd in Egypte smaragd gedolven. In 1816 werden de mijnen opnieuw ondekt. De eerste pogingen om de mijnen in gebruik te nemen mislukten.

De opaal

Opaal is in de loop van de tijd als ongeluksbrenger en geluksbrenger beschouwt. Omdat een opaal ongeluk zou brengen waren ze verboden aan het hof van Napoleon III. Koningin Victoria verzamelde ze juist en gaf ze aan familie en vrienden als gelukssteen.

De saffier

Saffier is net als de robijn een variëteit op de korund. Alleen de blauwe korunden mogen saffier worden genoemd. Saffier wordt o.a. gevonden in Kasjmir (India). De soort blauw van die saffieren wordt kasjmirblauw genoemd. In Ratnapura zoekt men nog steeds als ze 3000 jaar geleden deden. Ze zoeken er door rivierzand te wassen.

De grootste saffier dat ooit is gevonden woog 100.000 karaat (20 kilo!!). Al zijn de robijn, de diamant en de smaragd duurder, saffier kan ook duur zijn. Zo werd er in 1990 een stersaffier(een bijzondere variëteit) geveild voor wel 2 miljoen gulden (800.000 euro).

5. Andere mooie soorten stenen

Snijden

Sommige stenen kun je snijden. Dat betekent bijv. figuurtjes tekenen in de stenen. Zoiets heet een decoratieve steen.

De Egyptenaren, de Chinezen en de Soemeriërs gebruikten al jade, lapis lazuli en turkoois in sieraden.

Metalen

Platina, goud en zilver zijn edele metalen. Platina is het meeste waard, daarna goud en daarna zilver. Platina lijkt op zilver, maar wordt minder snel dof. Daarom is het een geliefd metal om sieraden van te maken. Koper, zink enz. zijn wel metalen maar geen edele.

Vals verkopen

Er zijn stenen die voor een andere steen worden uitgegeven .

Citrien lijkt erg op Topaas. Daarom verkopen ze citrien wel eens onder de naam topaas. De gele, groene en violette korund worden wel eens door verhitting blauw gemaakt, waardoor het op de waardevollere korund saffier lijkt.

Druipstenen

Druipsteen3.jpgEen druipsteen is eigenlijk gewoon water met kalk. De stenen hangen aan het plafond. Het water verdampt en de kalk blijft over. Als dat gebeurt wordt het kalk hard. Als dat vaak gebeurd op de zelfde plek, wordt het een naar beneden hangende steen. Het is net een kegel. Druipsteengrotten zijn vaak heel mooi.

6. Legenden

Er bestaan veel legenden over stenen. Vroeger vond men stenen hele bijzondere dingen en ze bedachten verhalen over hoe ze zijn ontstaan.

Amethist

Volgens het verhaal was Amethist een Nimf van de godin Diana. Bacchus, de god van de wijn, werd verliefd op haar.

Omdat Bacchus zo aan het dringen was, veranderde Diana de nimf in een kristal. Bacchus was daar zo verdrietig over dat hij zijn wijn over de kristal heengoot. De steen werd violet van kleur. Hiervan komt de naam Amethist.

De koets van Lodewijk XIV

Dit is echt gebeurd en geen legende. Lodewijk XIV had de gewoonte zijn koetsen naar edelstenen te noemen. De koetsier van de Opaal was altijd drunken. Daarom werd de Opaal als ongelukskoets beschouwd en de opaal ook als ongelukssteen.

Tranen van kristal

Staurolietkristallen zijn soms in de vorm van een kruis. In Virginia (V.S.) worden ze elfenstenen genoemd. Ze geloven dat ze zijn ontstaan uit de tranen van elfen toen ze hoorden dat Jezus was gestorven.

Geboortestenen

Iedere maand heeft een eigen steen. Als je bijv. in januari ben geboren, dan is ‘jouw’ steen de granaat. Hier volgt het hele lijstje;


Januari: Granaat


Februari: Amethist


Maart: Aquamarijn


April: Diamant


Mei: Smaragd


Juni: Parel


Juli: Robijn


Augustus: Peridoot

saffier
September: Saffier


Oktober: Opaal


November: Topaas


December: Turkoois

Kristal zien

Vroeger geloofde men dat je in kristallen bollen de toekomst kon zien. Het werkte zo: De kristalkijker, keek zolang in de bol dat hij wazig zag. In die waas zag hij beelden. Uit die beelden kon hij de toekomst halen van degene die er naar vroeg.

De saffieren hemel

Volgens de perzen rust de wereld op een saffier die de hemel blauw kleurde.

De pest voorspeller

In Venetië heerste de pest. De mensen ondekte dat een opaal helder werd als de persoon die hem droeg ziek was en dof als die persoon stierf. De mensen vonden het maar raadselachtig en zeiden dat de opaal een ongelukssteen was.

7.geneeskrachtige stenen

Er zijn mensen die geloven dat stenen genezen. Volgens hen voel je je beter en wordt je beter. Hier is een lijstje van een aantal stenen en waar het tegen helpt.

 • Agaat: Stilt koorts, krampen en pijn. helpt tegen oogkwalen, zorgt voor een beter hart, troost en kalmeert je.
 • Amazoniet: Zorgt ervoor dat je hersens rust krijgen, helpt tegen vermoeidheid, zorgt voor hyperactieve kinderen, Zorgt dat emotionele spanningen weggaan.
 • Oranje Calciet: Geeft troost en warmte
 • Groene Calciet: Haalt herinneringen naar boven.
 • Heliotroop: Helpt tegen bloedneuzen en tandvlees bloedingen, troost bij tegenslagen, helpt bij de bevalling, zorgt voor een betere blaas.
 • Magnetiet: helpt tegen pijn, bestrijd een hernia en tennisarm, versnelt het genezen van wonden, werkt tegen alle pijnen en geneest breuken.
 • Olivijn: Olivijn beschermt je tegen kwade invloeden, brengt tegen ziekten, bestrijdt negatieve gevoelens, tegen nachtmerries en depressies.
 • Pyriet: helpt tegen ontstoken luchtwegen, griep en mondaandoeningen, stotteren en keelpijn.
 • Rozenkwarts: Rozenkwarts helpt tegen heimwee, onvruchtbaarheid, roken, bevordert de creativiteit, zorgt dat kinderen een makkelijkere jeugd hebben, helpt bij het krigen van een beter verstand, zorgt dat je scheppend kan denken.
 • Topaas: Zorgt voor een betere eetlust, werkt tegen slaaploosheid, zorgt voor je zenuwstelsel, voor je maag en darmkanaal en werkt tegen slaaploosheid en uitputting.
 • Spinel: Helpt bij ijzergebrek en werkt tegen ontstekingen

Moed door stenen

Er zijn mensen die geloven dat stenen je beschermen. als kinderen worden gepest bijv. ze geloven dat als je stenen bij je draagt dat je dan moed krijgt.

8. Slijpen en in sieraden

Slijpen

Slijpen is een steen gladmaken en in een bepaalde vorm om het in sieraden te kunnen doen. Als de steen is geslepen, wordt hij vaak nog gepolijst. polijsten is de steen heel erg glad maken. Hoe polijst je een steen:

 1. Zoek een mooie steen
 2. Koop speciale poedertjes om te kunnen polijsten in de stenenwinkel
 3. Zoek een glasplaat
 4. Strooi een beetje van het poeder op de glasplaat
 5. Leg een kant van de steen erop en ga achtjes draaien
 6. Pak nu het fijnere poeder en doe daarmee het zelfde
 7. Pak nu het fijnste poeder en doe weer het zelfde
 8. Maak de steen schoon zodat er geen poeder meer opzit en wrijf met een borstel voorzichtig de laatste restjes weg
 9. Borstel ook nog even over de andere kan, zodat die ook schoon wordt. Het gaat natuurlijk makkelijker met de polijstmachine

In de sieraden

Er zijn een paar populaire vormen:

 • Briljant, dit is de populairste vorm voor edelstenen, het bestaat uit 56 facetten.
 • Smaragd, zo wordt het genoemd als een steen in een vierkant of rechthoek of trapsgewijs wordt geslepen. Het wordt zo genoemd omdat de kleur van de smaragd zo nog dieper wordt
 • Poire, peervormig
 • Coeur, kussenvormig
 • Rose, Roosvormig
 • Baguette, langwerpig
 • Marquise, ovale vorm die uitloopt in twee punten

9. Fossielen

Een fossiel is een afdruk van een dier of plant in een steen. Meestal is het een paar miljoen jaar oud. Soms is het zelfs bijna een miljard jaar oud.

De stekelhuidige

In de twinigste eeuw werd er een stekelhuidige gevonden. Hij was een paar 100 miljoen jaar oud. Hij is de voorvader van de zeeëgel. Tegenwoordig worden de stekelhuidige uitgebreid bestudeert, omdat de wetenschappers denken dat de gewervelde dieren voortkomen uit deze dieren.

De krokodil

Crocodilus Robustut leefde 150 miljoen tot 140 miljoen jaar geleden. Het is een voorvader van de krokodil. Krokodillen lijken erg op hun voorvaders. We kennen hem alleen door een prachtig bewaard gebleven fossiel, gevonden in de kalkrotsen van Cerin(Ain).

In de kalkrotsen van Cerin werden in 1861 de resten gevonden van de Archeopteryx, natuurlijk als fossielen, deze resten zijn de bewijzen dat de vogel van de reptiel afstamt. Om precies te zijn, van de dinosauriërs…

10. Stenen als gebruiksvoorwerp

Vroeger, en nu nog steeds, werden stenen als gebruiksvoorwerp gebruikt. Denk maar aan het stoepkrijt waarmee kleine kinderen spelen, dat wordt gemaakt van kalk en kalk is een mineraal.

Pigment

De indanen gebruikten stenen als pigment. Zelfs de vroegste holbewonwers deden dat al. Krijt was wit en houtskool was zwart. Zo had je nog:

 • Rood van hematiet
 • Rood van cinnaber
 • Oranje van realgar
 • Blauw van azuriet
 • Blauw van lapis lazuli
 • Groen van malachiet
 • Groen van groene klei
 • Geel van orpiment
 • Grijs van molybdeniet


cinnaber
Lapis lazuli is de basis van de kostbare verf ultramarijnblauw.

De wapens

In de steentijd gebruikte men vuursteen als gereedschap. Door met de ene steen op de andere te slaan kwamen er stukjes steen af, de mensen zochten de scherpe uit en daar maakten ze pijlpunten van. De mensen bewerkten vuursteen met…vuursteen!

De molenaar

Ook maalstenen zijn gemaakt van steen. Er liggen 2 stenen op elkaar. Als ze er wat graan tussen strooiden en de stenen gingen draaien dan werd het graan vermaalt tot meel.

Gebouwen

Gebouwen worden, meestal, gemaakt van steen. Bakstenen zijn gemaakt van klei. Het is een kunstmatige steen, maar het is wel gemaakt van een echt soort steen. De Catacomben in Parijs zijn oude steengroeve. De chinese muur bestaat uit baksteen, graniet en stenen die op die bepaalde plek worden gevonden.

Het steen-horloge

In kwartshorloges zit een klein kristal, Door de batterij krijgt het kristalletje een klein schokje, Telkens als hij een klein schokje krijgt, gaat de secondewijzer vooruit.

Verklarende woordenlijst

 • Iridescetie: Zo wordt het verschijnsel genoemd als een steen heel erg kleurrijk is.
 • Delven: Stenen uit de grond halen
 • Dringen: Dingen zeggen zodat hij/zij ook verliefd wordt op jou.
 • Emontionele spanningen: Vervelende gevoelens, zoals boosheid of verdriet.
 • Pigmenten: Kleuren waarmee de mensen, vooral vroeger, zichzelf en hun huis een kleurtje gaven
 • Catacomben: De catacomben in Parijs zijn een soort grafkelders waar aan alle kanten kamers zitten. Dat zijn grafkamers.

Slot

Ik heb veel geleerd over stenen en mineralen. Over hoe stenen ontstaan, waar ze voor worden gebruikt en ik ken nu nog meer legenden en verhalen over stenen. Ik vond het heel erg leuk om te doen. Ik heb ook antwoord gekregen op mijn vragen. Het antwoord op mijn vraag hoe zit een steen in elkaar? is: Er zitten allemaal atomen en andere scheikundige stoffen in. Het antwoord op mijn vraag wat is een fossiel precies? is: Het is een afdruk van een plant of dier op een steen.

 

  5 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen