Sloppenwijken

Hallo! Ik ben Janneke en ik heb mijn spreekbeurt over sloppenwijken gehouden.

In Nederland zijn we veel luxe gewend. Er is warm en koud stromend water. Er is elektriciteit, riolering, gas, riolering, straatverlichting enz.

Sloppenwijken zijn slechte huizen

Sommige wijken hebben meer dan een miljoen inwoners. De huizen zijn vaak zo krakkemikkig dat ze bij storm zo instorten. Er vallen vaak duizenden doden bij overstromingen en aardverschuivingen. De huizen zijn gemaakt van karton, golfplaten, plastic en nog veel meer (ouwe rotzooi).

Wel televisie

Sloppenwijkbewoners hebben vaak wel een oud televisietje in hun krot staan. Electriciteit tappen ze af van een leiding. De politie controleert toch niet. De rekening op de post doen helpt ook niet. De postbode komt er niet en de huizen hebben geen huisnummer.

Hygiëne en gezondheid

De bewoners doen hun grote boodschap gewoon in de modder.De ernstige ziektes tyfus en cholera komen veel voor. Bij een geboorte komt nooit een dokter. De kans dat baby’s iets krijgen is dan veel groter.

Kinderarbeid

Veel kinderen verkopen spullen op straat zoals b.v. kauwgom, sigaretten, loten en kranten. Ze doen ook andere klusjes zoals, schoenen poetsen en autoruiten wassen.

In de steek gelaten

Ook gebeurt het nogal eens dat kinderen in de steek gelaten worden. Die vormen meestal straatbendes. Kinderen slapen in metrostations. Op het strand en onder bruggen.

Sterke groei van sloppenwijken

De grote steden in ontwikkelingslanden groeien erg snel . Vooral de sloppenwijken worden groter. Dat komt omdat er elk jaar tienduizenden arme en werkloze mensen naar de sloppenwijken verhuizen.

Hulp!!!

Tussen 1960 en 1980 werden sloppenwijkbewoners verjaagd en de huizen vernield. Maar gelukkig is dat nu verandert. Organisaties als UNICEF en NOVIB doen veel voor de gezondheid van die mensen. Ze geven kinderen b.v. een inenting tegen tyfus en cholera.

 

6 Responses to “Sloppenwijken”

 1. waarom wel het wk organizeren maar geen recpect hebben voor de slobben wijken?
  0,0 verstand hebben die mensen.

  • ik weet het ook niet.
   maar voor die mensen is het niet leuk om daar te wonen ( dat lijk me niet leuk.)

 2. ik zou daar echt NIET willen wonen
  maar het is wel zielig dat die mensen daar wonen