Bijna jarig?
klik hier!Home   Het Weer

Het Weer


 

1. Wolken

weer

Als je vaak naar buiten kijkt zie je soms wolken. Aan dan vraag jij je soms wel eens af wat er allemaal in een wolk zit. Nou ik zal eens uitleggen hoe een wolk in elkaar zit. Een wolk bestaat uit hele kleine waterdruppeltjes of ijskristallen. Dat noemen we waterwolken en ijswolken. Veel gemengde wolken komen ook vaak voor. Dat is ijs en water door elkaar.

Je hebt heel veel verschillen wolken. Een bekende is de mist wolk . Mist zweeft heel dicht op de aarde, wolken hoeven dus niet zo hoog te zijn. Mist is een wolk met druppeltjes. Soms zie je de druppeltjes heel erg goed, maar meestal zijn het allemaal heel kleine druppeltjes. Zo klein dat je ze alleen maar ziet met een microscoop. Als je vroeg naar school gaat plakken veel druppeltjes aan je kleren, wenkbrauwen en je haar. Een wolk die in de hemel zweeft is ook van waterdruppeltjes gemaakt. Verder heb je nog cirrus wolken deze zijn witachtig flarden met een blauwe achtergrond. Omdat deze wolken zo hoog zijn bestaan ze niet als regen maar al ijskristallen. Als de boeren die wolken zien halen ze meestal snel het hooi naar binnen. Ook heb je cumulus wolken deze lijken op hele grote watten. De bovenkant lijkt wel een beetje op een bloemkool de onderkant is vlak. Als je op deze wolken licht schijnt dan zijn ze heel erg mooi want dan gaan ze blinken. En het laatste heb je stratus wolken. Deze kunnen zich op iedere hoogte vormen en maken elkaar breder.

2. Het weerbericht en de K.N.M.I

weerkaart

Als het journaal is geweest kom daarna altijd het weerbericht. Het weerbericht komt niet alleen op de tv maar ook op de radio en in de krant. Dit is voor bepaalde mensen erg belangrijk bijvoorbeeld als je gaat winkelen, fietsen of je gaat een dagje naar het strand. Als je naar het strand gaat dan moet het wel lekker weer zijn natuurlijk. Het weerbericht is ook erg belangrijk voor de akkerbouw en de landbouw.

Het K.N.M.I. zorgt ervoor dat wij weten hoe het weer morgen en andere word. Ze zijn de hele tijd bezig met het meten van de wind en nog veel meer. Bij het K.N.M.I heeft iedereen een eigen taak. Weet je wat het K.N.M.I betekent? Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. Meteorologisch is een oud Grieks woord het betekend: de leer van de verschijnselen die in de lucht voor komen. Je hebt ook weer verschillende soorten verschijnselen zoals: regen, sneeuw, hagel, onweer en storm

Dit is een weerkaart van de avond

3. Verschillende soorten klimaten

Op de aarde heb je veel verschillende klimaten. Op de Noordpool en de Zuidpool is het heel erg koud maar in Afrika is het weer heel erg warm deze verschillen komen door de evenaar. De evenaar is een warme straal die midden over de aarde loopt. Als je heel dicht bij de evenaar woont dan is het daar een warm klimaat. Wij wonen in een koud klimaat. Maar gelukkig niet zo koud als de Noordpool of je Zuidpool. Het is daar heel kou omdat ze heel ver van de evenaar liggen.

Over de hele aarde heb je verschillende soorten klimaten maar door die klimaten heb je ook wel dat overal verschillende soorten die leven. De ijsbeer en de kangoeroe leven niet bij ons in het wild. Dat komt door ons klimaat. Bij de ijsbeer is het koud maar bij de kangoeroe is het juist warm. Je kunt niet alleen bij dieren merken dat er verschillende klimaten zijn maar ook bij de planten en fruit. Een paprika groeit bij ons niet maar wel weer in een kas en in Afrika. In een kas is het meestal heel warm dat komt omdat het daar helemaal dicht is en daarom groeit daar ook veel meer dan gewoon bij ons op het land.

4. Wind en wat is een tornado?

Er zijn veel soorten weer verschijnselen. Wind is daar één van. Het woord wind wordt altijd in het weerbericht genoemd. Veel mensen moeten weten hoe hard het gaat waaien. Bijvoorbeeld als je gaat fietsen of zeilen, maar ook voor de scheepvaart is de windkracht het belangrijk.

Orkaan kan wel 2 voetbal velden groot zijn. Gelukkig komen ze bij ons niet zo vaak voor maar wel in Midden-Amerika of Zuidoost-Azië. Dat komt omdat die landen op de evenaar liggen en dan kan dat wel vaak voorkomen.Je hebt verschillende windsnelheden, een orkaan kan de hoogste windsnelheid bereiken wel 118 km per uur halen. Orkaan kracht is meestal windkracht 12 of hoger. Ook bij storm kan er hoge windsnelheden worden bereikt, deze richten dan veel schade aan. Zoals dakpannen die van de daken afwaaien, bomen breken en vallen om en nog veel meer. Een orkaan vernietigt eigenlijk alles zo ongeveer. Een

het weer

En nu ga ik het eens hebben over tornado’s. Je hebt vast wel eens van een tornado gehoord. En ze ook wel eens op televisie gezien. Een tornado is een draaiende draaikolk die in de lucht zweeft met een lage onweersbui. Een tornado ontstaat door warme lucht die door de lucht zweeft, daar door krijg je dat een ronde windstraal gaat zweven en dat noemen we een tornado. Alles wat op de grond staat kan mee gesleurd worden. Sommige mensen zijn juist blij als ze een tornado hebben gevonden om ze eens goed te kunnen bekijken. Maar gelukkig rijden ze meestal wel snel weg als er één dichtbij komt.

5. Onweer

Onweer kan het hele jaar voor komen in ons land, maar meestal in de zomers. Als het over dag in de zomers heel heet is dan kan het ’s nachts gaan onweren. Maar hoe ontstaat onweer nou? Onweer ontstaat door een vonkje dat overspringt naar een ander wolk dus ze botsen tegen elkaar op. Dat vonkje noemen we de bliksem. Na de bliksem komt meestal een knal, die noemen we donderslagen. Als je de bliksem ziet en je gaat tellen wanneer je pas een donderslag hoort kun je berekenen hoe ver het onweer bij je vandaan is. als je drie telt dan is het onweer een kilometer van je vandaan.

Zo ’n bliksemslag kan wel eens een hele hoge temperatuur bereiken. Soms kan die de temperatuur van duizend graden halen. IJzer of koper gaat door zo ’n bliksemslag smelten. Onweer kan dus eigenlijk best gevaarlijk zijn. Als je zelf geraakt wordt door zijn bliksemslag kan de daar wel dood aan gaan.

6. Sneeuw, regen en hagel

Er zijn verschillende soorten neerslagen bijvoorbeeld sneeuw, regen of hagel. Met neerslag bedoelen we alles wat naar beneden op de grond valt. Regen, sneeuw en hagel ontstaat door verdamping. Door die verdamping gaan hele kleine druppeltjes omhoog. Het water van die verdamping komt uit de zee of oceaan, maar er komt ook verdamping van de bladeren af. Regen is eerst in de wolken allemaal stukjes ijs. Zo’n wolk wordt zo groot en zwaar dat het vanzelf gaat regenen. De regen valt eerst als stukjes ij naar beneden. Maar omdat het ijs door verschillende luchtlagen heen gaat smelten de ijsstukjes in waterdruppeltjes. Die waterdruppeltjes bereiken dan de aarde. De stukjes ijs die uit de wolken komen smelten niet altijd zoals in de winter wanneer de temperatuur op de aarde onder het vriespunt komt. Die stukjes veranderen dan in sneeuw. Ze smelten in de luchtlagen niet helemaal tot waterdruppeltjes

Het vriest wel eens in de winter. Maar de kou heeft de luchtlagen nog niet helemaal bereikt. Dan valt er hagel. Soms bevriezen de regendruppels niet, maar ze krijgen wel een temperatuur onder nul. Dan zijn ze onderkoeld. De onderkoelde druppeltjes bevriezen als ze ergens tegen aan botsen. Dit verschijnsel noemen ze ijzel. IJzel is heel erg gevaarlijk voor het verkeer, want het wegdek wordt dan heel glad. En daardoor kunnen er veel ongelukken gebeuren. Hagelstenen kunnen zo groot zijn als een honkbal, maar gelukkig gebeurt dat niet zo vaak. Hagelstenen zijn meestal net zo groot als een erwt.

7. Weersatellieten

weersatellieten

Satellieten worden niet alleen gebruikt voor het opvangen van meetgegevens, maar ook voor foto’s te maken van de aarde. Satellieten fotograferen de bewolking van de aarde met infrarood licht. Maar overdag zijn de foto’s in gewone kleuren. Door verschillende wolken te vergelijken zie je hoe de wolken bewegen. De verschillende foto’s met wolken noemen we wolkenpatronen. Door deze patronen kunnen we zien wat voor weer het word. In de tropen en in andere landen zijn de satellieten onmisbaar geworden.

satellieten

Er zijn twee soorten satellieten. De bekendste satelliet draait ongeveer op een hoogte van 900 meter afstand van de aarde. Die satelliet draait om de aarde. De Amerikaanse NOAA zorgt ervoor dat er steeds twee satellieten in omloop zijn. Een zo ’n satelliet lijkt net of die stil hangt. Die satelliet draait eigenlijk tegelijk met de aarde. Hij zweeft altijd op dezelfde plek als de aarde. De WMO heeft ook een eigen gebied. Het is dan de bedoeling dat hun satellieten boven de evenaar hangen, zodat je weet dat de weersatellieten aanwezig zijn.

De Verenigde Staten, Japan en Europa hebben elk hun eigen satelliet. De Europese satelliet noemen we Meteosat en de organisatie daarvan heen Eumetsat.

8. De ozonlaag

de ozonlaag

De ozonlaag bevindt zich in de stratosfeer, het deel van de atmosfeer tussen 10 en 40 kilometer boven het aardoppervlak. Op die hoogte vliegen supersonische vliegtuigen zoals de Concorde. In deze laag is het gas ozon sterk verspreid en ongelijkmatig verdeeld.

8.1 Het gat in de ozonlaag

Hoog boven de aarde is er een onzichtbare laag van het gas ozon. De ozonlaag is heel erg belangrijk, Namelijk voorkomen dat onzichtbare, schadelijke stralen van de zon de aardoppervlakte bereiken.

Wat is nou eigenlijk de ozonlaag. Ozon is een gas dat van nature in de omgeving aanwezig is. Ozon lijkt erg op zuurstof, dat we inademen, maar het ozon gas heeft een sterke geur en is blauwachtig. Ozon wordt gemakkelijk beschadigt door chemische stoffen die in de industrie worden gebruikt. De chemische stoffen breken het ozon af waardoor schadelijke stralen van de zon de aarde bereiken.

8.2 De atmosfeer

De aarde is omgeven door een mengsel van gassen dat we de atmosfeer noemen. De atmosfeer loop door tot ongeveer 700 kilometer boven de aarde en gaat dan over in de ruimte. De lagen van de atmosfeer. Er zijn vier lagen in de atmosfeer. De onderste laag is de troposfeer. Die bevat ongeveer driekwart van alle gassen in de atmosfeer, Naast waterdamp en stof. De wolken ontstaan in deze laag.

De volgende laag is de stratosfeer. Die bestaat uit warme en droge lucht. De ozonlaag bevindt zich in de stratosfeer. Mesosfeer ligt boven de stratosfeer en daarboven ligt de dikste laag, de thermosfeer.


De verschillende lagen in de aardatmosfeer en de objecten die in de lagen voor kunnen komen.
spreekbeurt

 

  Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen