Bijna jarig?
klik hier!Home   Het Weer

Het Weer


 

1. Wolken

weer

Als je vaak naar buiten kijkt zie je soms wolken. Aan dan vraag jij je soms wel eens af wat er allemaal in een wolk zit. Nou ik zal eens uitleggen hoe een wolk in elkaar zit. Een wolk bestaat uit hele kleine waterdruppeltjes of ijskristallen. Dat noemen we waterwolken en ijswolken. Veel gemengde wolken komen ook vaak voor. Dat is ijs en water door elkaar.

Je hebt heel veel verschillen wolken. Een bekende is de mist wolk . Mist zweeft heel dicht op de aarde, wolken hoeven dus niet zo hoog te zijn. Mist is een wolk met druppeltjes. Soms zie je de druppeltjes heel erg goed, maar meestal zijn het allemaal heel kleine druppeltjes. Zo klein dat je ze alleen maar ziet met een microscoop. Als je vroeg naar school gaat plakken veel druppeltjes aan je kleren, wenkbrauwen en je haar. Een wolk die in de hemel zweeft is ook van waterdruppeltjes gemaakt. Verder heb je nog cirrus wolken deze zijn witachtig flarden met een blauwe achtergrond. Omdat deze wolken zo hoog zijn bestaan ze niet als regen maar al ijskristallen. Als de boeren die wolken zien halen ze meestal snel het hooi naar binnen. Ook heb je cumulus wolken deze lijken op hele grote watten. De bovenkant lijkt wel een beetje op een bloemkool de onderkant is vlak. Als je op deze wolken licht schijnt dan zijn ze heel erg mooi want dan gaan ze blinken. En het laatste heb je stratus wolken. Deze kunnen zich op iedere hoogte vormen en maken elkaar breder.

2. Het weerbericht en de K.N.M.I

weerkaart

Als het journaal is geweest kom daarna altijd het weerbericht. Het weerbericht komt niet alleen op de tv maar ook op de radio en in de krant. Dit is voor bepaalde mensen erg belangrijk bijvoorbeeld als je gaat winkelen, fietsen of je gaat een dagje naar het strand. Als je naar het strand gaat dan moet het wel lekker weer zijn natuurlijk. Het weerbericht is ook erg belangrijk voor de akkerbouw en de landbouw.

Het K.N.M.I. zorgt ervoor dat wij weten hoe het weer morgen en andere word. Ze zijn de hele tijd bezig met het meten van de wind en nog veel meer. Bij het K.N.M.I heeft iedereen een eigen taak. Weet je wat het K.N.M.I betekent? Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. Meteorologisch is een oud Grieks woord het betekend: de leer van de verschijnselen die in de lucht voor komen. Je hebt ook weer verschillende soorten verschijnselen zoals: regen, sneeuw, hagel, onweer en storm

Dit is een weerkaart van de avond

3. Verschillende soorten klimaten

Op de aarde heb je veel verschillende klimaten. Op de Noordpool en de Zuidpool is het heel erg koud maar in Afrika is het weer heel erg warm deze verschillen komen door de evenaar. De evenaar is een warme straal die midden over de aarde loopt. Als je heel dicht bij de evenaar woont dan is het daar een warm klimaat. Wij wonen in een koud klimaat. Maar gelukkig niet zo koud als de Noordpool of je Zuidpool. Het is daar heel kou omdat ze heel ver van de evenaar liggen.

Over de hele aarde heb je verschillende soorten klimaten maar door die klimaten heb je ook wel dat overal verschillende soorten die leven. De ijsbeer en de kangoeroe leven niet bij ons in het wild. Dat komt door ons klimaat. Bij de ijsbeer is het koud maar bij de kangoeroe is het juist warm. Je kunt niet alleen bij dieren merken dat er verschillende klimaten zijn maar ook bij de planten en fruit. Een paprika groeit bij ons niet maar wel weer in een kas en in Afrika. In een kas is het meestal heel warm dat komt omdat het daar helemaal dicht is en daarom groeit daar ook veel meer dan gewoon bij ons op het land.

4. Wind en wat is een tornado?

Er zijn veel soorten weer verschijnselen. Wind is daar één van. Het woord wind wordt altijd in het weerbericht genoemd. Veel mensen moeten weten hoe hard het gaat waaien. Bijvoorbeeld als je gaat fietsen of zeilen, maar ook voor de scheepvaart is de windkracht het belangrijk.

Orkaan kan wel 2 voetbal velden groot zijn. Gelukkig komen ze bij ons niet zo vaak voor maar wel in Midden-Amerika of Zuidoost-Azië. Dat komt omdat die landen op de evenaar liggen en dan kan dat wel vaak voorkomen.Je hebt verschillende windsnelheden, een orkaan kan de hoogste windsnelheid bereiken wel 118 km per uur halen. Orkaan kracht is meestal windkracht 12 of hoger. Ook bij storm kan er hoge windsnelheden worden bereikt, deze richten dan veel schade aan. Zoals dakpannen die van de daken afwaaien, bomen breken en vallen om en nog veel meer. Een orkaan vernietigt eigenlijk alles zo ongeveer. Een

het weer

En nu ga ik het eens hebben over tornado’s. Je hebt vast wel eens van een tornado gehoord. En ze ook wel eens op televisie gezien. Een tornado is een draaiende draaikolk die in de lucht zweeft met een lage onweersbui. Een tornado ontstaat door warme lucht die door de lucht zweeft, daar door krijg je dat een ronde windstraal gaat zweven en dat noemen we een tornado. Alles wat op de grond staat kan mee gesleurd worden. Sommige mensen zijn juist blij als ze een tornado hebben gevonden om ze eens goed te kunnen bekijken. Maar gelukkig rijden ze meestal wel snel weg als er één dichtbij komt.

5. Onweer

Onweer kan het hele jaar voor komen in ons land, maar meestal in de zomers. Als het over dag in de zomers heel heet is dan kan het ’s nachts gaan onweren. Maar hoe ontstaat onweer nou? Onweer ontstaat door een vonkje dat overspringt naar een ander wolk dus ze botsen tegen elkaar op. Dat vonkje noemen we de bliksem. Na de bliksem komt meestal een knal, die noemen we donderslagen. Als je de bliksem ziet en je gaat tellen wanneer je pas een donderslag hoort kun je berekenen hoe ver het onweer bij je vandaan is. als je drie telt dan is het onweer een kilometer van je vandaan.

Zo ’n bliksemslag kan wel eens een hele hoge temperatuur bereiken. Soms kan die de temperatuur van duizend graden halen. IJzer of koper gaat door zo ’n bliksemslag smelten. Onweer kan dus eigenlijk best gevaarlijk zijn. Als je zelf geraakt wordt door zijn bliksemslag kan de daar wel dood aan gaan.

6. Sneeuw, regen en hagel

Er zijn verschillende soorten neerslagen bijvoorbeeld sneeuw, regen of hagel. Met neerslag bedoelen we alles wat naar beneden op de grond valt. Regen, sneeuw en hagel ontstaat door verdamping. Door die verdamping gaan hele kleine druppeltjes omhoog. Het water van die verdamping komt uit de zee of oceaan, maar er komt ook verdamping van de bladeren af. Regen is eerst in de wolken allemaal stukjes ijs. Zo’n wolk wordt zo groot en zwaar dat het vanzelf gaat regenen. De regen valt eerst als stukjes ij naar beneden. Maar omdat het ijs door verschillende luchtlagen heen gaat smelten de ijsstukjes in waterdruppeltjes. Die waterdruppeltjes bereiken dan de aarde. De stukjes ijs die uit de wolken komen smelten niet altijd zoals in de winter wanneer de temperatuur op de aarde onder het vriespunt komt. Die stukjes veranderen dan in sneeuw. Ze smelten in de luchtlagen niet helemaal tot waterdruppeltjes

Het vriest wel eens in de winter. Maar de kou heeft de luchtlagen nog niet helemaal bereikt. Dan valt er hagel. Soms bevriezen de regendruppels niet, maar ze krijgen wel een temperatuur onder nul. Dan zijn ze onderkoeld. De onderkoelde druppeltjes bevriezen als ze ergens tegen aan botsen. Dit verschijnsel noemen ze ijzel. IJzel is heel erg gevaarlijk voor het verkeer, want het wegdek wordt dan heel glad. En daardoor kunnen er veel ongelukken gebeuren. Hagelstenen kunnen zo groot zijn als een honkbal, maar gelukkig gebeurt dat niet zo vaak. Hagelstenen zijn meestal net zo groot als een erwt.

7. Weersatellieten

weersatellieten

Satellieten worden niet alleen gebruikt voor het opvangen van meetgegevens, maar ook voor foto’s te maken van de aarde. Satellieten fotograferen de bewolking van de aarde met infrarood licht. Maar overdag zijn de foto’s in gewone kleuren. Door verschillende wolken te vergelijken zie je hoe de wolken bewegen. De verschillende foto’s met wolken noemen we wolkenpatronen. Door deze patronen kunnen we zien wat voor weer het word. In de tropen en in andere landen zijn de satellieten onmisbaar geworden.

satellieten

Er zijn twee soorten satellieten. De bekendste satelliet draait ongeveer op een hoogte van 900 meter afstand van de aarde. Die satelliet draait om de aarde. De Amerikaanse NOAA zorgt ervoor dat er steeds twee satellieten in omloop zijn. Een zo ’n satelliet lijkt net of die stil hangt. Die satelliet draait eigenlijk tegelijk met de aarde. Hij zweeft altijd op dezelfde plek als de aarde. De WMO heeft ook een eigen gebied. Het is dan de bedoeling dat hun satellieten boven de evenaar hangen, zodat je weet dat de weersatellieten aanwezig zijn.

De Verenigde Staten, Japan en Europa hebben elk hun eigen satelliet. De Europese satelliet noemen we Meteosat en de organisatie daarvan heen Eumetsat.

8. De ozonlaag

de ozonlaag

De ozonlaag bevindt zich in de stratosfeer, het deel van de atmosfeer tussen 10 en 40 kilometer boven het aardoppervlak. Op die hoogte vliegen supersonische vliegtuigen zoals de Concorde. In deze laag is het gas ozon sterk verspreid en ongelijkmatig verdeeld.

8.1 Het gat in de ozonlaag

Hoog boven de aarde is er een onzichtbare laag van het gas ozon. De ozonlaag is heel erg belangrijk, Namelijk voorkomen dat onzichtbare, schadelijke stralen van de zon de aardoppervlakte bereiken.

Wat is nou eigenlijk de ozonlaag. Ozon is een gas dat van nature in de omgeving aanwezig is. Ozon lijkt erg op zuurstof, dat we inademen, maar het ozon gas heeft een sterke geur en is blauwachtig. Ozon wordt gemakkelijk beschadigt door chemische stoffen die in de industrie worden gebruikt. De chemische stoffen breken het ozon af waardoor schadelijke stralen van de zon de aarde bereiken.

8.2 De atmosfeer

De aarde is omgeven door een mengsel van gassen dat we de atmosfeer noemen. De atmosfeer loop door tot ongeveer 700 kilometer boven de aarde en gaat dan over in de ruimte. De lagen van de atmosfeer. Er zijn vier lagen in de atmosfeer. De onderste laag is de troposfeer. Die bevat ongeveer driekwart van alle gassen in de atmosfeer, Naast waterdamp en stof. De wolken ontstaan in deze laag.

De volgende laag is de stratosfeer. Die bestaat uit warme en droge lucht. De ozonlaag bevindt zich in de stratosfeer. Mesosfeer ligt boven de stratosfeer en daarboven ligt de dikste laag, de thermosfeer.


De verschillende lagen in de aardatmosfeer en de objecten die in de lagen voor kunnen komen.
spreekbeurt

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen