Een spreekbeurt over de Noordpool

De Noordpool, ook wel Arctica genoemd, is een bijzonder gebied. In tegenstelling tot de woestijn, waar het erg heet is, is het op de Noordpool juist erg koud en er valt het hele jaar wel sneeuw. Het bijzondere is dat hier de grens tussen licht en donker ligt. In de zomer is het er de gehele dag licht en in de winter is het altijd donker. Op de Zuidpool is dit juist precies het tegenovergestelde.

Waar ligt de Noordpool?

Het Noordpoolgebied heeft geen heel duidelijk beschreven geografische grens. Het wordt meestal aangeduid als het gebied dat boven de poolcirkel ligt.

De noordpoolcirkel, er is namelijk ook een zuidpoolcirkel, is een bijzondere breedtegraad. Het is een denkbeeldige lijn die als middelpunt de Noordpool heeft.

Wat zijn de verschillen tussen de Noordpool en Zuidpool?

De Noordpool en de Zuidpool lijken best veel op elkaar. Toch zijn er ook grote verschillen tussen de twee gebieden.

Een belangrijk verschil is dat de Noordpool grotendeels bestaat uit ijs van het bevroren water van de Noordelijke IJszee. Deze ijslaag is afhankelijk van de tijd van het jaar tussen de één en vier meter dik. De Zuidpool bestaat uit land met rotsen en bergen. Hierop ligt een heel dikke laag landijs van wel enkele kilometers. Ook in het Noordpoolgebied vinden we wel landijs, maar dan alleen op Groenland.

Een ander verschil is dat de Noordpool wordt omgeven door continenten. De landen die aan het Noordpoolgebied grenzen zijn De Verenigde Staten (Alaska), Canada, Groenland (Denemarken), IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland, Zweden en Rusland. Er is echter geen enkel land de baas over het gebied. De Zuidpool is volledig omringd door de Antarctische Oceaan.

Tot slot het klimaat in beide gebieden. De Zuidpool is het koudste gebied op aarde. Het is er een stuk kouder dan op de Noordpool. Gemiddeld genomen is het er zo’n -50 graden Celsius. De koudste temperatuur ooit gemeten was ruim -89 graden Celsius.

De Noordpool is ook een koud gebied. Toch variëren de temperaturen veel meer gedurende het jaar. In de winterperiode kan het er ook -50 graden Celsius worden. In de zomermaanden is het er echter een stuk warmer, tussen de -10 en 10 graden Celsius.

Wonen er mensen op de Noordpool?

In tegenstelling tot de Zuidpool die officieel onbewoond is, leven er in het Noordpoolgebied verschillende volken. In totaal zijn dit bijna vier miljoen mensen. De belangrijkste groepen zijn de Yakuts uit Siberië, de Sami in Lapland en de Inuits oftewel de Eskimo’s in het noorden van Amerika.

Deze volken leven er al eeuwenlang onder voor ons erbarmelijke omstandigheden. Ze leven voornamelijk van de jacht en visserij. Tegenwoordig zijn veel mensen ook werkzaam in de bosbouw en oliewinning.

Welke diersoorten leven er op de Noordpool?

Het Noordpoolgebied is een ruig natuurgebied waar verschillende diersoorten leven. Zo leeft in dit gebied de Groenlandse Walvis, de bijzondere Narwal, de Walrus en Zadelrob. De koning van de Noordpool is echter de IJsbeer. Een bijzondere vogelsoort die hier leeft, is de Sneeuwuil.

Verder leven er op de noordpool verschillende zoogdieren zoals Rendieren, Poolvossen en Muskusossen. Alhoewel je dit misschien wel zou denken, leven er geen Pinguïns op de Noordpool. Deze vrolijke dieren leven voornamelijk in het Zuidpoolgebied.

Bedreiging van de Noordpool

Door de opwarming van de aarde smelt het ijs van de Noordpool. De ijslaag wordt met het jaar dunner en zal op den duur geheel verdwijnen. Dit heeft gevolgen voor al het leven in het gebied maar ook de zeespiegel stijgt hierdoor.

Dit is een bedreiging voor alle landen die aan zee liggen, dus ook Nederland. Daarom is het belangrijk om de opwarming van de aarde zo veel als mogelijk tegen te gaan.

 

Comments are closed.