Cyprus

Inleiding

Cyprus ligt in Zuidoost Europa. Het is het derde grootste eiland in de Middellandse Zee. Het bevindt zich ongeveer op 70 km onder de zuidkust van Turkije, en op 150 km van Syrië.

Voor 1 oktober 1960 was Cyprus een deel van Groot-Brittannië. Daarna is het land onafhankelijk geworden. Sinds de onafhankelijkheid zijn de Griekse en Turkse bevolkingsgroepen van het eiland Cyprus al twee keer in oorlog gekomen met elkaar .In 1974 is het Turkse leger binnengevallen in het Noordelijk deel van Cyprus. Sindsdien leven zij gescheiden door ‘de groene lijn’, in aparte landsdelen: een rijk Grieks deel dat in 2004 lid is geworden van de Europese Unie en een armzalig Turks deel dat, dat niet kan bestaan zonder de hulp van Turkije.

Nicosia (Lefkosia)

Nicosia is de hoofdstad van Cyprus en ligt niet aan de zee, maar in het binnenland. Dit betekent dat het in de zomer hier bloedheet kan zijn. De groene lijn loopt dwars door het oude gedeelte van de stad en vormt de grens tussen Grieks en Turks Cyprus.

Bevolking

De bevolking van Cyprus bestond in 2001 uit 762,887 inwoners, waarvan 78% Gieks-Cyprioten en 18% Turks-Cyprioten. Tot de overige 4% behoren o.a. vluchtelingen afkomstig uit Libanon. Na 1974 werd het noorden extra bevolkt door tussen de 20.000 en 40.000 boeren uit Klein-Azië.

53% van de bevolking woont in de steden. De hoofdstad Nicosia is de grootste stad van Cyprus met bijna 190.000 inwoners. Andere grote steden zijn Limassol , Larnaka en Paphos.

Godsdienst

Op Cyprus zijn er verschillende godsdiensten. Omdat op het Noordelijk deel Turken wonen vind je daar moslims. De Griekse bevolking van Cyprus behoort voor het grootste gedeelte tot de Grieks-Orthodoxe Kerk. De kerk van Cyprus is sinds de 5e eeuw onafhankelijk. Deze kerk kent geen centrale leidende figuur,zoals wij de paus hebben,patriarchen en aartsbisschoppen leiden zelfstandig de kerkgemeenschappen. In de mis wordt oud Grieks gesproken.

Kloosters spelen in de Orthodoxe Kerk een zeer grote rol. Er is slechts sprake van één monnikenorde die allemaal dezelfde regels naleven. Op Cyprus vinden we dan ook zeer veel kloosters. Verder vinden we er nog joden.

Talen

De officiële talen zijn Grieks en Turks. Het Engels geldt als handelstaal. In het zuidelijke gedeelte van Cyprus wordt Nieuwgrieks gesproken, geschreven en onderwezen. De spreektaal wijkt iets af van de moedertaal in Griekenland. De meeste Cyprioten spreken ook nog Engels. In het noordelijke deel van Cyprus is de voertaal Turks. Ook hier spreekt men Engels, hoewel minder dan in het zuiden.

De vlag van Cyprus

Cyprus heeft twee vlaggen. Eén van het Griekse en een van het Turkse deel. Die van het Turkse deel lijkt heel veel op de vlag van Turkije, hij is maar is een klein beetje anders. Die van het Griekse deel is een witte vlag met de vorm van Cyprus er op en daaronder twee gekruiste olijftakken.
De twee gekruiste olijftakken staan voor hoop van de vrede tussen de twee bevolkingsgroepen.

Het Klimaat

Cyprus heeft een typisch Middellands zeeklimaat. De zomers zijn lang en warm en duren van mei tot oktober.
En de winters zijn zacht en kort die duren van december tot en met februari.
Het warmst is het in juli en augustus dan is het tot boven de 40C°. December tot en met februari zijn de koudste maanden.
In de bergen is het gemiddeld 3 tot 12C° Je kunt er ook skiën in de winter. Aan de kuststreek is de temperatuur tussen de 16 en de 25C°. In de periodes oktober en november tot maart april valt er gemiddeld 300 tot 400 mm regen. De rest van het jaar is het droog.

Typisch eten

Het eten in Cyprus lijkt veel op het eten uit Griekenland. Iets typisch van de Cypriotische keuken is een meze. Dat is een afkorting van mezedes, dat betekent kleine lekkernijen. Een meze bestaat meestal uit ongeveer 30 kleine gerechten. Van hartige dips en groenten tot kleine vis en vlees gerechten. In sommige restaurants kun je kiezen uit een vis of vlees meze.
Bijna ieder gezin heeft een limoen boom in hun tuin of op zijn erf, omdat ze in Cyprus bij hun gerechten heel veel limoen gebruiken.

Goden

In het midden van het land bevind zich de berg Olympus. Volgens de mensen woonden hier vroeger de goden. Waarvan de meest bekende op Cyprus Aphrodite en Adonis zijn.

Bad van Adonis

De baden van Adonis liggen in de natuur en zijn alleen bereikbaar via een zandweg vol putten en met een jeep. Het is een afgelegen plaats zonder huizen. De baden liggen in Kili. Dit dorpje ligt ongeveer 10 kilometer boven Pafos. Eenmaal aangekomen zijn daar prachtige watervallen, op verschillende niveaus. Een prachtige koele oase in het dorre Cyprus.

Bad van Aphrodite

Het bad van Aphrodite ligt aan het achterland van Paphos .Bij het “Bad van Aphrodite”, de godin van de liefde, de schoonheid en het geluk zul je volgens de legende na het baden het geheim van de eeuwige jeugd en liefde vinden. Aphrodite kwam hier altijd baden, het bad ligt verscholen in een grot in de natuur. Het ligt half in de schaduw die een vijgenboom maakt. En op de berg Olympus bevindt zich het mooiste en het grootste klooster van Cyprus.

 

6 Responses to “Cyprus”

  1. beetje jammer dat ze de vlag van de kant van Turkije niet hebben gezet daar was ik nieuwsgierig naar maar wel goed uitgelegd

  2. Sarah

    Echt top gedaan man ! Je hebt me echt kunnen helpen :)

  3. Joelle

    ik zou wel iets willen weten over de cultuur maar veder bedankt

  4. Iris Geurts

    Ik wil graag meer te weten komen van Cyprus.
    En ik wil graag in mijn spreekbeurt bijzonderen dingen over die land te vertellen.

    Met vriendelijke groeten van Iris

  5. LEUK DAT JE DIT WOU DOEN MIJN SPREEKBEURT WORDT EEN KNALLER

  6. bedankt voor de uitleg !
    ik hoop dat mijn klasgenootjes even enthousiast zijn als ik !
    over mijn spreekbeurt ! je hebt me echt kunnen helpen!