Windenergie

Inleiding

De laatste tijd wordt er veel gepraat over klimaatverandering. Klimaatverandering wordt veroorzaakt door verschillende dingen, zoals: het verkeer, de fabrieken die onze spullen maken en de energie die iedereen thuis gebruikt. Om te voorkomen dat de aarde steeds verder opwarmt wordt er gezocht naar oplossingen. Eén van deze oplossingen is het opwekken van groene energie.

Wat is groene energie?

Groene energie wordt op een milieuvriendelijke en duurzame manier gemaakt. Dit betekend dat energie niet wordt opgewekt door het gebruiken van brandstoffen die op kunnen raken, zoals kool. Hiervoor moeten bomen worden gekapt en als er geen nieuwe bomen worden geplant zullen het er steeds minder worden. Ook is het belangrijk dat er geen CO2 vrijkomt bij het opwekken van energie. CO2 is een stof waardoor de opwarming van de aarde nog sneller gaat.

Wind, water, zon en aardwarmte zijn energiebronnen die nooit opraken en daarom duurzaam zijn. In Nederland wordt er vooral gebruik gemaakt van de wind om energie op te wekken. Het opwekken van energie gebeurd met windmolens. De wieken van de wind lijken een beetje op vliegtuigvleugels en daarom kunnen ze gemakkelijk wind vangen, waardoor ze gaan draaien. Door het draaien van de wieken wordt er stroom opgewekt en met deze stroom kunnen wij thuis de lampen laten branden of de computer aanzetten.

De overheid in Nederland wil graag dat er minder grijze energie wordt gebruikt. Daarom wordt er belasting gerekend over de stroom en gas die iedereen thuis gebruikt. Met een deel van deze belasting worden meer manieren bedacht om groene stroom te maken. Hoeveel belasting iedereen moet betalen wordt altijd aan het begin van het nieuwe jaar door de overheid bepaald.

Windenergie in Nederland

220px-MolenpompWind is een hele goede bron om energie op te wekken, want het raakt nooit op. Vooral in Nederland werkt dit goed, omdat het langs de zee erg hard kan waaien en omdat wij geen bergen die de wind kunnen tegenhouden.

Nog nooit werd er zo veel energie opgewekt door windmolens, dan in 2015. Alle stroom die wordt opgewekt door de Nederlandse windmolens zorgden er voor dat 2,4 miljoen gezinnen in Nederland energie kunnen. Om te voorkomen dat we te maken krijgen met klimaatverandering moeten er over 5 jaar 4 miljoen gezinnen stroom krijgen van de windmolens. Dit is dus bijna een verdubbeling van het aantal gezinnen die nu wind energie thuis krijgen.

Energieleveranciers die stroom maken met windmolens

Voor het opwekken van windenergie moeten er dus windmolens worden gebouwd. Sommige energieleveranciers in Nederland bouwen daarom zelf windmolens. Een energieleverancier is een bedrijf die er voor zorgt dat er stroom wordt gemaakt en dat dit bij ons thuis uit het stopcontact komt.

Soms worden er losse windmolens gebouwd, maar vaak bouwen energieleveranciers grote parken waar er heel veel windmolens bij elkaar staan. Deze windmolenparken kunnen op het land worden gebouwd en in de zee. Het grootste aantal windmolenparken in Nederland is van de energieleverancier Nuon. Zij hebben wel 22 windmolenparken en 1 daarvan is naar onze Prinses Alexia vernoemt. Essent is ook een hele grote energieleverancier in Nederland en zij hebben 10 windmolenparken. Als er meer gekozen wordt voor groene stroom dan zullen deze energieleveranciers nog meer windmolenparken bouwen.

Bronnen

Energieleveranciers stunten met aanbiedingen
Leveranciers van energie maken steeds meer gebruik van duurzame energie, waardoor ze de prijzen voor huishoudens kunnen verlagen.
Het loont daarom om ieder jaar energiekosten te vergelijken en te profiteren van een goedkope energie aanbieding.

Deze spreekbeurt is gemaakt door Renske.

 

Comments are closed.