Bijna jarig?
klik hier!Home   Vikingen

Vikingen

Wie waren de Vikingen?

De Vikingen leefden van 800 tot 1100. De Vikingen kwamen uit Scandinavië dat bestond uit Noorwegen, Zweden en Denemarken. Het oud-Noorse woord Viking betekend piraat. Daarom en door verhalen denken de mensen dat Vikingen woeste rovers waren. Dit is niet helemaal waar. Vikingen waren ook ontdekkingsreizigers, kolonisten, ambachtslieden, handelaars scheepsbouwers en natuurlijk ook rovers en plunderaars. Ze hadden eerlijke wetten en hadden een gekozen bestuur.

Vikingen als veroveraars, kolonisten en ontdekkingsreizigers.

Het geboorteland van de Vikingen was vrij woest. Sommige delen waren zelfs onbewoonbaar. In Noorwegen leefden ze alleen langs de kuststrook en fjorden. Zweden bestond vooral uit bossen en meren. Alleen Denemarken had vruchtbare grond. Landbouw en veeteelt waren het belangrijkst. Toen de bevolking toenam was er minder voedsel voor iedereen en dus gingen de Vikingen in de 9de eeuw op zoek naar land. Hier plunderden ze vooral kerken en kloosters en namen mensen gevangen die ze als slaaf gebruikten of verkochten. Later gingen ze ook in bepaalde gebieden wonen.

Enkele belangrijke jaargetallen:

 • 793: Eerste plundertocht van de Vikingen in Engeland.
 • 874: De eerste Vikingen gaan wonen op IJsland.
 • 889: Een Deense Viking krijgt macht in Kennemerland en een deel van Egmond. Dit wordt Holtland genoemd: Holland dus.
 • 911: Er wordt na een flink aantal plundertochten een vredesverdrag gesloten met de Koning van Frankrijk. De Vikingen krijgen een gebied dat Normandië genoemd wordt. ( de Noormannen).
 • 980: Groenland wordt ontdekt. Vikingen uit IJsland gaan hier wonen.
 • 1000: Vinland (Amerika) wordt door de Vikingen verkent. (New-Foundland).
 • 1066: Hertog Willem van Normandië verslaat de Vikingen in Engeland. Dit betekent het einde van het Viking-tijdperk.
 • Ook in Schotland en in Ierland vestigen Vikingen zich en varen ze via de Russische rivieren tot de Zwarte zee en Istanboel.

Vikingen; de scheepsbouwers

Al deze tochten konden ze nooit maken zonder goede schepen. Dit was iets waar ze trots op konden zijn. De Vikingen waren de beste scheepsbouwers van Europa. Ze hadden niet alleen roeispanen maar ook zeilen, iets wat nog nooit eerder gezien was in Europa. De boeg van het schip was vaak versierd met een drakenkop: Drakenschip. Door deze kop en door de zeilen dachten mensen vaak dat het een zeemonster was. De kop van de draak, de zeilen als vleugels en de roeispanen waren poten. De schepen waren lang en smal en lagen niet diep in het water. Zo konden ze ook in ondiep water varen en konden ze tijdens rooftochten hun schip snel en makkelijk op de wal trekken. De Vikingen hadden een speciale bouwtechniek. Doordat de planken wigvormig waren en over elkaar heen vielen waren de schepen enigszins buigzaam zodat ze tijdens een zware storm tegen een stootje konden. De naden werden dichtgemaakt met dierenharen en pek. De slaven die ze gevangen hadden genomen op hun strooptochten moesten vaak roeien. Doordat de schepen zo ondiep lagen en sterk waren konden de Vikingen verder komen dan andere Europeanen ooit waren geweest. Ze drongen diep door in Rusland en maakten ze zelfs handelsroutes naar China en Perzië.

De Vikingen als handelaars

Vanaf 800 gingen de Vikingen met het buitenland handelen. Er werd vooral in luxe goederen gehandeld zoals wijnen uit Frankrijk en Duitsland en zijde, zilver en munten uit het Oosten die ze ruilden tegen walrustanden, pelsen, ijzeren gebruiksvoorwerpen en slaven. In het begin van de 9de eeuw kwamen er ook markten waar ambachtslieden hun spullen verkochten. Ook waren er Vikingen die hun buitgemaakte spul daar verkochten. Veel handelaren gingen diep Rusland in en werden daar Rus genoemd. Ze stichtten enkele steden waardoor er ook in Rusland handel gevoerd kon worden.Vikingen gingen zelfs naar de Zwarte zee en Constantinopel, dit is wel 2000 km. van Scandinavië af.

Enkele belangrijke handelsplaatsen

 • Birka (Zweden) : hier werd voornamelijk gehandeld in goederen uit het Oosten.
 • Ribe (Jutland) : hier handelde men in vee naar Duitsland.
 • Hedeby (Jutland) : dit was de grootste stad van Scandinavië. Hier leefden veel handelaren uit de hele wereld en veel ambachtslieden.
 • Kaupung (Noorwegen) : handel in boerenproducten.
 • Paviken (Gotland) : handel in scheepsbouw.

Vikingen als ambachtslieden

Vikingen waren zeer goed in het maken van wapens, sieraden en werktuigen. Ze waren vaak versierd met afbeeldingen van Goden en dieren (draak). De meeste ambachtslieden woonden in Hedeby waar ze hun waren op de markt verkochten. Sommige trokken door het land om hun spullen te verkopen.Met name de smid en de timmerman trokken door het hele land om bij boerderijen allerlei dingen te herstellen. Metaalbewerking was een specialiteit van de Vikingen. Uit opgravingen blijkt dat de smeden toen vrijwel dezelfde werktuigen gebruikten als in de 19de eeuw. Ook houtsnijwerk was erg populair, vandaar veel en mooi houtsnijwerk op wagens, sleden, schepen en huizen.

Het dagelijkse leven van de Vikingen

Vikingen woonden vooral op boerderijen die ook wel Langhuizen worden genoemd. Dit door hun lange vorm. De huizen hadden een grote kamer waar ze woonden en sliepen. Middenin de kamer was een groot vuur waar boven gekookt werd. Dit gaf tevens warmte en licht. De huizen hadden geen ramen, alleen een gat in het dak voor de rook. De huizen werden gemaakt van hout en/of turf. De daken werden bedekt met riet, stro of turf. Er konden soms wel drie gezinnen in een huis wonen. Mannen en jongens werkten vaak op het land terwijl de vrouwen en meisjes voor de huishouding zorgden: bakken van brood, maken en wassen van kleding en spinnen. In de winter werden er veel spelletjes gespeeld. Ze kenden al bordspelen, er werd geworsteld, geschaatst, en er werden veel verhalen verteld die vooral over Goden en plundertochten gingen. Kinderen hadden houten speelgoed zoals zwaarden, bootjes, dieren en tollen.

Vikingen geloofden in Goden

De hoofdgod is Odin. Zijn zoon Thor was de meest geliefde god. Hij was de god van de donder en beschermer van alle goden. De standbeelden van de goden stonden in tempels. Voor een standbeeld lag een platte steen: het altaar. Om een god te eren werd er bloed van een mannetjesdier op de steen gedruppeld. Later at men gezamenlijk dat dier op. Tijdens verre reizen kwamen de Vikingen in aanraking met het Christendom. Hun eigen goden werden minder belangrijk en ze gaan over tot het Christendom. De tempels worden verbouwd tot kerken.

Omdat Vikingen niet oud werden trouwden ze al op jonge leeftijd: zo rond hun 16de jaar. Mannen werden vaak niet ouder dan veertig en vrouwen stierven vaal al voor hun dertigste jaar. Dit door ziekten, oorlog en geweld. Er werd niet uit liefde getrouwd maar men keek of de ander van dezelfde stand was. De man moest betalen voor zijn vrouw. Ook de vrouw kreeg geld mee, dit bleef echter altijd van haar. Het huwelijk was een groot feest wat soms wel weken duurde, na de bruiloft trok het stel vaak bij de ouders in.

Vikingen geloofden in leven na de dood

Daarom werden ze vaak begraven met spullen die ze in het hiernamaals nodig zouden kunnen hebben. Mannen kregen eten, drinken, wapens, sieraden en dieren mee.Vrouwen kregen eten, drinken, potten en pannen, en hun gemaakte borduurwerk mee. Aan de spullen die ze meekregen kon je zien of ze rijk en machtig waren. Erg belangrijke mensen werden in hun schip begraven. Zo is het Osebergschip uit 850 erg bekend. Hierin waren een Koningin en haar slavin begraven. Arme Vikingen kregen een eenvoudig graf, sommige legden stenen in de vorm van een schip op het graf.

Kleding was voor ouderen en kinderen gelijk

Mannen droegen een strakke wollen broek en een linnen blouse met lange mouw. Daarover een wollen shirt met korte mouw die halverwege het bovenbeen viel. In de winter droegen ze een wollen vest en een grote ruwe mantel die vaak werd vastgespeld met een broche. Schoenen werden gemaakt van dierenhuiden. De vrouwen droegen een lange linnen jurk met daarover een schort. Hun lange haar droegen ze onder een hoofddoek. Zowel de mannen als vrouwen droegen veel sieraden, kinderen niet. De feestkleding was hetzelfde alleen van beter materiaal en in mooiere kleuren. Vikingen schreven bijna niets op. Wetten, belangrijke dingen en verhalen werden van generatie op generatie doorverteld. Ze kenden wel een schrift: RUNEN. Dit schrift had 16 tekens: verticale en schuine strepen die in hout, steen of metaal gekrast werd. Dit schrift was erg verwarrend omdat sommige tekens meerdere betekenissen hadden.

Vikingen en hun wetgeving

Vikingen hadden veel respect voor de wet. Hield je je hier niet aan dan werd je verbannen of vogelvrij verklaard wat betekend dat iedereen je mag doden. Twee keer per jaar werd een Volksvergadering gehouden:THING. Hier werden besluiten genomen, nieuwe wetten bekend gemaakt en er werden rechtszaken behandeld. Thing was een belangrijke gebeurtenis waar iedereen kwam. Er werd veel gefeest, Thing duurde ongeveer een week.In IJsland, die geen Koning hadden, bestuurde de ALTHING het land. Deze kwam inde zomer bijeen op een open plek met hoge rotsen: Thingvellir. De Althing begon altijd op donderdag: dag van Thor, en duurde 2 weken. De rechtbank bestond uit 36 hoofdmannen en een voorzitter: de wetsspreker. Deze moest de wetten in het openbaar opzeggen zodat iedereen op de hoogte was.

De Vikingen kenden verschillende klassen:

 • Thrall: slaaf die gebruikt werd voor het werk op de boerderij.
 • Karl: vrije boer, had eigen grond of werkte voor zijn meester.
 • Jarl: plaatselijk leider. Hij regeerde over een bepaald gebied.

De Jarl’s hadden vaak gevechten om een bepaald gebied erbij te veroveren.

De Koning van de Vikingen moest een dapper krijgsman zijn om het land te besturen. De koning had altijd een Hird bij zich: geleerde mensen die hem hielpen. Ook een Skald was vaak bij de koning. Een skald stond in hoog aanzien, hij was een dichter en verhalenverteller en wist de avonden gezellig te maken.

Einde van het Vikingtijdperk

Na 3 eeuwen kwam er een eind aan het Viking-tijdperk. Dit had verschillende oorzaken:

 • Het waren geen plunderaars meer maar handelaars. Dit kwam doordat alle Scandinavische landen bijna tegelijk zich bekeerden tot het Christendom.
 • Toen de Vikingen Normandië kregen moesten ze beloven niet meer te zullen plunderen.
 • De Vikingen kregen meer belangstelling voor handel dan voor oorlog.
 • In 1066 viel Hertog Willem van Normandië Engeland binnen en doodde de Noorse Koning Harald Hardrada De dood van deze Viking is het symbool voor het einde van het Viking-tijdperk. Het Vikingtijdperk van de grote rooftochten en strijdhaftige veldslagen was voorbij.
 

  19 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *


  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen