Bijna jarig?
klik hier!Home   Afvalverwerking

Afvalverwerking


Inleiding

Ik doe mijn spreekbeurt over afvalverwerking. Iets waar je niet iedere dag over na denkt. Maar we maken wel een hele hoop troep! Per persoon bijna 500 kg afval per jaar. Met al dat bij elkaar opgetelde afval kun je een rij vuilniswagens van 6000 km vullen. Dat is een rij van hier naar Portugal en weer terug. En dat is nog niet alles. Bedrijven zorgen voor nog meer afval bij het maken van producten. Met dat afval moet iets gebeuren want als we het gewoon op straat zouden gooien zouden we al gouw niet meer over de berg troep heen kunnen kijken.

Afval sorteren

Dus gooien we het afval in de prullen bak of container. Hupsakee alles in 1 bak. De vuilnis wagens halen het wel op, opgeruimd staat netjes. Maar dat moet je niet doen je kan veel beter zorgen dat alles apart is. Want niet alles hoeft verbrand te worden. Dus je moet het chemisch afval in de chemobak doen of naar de chemokar brengen. GFT afval in de groene container. Glas, papier, textiel, stenen en hout breng je naar de milieustraat. Steen en hout staan niet bij alle milieustraten. Ook wordt er veel verbrand. Vooral verpakkingsmateriaal, maar ook meubels pannen bouwmaterialen. En als het bij geen van deze pas wordt het op stortplaatsen gegooid. Maar wat je ook doet alles heeft ook voordelen. In andere hoofdstukken hier meer over. Ook in Mariënheem wordt alles apart ingezameld. Wie heeft er thuis geen groene en grijze container? Glas breng je naar de glasbak. Papier en ijzer wordt opgehaald. En kleding kan je ook naar een bak brengen. Af en toe komt hier een chemokar langs. En stortafval breng je naar de stort in Raalte en als je gaat klussen kun je een afvalcontainer huren.

Chemisch afval

In verf en batterijen zitten giftige stoffen. Dat noemen we CHEMISCH AFVAL. Dat afval kan niet bij het gewone afval worden verbrand. Daarom wordt het door de chemokar opgehaald (plaatje 5) en op een speciale plaats verbrand. In de rook zitten vaak dan chemische stoffen. De rook wordt heel goed gefilterd zodat de giftige stoffen niet de lucht in gaan. Steeds vaker wordt chemisch afval ook hergebruikt, denk maar aan oplaadbare batterijen.

Gft afval

GFT afval betekent groente- fruit en tuinafval. Dus alle groenten mogen in de groene container, al het fruit en alles uit de tuin mag in de groene container. Alles uit de groene container wordt op een hoop gegooid en gaat rotten. Dat heet composteren. Wat er overblijft is een beetje zwarte aarde dat heel vruchtbaar is. Zo gaat het ook in de natuur: een plant leeft, hij gaat dood, hij verteert, hij wordt grond waar nieuwe planten op kunnen groeien, en een nieuwe plant leeft. En zo gaat het rond en rond.

Milieustraat

Sommige grote spullen kun je niet in de container gooien. Daarom zijn er speciale milieustraten (plaatje 4). Dat is een plaats waar grote bakken staan. Een voor stenen, een voor hout, een voor papier, een voor glas en een voor oude kleren. Om de paar weken worden die bakken leeg gehaald. In kleinere dorpen zijn er ook wel eens wat bakken maar veel kleiner, en alleen voor papier glas en soms ook kleding. Papier wordt nat gemaakt zodat het 1 vloeistof wordt en niet meer 100.000 velletjes. Dan wordt het in een vorm gedaan en wordt al het water eruit geperst en je hebt weer nieuw papier. Glas wordt naar een hete oven gebracht en wordt daar gesmolten en wordt er nieuw glas van gevormd. En kleding wordt verzameld in een grote container en wordt (meestal) per vliegtuig naar de arme landen gebracht.

Verbranden

Spullen dat je niet weer kunt gebruiken, geen GFT of giftig afval is, maar toch weg moet, wordt verbrand. Vaak is dat verpakkingsmateriaal, zoals plastic bakjes, potjes en tubes. Ook grotere dingen worden verbrand zoals: banken en kasten, potten en pannen en bouwmaterialen. Alles wordt opgehaald en naar de afvalverbrandingsinstallatie gebracht.

Verbrandingsinstallatie

De verbrandingsinstallatie lijkt op een grote fabriek. Als het aan komt wordt het in een grote bak gegooid. Daar wordt het aan mootjes gehakt en met enorme grijpers naar de oven gebracht. In de oven is het ±900°C die altijd brand, dag en nacht, ‘s zomers en ’s winters. De rook wordt natuurlijk goed gefilterd. Maat het belangrijkste is dat er energie wordt gewonnen. Onder de oven zit een bak met water. Het water wordt verhit en er komt stoom af. Die stoom wordt na een tijdje dik en raakt de bak vol met stoom en wordt het naar een enorme dynamo gebracht die gaat draaien. Zie plaatje 1. En verder gaat het net zo als de dynamo op je fiets. Er komt stroom van. En niet zo’n beetje ook: genoeg om 900.000 gezinnen er hun lampen van kunnen laten branden. De stoom wordt dan gebruikt voor stads verwarming.

Stortplaatsen

Als het echt niet anders kan. Niet hergebruikt worden, niet verbrand worden en het is niet chemisch dan wordt het op een stortplaats gegooid en blijft het liggen. Vaak zijn dat spullen zoals dakbedekking van huizen of borden en bekers van steen of kalk. Vroeger werd alles op een stortplaats gegooid dus werd het een grote stinkende hoop. Daarom werden er valken tegen de andere vogels los gelaten. Tegenwoordig wordt er een beschermlaag van klei aan gebracht. Dan wordt het vuil er op gegooid en nog een beschermlaag en dan wordt er gras op gezaaid. De bacteriën die er nog zitten. Proberen zo goed als het kan alles verteren. Daarbij komt een stinkende gas vrij biogas. Dat gas wordt ook als aardgas gebruikt. Het regen dat op de hoog valt gaat door het afval heen en komt ten slotte bij het grondwater uit dat dan vervuild wordt. Om dat tegen te gaan zijn er buizen onder de stortplaatsen geplaatst die het water naar het riool brengt.

Afval van bedrijven

Bedrijven maken veel afval. Natuurlijk moeten zij ook hun afval scheiden. Maar er zijn ook nog andere regels voor de bedrijven. Bijvoorbeeld een fabrikant uit Duitsland verkoopt wasmachines in Nederland. Maar hij moet de verpakking dat om de wasmachines zat wel weer meenemen. Anders zou elk bedrijf zijn spullen alleen in het buitenlandland verkopen zodat het land, waar hij zijn bedrijf voortzet geen last van heeft.

Helpen (slot)

Het afval verwerken is heel duur. Het kost 45 tot 70 euro per persoon per jaar. Hoe minder afval je maakt hoe goedkoper het is. Je kunt helpen minder afval te maken door:

 • Koop zo min mogelijk plastic verpakking voor het eten (komkommers zonder plastic hoesje).
 • Neem een tas mee naar de winkel zodat je geen plastic tasje nodig bent.
 • Koop geen 6 kleine pakjes appelsap, maar 1 groot pak.
 • Gooi geen spullen weg als ze gemaakt kunnen worden.
 • Gooi geen spullen weg waar een ander nog wat aan heeft (kleding naar de 3e wereld).
 • Koop niet iets nieuws als het oude het ook nog best wel doet.
 • Koopt geen blikjes frisdrank maar een fles met statiegeld.
 • Gebruik oplaatbare batterijen.
 • Koop geen spullen die dubbel zijn verpakt zoals Brinkie koekjes in een zak.

En zo zijn er nog veel meer dingen dat je kan doen. Ik ben bij de VAR geweest en daar kreeg ik een puntenslijper en het lijkt me leuk om die nu uit te delen. Dit was mijn spreekbeurt.

 

  4 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen