Bijna jarig?
klik hier!Home   Afvalverwerking

Afvalverwerking


Inleiding

Ik doe mijn spreekbeurt over afvalverwerking. Iets waar je niet iedere dag over na denkt. Maar we maken wel een hele hoop troep! Per persoon bijna 500 kg afval per jaar. Met al dat bij elkaar opgetelde afval kun je een rij vuilniswagens van 6000 km vullen. Dat is een rij van hier naar Portugal en weer terug. En dat is nog niet alles. Bedrijven zorgen voor nog meer afval bij het maken van producten. Met dat afval moet iets gebeuren want als we het gewoon op straat zouden gooien zouden we al gouw niet meer over de berg troep heen kunnen kijken.

Afval sorteren

Dus gooien we het afval in de prullen bak of container. Hupsakee alles in 1 bak. De vuilnis wagens halen het wel op, opgeruimd staat netjes. Maar dat moet je niet doen je kan veel beter zorgen dat alles apart is. Want niet alles hoeft verbrand te worden. Dus je moet het chemisch afval in de chemobak doen of naar de chemokar brengen. GFT afval in de groene container. Glas, papier, textiel, stenen en hout breng je naar de milieustraat. Steen en hout staan niet bij alle milieustraten. Ook wordt er veel verbrand. Vooral verpakkingsmateriaal, maar ook meubels pannen bouwmaterialen. En als het bij geen van deze pas wordt het op stortplaatsen gegooid. Maar wat je ook doet alles heeft ook voordelen. In andere hoofdstukken hier meer over. Ook in Mariënheem wordt alles apart ingezameld. Wie heeft er thuis geen groene en grijze container? Glas breng je naar de glasbak. Papier en ijzer wordt opgehaald. En kleding kan je ook naar een bak brengen. Af en toe komt hier een chemokar langs. En stortafval breng je naar de stort in Raalte en als je gaat klussen kun je een afvalcontainer huren.

Chemisch afval

In verf en batterijen zitten giftige stoffen. Dat noemen we CHEMISCH AFVAL. Dat afval kan niet bij het gewone afval worden verbrand. Daarom wordt het door de chemokar opgehaald (plaatje 5) en op een speciale plaats verbrand. In de rook zitten vaak dan chemische stoffen. De rook wordt heel goed gefilterd zodat de giftige stoffen niet de lucht in gaan. Steeds vaker wordt chemisch afval ook hergebruikt, denk maar aan oplaadbare batterijen.

Gft afval

GFT afval betekent groente- fruit en tuinafval. Dus alle groenten mogen in de groene container, al het fruit en alles uit de tuin mag in de groene container. Alles uit de groene container wordt op een hoop gegooid en gaat rotten. Dat heet composteren. Wat er overblijft is een beetje zwarte aarde dat heel vruchtbaar is. Zo gaat het ook in de natuur: een plant leeft, hij gaat dood, hij verteert, hij wordt grond waar nieuwe planten op kunnen groeien, en een nieuwe plant leeft. En zo gaat het rond en rond.

Milieustraat

Sommige grote spullen kun je niet in de container gooien. Daarom zijn er speciale milieustraten (plaatje 4). Dat is een plaats waar grote bakken staan. Een voor stenen, een voor hout, een voor papier, een voor glas en een voor oude kleren. Om de paar weken worden die bakken leeg gehaald. In kleinere dorpen zijn er ook wel eens wat bakken maar veel kleiner, en alleen voor papier glas en soms ook kleding. Papier wordt nat gemaakt zodat het 1 vloeistof wordt en niet meer 100.000 velletjes. Dan wordt het in een vorm gedaan en wordt al het water eruit geperst en je hebt weer nieuw papier. Glas wordt naar een hete oven gebracht en wordt daar gesmolten en wordt er nieuw glas van gevormd. En kleding wordt verzameld in een grote container en wordt (meestal) per vliegtuig naar de arme landen gebracht.

Verbranden

Spullen dat je niet weer kunt gebruiken, geen GFT of giftig afval is, maar toch weg moet, wordt verbrand. Vaak is dat verpakkingsmateriaal, zoals plastic bakjes, potjes en tubes. Ook grotere dingen worden verbrand zoals: banken en kasten, potten en pannen en bouwmaterialen. Alles wordt opgehaald en naar de afvalverbrandingsinstallatie gebracht.

Verbrandingsinstallatie

De verbrandingsinstallatie lijkt op een grote fabriek. Als het aan komt wordt het in een grote bak gegooid. Daar wordt het aan mootjes gehakt en met enorme grijpers naar de oven gebracht. In de oven is het ±900°C die altijd brand, dag en nacht, ‘s zomers en ’s winters. De rook wordt natuurlijk goed gefilterd. Maat het belangrijkste is dat er energie wordt gewonnen. Onder de oven zit een bak met water. Het water wordt verhit en er komt stoom af. Die stoom wordt na een tijdje dik en raakt de bak vol met stoom en wordt het naar een enorme dynamo gebracht die gaat draaien. Zie plaatje 1. En verder gaat het net zo als de dynamo op je fiets. Er komt stroom van. En niet zo’n beetje ook: genoeg om 900.000 gezinnen er hun lampen van kunnen laten branden. De stoom wordt dan gebruikt voor stads verwarming.

Stortplaatsen

Als het echt niet anders kan. Niet hergebruikt worden, niet verbrand worden en het is niet chemisch dan wordt het op een stortplaats gegooid en blijft het liggen. Vaak zijn dat spullen zoals dakbedekking van huizen of borden en bekers van steen of kalk. Vroeger werd alles op een stortplaats gegooid dus werd het een grote stinkende hoop. Daarom werden er valken tegen de andere vogels los gelaten. Tegenwoordig wordt er een beschermlaag van klei aan gebracht. Dan wordt het vuil er op gegooid en nog een beschermlaag en dan wordt er gras op gezaaid. De bacteriën die er nog zitten. Proberen zo goed als het kan alles verteren. Daarbij komt een stinkende gas vrij biogas. Dat gas wordt ook als aardgas gebruikt. Het regen dat op de hoog valt gaat door het afval heen en komt ten slotte bij het grondwater uit dat dan vervuild wordt. Om dat tegen te gaan zijn er buizen onder de stortplaatsen geplaatst die het water naar het riool brengt.

Afval van bedrijven

Bedrijven maken veel afval. Natuurlijk moeten zij ook hun afval scheiden. Maar er zijn ook nog andere regels voor de bedrijven. Bijvoorbeeld een fabrikant uit Duitsland verkoopt wasmachines in Nederland. Maar hij moet de verpakking dat om de wasmachines zat wel weer meenemen. Anders zou elk bedrijf zijn spullen alleen in het buitenlandland verkopen zodat het land, waar hij zijn bedrijf voortzet geen last van heeft.

Helpen (slot)

Het afval verwerken is heel duur. Het kost 45 tot 70 euro per persoon per jaar. Hoe minder afval je maakt hoe goedkoper het is. Je kunt helpen minder afval te maken door:

  • Koop zo min mogelijk plastic verpakking voor het eten (komkommers zonder plastic hoesje).
  • Neem een tas mee naar de winkel zodat je geen plastic tasje nodig bent.
  • Koop geen 6 kleine pakjes appelsap, maar 1 groot pak.
  • Gooi geen spullen weg als ze gemaakt kunnen worden.
  • Gooi geen spullen weg waar een ander nog wat aan heeft (kleding naar de 3e wereld).
  • Koop niet iets nieuws als het oude het ook nog best wel doet.
  • Koopt geen blikjes frisdrank maar een fles met statiegeld.
  • Gebruik oplaatbare batterijen.
  • Koop geen spullen die dubbel zijn verpakt zoals Brinkie koekjes in een zak.

En zo zijn er nog veel meer dingen dat je kan doen. Ik ben bij de VAR geweest en daar kreeg ik een puntenslijper en het lijkt me leuk om die nu uit te delen. Dit was mijn spreekbeurt.

 

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen