Hockey

Ik hou mijn spreekbeurt over hockey, het spel wat je speelt met een bal en een stokkie.

De geschiedenis van de hockeysport

In de oudheid: Vijfduizend jaar geleden speelden rijke Perzen een spel dat veel lijkt op POLO, een spel dat nu nog wordt gespeeld. Dat is een soort hockey waarbij de spelers op paarden zitten. De minder rijke mensen, zoals kinderen en arbeiders, wilden dit spel ook graag spelen, maar hadden geen geld om paarden te kopen. Zij maakten kortere stokken, zodat ze het spel zonder paarden gewoon op de grond konden spelen. Het POLO spel verspreidde zich over een groot deel van Azië. In Griekenland werd later ook POLO gespeeld, bij opgravingen is gebleken dat uit POLO weer andere speelvormen met stok en bal ontstonden. Zo speelden de Grieken 478 jaar voor Christus het spel HORN, ook met stok en bal. De Romeinen speelden ook een soort hockey op het strand. Maar in plaats van een bal gebruikten die een echte mensenschedel. Deskundigen denken dat het hockeyspel met bal en stok vanuit het Romeinse rijk uiteindelijk in Engeland is terechtgekomen.

Europa

In de 17de eeuw ging men in Engeland Bandy spelen, Bandy werd gespeeld op harde stranden of ijsvlakten. Bandy dat op ijs werd gespeeld, heette ook wel Hockey on ice, dit spel werd snel populair, ook in de rest van Europa. In Engeland waren in de 18de eeuw verschillende spelen verboden omdat ze te gevaarlijk waren. Later in de 19de eeuw werden allerlei spullen ontwikkeld om spelers te beschermen tegen verwondingen. Daardoor konden de spelen weer worden beoefend. Vooral op scholen en universiteiten in Engeland werd toen (en nu nog steeds) veel aan sport gedaan. Hockey was een van die sporten. De naam Hockey is volgens velen afgeleid van het Engelse woord hook ( haak ). Je kunt wel zeggen dat de Engelsen ervoor hebben gezorgd dat het moderne hockey nu in veel landen wordt gespeeld. Zij brachten de sport over naar Australië, Nieuw-Zeeland, India en Pakistan.

Nederland

In 1891 bracht Pim Mulier het veldhockey van Engeland naar Nederland. Haarlem was de stad waar het eerst hockey werd gespeeld, Bandyspelers gingen buiten het winterseizoen veldhockey spelen. In 1895 werd al gespeeld om het kampioenschap van Nederland. In 1898 werd in Amsterdam door 5 clubs de Nederlandse Hockey en Bandybond NHBB opgericht, vlak na de oprichting gingen de Bandyspelers hun eigen weg. In 1909 waren 11 verenigingen lid van de NHBB, 10 jaar later waren dit er al 29.

Nederland speelde in het begin met een aantal eigen regels. Zo had de stick twee platte kanten en was de bal gemaakt van gevlochten touw en canvas . De bal was groter en veel lichter dan nu en omdat hij een oranje kleur had, werd hij de sinaasappel genoemd . Spelers mochten de bal met de voet stoppen en de tegenstander met de stick haken. Die eigen regels waren natuurlijk niet zo handig in wedstrijden tegen teams uit het buitenland. En omdat Nederland met het herenteam aan de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam wilde deelnemen, gingen we vanaf 1926 volgens de internationale regels spelen.

Groei hockeybond

Na de mooie 2de plaats van het Nederlands herenteam op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam, gingen veel mensen hockeyen. Vooral kinderen wilden het hockeyspel graag een keer proberen . Door de jeugdledengroei werd in 1932 het jeugdhockey georganiseerd door de hockeybond. In 1951 werd het eerste jeugdhockeykamp georganiseerd en dit werd vele jaren met succes gehouden. In 1968 werd de jeugd ingedeeld op leeftijd in 4 groepen:

  1. A 16-18 jaar
  2. B 14-16 jaar
  3. C 12-14 jaar
  4. D 10-12 jaar

In 1975 kwam daar nog de E categorie bij voor kinderen van 8-10 jaar, de E-tjes worden ook wel mini’s genoemd .Zij hockeyen op een op een kwart veld met kleine teams bijvoorbeeld 6 tegen 6 of 8 tegen 8. Later is bij de jongste jeugd nog een groep bijgekomen: de F-jes, zij zijn 6 of 7 jaar en leren op speelse manier hockeyen.

Vanaf 1970 kwamen er meer toernooien, zoals Europese en Wereldkampioenschappen voor landenteams. Nadat de Nederlandse heren in 1973 in Amstelveen wereldkampioen waren geworden, werd hockey steeds populairder in Nederland. Het ledental is opgelopen van 15.000 in 1946 tot 130.000 in 1999.

Het speelveld

Het hockeyveld heeft een afmeting van 91 meter lang en 55 meter breed, op het veld zijn 2 cirkels, twee 23 meter lijnen en een middellijn aan gebracht. Op 6,4 meter van beide doelen ligt een 15 cm. dikke stip. Deze stip is de plaats waar de strafslag wordt genomen.

De stick

De eerste hockeysticks waren heel hard en helemaal niet te buigen, omdat ze uit één stuk hout werden gemaakt. Veel sticks die we nu kennen komen uit India en Pakistan en zijn van moderne materialen gemaakt zoals carbon. Een stick mag tussen de 340 en 794 gram.

De bal

Rond 1950 werd er gespeeld met een bal van kurk of met ballen van paardenhaar met een laagje kurk. Tegenwoordig gebruiken we allerlei kunststofballen, een bal mag tussen de 156 gram en 163 gram wegen.

De wedstrijd

Een wedstrijd duurt 2 keer 35 minuten en wordt gespeeld door 2 teams met ieder elf spelers.Er kan alleen worden gescoord wanneer de aanvallende partij de bal in de cirkel van de tegenpartij heeft aangeraakt Een bal die van buiten de cirkel op doel wordt geslagen en géén tegenstander raakt telt niet als doelpunt.De scheidsrechter geeft dan aan dat de verdedigende partij mag uitslaan.

Andere regels

Er zijn natuurlijk nog veel meer spelregels, waaraan de spelers zich moeten houden. Deze spelregels staan in het spelreglement van de KNHB

 

16 Responses to “Hockey”

      • ja hoezo maar ik heb een negen voor mijn spreekbeurt

    • anoniem

      ze bedoelt waarschijnlijk dat je gewoon alles van hier haalt en overschrijf en u spreekbeurt is klaar daarom vind ze jullie lui

  1. Cloé van Russel

    het is leuk om een spreekbeurt te hebben als je een 9,5 hebt gehad voor je spreekbeurt!

    • anoniem

      gewoon wat opzoeken heb ik ook gedaan en toon er prenten bij bv. canvas zoek op op google en druk af en toon aan de klas

  2. heel goeie uitleg maar ze mogen er ook dingen van nu in schrijven tis alleen geschiedenis dus is de uitleg wat te kort

  3. ik vind hockey ook leuk mij dochtertje doet dat ook en ze wint altijd

  4. anoniem 10

    ik maak een werkstuk over hockey.
    maar deze tekst is veel te veel geschiedenisles daar daar heb je school toch voor.
    maar heeft iemand nog tips voor mijn werkstuk.
    PS. ik zit in groep 7

  5. Anoniem

    Als je deze spreekbeurt gebruikt of überhaupt een spreekbeurt van internet haalt en een hoog cijfer krijgt, moet je na gaan denken of die wel echt verdiend is. Het enige wat je er aan hebt gedaan is op word zetten in een PowerPoint en het is klaar! En waarschijnlijk ontdekt je juf/meester het ook nog omdat zij/hij wel weet hoe jij teksten schrijft en verteld waardoor hij echt wel hoort of leest dat het gewoon geknipt en geplakt is in word.
    Denk daar maar even over na………