5 X Hippe Sporten om je spreekbeurt over te doen !

Vergeet voetbal, vergeet tennis, vergeet turnen. Waarom zou jij je spreekbeurt houden over zulke afgezaagde sporten, waar iedereen toch alles al over weet? Hoog tijd voor wat frisse, nieuwe ideeën! Als jij je spreekbeurt over een van deze sporten doet weet je zeker dat je een onvergetelijke spreekbeurt houdt (en vast een heel goed cijfer haalt).

Slacklining (spreek uit als sleklijning)

Slacklining is een sensationele sport die bedacht is door klimmers. Slacklining is eigenlijk een soort koorddansen, maar dan is het koord veel minder strak en buigt het meer door. Er wordt een strak gespannen nylonband aan twee punten bevestigd, bijvoorbeeld tussen twee bomen of tussen twee palen. De sport is dan om op deze lijn te klimmen en van de een naar de andere kant te lopen, zonder je evenwicht te verliezen. Dat klinkt misschien best eng, maar je kunt natuurlijk zelf bepalen hoe hoog je de lijn hangt.

Het fijne van Slacklinen is dat je het eigenlijk overal kan doen. Als je tenminste je lijn kunt ophangen. Maar heb je een achtertuin dan kun je daar ook gewoon twee palen de grond in rammen of bomen gebruiken. Let daarbij wel altijd goed op dat je de bomen niet beschadigt.

Bij slacklinen draait alles om het balanceren op de lijn. Je kunt daar overheen lopen, maar ook zelfs rennen of dansen en trucjes doen! Als jij je spreekbeurt over slacklining doet, is het natuurlijk helemaal leuk als je ook even een lijntje op zet, zodat al je klasgenoten het kunnen proberen! Leg er voor de veiligheid dan wel even een dikke mat onder.

Parkour: Voel je net spiderman!

Hoe cool zou het zijn dat je je net als een superheld door je stad of je dorp kunt bewegen! Met parkour kom je daar heel dicht bij in de buurt. Deze sport is dan ook heel tof om een spreekbeurt over te houden. Want was is Parkour eigenlijk precies?

Parkour wordt ook wel Freerunning genoemd. Het is een zogenaamde urban sport, oftewel, een sport die in de stad ontstaan is en veel in de stad wordt uitgeoefend. Bij parkour is het de bedoeling dat je op hoge snelheid door een omgeving rent, en ondertussen overal op, over en onderdoor springt. Dat moet je natuurlijk zo cool mogelijk doen, met gave trucs en tricks erbij. Hiervoor moet je dus behoorlijk snel, slim en behendig zijn. En zeker niet bang, want het kan best gevaarlijk zijn!

Zo doe je sprongen van het ene dak naar het andere, of van het ene paaltje naar het andere, of spring je van muurtje naar muurtje. Maar sommige ervaren freerunners doen er dan ook nog een salto bij! Het leuke van deze sport is dat je de hele wereld als jouw speeltuin kunt zien. Bij alles ga je denken: “kan ik er op springen, of eroverheen?”. Het geeft je zelfvertrouwen en je voelt je net spiderman als je er steeds beter in wordt. Maar hou er wel rekening mee dat het je ook wat blauwe plekken en schaafwonden op kan leveren. Er zijn hele toffe parkourfilmpjes te vinden die je kunt gebruiken tijdens je spreekbeurt. Maar het is natuurlijk nog leuker om zelf een filmpje op te nemen of een live demonstratie te laten zien. Hoe cool wordt deze spreekbeurt!

Roller Derby: Rolschaatsen voor stoere jongens en meiden

Ken je deze pittige sport al? Roller Derby is echt alleen voor dappere strijders, want bij deze sport gaat het er behoorlijk ruig aan toe! Het is namelijk een soort rolschaatswedstrijd op een ovale baan, waarbij twee teams (op rolschaatsen uiteraard) het tegen elkaar opnemen. Daarbij is het belangrijk dat je supersnel bent, behendig, maar ook sterk. Want de kans is groot dat je tegenstander er alles aan zal doen om jou onderuit te halen.

Tijdens deze sport draag je dan ook allerlei beschermende kleding, zoals een helm, elleboogbeschermers, kniebeschermers, polsbeschermers en zelfs een bitje voor in je mond! Ben jij al bang? Al deze items zijn natuurlijk wel heel leuk om te laten zien tijdens je spreekbeurt. Het leuke van deze sport is dat het superleuk is om de derbybaan over te rollen en samen met je team te bedenken hoe je de tegenstander kunt verslaan. Wat deze sport helemaal cool maakt? Dat je je eigen gekke roller derby naam mag uitkiezen! Laat al je klasgenoten hun eigen derby naam bedenken voor een interactieve spreekbeurt!

Stand-up paddleboarding: Wie gaat er mee suppen?

Suppen is een hippe sport die water en balanceren met elkaar combineert. Bij het stand-up paddleboarding sta je rechtop (of als je net begint kan het ook op je knieën) op een groot surfboard terwijl je met je peddel je plank in beweging brengt. Dit mag dan wel een hele kalme sport zijn, waarbij je vooral heel stil staat, maar vergis je niet! Want je hebt namelijk al je spieren nodig om je board en je lijf in balans te houden. Suppen kun je doen op een meertje, op een rivier, vaart, brede sloot of zelfs de oceaan of zee. Je moet dus wel voldoende water in de buurt hebben. Ook over deze sport is genoeg te vertellen voor een interessante spreekbeurt.

Boulderen: geen hoogtevrees en dikke spierballen

Nog zo’n sport die steeds populairder wordt: boulderen. Dit is een klimsport, maar bij deze vorm van klimmen zit je niet vast aan een touwtje of een harnas. Je klimt dus gewoon ‘vrij’. Klinkt doodeng natuurlijk, maar doorgaans doe je boulderen in een klimschool waar je niet heel hoog klimt, hooguit vier meter, en waar dikke zachte matten je opvangen als je toch valt.

Uiteraard zijn er ook genoeg waaghalzen die ook in de natuur boulderen, en die zelfs in hun eentje hele bergen beklimmen zonder touw. Tijdens je spreekbeurt kun je bijvoorbeeld stukjes laten zien van de documentaire Free Solo, waarbij klimmer Alex Honnold  een bergwand van 900 meter in Amerika beklimt zonder touw. Je publiek zal op het puntje van de stoel zitten!

Je kunt hier van alles vertellen over bergen, magnesiumpoeder en gevaarlijke trucs.

 

 

Comments are closed.