Huren in de vrije sector

Door de lange wachtlijsten bij woningbouwverenigingen zijn er steeds meer mensen die particulier willen huren en opzoek gaan naar een woning in de vrije sector. In de vrije sector hebben woningen een geliberaliseerd huurcontract. Dit wil zeggen dat er minder regels gelden voor de huurprijs vergeleken met een sociale huurwoning. Bij huurwoningen in de vrije sector geld er geen maximale huurprijs en huurverhoging. De prijzen voor particulier huren in de vrije sector zijn weliswaar wat hoger, maar je kunt meestal meteen een nieuw huis in. Er zijn geen lange wachtlijsten zoals de sociale huurwoningbouw die wel kent.

Voordelen huren in de vrije sector

Vaak wordt huren in de vrije sector gezien als iets negatiefs. Dit komt in het algemeen door de hogere huurkosten. Huren in de vrije sector heeft echter ook een aantal interessante voordelen. Deze leggen we hieronder kort voor je uit.

Kortere wachttijd

In grote steden kun je makkelijk 5 tot 10 jaar wachten op een woning. Dat is natuurlijk niet wat je wil. Wanneer je ervoor kiest om op zoek te gaan naar een woning in de vrije sector kun je veel sneller een geschikte woning vinden en verhuizen.

Woningbouwvereniging inschrijving

Tijdens het zoeken naar een mooie woning in de vrije sector kun je gewoon ingeschreven blijven staan bij je huidige woningbouwvereniging. Door de woningbouwvereniging worden ook af en toe woningen aangeboden uit de vrije sector. Bij deze aangeboden vrijesectorwoningen is het gas, water en licht inbegrepen in de huurprijs. Deze prijzen zijn soms voordelig en te vergelijken met woningen uit de sociale woningbouw.

 

Zoeken via bemiddelaar/ particulier/ platform

Je kunt een woning in de vrije sector vinden met de hulp van een bemiddelaar, particulier of een online platform. Wanneer je in Google je stad en ‘huizen bemiddelaar’ intypt kom je genoeg opties tegen. Bemiddelaars opereren verschillend. De een zal je echt gericht helpen zoeken naar een nieuwe woning door u te informeren wanneer er een geschikt huis beschikbaar is. De ander zal je wat meer je eigen gang laten gaan, zij bieden alleen huizen aan via hun website. Je kunt daar de foto’s en informatie van de woning bekijken en zelf op zoek gaan naar de meest geschikte woning.

Je kunt ook opzoek naar een nieuwe woning via de particulier. Op deze manier hoeft u (meestal) geen extra kosten voor bemiddeling te betalen.

Daarnaast zijn er verschillende platforms op internet te vinden die verhuurders en woningzoekenden samenbrengen. Een voorbeeld van zo’n online huurwoningplatform is www.huizenmarkt.nl. Het platform helpt je bij het vinden van een nieuwe huurwoning in jouw favoriete stad. Met een eigen zoekprofiel houdt het platform je op de hoogte van het nieuwste aanbod!

Veel keus

In de vrije sector is er veel keus. Er zijn veel verschillende woningen met diverse groottes, afwerkingen en omgevingen beschikbaar. Je kunt kiezen wat je wil. Daarnaast is het mogelijk om zelf je huis nog naar wens aan te passen. Er zijn minder regeltjes in de vrije sector, dus wil jij bijvoorbeeld een nieuwe schutting plaatsen in de tuin? Dat kan!

Ruimte voor onderhandelingen

Bij een vrijesectorwoning ben je direct aan het onderhandelen met de verhuurder. Dit kan heel voordelig zijn als je een goede onderhandelaar bent.

 

 

Comments are closed.