Bijna jarig?
klik hier!Home   Donor

Donor


Inleiding

Ik hou mijn spreekbeurt over donor zijn. Omdat ik het heel belangrijk vind dat mensen donor zijn. En ik wil jullie graag vertellen wat donor zijn eigenlijk precies is en waarom iedereen donor zou moeten zijn. Je hebt twee soorten donoren ik ga vooral vertellen over de orgaandonor.

Hoofdstukken

 • Wat is een donor ?
 • Wie kan donor zijn ?
 • Afscheid
 • Wie krijgt je weefsels en organen ?
 • Doneren bij leven

Wat is een donor?

Donor betekent gever, dat is dus iemand die iets geeft.
In dit geval zijn dit mensen die na hun dood (en soms ook tijdens hun leven ), organen en weefsels aan iemand willen geven die daardoor een langer leven heeft.
Het kan ook zijn dat door dat donororgaan diegene zelfs helemaal beter wordt.

Om een beetje een idee te krijgen van organen en weefsels noem ik er nu een paar:

Je organen zijn : Nieren, lever, hart, longen, alvleesklier en de dunne darm

Een paar weefsels zijn: Je huid, hoornvliezen, hartkleppen, grote bloedvaten en bot en peesweefsel.

Organen kun je niet zo goed bewaren als weefsels.
Als iemand een orgaan doneert moet dat orgaan meteen geplaatst worden in het lichaam van diegene die het nodig heeft. Met een moeilijk woord heet dat transplanteren. Weefsels kun je ongeveer 7 maanden bewaren. Als je ze daarna nog langer wilt bewaren dan moet je ze invriezen, dan zijn ze ongeveer een jaar of vijf houdbaar. Het is belangrijk dat je bijvoorbeeld een stuk huid langer kan bewaren omdat zo’n stuk huid lang niet bij iedereen past.

Wie kan een donor zijn?

In het algemeen kan iedereen donor worden: oude mensen,jonge mensen, gezonde mensen maar ook zieke mensen. Ook al heb je gezegd dat je donor wil worden, het is nooit helemaal zeker dat je ook echt donor wordt. Pas als je overleden bent kijken artsen of je organen en weefsels wel geschikt zijn om te donoren. Dat hangt ook af van de plaats waar je overlijdt. Ook is het belangrijk hoe je bent overleden en waardoor. Als je een auto-ongeluk heeft gehad kan het zijn dat ze daarna niet meer te gebruiken zijn omdat ze door het ongeluk beschadigd zijn. Als je een tattoo of een piercing laat zetten heb je een kleine kans dat je een infectie krijgt. Daarom kun je nadat je een tattoo of piercing hebt laten zetten een half jaar geen donor zijn. Als het langer dan een half jaar geleden is,maakt het niets meer uit.
Ook als je met hiv ( dat is het virus dat zorgt dat je aids krijgt.) besmet bent of je hebt al aids dan kun je meestal ook geen donor meer zijn.

Afscheid

Wanneer iemand overlijdt ,wil je natuurlijk wel goed afscheid kunnen nemen.
Voor afscheid nemen heb je tijd nodig, die tijd heb je ook als iemand donor is. Je familie hoeft zich niet te haasten omdat diegene donor is. Misschien willen je familie en vrienden je nog zien nadat je organen en weefsels uit je lichaam zijn gehaald. Daarom zorgen de artsen dat je niet meer ziet dat je donor bent geweest. Ze opereren natuurlijk wel, maar altijd op plekken waar je er niks van ziet als je wordt opgebaard. Dus nooit in het gezicht, de hals of aan de handen. En de plaatsen waar geopereerd is worden netjes gehecht en met pleisters bedekt. Als je huid doneert dan krijg je nog een extra pak aan zodat je daar ook niks van ziet. Je hoeft ook niet later begraven te worden. Dat kan gewoon op het moment dat jouw nabestaanden je begrafenis plannen.

Wie krijgt jouw weefsel en organen?

Het blijft onbekend wie je organen of weefsels krijgen. Een speciale organisatie Eurotransplant, bepaalt dat. Je kunt natuurlijk niet zomaar een orgaan aan iemand geven. Het orgaan moet natuurlijk wel passen bij diegene die het krijgt. Van te voren word iemand dan eerst heel goed onderzocht. De onderzoek gegevens komen dan bij Eurotransplant in de computer te staan. Ze kijken welke patiënt het beste past bij het donororgaan. Die persoon krijgt dan het orgaan. Eurotransplant is een internationale organisatie. Dat betekent dat mensen uit verschillende landen samen werken.

Hierdoor kan iemand in het buitenland ook een Nederlandse nier krijgen,of andersom dat iemand in Nederland een buitenlandse nier krijgt. De landen die bij de organisatie van Eurotransplant zitten zijn:

Nederland, België, Luxemburg, Oostenrijk, Duitsland, Slovenië en Kroatië. De organisatie die gaat over weefseldonatie en de weefselbanken (dat zijn de plekken waar ze weefsels bewaren ) heet : Bio Implant Servies . Afgekort BIS. BIS heeft alle belangrijke gegevens opgeslagen in een computer. Zo zien ze snel of er weefsels op voorraad zijn die passen bij de patiënt.

Doneren bij het leven

Ook als je leeft kun je orgaan of weefsel donor zijn. Maar meestal niet voordat je achttien bent. Ook bij volwassenen kijken ze eerst goed of het wel kan voor je gezondheid. Natuurlijk kun je niet alle organen doneren,want veel organen heb jezelf nodig. Iemand die doneert bij leven kan niet dezelfde organen doneren als bij de dood. Zonder je hart en longen ga je dood. Bij leven kun je wel: een nier, (een deel van ) de lever,(deel van de ) longen en je beenmerg doneren.

De wet heeft bepaald dat jongeren bij leven alleen een orgaan mogen doneren dat weer aangroeit. Hoewel je best kan leven met een nier,heeft de wet toch besloten dat iemand onder de achttien geen nier af mag staan. Dat geld ook voor je longen. Die groeien namelijk niet meer aan. De bekendste soort donatie bij leven is bloeddonatie, maar ook hiervoor moet je achttien zijn. Je lichaam maakt zelf wel weer bloed aan, maar tot je achttiende heb je het zelf te hard nodig. Over bloeddonatie vertel ik straks meer. Donor worden ja of nee. Veel mensen vinden het moeilijk.

Omdat ze vaak niet goed weten wat er precies gebeurt,of ze vinden het maar een eng idee. Sommige mensen vinden het meteen een goed idee. Eigenlijk is dat het ook wel,iemand helpen met organen en weefsels waar je zelf niets meer aan hebt.
De meeste mensen twijfelen ze vinden het een raar idee dat er organen uit hen lichaam worden gehaald,maar ze vinden het wel goed om anderen te helpen. Ik heb aan acht familieleden gevraagd of ze donor zijn en waarom niet of waarom wel.

 • Mijn oom Gert: Hij is donor en hij doneert alles wat nog goed is na zijn dood, Hij is donor omdat hij vind dat hij na zijn dood toch niks meer met zijn organen kan doen en het dan fijn vind dat hij anderen daarmee kan helpen. Ze mogen zijn organen er uit halen als ze hem maar wel weer goed dichtnaaien.
 • Mijn vader Gerrit: Ook hij is donor. Hij doneert alles wat ze kunnen gebruiken. Omdat hij zegt dat je zo iemand aan een langer en beter leven kan helpen. Hij is tevens ook bloeddonor,hij heeft bijna 50 x bloed gegeven.
 • Mijn tante Anja : Zij heeft besloten dat haar nabestaanden mogen beslissen of ze na de dood wel of niet organen weggeeft.
 • Mijn neef Silvan: Is geen donor,hij wil niet dat ze aan zijn organen komen. Die zijn van hem. Hij wil alleen als het echt moet.
 • Mijn oom Jan: Is geen donor omdat dat niet kan omdat hij vroeger ziek is geweest, maar hij vind het wel belangrijk.
 • Mijn moeder Trudy: Ze is nog geen donor, Maar ze twijfelt nog.
 • Mijn oma Ge : is geen donor omdat ze vroeger ziek is geweest en daarom zijn haar organen niet meer zo goed te gebruiken.
 • Mijn zusje Celine en mijn neefje Nick: Ze zijn alle twee nog te jong, maar willen later misschien donor worden. Celine denk toch van niet.
 • Ikzelf: vind het wel belangrijk,maar laat het over aan mijn nabestaanden

Registreren

Als je hebt besloten dat je wel of niet donor wilt zijn, dan kun je vanaf je twaalfde dat officieel invullen op een donorformulier. Als je het officieel vastlegt voorkomt het dat je geen donor wilt zijn en na je dood toch organen doneert omdat je familie dat wou.

Een donorformulier kun je krijgen door te bellen met :

 • 0900-821 21 66
 • ook kun je mailen naar:
 • info@donorvoorlichting.nl

je kunt het ook op verschillende websites die over orgaandonatie gaan printen. Ook bij de apotheek kun je er een halen.

Op het formulier kun je uit vier dingen kiezen:

 • Keuze 1 : Wanneer je keuze 1 kiest,geef je aan dat je het goed vind dat je donor bent. Misschien wil je niet alle organen weggeven, dat kun je aan de achterkant van het formulier aankruizen
 • Keuze 2: Als je voor keuze twee kiest heb je besloten geen donor te zijn.
 • Keuze 3: Bij keuze drie mogen je nabestaanden kiezen wat ze gaan doen. Als je voor keuze 3 kiest,is het handig dat je familie van te voren weet wat jij graag wilt. Zo kunnen ze rekening houden met hun keuze.
 • Keuze 4: Wanneer je keuze vier kiest mag een speciaal persoon dat geen familie of partner van je is. Als je overlijdt nemen de artsen contact met die persoon op. Ook dan is het handig dat die persoon weet wat jij wil.
 

  11 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen