Bijna jarig?
klik hier!Home   Donor

Donor


Inleiding

Ik hou mijn spreekbeurt over donor zijn. Omdat ik het heel belangrijk vind dat mensen donor zijn. En ik wil jullie graag vertellen wat donor zijn eigenlijk precies is en waarom iedereen donor zou moeten zijn. Je hebt twee soorten donoren ik ga vooral vertellen over de orgaandonor.

Hoofdstukken

 • Wat is een donor ?
 • Wie kan donor zijn ?
 • Afscheid
 • Wie krijgt je weefsels en organen ?
 • Doneren bij leven

Wat is een donor?

Donor betekent gever, dat is dus iemand die iets geeft.
In dit geval zijn dit mensen die na hun dood (en soms ook tijdens hun leven ), organen en weefsels aan iemand willen geven die daardoor een langer leven heeft.
Het kan ook zijn dat door dat donororgaan diegene zelfs helemaal beter wordt.

Om een beetje een idee te krijgen van organen en weefsels noem ik er nu een paar:

Je organen zijn : Nieren, lever, hart, longen, alvleesklier en de dunne darm

Een paar weefsels zijn: Je huid, hoornvliezen, hartkleppen, grote bloedvaten en bot en peesweefsel.

Organen kun je niet zo goed bewaren als weefsels.
Als iemand een orgaan doneert moet dat orgaan meteen geplaatst worden in het lichaam van diegene die het nodig heeft. Met een moeilijk woord heet dat transplanteren. Weefsels kun je ongeveer 7 maanden bewaren. Als je ze daarna nog langer wilt bewaren dan moet je ze invriezen, dan zijn ze ongeveer een jaar of vijf houdbaar. Het is belangrijk dat je bijvoorbeeld een stuk huid langer kan bewaren omdat zo’n stuk huid lang niet bij iedereen past.

Wie kan een donor zijn?

In het algemeen kan iedereen donor worden: oude mensen,jonge mensen, gezonde mensen maar ook zieke mensen. Ook al heb je gezegd dat je donor wil worden, het is nooit helemaal zeker dat je ook echt donor wordt. Pas als je overleden bent kijken artsen of je organen en weefsels wel geschikt zijn om te donoren. Dat hangt ook af van de plaats waar je overlijdt. Ook is het belangrijk hoe je bent overleden en waardoor. Als je een auto-ongeluk heeft gehad kan het zijn dat ze daarna niet meer te gebruiken zijn omdat ze door het ongeluk beschadigd zijn. Als je een tattoo of een piercing laat zetten heb je een kleine kans dat je een infectie krijgt. Daarom kun je nadat je een tattoo of piercing hebt laten zetten een half jaar geen donor zijn. Als het langer dan een half jaar geleden is,maakt het niets meer uit.
Ook als je met hiv ( dat is het virus dat zorgt dat je aids krijgt.) besmet bent of je hebt al aids dan kun je meestal ook geen donor meer zijn.

Afscheid

Wanneer iemand overlijdt ,wil je natuurlijk wel goed afscheid kunnen nemen.
Voor afscheid nemen heb je tijd nodig, die tijd heb je ook als iemand donor is. Je familie hoeft zich niet te haasten omdat diegene donor is. Misschien willen je familie en vrienden je nog zien nadat je organen en weefsels uit je lichaam zijn gehaald. Daarom zorgen de artsen dat je niet meer ziet dat je donor bent geweest. Ze opereren natuurlijk wel, maar altijd op plekken waar je er niks van ziet als je wordt opgebaard. Dus nooit in het gezicht, de hals of aan de handen. En de plaatsen waar geopereerd is worden netjes gehecht en met pleisters bedekt. Als je huid doneert dan krijg je nog een extra pak aan zodat je daar ook niks van ziet. Je hoeft ook niet later begraven te worden. Dat kan gewoon op het moment dat jouw nabestaanden je begrafenis plannen.

Wie krijgt jouw weefsel en organen?

Het blijft onbekend wie je organen of weefsels krijgen. Een speciale organisatie Eurotransplant, bepaalt dat. Je kunt natuurlijk niet zomaar een orgaan aan iemand geven. Het orgaan moet natuurlijk wel passen bij diegene die het krijgt. Van te voren word iemand dan eerst heel goed onderzocht. De onderzoek gegevens komen dan bij Eurotransplant in de computer te staan. Ze kijken welke patiënt het beste past bij het donororgaan. Die persoon krijgt dan het orgaan. Eurotransplant is een internationale organisatie. Dat betekent dat mensen uit verschillende landen samen werken.

Hierdoor kan iemand in het buitenland ook een Nederlandse nier krijgen,of andersom dat iemand in Nederland een buitenlandse nier krijgt. De landen die bij de organisatie van Eurotransplant zitten zijn:

Nederland, België, Luxemburg, Oostenrijk, Duitsland, Slovenië en Kroatië. De organisatie die gaat over weefseldonatie en de weefselbanken (dat zijn de plekken waar ze weefsels bewaren ) heet : Bio Implant Servies . Afgekort BIS. BIS heeft alle belangrijke gegevens opgeslagen in een computer. Zo zien ze snel of er weefsels op voorraad zijn die passen bij de patiënt.

Doneren bij het leven

Ook als je leeft kun je orgaan of weefsel donor zijn. Maar meestal niet voordat je achttien bent. Ook bij volwassenen kijken ze eerst goed of het wel kan voor je gezondheid. Natuurlijk kun je niet alle organen doneren,want veel organen heb jezelf nodig. Iemand die doneert bij leven kan niet dezelfde organen doneren als bij de dood. Zonder je hart en longen ga je dood. Bij leven kun je wel: een nier, (een deel van ) de lever,(deel van de ) longen en je beenmerg doneren.

De wet heeft bepaald dat jongeren bij leven alleen een orgaan mogen doneren dat weer aangroeit. Hoewel je best kan leven met een nier,heeft de wet toch besloten dat iemand onder de achttien geen nier af mag staan. Dat geld ook voor je longen. Die groeien namelijk niet meer aan. De bekendste soort donatie bij leven is bloeddonatie, maar ook hiervoor moet je achttien zijn. Je lichaam maakt zelf wel weer bloed aan, maar tot je achttiende heb je het zelf te hard nodig. Over bloeddonatie vertel ik straks meer. Donor worden ja of nee. Veel mensen vinden het moeilijk.

Omdat ze vaak niet goed weten wat er precies gebeurt,of ze vinden het maar een eng idee. Sommige mensen vinden het meteen een goed idee. Eigenlijk is dat het ook wel,iemand helpen met organen en weefsels waar je zelf niets meer aan hebt.
De meeste mensen twijfelen ze vinden het een raar idee dat er organen uit hen lichaam worden gehaald,maar ze vinden het wel goed om anderen te helpen. Ik heb aan acht familieleden gevraagd of ze donor zijn en waarom niet of waarom wel.

 • Mijn oom Gert: Hij is donor en hij doneert alles wat nog goed is na zijn dood, Hij is donor omdat hij vind dat hij na zijn dood toch niks meer met zijn organen kan doen en het dan fijn vind dat hij anderen daarmee kan helpen. Ze mogen zijn organen er uit halen als ze hem maar wel weer goed dichtnaaien.
 • Mijn vader Gerrit: Ook hij is donor. Hij doneert alles wat ze kunnen gebruiken. Omdat hij zegt dat je zo iemand aan een langer en beter leven kan helpen. Hij is tevens ook bloeddonor,hij heeft bijna 50 x bloed gegeven.
 • Mijn tante Anja : Zij heeft besloten dat haar nabestaanden mogen beslissen of ze na de dood wel of niet organen weggeeft.
 • Mijn neef Silvan: Is geen donor,hij wil niet dat ze aan zijn organen komen. Die zijn van hem. Hij wil alleen als het echt moet.
 • Mijn oom Jan: Is geen donor omdat dat niet kan omdat hij vroeger ziek is geweest, maar hij vind het wel belangrijk.
 • Mijn moeder Trudy: Ze is nog geen donor, Maar ze twijfelt nog.
 • Mijn oma Ge : is geen donor omdat ze vroeger ziek is geweest en daarom zijn haar organen niet meer zo goed te gebruiken.
 • Mijn zusje Celine en mijn neefje Nick: Ze zijn alle twee nog te jong, maar willen later misschien donor worden. Celine denk toch van niet.
 • Ikzelf: vind het wel belangrijk,maar laat het over aan mijn nabestaanden

Registreren

Als je hebt besloten dat je wel of niet donor wilt zijn, dan kun je vanaf je twaalfde dat officieel invullen op een donorformulier. Als je het officieel vastlegt voorkomt het dat je geen donor wilt zijn en na je dood toch organen doneert omdat je familie dat wou.

Een donorformulier kun je krijgen door te bellen met :

 • 0900-821 21 66
 • ook kun je mailen naar:
 • info@donorvoorlichting.nl

je kunt het ook op verschillende websites die over orgaandonatie gaan printen. Ook bij de apotheek kun je er een halen.

Op het formulier kun je uit vier dingen kiezen:

 • Keuze 1 : Wanneer je keuze 1 kiest,geef je aan dat je het goed vind dat je donor bent. Misschien wil je niet alle organen weggeven, dat kun je aan de achterkant van het formulier aankruizen
 • Keuze 2: Als je voor keuze twee kiest heb je besloten geen donor te zijn.
 • Keuze 3: Bij keuze drie mogen je nabestaanden kiezen wat ze gaan doen. Als je voor keuze 3 kiest,is het handig dat je familie van te voren weet wat jij graag wilt. Zo kunnen ze rekening houden met hun keuze.
 • Keuze 4: Wanneer je keuze vier kiest mag een speciaal persoon dat geen familie of partner van je is. Als je overlijdt nemen de artsen contact met die persoon op. Ook dan is het handig dat die persoon weet wat jij wil.
 

11 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen