Corona (covid-19)

Wie van jullie draagt er allemaal een masker wanneer we naar de winkel gaat? Dit komt door het Coronavirus. Het Coronavirus is een virus dat de longen en de ademhaling aantast en erg gevaarlijk kan zijn voor oudere mensen. Vandaag gaat mijn spreekbeurt over het Coronavirus en wat wij kunnen doen tegen het Coronavirus.

Wat is het Coronavirus

Het Coronavirus is een virus dat voor het eerst werd vastgesteld in Wuhan, China. Het virus was een virus dat vooral aanwezig was in dieren maar werd overgedragen op de mens door het eten van wilde dieren. Het virus werd voor het eerst opgelopen op een markt in Wuhan. Op deze markt werden wilde dieren verkocht. Deze dieren worden normaal gebruikt om op te eten, wat erg ongezond kan zijn voor mensen.

Het Coronavirus is een virus dat de longen aantast en staat wetenschappelijk bekend onder de naam Covid-19. Het Coronavirus is erg gevaarlijk voor oudere mensen zoals onze oma’s en opa’s omdat het een longontsteking kan veroorzaken, en die kunnen dodelijk zijn.

Hoe verspreid het Coronavirus?

Het Coronavirus verspreid zich via kleine druppeltjes onze neus of mond wanneer we hoesten, niezen of praten. Deze tienduizenden druppeltjes kunnen dan op andere mensen terechtkomen of op oppervlakten zoals tafels of stoelen. Wanneer wij deze tafels en stoelen aanraken en daarna het gezicht aanraken kunnen wij besmet worden met Coronavirus.

Daarom is het belangrijk dat iedereen een masker draagt. Een masker houdt die druppeltjes bij een niesbui of hoestbui tegen. Zo worden er minder mensen ziek.

Wat zijn de symptomen van het Coronavirus

Omdat het Coronavirus een erg nieuw virus is, hebben we nog altijd geen precies overzicht van alle symptomen van het virus. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn niezen, hoesten en keelpijn, maar ook dat je niets meer proeft of ruikt.

Koorts is ook een typisch symptoom van Coronavirus. Kinderen die Coronavirus oplopen hebben vaak koorts, buikloop en voelen zich misselijk.

Toch zijn er ook mensen die drager zijn van het Coronavirus zonder dat ze symptomen hebben. Hoewel deze mensen niet ziek zijn kunnen zij het virus wel overdragen aan andere mensen. Daarom is het belangrijk dat er zoveel mogelijk Coronatesten worden uitgevoerd.

Hoe werkt een Coronatest

Een Coronatest is een medische test waarmee men gaat nakijken of je het Coronavirus hebt. Bij een Coronatest zal een dokter of verpleegster een lang wattenstaafje in je neus steken – soms steken ze het wattenstaafje ook in je keel.

Daarna wordt dit wattenstaafje veilig opgestuurd naar een labo. Hier testen wetenschappers het wattenstaafje om uit te zoeken of er Coronavirusdeeltjes aanwezig zijn op het wattenstaafje. Wanneer er geen deeltjes gevonden worden heb je geen Coronavirus. Indien er deeltjes gevonden worden ben je besmet en moet je ten minste 14 dagen binnenblijven.

Waarom is het Coronavirus zo gevaarlijk?

Wat maakt Coronavirus nou gevaarlijker dan de griep? Wel, Coronavirus is allereerst erg besmettelijk. Een persoon met Coronavirus maakt meer mensen ziek dan een persoon die last heeft van griep.

Ook hebben we nog geen medicatie tegen Coronavirus. Het virus is erg nieuw en de dokters hebben nog geen pilletjes of spuitjes waarvan ze zeker weten dat dit het Coronavirus kan verslaan.

Iedere herfst krijgen heel wat oude mensen een griepprik. Dit is een spuitje dat oude mensen beschermt tegen de griep. Zo’n prik bestaat er nog niet voor Coronavirus. Toch zijn het vooral oude mensen voor wie Coronavirus gevaarlijk is. Daarom moeten oude mensen nu binnenblijven.

Scholen gesloten door Coronavirus

De afgelopen maanden waren de scholen dicht door Coronavirus. De scholen gingen dicht omdat mensen zoveel mogelijk moesten binnenblijven om het virus te kunnen stoppen. Heel wat kinderen komen namelijk samen op school en kunnen zo het virus krijgen door met vriendjes of vriendinnetjes te spelen. Door de scholen te sluiten wou de regering iedereen beschermen tegen het Coronavirus.

Handen wassen is belangrijk!

Wist je dat er miljoenen bacteriën aanwezig zijn op je handen? Vies he? Wel, nu heel wat mensen het Coronavirus hebben is het belangrijk dat we onze handen heel goed met zeep wassen. Zeep doodt de meeste bacteriën en zorgt ervoor dat wij en onze familie gezond blijven.

Wanneer moet jij je handen wassen?

  • Nadat je naar het toilet bent geweest
  • Voor het eten
  • Wanneer je binnenkomt van de winkel
  • Nadat je binnenkomt van buitenspelen
  • Als je handen vuil zijn
  • Na het aaien van je huisdieren
  • Nadat jij je neus snuit

Hoe je handen wassen?

Wanneer jij je handen wast is het belangrijk dat je het goed doet. Je moet je handen goed nat maken en veel zeep gebruiken. Was je handen ten minste 20 seconden. Zorg ervoor dat je tussen je vingers wast en dat je onder je nagels schrobt.

Je hoeft geen antibacteriële zeep te gebruiken, maar het kan wel helpen!

Waarom moeten we afstand houden?

Premier Rutte wil dat we met z’n allen 1.5 meter afstand houden. Waarom? Wel, wanneer we hoesten en niezen kunnen kleine druppeltjes uit onze mond en neus vliegen. Wanneer we afstand houden hebben we minder kans dat deze druppeltjes op ons of andere mensen belanden. Wanneer we dan ook nog eens een masker dragen zorgen we er alvast helemaal voor dat onze druppeltjes niet op andere mensen landen.

Waarom moeten we door corona mondmaskers en mondkapjes dragen?

Als we afstand houden, dan moeten we eigenlijk toch helemaal geen mondkapjes dragen, toch? Wel, in Nederland werd het op 1 Juni voor iedereen verplicht om mondkapjes te dragen op het Openbaar vervoer. Mensen vinden het namelijk erg moeilijk om afstand te houden, daarom is het belangrijk dat we allemaal mondkapjes dragen.

Wanneer je hoest en je net te laat bent met je hand of elleboog, dan kan je in iemands gezicht hoesten. Dit is niet enkel heel erg ongemanierd, het kan die persoon ook erg ziek maken!

Ik heb alvast wat tips op een rijtje gezet die je kan volgen om je mondkapje goed en veilig te dragen:

  1. Was je handen voor jij je mondkapje opzet
  2. Zorg ervoor dat het mondkapje je neus goed afsluit.
  3. Je mondkapje moet zowel je mond als neus bedekken.
  4. Raak het mondkapje zo weinig mogelijk aan
  5. Was het mondkapje wanneer je thuis komt of gooi het meteen in de vuilbak

 

 

Comments are closed.