Gezonde voeding

Mijn spreekbeurt gaat over gezonde voeding. Gezonde voeding is belangrijk voor je lichaam, maar wat is gezond en wat is ongezond? Ik ga je daar vandaag meer over vertellen.

Eten

Eten is belangrijk, zonder eten kun je niet leven en word je ziek. Voor kinderen is het erg belangrijk om gezond te eten, want zij groeien nog iedere dag. Gezonde voeding helpt kinderen groeien, zorgen voor de ontwikkeling van de hersenen en gaat overgewicht tegen. Via eten krijgt je lichaam energie, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen binnen, zoals koolhydraten, eiwitten en vetten.

Eten volgens de schrijf van 5

De schijf van 5 bestaat uit 5 vakken met producten. Het is de bedoeling dat je iedere dag uit elk vak wat eet. Ook is het belangrijk om iedere keer wat anders te kiezen. Varatie is namelijk ook erg belangrijk bij gezonde voeding. Variatie betekent dat je verschillende soorten dingen eet en dus niet iedere dag hetzelfde.

Volgens de Schijf van Vijf heeft je kind per dag gemiddeld het volgende nodig:

 • Volkoren of bruin brood met halvarine (3-5 sneetjes).
 • Zuivel(producten) (2-3 porties).
 • Kaas (20 gram)
 • Fruit (1,5-2 stuks).
 • Aardappels (2-5 middelgrote) of volkoren graanproducten (2-5 opscheplepels).
 • Groente (100-200 gram).
 • Vlees, vis of ei (50-100 gram) of peulvruchten (1-2 opscheplepels).
 • Ongezouten noten (15-25 gram).
 • Bak- en braadproduct of olie (1 eetlepel).
 • Drinken (1000-1500 ml = 5-8 glazen) (water, thee, melk en melkproducten tellen hierin mee).

Overgewicht

Steeds meer kinderen en volwassenen hebben overgewicht, dit betekent dat je te zwaar bent voor je lengte. Of je overgewicht hebt kun je eenvoudig berekenen met de BMI formule. Deze kijkt naar je lengte in centimeters en je gewicht in kilogram en berekent of je een gezond gewicht hebt, overgewicht hebt of ondergewicht hebt. Hieronder zie je de uitslagen:

 • Een BMI onder 18,5 betekent dat je ondergewicht hebt (te licht).
 • Een BMI tussen de 18.5 en 25 is een normaal gewicht (gezond gewicht).
 • Een BMI van 25 of hoger betekent dat je overgewicht hebt (te zwaar).

Afvallen

Wanneer je te zwaar bent is het goed om wat af te vallen. Volwassenen doen dit met een dieet, dit betekent dat je minder of anders gaat eten dan je gewend bent, om zo wat af te vallen. Een koolhydraatarm dieet is daarvoor geschikt. Voor kinderen is het niet zo gezond om een dieet te volgen omdat je dan kans hebt dat je te weinig voedingstoffen binnenkrijgt voor de groei. Kinderen gaan daarom naar een speciale diëtiste en die kan je helpen om gezonder te eten en betere keuzes te maken. Zij stellen dan een speciaal voedingsschema op waarmee kinderen gezond kunnen afvallen.

Ondergewicht

Als je ondergewicht hebt is dit niet gezond, zeker niet voor kinderen in de groei. Zorg er dan voor dat je meer gaat eten. Ook kun je speciale drankjes drinken die je extra energie geven en eiwitten om te groeien. Deze kunnen bij de apotheek gekocht worden, koop niet zomaar iets op het internet voor kinderen. Ga altijd naar de huisarts voor goed advies.

Tips

 1. Vaste eetmomenten voor kinderen en het hele gezin. Regelmaat is goed voor kinderen, eet daarom bij voorkeur op vaste tijdstippen. Eet samen met het hele gezin aan tafel, zonder tv, tablet of andere afleiding. Zorg voor een rustig moment tijdens het eten, dat is gezond.
 2. Eet aan tafel en niet voor de tv in een rare houding. Een juiste houding tijdens het eten is belangrijk voor de vertering en ook voor de regelmaat.
 3. Eet voldoende groente en fruit, hierin zitten de meeste gezonde voedingsstoffen.
 4. Eet minder snoep, koek, taart, chips en friet, dit is niet gezond voor kinderen.
 5. Maak een gezonde traktatie van fruit.
 

Comments are closed.