Sommige kinderen vinden het helemaal geweldig, maar de meeste kinderen vinden het best wel spannend of zelfs helemaal verschrikkelijk om een spreekbeurt te geven. Een van de dingen waardoor het mogelijk iets makkelijker en zeker leuker wordt om een spreekbeurt te geven, is door er zeker van te zijn dat jouw spreekbeurt leuk, boeiend en interessant wordt. Maar hoe doe je dat nou precies?
Een origineel en persoonlijk onderwerp
Het belangrijkste is dat je voor je spreekbeurt een goed onderwerp kiest. Maar hoe weet je nu wanneer een onderwerp goed is? Een ding is zeker, het moet een onderwerp zijn dat jij zelf heel interessant en leuk vindt. Want als jij het leuk vindt kun je er ook makkelijker over praten, en is de kans groot dat je er ook al best veel vanaf weet!
Een goed begin…
Het spreekwoord een goed begin is het halve werk, is zeker waar als het over je spreekbeurt gaat. Want niet alleen is het goed om te beginnen met een goede voorbereiding zodat je spreekbeurt ook goed gaat als je het moet doen. Ook hoe je je spreekbeurt begint is belangrijk. Je kunt natuurlijk gewoon vertellen waar jij je spreekbeurt over gaat doen en dan simpelweg beginnen.
Maar het is goed om de aandacht van je publiek gelijk te pakken. Een spreekbeurt leuk maken kun je dus meteen in het begin doen. Dat doe je bijvoorbeeld door de rollen meteen om te draaien en je klasgenoten een vraag te stellen of een kort quizje te laten doen, of door een introductiefilmpje te laten zien of te beginnen met een grappig beeld/plaatje.
Maak het interactief
Een goede manier om je spreekbeurt boeiend en leuk te maken, zowel voor jezelf als voor je klasgenoten, is door je spreekbeurt interactief te maken. Wat betekent interactief? Dat betekent eigenlijk dat jij je klasgenoten een actieve rol geeft tijdens jouw spreekbeurt, dus dat ze lekker mee moeten doen. Dat kun je doen door ze een quizje te laten doen, door ze vragen te stellen en dan een klassengesprek te voeren, of door een spelletjes te bedenken dat iets met je onderwerp te maken heeft. Dat heeft ook nog als voordeel dat iedereen beter onthoudt waar jouw spreekbeurt over ging.
Gebruik filmpjes, geluid, beeldmateriaal
Jij hebt vast wel eens meegemaakt dat je een beetje zat te dromen toen een juf of meester, of misschien een andere klasgenoot, een heel lang, beetje saai verhaal aan het vertellen was voor de klas. Veel mensen vinden het lastig om lang naar iemand te luisteren. Je kunt je verhaal daarom beter in kleine stukjes verdelen en af en toe iets anders tussendoor doen, zoals een filmpje en plaatjes of geluidsfragmenten. Daar wordt je spreekbeurt leuker van en kan iedereen beter de aandacht erbij houden.
Oefenen
Als je wel eens een grappige en goede stand-up comedian gezien hebt, dan weet je dat zij wel goed de aandacht van mensen kunnen vasthouden, ook al praten ze vooral. Ze maken natuurlijk grapjes, maar ze hebben ook van tevoren heel veel geoefend, zodat ze het allemaal heel goed en op een leuke manier kunnen vertellen. Als jij je spreekbeurt ook goed oefent, zul je merken dat je het ook beter kunt vertellen en dan kunnen anderen er beter naar luisteren.
Comments are closed.