Bijna jarig?
klik hier!Home   Turnen

Turnen


Voorwoord

Ik ben Carmen en ik zit in groep 6 van Marimba bij meester Wim. Wij kregen de opdracht om een werkstuk te maken. Mijn keus is over mijn hobby: “turnen”. Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik al 3 jaar lid ben van turnvereniging V&K in Uden, dat staat voor Vlugheid en Kracht.

3 jaar geleden ging ik kijken naar een vriendin die al onder turnen zat, toen ik dat allemaal zag leek het mij ook wel leuk en mocht ik een les meedoen. Nu ga ik elke donderdag 1 uur trainen, binnenkort worden het 2 uur omdat ik kans maak om in het selectieteam te komen.

Zoals u op het titelblad kunt zien heb ik al aan verschillende wedstrijden mee gedaan

 • 2 onderlinge wedstrijden (dan is het voor jezelf)
 • en 1 mini-driekamp (dat is in een groepje van minimaal 4 kinderen)

Veel plezier tijdens het lezen van mijn werkstuk over: “Turnen”.

Inhoudsopgave

 • Voorwoord
 • Inhoudsopgave
 • Historie van het turnen
 • Turnen
 • Turntoestellen
 • Wat heb je nodig om gaan te turnen?
 • Warming up
 • Nawoord
 • Beoordeling

Historie van turnen

Het is niet zeker waar turnen eigenlijk vandaan komt.Het kan zijn dat de eerste “turner” de eerste mens was die van boom tot boom slingerde.Rond 3000 jaar voor Christus vonden de oude Egyptenaren het leuk om menselijke piramides te bouwen en allerlei acrobatische stunts uit te voeren.De Chinezen vormden zo’n 1000 jaar later een andere vorm van “gymnastiek” uit, die later tot “kung fu” & “tai chi” uitgroeide, dit zijn gevechtbewegingen.De Grieken waren ongeveer 2500 jaar geleden de eersten die turnen als een echte sport zagen en deze beoefenden voor hun persoonlijk welzijn.Zij waren ook de eerste die echte turnwedstrijden organiseerden. Deze bestonden uit de tumbling, dat gebeurde toen op los zand, stro of een verende ondergrond, (dat is nu een langwerpig springkussen waar je oefeningen op doet), touwklimmen en andere gymnastieke oefeningen.Vanwege hun grote voorliefde voor deze wedstrijden stichten zij ook de eerste, oude “ olympische spelen”.Toen de Romeinen Griekenland veroverden, merkten zij dat turnen van grote waarde kon zijn in de militaire opleiding.Met de val van het Romeinse Rijk, verdween ook het turnen… We hoorden er niet veel meer van, tot in 1700 Frederick Jahn, turntoestellen begon te ontwikkelen. Toen hij zag dat meer en meer mensen geÏnteresseerd raakten, stichtte hij clubs en deze bleken een succes te zijn en turnen werd over de hele wereld verspreid. In 1896, op de eerste moderne “olympische spelen” was turnen een van de zeven sporten. Het duurde echter toch nog tot 1970 voordat gymnastiek algemeen populair werd als sport.

Turnen is nu een van de meest beoefende sporten.

Je kunt turnen onderverdelen in

 • artistiek damesturnen
  toestellen zijn: balk, grond, sprong en brug, met ongelijke leggers.
 • Artistiek herenturnen: Toestellen zijn: brug met gelijke en ongelijke leggers, rekstok, grond, paard met bogen, ringen en sprong.
 • Ritmisch turnen: De muziek speelt een rol en moet een eenheid vormen met de oefeningen en de bewegingen van de turnsters. Oefeningen zijn: worpen, rollen, kaatsen, zwaaibewegingen en achtvormige bewegingen. Dit met een zelf uitgekozen voorwerp. Voorwerpen zijn:
  – een bal van 18 – 20 cm doorsnede
  – knotsen ook wel kegels genoemd
  – een springtouw
  – de hoepel
  – een lint, 6 meter lint van 4 – 6 breed hieraan is een stokje bevestigd.
 • Acrobatisch turnen of acro-gym: Bij de acro-gym bouwen de turnsters, duo’s, trio’s of viertallen, zeer indrukwekkende piramides in de balansoefeningen en tonen hun lenigheid en kracht. In tempo oefeningen zie je dubbele en drievoudige salto’s, schroeven en tumbling uitvoeringen. Een oefening duurt 2 minuten en 30 seconden.
 • Tumbling
 • Trampoline
 • Rope skipping
 • Rhönrad
 • Aerobics
 • Recreatief turnen

Turnen

Turnen is een sport waar aan kracht, lenigheid, snelheid, uithouding en evenwicht word gewerkt. Bij vele andere sporten worden bija alle spieren in het lichaam op hetzelfde ogenblik getraind.Voor kleuters is turnen een goede sport om mee te beginnen, omdat de bewegingen goed zijn voor een goede motoriek, groei en ontwikkeling van het lichaam.

Je kunt kiezen tussen recreatieve of competitieturnen. Om deel te nemen aan wedstrijden moet je door je club uitgekozen zijn. Je komt dan in een selectieteam en traint dan enkele uren meer in de week. Op dit moment train ik 1 uur per week, binnenkort mag ik misschien mee gaan trainen met het selectieteam. Dan moet je 3 `a 4 keer per week trainen, van totaal 12 uur. Oefeningen op sprong, brug, balk en vloer zijn dan het belangrijkst.

Bij V&K kunnen kinderen al op jonge leeftijd deelnemen aan de dan nog genoemde gymnastieklessen. Dit houdt in dat er op een speelse manier geleerd wordt om te balanceren, duikelen, zwaaien, rollen, klimmen en klauteren. In de lessen komen ook diverse spelvormen aan bod die goed zijn voor een fysieke ontwikkeling, dit betekent voor een goede lichamelijke ontwikkeling.

Vanaf 6 jaar leer je langzaam de toestellen kennen. Je krijgt dan: grote en kleine trampoline, de balk, brug, ringen, lange mat, tumbling en combinaties van diverse toestellen. Ook leer je kracht en buigzaamheid binnen de warming-up. Dit moet om je spieren warm te maken om blessures te voorkomen.Volwassenen kunnen ook turnen. Voor deze groep is het een lekker uurtje in- en ontspanning. Alle lessen worden bij V&K gegeven door speciale opgeleidde trainers. Bij het landelijke oefenstof systeem kunnen meisjes/jongens deelnemen. Zij turnen dus op nationaal niveau, en hebben vaak wedstrijden. Bij V&K-ers zijn zeer goede resultaten. Dit lees je regelmatig in de kranten. Of kijk naar onze eigen Udense Loes Linders.

Turntoestellen

De balk

De balk is een 5 meter lang toestel dat 1.25 hoog is en 10 cm breed. Je moet er sprongen en kunsten op uitvoeren. Evenwicht is hierbij heel belangrijk. Op de balk turnen de meeste op blote voeten omdat je dan beter grip hebt. Het voelt ook beter aan dan met je turnschoenen. Er zijn ook speciale turnschoenen met aparte anti-slipzolen. Deze draag ik zelf altijd.

   

De brug

De brug bestaat uit 2 ongelijke stangen. De laagste hangt 1.65 hoog en de hoogste hangt 2.45 hoog. Bij ons staat de brug wat lager afgesteld. De hoogte wordt gepaald in welke categorie je turnt. Heren turnen met gelijke en ongelijke stangen. Door een middel van zwaaibewegingen ga je van de ene naar de andere legger. Dit moet je draailijk uitvoeren. Van staan op de legger tot salto naar de andere legger. Met een salto, schroef verlaat je het toestel. De brug is het populairste toestel bij het publiek, dat vind ik zelf ook maar deze oefening moet ik nog heel goed oefenen.

90% turnt op blote voeten want dan hebben ze meer grip op alle 2 de stangen en glijden ze niet zo snel uit. Ik draag speciale turnschoenen dat kun je ook zien op de foto’s.   

De lange mat

De lange mat is een mat van ongeveer 20 meter en minstens 1 meter breed. Je doet hier oefeningen op zoals: ratslagen, handstanden, overslagen, koprol enz.

   

Trampoline

Dit onderdeel is ingedeeld in verschillende delen

 • mini trampoline
 • dubbele trampoline
 • grote trampoline

De kleine trampoline is ongeveer 1 meter bij 1 meter. Je neemt hier een aanloop en maakt een salto, spreidsprong, hoeksprong, streksprong en allemaal andere stunts. Als een nieuwe sprong oefent begin je eerst zonder aanloop!

Bij V&K is er ook een grote trampoline, maar helaas is deze voor de springgroep. Hierop moeten 10 verschillende stunts op worden uitgevoerd. Dit onderdeel kun je beter met turnschoentjes beoefenen omdat het niet fijn is om met je tenen tussen het elastiek te blijven haken! Sokken zijn ook hier helemaal niet aangeraden, om niet uit te glijden tijdens het aanlopen of afstoten.

De tumbling

De tumbling bestaat uit een 25 meter lange verende vloer (een soort springkussen) met een aanloopstuk van 15 meter. Verschillende turnbewegingen zoals salto’s, overslagen en andere dingen. Ook bij de tumbling kiezen bijna alle turners (95%) voor blote voeten te werken ook hierbij voor de grip die ze er dan op hebben.

De vloer

De vloer is een goed verende ondergrond (mat) van 12 bij 12 meter. Achter elkaar worden salto’s, fliks en schroeven gesprongen.Vele oefeningen worden achter elkaar gedaan en worden tevens sierlijk uitgevoerd.Je mag niet buiten de zijlijnen komen want dan krijg je strafpunten. Dit onderdeel wordt met of zonder muziek uitgevoerd.

Rope skipping

Dit is een onderdeel van turnen dat vaak recreatief beoefend wordt. Rope skipping is modern touwtjespringen dat je alleen of met een aantal personen doet. Je hebt hiervoor heel veel energie voor nodig.

Rhönrad

Rhönrad is vrij nieuw binnen het turnen. Een rhönrad bestaat uit 2 hoepels die met elkaar zijn verbonden d.m.v. 6 spreidstangen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden met het rad, springen, draaien etc. Je kunt het alleen, per 2 of met een groep.

De ringen

Aan de ringen worden rotaties (draaiingen), handenstanden en zwaaibewegingen uitgevoerd. Hier heb je heel veel kracht voor nodig. De afsprong bestaat meestal uit een aantal salto’s.

Het paard

Over het paard wordt een sprong gemaakt. Er is een aanloopstrook van 25 m en de snelheid is erg belangrijk. Na de aanloop springen ze vaak op een houten springplank zodat ze wat hoger in de lucht komen. Zo heeft een turner meer tijd voor de salto’s, of schroeven. Het paard dat staat in de lengte of breedte. Een paard met bogen doe je kunsten op het paard. Hiervoor heb je ontzettende sterke armspieren voor nodig. Dit wordt meestal gedaan door heren. De kunsten komen in elke oefening terug maar dan op een ander toestel.

Wat heb je nodig om gaan te turnen?

Turnkleding is in veel verschillende kleuren, maten verkrijgbaar. Er is een verschil tussen competitie en recreatief turnen. Door de verschillende kleuren kun je precies zien wie wat doet binnen onze vereniging. Ik zelf draag een zwart met blauw dat betekent dat ik een recreatieturner ben, maar die wel deelneemt aan wedstrijden. Voor wedstrijden heeft V&K een eigen kledinglijn die de turnster vaak zelf mogen ontwerpen. Iedereen kent zo zijn eigen club. Als iedereen dezelfde turnkleren aan heeft dan scoor je ook al punten en het geeft een mooi geheel. De recreanten, de mensen die voor de lol turnen hoeven meestal geen turnkleding aan. Een t-shirt met een korte broek, legging, jazz-broek of een trainingsbroek zitten ook lekker om in te sporten. Als het maar lekker zit zodat je tijdens het trainen geen last krijgt van vervelende kleding.

Jongens dragen bij V&K een zwarte korte broek, een zwart t-shirt, zwarte turnschoenen, en zwarte sokken met een witte streep. Bij turnen mag je voor je eigen veiligheid geen sierraden dragen. Kettingen, oorbellen, ringen, piercings en je horloge moeten af om ongelukken te voorkomen. Je kan altijd ergens achter blijven haken. Tijdens het turnen is het verplicht je haar zo te dragen dat het niet in de weg zit. Het is vervelend met salto’s, draaiingen etc. en het is niet netjes om te zien. Met wedstrijden doe je je haar strak naar achteren met veel gel en glitters. Dit kijkt verzorgd en je scoort ook hiermee punten. En elk punt is meegenomen. Als je er niet aan deze regels houdt krijg je strafpunten. Zo heb ik een wedstrijd, mini driekamp, moeten turnen in groepsverband. Met 4 meisjes moesten we alle onderdelen doen. Bij 1 meisje kwam haar onderbroek onder het turnpakje uit. Dit zag niet uit! Hierdoor kregen we wel strafpunten. Met 1 punt verschil hebben we die wedstrijd verloren. En dat was niet leuk. Uiteindelijk zijn we dus 4e geworden dus net geen beker.

Turnen kun je op je blote voeten doen er zijn veel verschillende turnschoentjes verkrijgbaar. Je merkt zelf als je een tijdje bezig bent wat je zelf het fijnste vindt. Bij sommige onderdelen zijn turnschoenen verplicht, zoals ik eerder vertelde bij het onderwerp trampoline.

   

Bij V&K vinden ze het beter als je als kleuterrecreant op je blote voeten begint te turnen. Kinderen zijn hierdoor vrijer, meer ontspannen en het is gezonder voor voetjes en voor de ontwikkeling van de ruggetjes is het beter. Je moet wel na het turnen goed je voeten wassen en afdrogen omdat je anders wratten of eczeem kunt krijgen. Dit wordt meestal niet gedaan en daarom denken veel mensen dat het slecht is om op blote voeten te turnen maar dat is dus volgens artsen niet zo. Een goede hygiëne is hierbij gewoon belangrijk.

Sportschoenen mogen helemaal niet omdat ze te zwaar, laten niet genoeg lenigheid toe en geven je geen evenwichtsgevoel. Op sokken mag nooit want dan glijd je uit.

Als je op blote voeten of met speciale turnschoenen turnt dan heb je wel een beter evenwicht en een je voelt alles beter. Op de vloer, op een toestel of bij een afsprong heb je op blote voeten of met turnschoenen ook een vele betere grip. Ongeveer 85% alle turners, van recreanten tot topturners, turen op hun blote voeten. Bij de balk, tumbling of bij grondoefeningen loopt dit zelf op tot 95%. Enkele bij trampoline’s zijn turnschoenen wel aan te raden. Volgens de meeste turners heeft turnen op blote voeten meer voor dan nadelen.
Ze vinden dat:

 • beter voor ontwikkeling van de voeten
 • beter voor ontwikkeling van de rug
 • beter voor de bloedsomloop
 • minder ongevallen
 • minder zweet aan je voeten
 • het voel vrijer aan.

Ik heb altijd heel veel last van blaren vooral als ik de brug en de ringen moet doen. Door draaiingen is het net of mijn handen branden. Om dit een beetje te voorkomen smeer ik kalk, magnesium, ook wel pof genoemd, op mijn handen. V&K zorgt dat dit altijd aanwezig is. Het is witte poeder, net pannenkoekenmeel. Pof wordt ook gebruikt bij bezwete handen en voeten. Door pof te gebruiken krijg je meer grip, zodat je minder kunt uitglijden, en om blessures te voorkomen. Sommige turners gebruiken pols-, enkel-, en kniebeschermers. Hierdoor krijgen ze steun en ontlasten de zwakkere gewrichten.

De warming-up

De warming-up is nodig om de spieren los te maken en om blessures te voorkomen. Het is zeer belangrijk. Bij ons mogen steeds andere kinderen dit doen, eerst op de lange mat en dan gewoon op de grond. Dit zijn steeds andere oefeningen omdat ook elke les andere kinderen aan de beurt zijn.

Oefeningen zijn bijv:

 • enkele rondjes rennen
 • armen draaien
 • split/ spagaat
 • bruggetje
 • grond zitten met gestrekte benen en dan met je handen je tenen aanraken
 • recht opstaan en dan met je handen de vloer raken
 • springen
 • aanloop radslag

   

Nawoord

Hopelijk vond u dit een leuk werkstuk.Ik zelf vond het erg leuk om voor de eerste keer een werkstuk te moeten maken. Het is net een spreekbeurt maar dan op papier uitgewerkt. Ik ben ook meer over turnen te weten gekomen. Mijn ouders hebben geholpen dit werkstuk in elkaar te zetten.

Hiermee bedoel ik de foto’s plaatsen want de rest moest ik zelf doen. Wat ik vertel over turnen heb ik met de nodige informatie op papier gezet. Er was heel weinig informatie over turnen te vinden. Daarom wil ik dit werkstuk op mijn eigen website zetten.

De informatie heb ik van:

 • internet (heel veel informatie van http://www.turnen.be )
 • turntrainster
 • informatie van mij zelf
 • woordenboekomschrijving

 

11 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen