Bijna jarig?
klik hier!Home   Turnen

Turnen


Voorwoord

Ik ben Carmen en ik zit in groep 6 van Marimba bij meester Wim. Wij kregen de opdracht om een werkstuk te maken. Mijn keus is over mijn hobby: “turnen”. Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik al 3 jaar lid ben van turnvereniging V&K in Uden, dat staat voor Vlugheid en Kracht.

3 jaar geleden ging ik kijken naar een vriendin die al onder turnen zat, toen ik dat allemaal zag leek het mij ook wel leuk en mocht ik een les meedoen. Nu ga ik elke donderdag 1 uur trainen, binnenkort worden het 2 uur omdat ik kans maak om in het selectieteam te komen.

Zoals u op het titelblad kunt zien heb ik al aan verschillende wedstrijden mee gedaan

 • 2 onderlinge wedstrijden (dan is het voor jezelf)
 • en 1 mini-driekamp (dat is in een groepje van minimaal 4 kinderen)

Veel plezier tijdens het lezen van mijn werkstuk over: “Turnen”.

Inhoudsopgave

 • Voorwoord
 • Inhoudsopgave
 • Historie van het turnen
 • Turnen
 • Turntoestellen
 • Wat heb je nodig om gaan te turnen?
 • Warming up
 • Nawoord
 • Beoordeling

Historie van turnen

Het is niet zeker waar turnen eigenlijk vandaan komt.Het kan zijn dat de eerste “turner” de eerste mens was die van boom tot boom slingerde.Rond 3000 jaar voor Christus vonden de oude Egyptenaren het leuk om menselijke piramides te bouwen en allerlei acrobatische stunts uit te voeren.De Chinezen vormden zo’n 1000 jaar later een andere vorm van “gymnastiek” uit, die later tot “kung fu” & “tai chi” uitgroeide, dit zijn gevechtbewegingen.De Grieken waren ongeveer 2500 jaar geleden de eersten die turnen als een echte sport zagen en deze beoefenden voor hun persoonlijk welzijn.Zij waren ook de eerste die echte turnwedstrijden organiseerden. Deze bestonden uit de tumbling, dat gebeurde toen op los zand, stro of een verende ondergrond, (dat is nu een langwerpig springkussen waar je oefeningen op doet), touwklimmen en andere gymnastieke oefeningen.Vanwege hun grote voorliefde voor deze wedstrijden stichten zij ook de eerste, oude “ olympische spelen”.Toen de Romeinen Griekenland veroverden, merkten zij dat turnen van grote waarde kon zijn in de militaire opleiding.Met de val van het Romeinse Rijk, verdween ook het turnen… We hoorden er niet veel meer van, tot in 1700 Frederick Jahn, turntoestellen begon te ontwikkelen. Toen hij zag dat meer en meer mensen geÏnteresseerd raakten, stichtte hij clubs en deze bleken een succes te zijn en turnen werd over de hele wereld verspreid. In 1896, op de eerste moderne “olympische spelen” was turnen een van de zeven sporten. Het duurde echter toch nog tot 1970 voordat gymnastiek algemeen populair werd als sport.

Turnen is nu een van de meest beoefende sporten.

Je kunt turnen onderverdelen in

 • artistiek damesturnen
  toestellen zijn: balk, grond, sprong en brug, met ongelijke leggers.
 • Artistiek herenturnen: Toestellen zijn: brug met gelijke en ongelijke leggers, rekstok, grond, paard met bogen, ringen en sprong.
 • Ritmisch turnen: De muziek speelt een rol en moet een eenheid vormen met de oefeningen en de bewegingen van de turnsters. Oefeningen zijn: worpen, rollen, kaatsen, zwaaibewegingen en achtvormige bewegingen. Dit met een zelf uitgekozen voorwerp. Voorwerpen zijn:
  – een bal van 18 – 20 cm doorsnede
  – knotsen ook wel kegels genoemd
  – een springtouw
  – de hoepel
  – een lint, 6 meter lint van 4 – 6 breed hieraan is een stokje bevestigd.
 • Acrobatisch turnen of acro-gym: Bij de acro-gym bouwen de turnsters, duo’s, trio’s of viertallen, zeer indrukwekkende piramides in de balansoefeningen en tonen hun lenigheid en kracht. In tempo oefeningen zie je dubbele en drievoudige salto’s, schroeven en tumbling uitvoeringen. Een oefening duurt 2 minuten en 30 seconden.
 • Tumbling
 • Trampoline
 • Rope skipping
 • Rhönrad
 • Aerobics
 • Recreatief turnen

Turnen

Turnen is een sport waar aan kracht, lenigheid, snelheid, uithouding en evenwicht word gewerkt. Bij vele andere sporten worden bija alle spieren in het lichaam op hetzelfde ogenblik getraind.Voor kleuters is turnen een goede sport om mee te beginnen, omdat de bewegingen goed zijn voor een goede motoriek, groei en ontwikkeling van het lichaam.

Je kunt kiezen tussen recreatieve of competitieturnen. Om deel te nemen aan wedstrijden moet je door je club uitgekozen zijn. Je komt dan in een selectieteam en traint dan enkele uren meer in de week. Op dit moment train ik 1 uur per week, binnenkort mag ik misschien mee gaan trainen met het selectieteam. Dan moet je 3 `a 4 keer per week trainen, van totaal 12 uur. Oefeningen op sprong, brug, balk en vloer zijn dan het belangrijkst.

Bij V&K kunnen kinderen al op jonge leeftijd deelnemen aan de dan nog genoemde gymnastieklessen. Dit houdt in dat er op een speelse manier geleerd wordt om te balanceren, duikelen, zwaaien, rollen, klimmen en klauteren. In de lessen komen ook diverse spelvormen aan bod die goed zijn voor een fysieke ontwikkeling, dit betekent voor een goede lichamelijke ontwikkeling.

Vanaf 6 jaar leer je langzaam de toestellen kennen. Je krijgt dan: grote en kleine trampoline, de balk, brug, ringen, lange mat, tumbling en combinaties van diverse toestellen. Ook leer je kracht en buigzaamheid binnen de warming-up. Dit moet om je spieren warm te maken om blessures te voorkomen.Volwassenen kunnen ook turnen. Voor deze groep is het een lekker uurtje in- en ontspanning. Alle lessen worden bij V&K gegeven door speciale opgeleidde trainers. Bij het landelijke oefenstof systeem kunnen meisjes/jongens deelnemen. Zij turnen dus op nationaal niveau, en hebben vaak wedstrijden. Bij V&K-ers zijn zeer goede resultaten. Dit lees je regelmatig in de kranten. Of kijk naar onze eigen Udense Loes Linders.

Turntoestellen

De balk

De balk is een 5 meter lang toestel dat 1.25 hoog is en 10 cm breed. Je moet er sprongen en kunsten op uitvoeren. Evenwicht is hierbij heel belangrijk. Op de balk turnen de meeste op blote voeten omdat je dan beter grip hebt. Het voelt ook beter aan dan met je turnschoenen. Er zijn ook speciale turnschoenen met aparte anti-slipzolen. Deze draag ik zelf altijd.

   

De brug

De brug bestaat uit 2 ongelijke stangen. De laagste hangt 1.65 hoog en de hoogste hangt 2.45 hoog. Bij ons staat de brug wat lager afgesteld. De hoogte wordt gepaald in welke categorie je turnt. Heren turnen met gelijke en ongelijke stangen. Door een middel van zwaaibewegingen ga je van de ene naar de andere legger. Dit moet je draailijk uitvoeren. Van staan op de legger tot salto naar de andere legger. Met een salto, schroef verlaat je het toestel. De brug is het populairste toestel bij het publiek, dat vind ik zelf ook maar deze oefening moet ik nog heel goed oefenen.

90% turnt op blote voeten want dan hebben ze meer grip op alle 2 de stangen en glijden ze niet zo snel uit. Ik draag speciale turnschoenen dat kun je ook zien op de foto’s.   

De lange mat

De lange mat is een mat van ongeveer 20 meter en minstens 1 meter breed. Je doet hier oefeningen op zoals: ratslagen, handstanden, overslagen, koprol enz.

   

Trampoline

Dit onderdeel is ingedeeld in verschillende delen

 • mini trampoline
 • dubbele trampoline
 • grote trampoline

De kleine trampoline is ongeveer 1 meter bij 1 meter. Je neemt hier een aanloop en maakt een salto, spreidsprong, hoeksprong, streksprong en allemaal andere stunts. Als een nieuwe sprong oefent begin je eerst zonder aanloop!

Bij V&K is er ook een grote trampoline, maar helaas is deze voor de springgroep. Hierop moeten 10 verschillende stunts op worden uitgevoerd. Dit onderdeel kun je beter met turnschoentjes beoefenen omdat het niet fijn is om met je tenen tussen het elastiek te blijven haken! Sokken zijn ook hier helemaal niet aangeraden, om niet uit te glijden tijdens het aanlopen of afstoten.

De tumbling

De tumbling bestaat uit een 25 meter lange verende vloer (een soort springkussen) met een aanloopstuk van 15 meter. Verschillende turnbewegingen zoals salto’s, overslagen en andere dingen. Ook bij de tumbling kiezen bijna alle turners (95%) voor blote voeten te werken ook hierbij voor de grip die ze er dan op hebben.

De vloer

De vloer is een goed verende ondergrond (mat) van 12 bij 12 meter. Achter elkaar worden salto’s, fliks en schroeven gesprongen.Vele oefeningen worden achter elkaar gedaan en worden tevens sierlijk uitgevoerd.Je mag niet buiten de zijlijnen komen want dan krijg je strafpunten. Dit onderdeel wordt met of zonder muziek uitgevoerd.

Rope skipping

Dit is een onderdeel van turnen dat vaak recreatief beoefend wordt. Rope skipping is modern touwtjespringen dat je alleen of met een aantal personen doet. Je hebt hiervoor heel veel energie voor nodig.

Rhönrad

Rhönrad is vrij nieuw binnen het turnen. Een rhönrad bestaat uit 2 hoepels die met elkaar zijn verbonden d.m.v. 6 spreidstangen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden met het rad, springen, draaien etc. Je kunt het alleen, per 2 of met een groep.

De ringen

Aan de ringen worden rotaties (draaiingen), handenstanden en zwaaibewegingen uitgevoerd. Hier heb je heel veel kracht voor nodig. De afsprong bestaat meestal uit een aantal salto’s.

Het paard

Over het paard wordt een sprong gemaakt. Er is een aanloopstrook van 25 m en de snelheid is erg belangrijk. Na de aanloop springen ze vaak op een houten springplank zodat ze wat hoger in de lucht komen. Zo heeft een turner meer tijd voor de salto’s, of schroeven. Het paard dat staat in de lengte of breedte. Een paard met bogen doe je kunsten op het paard. Hiervoor heb je ontzettende sterke armspieren voor nodig. Dit wordt meestal gedaan door heren. De kunsten komen in elke oefening terug maar dan op een ander toestel.

Wat heb je nodig om gaan te turnen?

Turnkleding is in veel verschillende kleuren, maten verkrijgbaar. Er is een verschil tussen competitie en recreatief turnen. Door de verschillende kleuren kun je precies zien wie wat doet binnen onze vereniging. Ik zelf draag een zwart met blauw dat betekent dat ik een recreatieturner ben, maar die wel deelneemt aan wedstrijden. Voor wedstrijden heeft V&K een eigen kledinglijn die de turnster vaak zelf mogen ontwerpen. Iedereen kent zo zijn eigen club. Als iedereen dezelfde turnkleren aan heeft dan scoor je ook al punten en het geeft een mooi geheel. De recreanten, de mensen die voor de lol turnen hoeven meestal geen turnkleding aan. Een t-shirt met een korte broek, legging, jazz-broek of een trainingsbroek zitten ook lekker om in te sporten. Als het maar lekker zit zodat je tijdens het trainen geen last krijgt van vervelende kleding.

Jongens dragen bij V&K een zwarte korte broek, een zwart t-shirt, zwarte turnschoenen, en zwarte sokken met een witte streep. Bij turnen mag je voor je eigen veiligheid geen sierraden dragen. Kettingen, oorbellen, ringen, piercings en je horloge moeten af om ongelukken te voorkomen. Je kan altijd ergens achter blijven haken. Tijdens het turnen is het verplicht je haar zo te dragen dat het niet in de weg zit. Het is vervelend met salto’s, draaiingen etc. en het is niet netjes om te zien. Met wedstrijden doe je je haar strak naar achteren met veel gel en glitters. Dit kijkt verzorgd en je scoort ook hiermee punten. En elk punt is meegenomen. Als je er niet aan deze regels houdt krijg je strafpunten. Zo heb ik een wedstrijd, mini driekamp, moeten turnen in groepsverband. Met 4 meisjes moesten we alle onderdelen doen. Bij 1 meisje kwam haar onderbroek onder het turnpakje uit. Dit zag niet uit! Hierdoor kregen we wel strafpunten. Met 1 punt verschil hebben we die wedstrijd verloren. En dat was niet leuk. Uiteindelijk zijn we dus 4e geworden dus net geen beker.

Turnen kun je op je blote voeten doen er zijn veel verschillende turnschoentjes verkrijgbaar. Je merkt zelf als je een tijdje bezig bent wat je zelf het fijnste vindt. Bij sommige onderdelen zijn turnschoenen verplicht, zoals ik eerder vertelde bij het onderwerp trampoline.

   

Bij V&K vinden ze het beter als je als kleuterrecreant op je blote voeten begint te turnen. Kinderen zijn hierdoor vrijer, meer ontspannen en het is gezonder voor voetjes en voor de ontwikkeling van de ruggetjes is het beter. Je moet wel na het turnen goed je voeten wassen en afdrogen omdat je anders wratten of eczeem kunt krijgen. Dit wordt meestal niet gedaan en daarom denken veel mensen dat het slecht is om op blote voeten te turnen maar dat is dus volgens artsen niet zo. Een goede hygiëne is hierbij gewoon belangrijk.

Sportschoenen mogen helemaal niet omdat ze te zwaar, laten niet genoeg lenigheid toe en geven je geen evenwichtsgevoel. Op sokken mag nooit want dan glijd je uit.

Als je op blote voeten of met speciale turnschoenen turnt dan heb je wel een beter evenwicht en een je voelt alles beter. Op de vloer, op een toestel of bij een afsprong heb je op blote voeten of met turnschoenen ook een vele betere grip. Ongeveer 85% alle turners, van recreanten tot topturners, turen op hun blote voeten. Bij de balk, tumbling of bij grondoefeningen loopt dit zelf op tot 95%. Enkele bij trampoline’s zijn turnschoenen wel aan te raden. Volgens de meeste turners heeft turnen op blote voeten meer voor dan nadelen.
Ze vinden dat:

 • beter voor ontwikkeling van de voeten
 • beter voor ontwikkeling van de rug
 • beter voor de bloedsomloop
 • minder ongevallen
 • minder zweet aan je voeten
 • het voel vrijer aan.

Ik heb altijd heel veel last van blaren vooral als ik de brug en de ringen moet doen. Door draaiingen is het net of mijn handen branden. Om dit een beetje te voorkomen smeer ik kalk, magnesium, ook wel pof genoemd, op mijn handen. V&K zorgt dat dit altijd aanwezig is. Het is witte poeder, net pannenkoekenmeel. Pof wordt ook gebruikt bij bezwete handen en voeten. Door pof te gebruiken krijg je meer grip, zodat je minder kunt uitglijden, en om blessures te voorkomen. Sommige turners gebruiken pols-, enkel-, en kniebeschermers. Hierdoor krijgen ze steun en ontlasten de zwakkere gewrichten.

De warming-up

De warming-up is nodig om de spieren los te maken en om blessures te voorkomen. Het is zeer belangrijk. Bij ons mogen steeds andere kinderen dit doen, eerst op de lange mat en dan gewoon op de grond. Dit zijn steeds andere oefeningen omdat ook elke les andere kinderen aan de beurt zijn.

Oefeningen zijn bijv:

 • enkele rondjes rennen
 • armen draaien
 • split/ spagaat
 • bruggetje
 • grond zitten met gestrekte benen en dan met je handen je tenen aanraken
 • recht opstaan en dan met je handen de vloer raken
 • springen
 • aanloop radslag

   

Nawoord

Hopelijk vond u dit een leuk werkstuk.Ik zelf vond het erg leuk om voor de eerste keer een werkstuk te moeten maken. Het is net een spreekbeurt maar dan op papier uitgewerkt. Ik ben ook meer over turnen te weten gekomen. Mijn ouders hebben geholpen dit werkstuk in elkaar te zetten.

Hiermee bedoel ik de foto’s plaatsen want de rest moest ik zelf doen. Wat ik vertel over turnen heb ik met de nodige informatie op papier gezet. Er was heel weinig informatie over turnen te vinden. Daarom wil ik dit werkstuk op mijn eigen website zetten.

De informatie heb ik van:

 • internet (heel veel informatie van http://www.turnen.be )
 • turntrainster
 • informatie van mij zelf
 • woordenboekomschrijving

 

  11 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen