Voorwoord
Ik ben Carmen en ik zit in groep 6 van Marimba bij meester Wim. Wij kregen de opdracht om een werkstuk te maken. Mijn keus is over mijn hobby: “turnen”. Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik al 3 jaar lid ben van turnvereniging V&K in Uden, dat staat voor Vlugheid en Kracht.
3 jaar geleden ging ik kijken naar een vriendin die al onder turnen zat, toen ik dat allemaal zag leek het mij ook wel leuk en mocht ik een les meedoen. Nu ga ik elke donderdag 1 uur trainen, binnenkort worden het 2 uur omdat ik kans maak om in het selectieteam te komen.
Zoals u op het titelblad kunt zien heb ik al aan verschillende wedstrijden mee gedaan
- 2 onderlinge wedstrijden (dan is het voor jezelf)
- en 1 mini-driekamp (dat is in een groepje van minimaal 4 kinderen)
Veel plezier tijdens het lezen van mijn werkstuk over: “Turnen”.
Inhoudsopgave
- Voorwoord
- Inhoudsopgave
- Historie van het turnen
- Turnen
- Turntoestellen
- Wat heb je nodig om gaan te turnen?
- Warming up
- Nawoord
- Beoordeling
Historie van turnen
Het is niet zeker waar turnen eigenlijk vandaan komt.Het kan zijn dat de eerste “turner” de eerste mens was die van boom tot boom slingerde.Rond 3000 jaar voor Christus vonden de oude Egyptenaren het leuk om menselijke piramides te bouwen en allerlei acrobatische stunts uit te voeren.De Chinezen vormden zo’n 1000 jaar later een andere vorm van “gymnastiek” uit, die later tot “kung fu” & “tai chi” uitgroeide, dit zijn gevechtbewegingen.De Grieken waren ongeveer 2500 jaar geleden de eersten die turnen als een echte sport zagen en deze beoefenden voor hun persoonlijk welzijn.Zij waren ook de eerste die echte turnwedstrijden organiseerden. Deze bestonden uit de tumbling, dat gebeurde toen op los zand, stro of een verende ondergrond, (dat is nu een langwerpig springkussen waar je oefeningen op doet), touwklimmen en andere gymnastieke oefeningen.Vanwege hun grote voorliefde voor deze wedstrijden stichten zij ook de eerste, oude “ olympische spelen”.Toen de Romeinen Griekenland veroverden, merkten zij dat turnen van grote waarde kon zijn in de militaire opleiding.Met de val van het Romeinse Rijk, verdween ook het turnen… We hoorden er niet veel meer van, tot in 1700 Frederick Jahn, turntoestellen begon te ontwikkelen. Toen hij zag dat meer en meer mensen geÏnteresseerd raakten, stichtte hij clubs en deze bleken een succes te zijn en turnen werd over de hele wereld verspreid. In 1896, op de eerste moderne “olympische spelen” was turnen een van de zeven sporten. Het duurde echter toch nog tot 1970 voordat gymnastiek algemeen populair werd als sport.
Turnen is nu een van de meest beoefende sporten.
Je kunt turnen onderverdelen in
- artistiek damesturnen
toestellen zijn: balk, grond, sprong en brug, met ongelijke leggers. - Artistiek herenturnen: Toestellen zijn: brug met gelijke en ongelijke leggers, rekstok, grond, paard met bogen, ringen en sprong.
- Ritmisch turnen: De muziek speelt een rol en moet een eenheid vormen met de oefeningen en de bewegingen van de turnsters. Oefeningen zijn: worpen, rollen, kaatsen, zwaaibewegingen en achtvormige bewegingen. Dit met een zelf uitgekozen voorwerp. Voorwerpen zijn:
– een bal van 18 – 20 cm doorsnede
– knotsen ook wel kegels genoemd
– een springtouw
– de hoepel
– een lint, 6 meter lint van 4 – 6 breed hieraan is een stokje bevestigd. - Acrobatisch turnen of acro-gym: Bij de acro-gym bouwen de turnsters, duo’s, trio’s of viertallen, zeer indrukwekkende piramides in de balansoefeningen en tonen hun lenigheid en kracht. In tempo oefeningen zie je dubbele en drievoudige salto’s, schroeven en tumbling uitvoeringen. Een oefening duurt 2 minuten en 30 seconden.
- Tumbling
- Trampoline
- Rope skipping
- Rhönrad
- Aerobics
- Recreatief turnen
Turnen
Turnen is een sport waar aan kracht, lenigheid, snelheid, uithouding en evenwicht word gewerkt. Bij vele andere sporten worden bija alle spieren in het lichaam op hetzelfde ogenblik getraind.Voor kleuters is turnen een goede sport om mee te beginnen, omdat de bewegingen goed zijn voor een goede motoriek, groei en ontwikkeling van het lichaam.
Je kunt kiezen tussen recreatieve of competitieturnen. Om deel te nemen aan wedstrijden moet je door je club uitgekozen zijn. Je komt dan in een selectieteam en traint dan enkele uren meer in de week. Op dit moment train ik 1 uur per week, binnenkort mag ik misschien mee gaan trainen met het selectieteam. Dan moet je 3 `a 4 keer per week trainen, van totaal 12 uur. Oefeningen op sprong, brug, balk en vloer zijn dan het belangrijkst.
Bij V&K kunnen kinderen al op jonge leeftijd deelnemen aan de dan nog genoemde gymnastieklessen. Dit houdt in dat er op een speelse manier geleerd wordt om te balanceren, duikelen, zwaaien, rollen, klimmen en klauteren. In de lessen komen ook diverse spelvormen aan bod die goed zijn voor een fysieke ontwikkeling, dit betekent voor een goede lichamelijke ontwikkeling.
Vanaf 6 jaar leer je langzaam de toestellen kennen. Je krijgt dan: grote en kleine trampoline, de balk, brug, ringen, lange mat, tumbling en combinaties van diverse toestellen. Ook leer je kracht en buigzaamheid binnen de warming-up. Dit moet om je spieren warm te maken om blessures te voorkomen.Volwassenen kunnen ook turnen. Voor deze groep is het een lekker uurtje in- en ontspanning. Alle lessen worden bij V&K gegeven door speciale opgeleidde trainers. Bij het landelijke oefenstof systeem kunnen meisjes/jongens deelnemen. Zij turnen dus op nationaal niveau, en hebben vaak wedstrijden. Bij V&K-ers zijn zeer goede resultaten. Dit lees je regelmatig in de kranten. Of kijk naar onze eigen Udense Loes Linders.
Turntoestellen
De balk
De balk is een 5 meter lang toestel dat 1.25 hoog is en 10 cm breed. Je moet er sprongen en kunsten op uitvoeren. Evenwicht is hierbij heel belangrijk. Op de balk turnen de meeste op blote voeten omdat je dan beter grip hebt. Het voelt ook beter aan dan met je turnschoenen. Er zijn ook speciale turnschoenen met aparte anti-slipzolen. Deze draag ik zelf altijd.
De brug
De brug bestaat uit 2 ongelijke stangen. De laagste hangt 1.65 hoog en de hoogste hangt 2.45 hoog. Bij ons staat de brug wat lager afgesteld. De hoogte wordt gepaald in welke categorie je turnt. Heren turnen met gelijke en ongelijke stangen. Door een middel van zwaaibewegingen ga je van de ene naar de andere legger. Dit moet je draailijk uitvoeren. Van staan op de legger tot salto naar de andere legger. Met een salto, schroef verlaat je het toestel. De brug is het populairste toestel bij het publiek, dat vind ik zelf ook maar deze oefening moet ik nog heel goed oefenen.
90% turnt op blote voeten want dan hebben ze meer grip op alle 2 de stangen en glijden ze niet zo snel uit. Ik draag speciale turnschoenen dat kun je ook zien op de foto’s.
De lange mat
De lange mat is een mat van ongeveer 20 meter en minstens 1 meter breed. Je doet hier oefeningen op zoals: ratslagen, handstanden, overslagen, koprol enz.
Trampoline
Dit onderdeel is ingedeeld in verschillende delen
- mini trampoline
- dubbele trampoline
- grote trampoline
De kleine trampoline is ongeveer 1 meter bij 1 meter. Je neemt hier een aanloop en maakt een salto, spreidsprong, hoeksprong, streksprong en allemaal andere stunts. Als een nieuwe sprong oefent begin je eerst zonder aanloop!
Bij V&K is er ook een grote trampoline, maar helaas is deze voor de springgroep. Hierop moeten 10 verschillende stunts op worden uitgevoerd. Dit onderdeel kun je beter met turnschoentjes beoefenen omdat het niet fijn is om met je tenen tussen het elastiek te blijven haken! Sokken zijn ook hier helemaal niet aangeraden, om niet uit te glijden tijdens het aanlopen of afstoten.
De tumbling
De tumbling bestaat uit een 25 meter lange verende vloer (een soort springkussen) met een aanloopstuk van 15 meter. Verschillende turnbewegingen zoals salto’s, overslagen en andere dingen. Ook bij de tumbling kiezen bijna alle turners (95%) voor blote voeten te werken ook hierbij voor de grip die ze er dan op hebben.
De vloer
De vloer is een goed verende ondergrond (mat) van 12 bij 12 meter. Achter elkaar worden salto’s, fliks en schroeven gesprongen.Vele oefeningen worden achter elkaar gedaan en worden tevens sierlijk uitgevoerd.Je mag niet buiten de zijlijnen komen want dan krijg je strafpunten. Dit onderdeel wordt met of zonder muziek uitgevoerd.
Rope skipping
Dit is een onderdeel van turnen dat vaak recreatief beoefend wordt. Rope skipping is modern touwtjespringen dat je alleen of met een aantal personen doet. Je hebt hiervoor heel veel energie voor nodig.
Rhönrad
Rhönrad is vrij nieuw binnen het turnen. Een rhönrad bestaat uit 2 hoepels die met elkaar zijn verbonden d.m.v. 6 spreidstangen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden met het rad, springen, draaien etc. Je kunt het alleen, per 2 of met een groep.
De ringen
Aan de ringen worden rotaties (draaiingen), handenstanden en zwaaibewegingen uitgevoerd. Hier heb je heel veel kracht voor nodig. De afsprong bestaat meestal uit een aantal salto’s.
Het paard
Over het paard wordt een sprong gemaakt. Er is een aanloopstrook van 25 m en de snelheid is erg belangrijk. Na de aanloop springen ze vaak op een houten springplank zodat ze wat hoger in de lucht komen. Zo heeft een turner meer tijd voor de salto’s, of schroeven. Het paard dat staat in de lengte of breedte. Een paard met bogen doe je kunsten op het paard. Hiervoor heb je ontzettende sterke armspieren voor nodig. Dit wordt meestal gedaan door heren. De kunsten komen in elke oefening terug maar dan op een ander toestel.
Wat heb je nodig om gaan te turnen?
Bij V&K vinden ze het beter als je als kleuterrecreant op je blote voeten begint te turnen. Kinderen zijn hierdoor vrijer, meer ontspannen en het is gezonder voor voetjes en voor de ontwikkeling van de ruggetjes is het beter. Je moet wel na het turnen goed je voeten wassen en afdrogen omdat je anders wratten of eczeem kunt krijgen. Dit wordt meestal niet gedaan en daarom denken veel mensen dat het slecht is om op blote voeten te turnen maar dat is dus volgens artsen niet zo. Een goede hygiëne is hierbij gewoon belangrijk.
Sportschoenen mogen helemaal niet omdat ze te zwaar, laten niet genoeg lenigheid toe en geven je geen evenwichtsgevoel. Op sokken mag nooit want dan glijd je uit.
Als je op blote voeten of met speciale turnschoenen turnt dan heb je wel een beter evenwicht en een je voelt alles beter. Op de vloer, op een toestel of bij een afsprong heb je op blote voeten of met turnschoenen ook een vele betere grip. Ongeveer 85% alle turners, van recreanten tot topturners, turen op hun blote voeten. Bij de balk, tumbling of bij grondoefeningen loopt dit zelf op tot 95%. Enkele bij trampoline’s zijn turnschoenen wel aan te raden. Volgens de meeste turners heeft turnen op blote voeten meer voor dan nadelen.
Ze vinden dat:
- beter voor ontwikkeling van de voeten
- beter voor ontwikkeling van de rug
- beter voor de bloedsomloop
- minder ongevallen
- minder zweet aan je voeten
- het voel vrijer aan.
Ik heb altijd heel veel last van blaren vooral als ik de brug en de ringen moet doen. Door draaiingen is het net of mijn handen branden. Om dit een beetje te voorkomen smeer ik kalk, magnesium, ook wel pof genoemd, op mijn handen. V&K zorgt dat dit altijd aanwezig is. Het is witte poeder, net pannenkoekenmeel. Pof wordt ook gebruikt bij bezwete handen en voeten. Door pof te gebruiken krijg je meer grip, zodat je minder kunt uitglijden, en om blessures te voorkomen. Sommige turners gebruiken pols-, enkel-, en kniebeschermers. Hierdoor krijgen ze steun en ontlasten de zwakkere gewrichten.
De warming-up
De warming-up is nodig om de spieren los te maken en om blessures te voorkomen. Het is zeer belangrijk. Bij ons mogen steeds andere kinderen dit doen, eerst op de lange mat en dan gewoon op de grond. Dit zijn steeds andere oefeningen omdat ook elke les andere kinderen aan de beurt zijn.
Oefeningen zijn bijv:
- enkele rondjes rennen
- armen draaien
- split/ spagaat
- bruggetje
- grond zitten met gestrekte benen en dan met je handen je tenen aanraken
- recht opstaan en dan met je handen de vloer raken
- springen
- aanloop radslag
Nawoord
Hopelijk vond u dit een leuk werkstuk.Ik zelf vond het erg leuk om voor de eerste keer een werkstuk te moeten maken. Het is net een spreekbeurt maar dan op papier uitgewerkt. Ik ben ook meer over turnen te weten gekomen. Mijn ouders hebben geholpen dit werkstuk in elkaar te zetten.
Hiermee bedoel ik de foto’s plaatsen want de rest moest ik zelf doen. Wat ik vertel over turnen heb ik met de nodige informatie op papier gezet. Er was heel weinig informatie over turnen te vinden. Daarom wil ik dit werkstuk op mijn eigen website zetten.
De informatie heb ik van:
- internet (heel veel informatie van http://www.turnen.be )
- turntrainster
- informatie van mij zelf
- woordenboekomschrijving
mag ik bij julie turenen ik ben 8 maar ik ben klein en ik ben 20 kilo
Ik zit op turnen be de klif op donderdag van17.00. 18.00
ik zit ook op turnen en het is zo leuk toch
ik zit op turnen en ik ben een jongen maar het maakt helemaal niks uit als je een jonge bent en je zit op turnen
ik zit ook op turnen en ik zit al in de selectie ik ben pas 9jaar maar ik zit bij de hilt
ik zit ook op turnen maar is de balk echt zo hoog 5 meter bes wel lang
ik zit ook op turnen vind geweldig p.s heb dezen spreekbeurd gehouden heb een 9 thx
ik heb dezen spreekbeurt gedaan in de las heb een 10 thx heel erg bedankt hoogste cijfer van de klas nr.2 was een 9
ik zit onder turnen en ik ben Nederlands kamipoein
jullie schrijven echt hele leuke brichtjes
Hoi
Wat voor dingen doe jij een beetje op de
brug
balk
vloer
ik zit op de selectie