Dierenarts

De inleiding

Ik houd mijn spreekbeurt over dierenarts omdat ik veel van dieren houd. Met mijn katten moest ik ook vaak naar de dierenarts. In Mijdrecht zit ook een dierenpraktijk.

De dierenarts

Jullie weten natuurlijk wel wat de arts doet: dieren behandelen. Ook kunnen ze opereren. De meeste praktijken hebben een spreekkamer. Daar worden dingen met de eigenaren besproken. De arts moet niet bang zijn voor bloed zoals sommige mensen dat wel zijn. Ook moet de dierenarts goed om kunnen gaan met dieren en daar niet bang voor zijn. Ze moeten ook goed naar de eigenaren van de dieren luisteren om te weten wat er waarschijnlijk mis is met de dieren. Dan is het de beurt aan de arts. Wat moet er gebeuren? De arts heeft speciale instrumenten hiervoor. Ook ligt het eraan wat voor dier het is. Er zijn gezelschap dieren en boerderijdieren. Een gezelschapsdier is bijvoorbeeld een kat, hond, rat een boerderijdier is een bijvoorbeeld een paard, koe, varken. Een gezelschapsdier kun je gewoon naar de dierenarts brengen. Een boerderijdier wordt op de boerderij geholpen. Vroeger heette een arts die een boerderijdier behandelde een veearts, tegenwoordig is dat nu ook gewoon een dierenarts. De dierenarts gaat daar met een busje met instrumenten naar die boerderij.

De dierenarts-assistente

De dierenarts kan niet zonder zijn assistent. Want als je een afspraak wilt maken voor de dierenarts bel je natuurlijk. De eerste die je te horen krijgt is de assistente. Ook staat de assistente achter de balie. De assistent weet precies wanneer er een afspraak is. Als je er bent meldt je je bij de balie. Af en toe moet je wachten met je dier. Dan helpt de assistente door het dier gerust te stellen. Dat doet de assistente door het dier te aaien of wat lekkers te geven. Maar dat is niet alles. Maar dat is niet alles. Zij helpt de dierenarts met de dieren. Misschien moest je wel eens naar de dierenarts toe en heb je waarschijnlijk wel 2 mensen gezien. 1 daarvan is dus de assistent. Die geeft alles aan bij de dokter. Als de dokter een spuit moet geven houdt zij het dier vast.

Wat is er allemaal nodig?

Er zijn veel spullen nodig. Instrumenten bijvoorbeeld een spuit en een behandeltafel. Meestal heeft een dierenarts ook een speciale weegschaal. Sommige dierenartsen hebben een weegschaal met een randje eromheen. Meestal van 10-50 cm. Daardoor blijven de dieren zitten. Ook zijn er snoepjes nodig voor als het dier bang is of niet meewerkt. De dierenarts heeft een grote kast vol medicijnen nodig voor de dieren. Natuurlijk heeft een dierenarts nog veel meer nodig. Bijvoorbeeld ook nog zijn assistent en het gewonde dier.

 

De opleiding en het salaris

Je moet minimaal een vwo diploma hebben. Dan moet je diergeneeskunde op de universiteit studeren. Dat duurt 6 jaar. Die opleiding is te volgen in utrecht Als arts verdiend de gemiddelde arts zo’n €3000,-netto per maand.(netto wil zeggen dat er belasting ervan af is.) Dat is €36.000 euro per jaar. Je hebt 1 miljoen euro in 333 maanden,dat is 27,6 jaar. Als assistent hoef je minder te doen. Daarmee verdien je €1.500,- netto. Dat is dus €18.000,- Euro per jaar. Een arts heeft dat bedrag dus in 6 maanden. Een assistent heeft 1 miljoen euro in 666 maanden, dat is 55 jaar.

Wist je dat?

 1. Wist je dat dieren dezelfde ziektes kunnen krijgen als mensen?
 2. Er vroeger tegen een arts met dokter gesproken werd?
 3. En dat sommige medicijnen van dieren in de koelkast moeten worden bewaard?
 4. En dat mensen sommige medicijnen van dieren ook kunnen nemen?
 5. En wist je dat een dierenarts soms zelf medicijnen maakt?
 

34 Responses to “Dierenarts”

 1. ja en mijn moeder is ook dieren arts en ik mag soms mee helpen

 2. Ik ga het hierover houden. Ik wil het ook worden alleen ik haal minimaal mavo.. Te weinig dus.. MAar een werktuk hieveel paginas heeft dat?

  • Ik vind dit echt cool ik heb mijn spreekbeurd er over gehouden en ik heb een 8,5 voor gekregen bedankt!

   • Superrrrrrr

    Goed gedaan, we doen project over beroepen. Wij hebben daaruit dierenarts gekozen. Leuk onderwerp. Zelf wil ik het later ook worden.

 3. Intissar

  Ik wil echt dierenarts worden ik hou van dieren en ik vindt het leuk voor een beroep ;)

  • jaaah ik ook ik ga volgend jaar naar kta hortega in vilvoorde die school is gespesialiseerd in dierenzorg

 4. Dierenarst wil ik worden…
  ik ben zeker en vast in staat om dieren te helpen <3

 5. hoi ik wou graag mijn spreekbeurt erover houden kreeg ik een 6 en ik krijg altijd een 8 raar toch nou ik weet wel dat ik nooit meer mijn spreekbeurt doe

 6. Heb zo net men spreekbeurt gehouden over dierenarts met deze info en nog meer en heb gwn een dikke 10!!

 7. Dierenvriend

  super!! ik heb er een GOED voor gekregen DANKJEWEL!! (ik heb wel natuurlijk het iets anders opgeschreven in m’n eigen woorden ;) thnxx!)

  P.S: ik wil echt al heel lang Dierenarts worden maar te laag niveau..Basis LWOO… maar ja cito komt er aan dus het kan alleen nog maar stijgen!!

  voor de laatste keer nog super bedankt

  xoxo- DE GROOTSTE DIERENVRIEND EVERR! ;)

 8. hamburger

  cool ik ga hier mijn werkstuk over doen thanks

 9. Gitte

  hoi
  ik ga mijn spreekbeurt houden over dit onderwerp.
  ik wil later veearts worden dan mag ik paarden beter maken nog andere dieren i love horse

 10. Grootstedirenvriendever

  Ik heb dit helemaal over geschreven uit hoofd geleerd en ik kreeg een 10 drankje en daag

 11. Grootstedirenvriendever

  Vanaf nu ga ik dit altijd volgen thnx

  • Ik laat jullie binnenkort weten wat voor cijfer ik had ;) ☻☺♥:D :)

 12. Leuk ;) Maar aan de korte kant. 1 hoofdstuk bij mij (ook over de dierenarts) die is zowat net zo lang als deze spreekbeurt haha! :p En dan heb ik al die informatie uit mn hooft opgeschreven want ik ben bij de dierenarts 3x geweest!!!

 13. ik ben dilara ik heb mijn spreekbeurt ook over de dierenarts gehouden en ik heb nu een 9,8

 14. Leuk dit ga ik zeker gebruiken voor mijn spreekbeurt! Ik zal nog wel laten weten welk cijfer ik heb gehaald!

 15. elora-louise

  leuke informatie ik ga er gebruik van maken en zal er goed voor leren ik laat 10 juni horen wat voor cijfer ik heb gehaald

 16. elora-louise

  leuke informatie ik ga het over dierenarts houden en ik ben blij dat ik deze informatie heb want dan kan ik beginnen bedankt voor informatie ik laat mijn cijfer horen op 10 juni dag

 17. dierenarstlover

  hallo ik ga mijn spreekbeurt ook over houden . omdat ik dierenarst wil worden

 18. best dierenvriend

  ik ben echt zelf een heel grote dierenvriend ik heb 2 konijnen en een hond