De scootmobiel

Vandaag de dag zie je ze overal. Misschien heeft een familielid van jou er ook wel één: een scootmobiel. Er rijden er meer dan 250.000 van in Nederland en er zijn speciale verkeersregels voor gemaakt. Je moet een scootmobiel ook verzekeren, net als een auto. Een scootmobiel kopen kan je ook in diverse uitvoeringen bij een groot aantal aanbieders. Een rijbewijs heb je niet nodig om een scootmobiel te besturen, maar er zijn wel diverse mogelijkheden om een cursus te volgen om goed te leren omgaan met een scootmobiel.

Hoe is het begonnen?

Al in 1954 werd er een soort elektrische rolstoel ontworpen met 3 wielen die op een scootmobiel leek. Dat gebeurde door een Amerikaans bedrijf, maar het werd een grote flop omdat het voertuig lomp, traag en extreem duur was.

Maar in 1968 kwam er een model op de markt dat al een beetje leek op de huidige scootmobiel. Het was een vriendendienst van een handige loodgieter in de Verenigde Staten van Amerika: Alan R. Thieme. Een van zijn familieleden leed aan de spierziekte M.S. Thieme bouwde voor dit familielid een soort elektrische scooter met 3 wielen waardoor zijn familielid weer veel mobieler werd. Deze eerste echte scootmobiel werd ‘Amigo’ genoemd, omdat het een vriendendienst was geweest. Er was meteen interesse omdat andere patiënten na een krantenartikel over de ‘Amigo’ ook graag een scootmobiel wilden kopen. Thieme richtte een bedrijfje op dat scootmobiels ging maken en dat bestaat ook nu nog.

De eerste scootmobiels in Nederland

In 1980 verscheen de scootmobiel ook in Nederland. Deze eerste modellen waren nog groot, lomp en langzaam. Het probleem zat met name in de accu’s. Deze waren erg zwaar en moesten zeer vaak worden opgeladen. Dat was erg onhandig omdat de gebruikers hierdoor nooit erg ver van huis konden gaan om te voorkomen dat de scootmobiel onderweg stil kwam te staan. Maar al snel werd de vraag naar goede en snelle scootmobiels steeds groter. Niet alleen mensen die gebruik moesten maken van een rolstoel wouden er één, de groep werd steeds groter. Want ook mensen die moeilijk konden lopen en ouderen die anders thuis zou moeten blijven, konden door een scootmobiel plotseling weer veel meer dingen zelf doen, denk maar aan boodschappen. Vooral door kleinere en sterkere accu’s werden de scootmobiel steeds comfortabeler en kregen ze een veel groter bereik. In 2006 waren er al 150.000 scootmobiels op de weg en de experts verwachten dat het er in 2030 een half miljoen zullen zijn. Dat komt ook door de vergrijzing.

Verkeersregels voor scootmobiels

Omdat er zoveel scootmobiels in Nederland zijn, horen aparte verkeersregels er ook bij. Met een scootmobiel mag je op alle wegen rijden als de maximale snelheid daar nier hoger ligt dan 80 kilometer. Als een weg verboden is voor tractors en bromfietsen mag een scootmobiel daar ook niet rijden. Met een scootmobiel mag je altijd ook op het fietspad of hef trottoir komen. In de meeste winkels kan je ook gewoon terecht met je scootmobiel en ook in het openbaar vervoer, maar dat moet je altijd van tevoren even checken.

Er is ook een maximum snelheid voor een scootmobiel. Op een voetpad mag een scootmobiel nooit harder rijden dan 6 kilometer per uur. Dat is te vergelijken met een voetganger die redelijk flink doorstapt. Veel gebruikers lijken wel eens te vergeten dat ze niet snel mogen rijden op trottoirs etc. Op wegen in en buiten de bebouwde kom mag een scootmobiel niet harder dan 30 kilometer per uur. De meeste voertuigen zullen deze snelheid niet halen, want ze zijn meestal begrensd op 18 kilometer. Een scootmobiel is bedoeld voor één persoon, maar er worden inmiddels ook voertuigen voor twee personen gebruikt.

Een scootmobiel kopen

Er zijn erg veel verschillende modellen op de markt gekomen en ook tweedehands exemplaren worden steeds vaker aangeboden. Maar een scootmobiel kopen is nog altijd een kostbare aangelegenheid. Een nieuwe scootmobiel kost al snel tussen de € 3.000 en € 8.000.

Bij het kopen van een scootmobiel is het belangrijk dat de koper goed nadenkt over de manier waarop hij het voertuig gaat gebruiken. Er zijn namelijk steeds meer gespecialiseerde modellen te koop. Als je de scootmobiel alleen in huis gebruikt, is een heel andere scootmobiel geschikt dan voor iemand die iedere dag grotere afstanden aflegt. Er zijn ook scootmobiels die makkelijk mee te nemen zijn in een auto.

Omdat de Nederlandse overheid het belangrijk vindt dat de burgers mobiel blijven, zijn er ook diverse subsidies voor scootmobiels. Bij de gemeente van je woonplaats weten ze daar alles van. Misschien een goede tip voor een kennis of familielid?

 

 

Comments are closed.