Nelson Mandela

Nelson Mandela was een Zuid-Afrikaanse anti-Apartheidstrijder en politicus. Zo was Nelson Mandela onder andere de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. In deze spreekbeurt lees je meer over deze wereldberoemde man. Zo kom je te weten hoe het leven van Nelson Mandela was, wat Nelson Mandela heeft gedaan en hoe Nelson Mandela in de gevangenis is beland voor zijn acties.

Het leven van Nelson Mandela

Nelson Mandela werd geboren op 18 juli 1918 in Qunu, met de volledige naam Nelson Rolihlahla Mandela. Rolihlahla is een stamnaam en betekent onrustzaaier. De vader van Nelson Mandela was een belangrijke man bij de Xhosa, een klein volk in Zuid-Afrika. Omdat de vader van Nelson Mandela zo rijk was, mocht hij meerdere vrouwen hebben. Dit was in deze tijd en in dit gebied erg normaal. Zo is Nelson de zoon van de derde vrouw van zijn vader. Toen Nelson klaar was met de middelbare school, ging hij naar een universiteit in Fort Hare. Hier studeerde hij om advocaat te worden. Hij wilde graag advocaat worden omdat hij het idee had dat het er niet eerlijk aan toe ging in Zuid-Afrika. Zo zag Nelson dat blanke mensen altijd de baas waren over zwarte mensen en dat zwarte mensen minder rechten hadden dan blanke mensen. Maar omdat Nelson de leiding had over een studentenstaking, werd hij van school gestuurd. Pas vele jaren later, toen Nelson in een krottenwijk woonde en Walter Sisulu ontmoette, is hij weer verder gegaan met studeren omdat Walter hem dit aanraadde. Vervolgens heeft Nelson een baan gekregen bij een advocatenkantoor, weer via Walter Sisulu. Ook werd hij lid van het Afrikaans Nationaal Congres. Meer over het Afrikaans Nationaal Congres, lees je in te tekst onder het kopje ’Het Afrikaans Nationaal Congres’.

De Apartheid: wat is dat?

Nelson had al jaren het idee dat het er niet eerlijk aan toe ging in Zuid-Afrika. En dit klopte, want in 1948 won de Nationale Partij de verkiezingen en voerde de leiders van de Nationale Partij een nieuwe regel door met de naam de Apartheid. Volgens deze nieuwe regel moesten zwarte en blanken burgers gescheiden van elkaar leven. Iedereen die zich tegen deze nieuwe regel verzette, werd opgepakt.

Het Afrikaans Nationaal Congres

Afrikaans Nationaal CongresToen de Apartheid werd ingevoerd, was Nelson lid van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Deze groep mensen had zich al jaren op een vreedzame manier ingezet tegen de oneerlijkheid in Zuid-Afrika, maar dit leverde niets op. Zo streden Nelson en de andere leden van het ANC voor stemrecht voor zwarte inwoners van de Kaapkolonie, maar mochten de zwarte inwoners uiteindelijk alleen op drie blanke vertegenwoordigers stemmen. Toen de ANC dit hoorde, werd de Jeugdliga opgericht om meer rechten te krijgen. Dit was in 1947. De ANC bleef jarenlang doorgaan met het krijgen van meer rechten. Dit deden de leden niet door geweld te gebruiken, maar door veel te praten. Helaas lukte dit niet, waardoor de ANC steeds meer leden kreeg. In 1952 had de ANC al meer dan honderdduizend leden en was Nelson Mandela één van de leiders van het ANC. Maar toen werd Nelson Mandela opgepakt door de politie. De politie dwong hem uit het ANC te gaan en Nelson Mandela mocht Johannesburg niet meer verlaten. Zo kon de politie hem in de gaten blijven houden.

Nelson Mandela in de gevangenis

Hoewel Nelson Mandela niet meer bij het ANC mocht en ook Johannesburg niet mocht verlaten, hield dit hem niet tegen om door te gaan met zijn strijd. Inmiddels was het verzet tegen de Apartheid steeds erger geworden, maar was er nog steeds niets veranderd. Het ging allemaal mis op 21 maart 1960. Op deze dag doodde de politie 69 mensen, door op een grote menigte te schieten. Toen dit gebeurde, besloot Nelson Mandela stiekem toch voor het ANC te werken en stiekem toch door heel Zuid-Afrika te reizen om de zwarte bevolking toe te spreken. De politie wist al die tijd niet waar Nelson Mandela was, tot iemand in 1962 zijn verblijfplaats verraadde. In 1964 werd Nelson Mandela beschuldigd voor hoogverraad en werd hij beschuldigd voor het opzetten van een terroristische organisatie. Voor deze overtredingen kreeg Nelson Mandela een levenslange gevangenisstraf. Pas na 27 jaar, op 11 februari 1990, werd Nelson Mandela vrijgelaten uit de gevangenis.

De eerste zwarte president van Zuid-Afrika

Enkele jaren na het vrijlaten van Nelson Mandela, kwam hij met zijn partij het ANC aan de macht in Zuid-Afrika tijdens de vrije verkiezingen. Zo werd Nelson Mandela op 10 mei 1994 de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Nelson Mandela is president geweest van 1994 tot 1999. Op 5 december 2013 is Nelson Mandela overleden.

 

Bronnen

 

30 Responses to “Nelson Mandela”

 1. omg ich kan dis neet lezen. haha grapj ik spreek nederlands

 2. ik maak een werkstuk over nelson mandela en ik kan heel veel informatie vinden ik geef dit een …. 9 !

 3. nelson mandela

  ik moest huilen en ben blij dat ik respect voor hem heb

 4. great ik ben nu met mijn werkstuk bezig en kan hier wat informatie afhalen dat is heel erg tof als ik mn cijfer heb laat ik het weten

  greets

 5. sterra....

  ik maak een werkstuk over Nelson Mandela en ik heb hier een 9 gehaald

 6. Pleunii

  ik ga daar nou ook over houden ben zenuwachtig

 7. siha,

  ik doe het ook hier over en ik ben zo benieuwd op mijn cijfer : )

  • ik vind het saai om een spreekbeurt te maken maar deze website
   is fijn om mee te werken complimenten 8-)

 8. Annaluca

  IK vond dit fijn ik geef dit een 9, ik hoop dat ik dat ook voor mijn werkstuk krijg over Nelson Mandela. ik zou het wel fijn vinden als er wat meer te vinden is over zijn jeugd.

 9. Ik doe mijn spreekbeurt over Nelson,
  ik heb er zinin, en ben natuurlijk benieuwd naar min cijfer!!!

 10. super cool deze website alleen ben ik self afrikaase esco”U hu :I

 11. ik hou mijn werkstuk over Nelson Mandela en hier is veel informatie over hem ik ben hier heel blij mee!!!

 12. Nancy hasselbaink

  hallo, ik heet Nancy. ik heb voor dit werkstuk een 9,5 gehaald ik bedank je ervoor!
  trouwens kijk eens op HITcycling.nu

 13. alessandra

  Nelson Mandela is geboren in Mvezo tip

 14. Noah

  Dit heeft me erg geholpen met mijn werkstuk en spreekbeurt THANX!

 15. Noah12234

  Dit heeft me erg geholpen met mijn werkstuk en spreekbeurt THANX!

 16. isabella

  wat deed nelson mandela al die tijd in de gevangenis

 17. Henk de Potvis

  Het is erg intessant juffen en meesters vinden dit een prachtig onderwerp dus het is een aanrader als je ff een goed cijfer moet halen