Bijna jarig?
klik hier!Home   Het leger

Het leger


Nederland is een veilig land voor haar inwoners, maar dit is lang niet altijd vanzelfsprekend geweest. Om onze veiligheid te kunnen waarborgen heeft Nederland een leger nodig, die het land kan beschermen als het wordt bedreigd. Niet alleen Nederland beschikt over een eigen leger, ook andere landen hebben ieder hun eigen leger. Het Nederlandse leger werkt samen met deze legers, om samen voor een veilige wereld te kunnen zorgen. Naast “het leger” gebruiken we ook vaak de term “Defensie” voor de strijdkrachten van ons land.

De geschiedenis van het leger

Om te begrijpen hoe het leger ontstaan is, moet je weten dat er vroeger koningen en keizers waren. Zij hadden doorgaans de macht over een zeer groot en machtig rijk! In de omgeving van Nederland waren het voornamelijk Karel de Grote en Napoleon die veel macht hadden en voortdurend zochten naar mogelijkheden om hun rijk uit te breiden. Om het rijk uit te kunnen breiden zetten de heersers soldaten in.

Hoewel het in Nederland niet snel zal gebeuren dat sommige delen van ons land door buurlanden worden overgenomen, gebeurt dit in andere delen van de wereld nog wel. Naast het feit dat de machthebbers in andere landen meer grond willen hebben, kan ook een verschil in godsdienst aan de basis van een oorlog liggen.

De opbouw van ons huidige leger

De Nederlandse krijgsmacht, een andere benaming van het leger, bestaat uit vier onderdelen: de marine (actief op zee), de landmacht (actief op het land), de luchtmacht (actief in de lucht) en de marechaussee (politie binnen het leger). De marechaussee zal je vast en zeker al eens op het vliegveld of bij belangrijke gebeurtenissen gezien hebben! Je herkent ze aan de donkerblauwe pakken.

Ieder onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht heeft z’n eigen taken om de veiligheid van Nederlanders te beschermen. Niet alleen beveiligen zij Nederland, ook beschermen zij de Nederlandse Antillen en NAVO-bondgenoten. Deze bondgenoten kunnen als een soort ‘vrienden’ van Nederland gezien worden. Zij beschermen ons, wij beschermen hen! Het beschermen van een land bestaat onder meer uit het bestrijden van terrorisme of terrorismedreiging, het bieden van hulp bij een grote ramp, het beschermen van de Nederlandse grenzen, het tegenhouden van onbekende vliegtuigen in de lucht, het opruimen van mijnen en explosieven, hulp bieden aan de politie en brandweer, enzovoorts.

Van de 60.000 medewerkers van Defensie is het merendeel (42.000) militair. Dit zijn enkel militairen die hier zelf voor gekozen hebben en een goede opleiding hebben gevolgd. Het leger bestaat zowel uit mannen, als uit vrouwen. Voorheen moesten jongens twee jaar in het leger zitten als ze 18 jaar oud werden, wat ervoor zorgde dat het leger altijd groot genoeg was. Dit noemde men de dienstplicht, die inmiddels grotendeels is afgeschaft. Toch ontvang je nog een brief van Defensie als je 17 jaar bent geworden, waarin de dienstplicht wordt uitgelegd. Het komt enkel in uitzonderlijke situaties voor, dat het leger een beroep op burgers zal doen.

Het uniform van het leger

Om als een herkenbare eenheid te kunnen opereren, heeft iedere afdeling van Defensie een eigen uniform. Het uniform van de verschillende afdelingen verschilt in kleur. Zo draagt de marine een donkerblauw uniform, de landmacht een groen uniform en de luchtmacht een blauwgrijs uniform. Het uniform wordt niet altijd gedragen! Soms dragen militairen bijvoorbeeld een camouflagepak als ze gaan oefenen of op missie worden gestuurd. Deze pakken zitten fijner en maken het makkelijker om handelingen uit te voeren. Een alternatief voor het camouflagepak is het vlekkenpak, die veelal in warme gebieden gedragen wordt. Dit pak heeft een zandkleur, is koeler en valt minder op in een droog en dor land.

De rangen binnen het leger

Zoals je wellicht al weet kent het leger verschillende rangen, wat de status van een militair aangeeft. Niet iedere militair is bijvoorbeeld een soldaat, er komen ook korporaals, sergeanten, luitenants, kapiteins, majoors, kolonels en generaals voor binnen het leger. Op het uniform van een militair staat aangegeven welke rang hij of zij heeft. Let erop dat de rangen voor de marine soms een net iets andere benaming hebben dan de rangen voor de land- en luchtmacht van het leger. Binnen de marine komen bijvoorbeeld rangen voor als matroos, kapitein-ter-zee en schout-bij-nacht. Ditzelfde geldt voor de marechaussee, waar rangen soms ook een andere benaming hebben.

 

De woning van een militair

Militairen slapen in de meeste gevallen gewoon thuis bij hun vrouw/man en kinderen. Op de dag van een oefening of training verzamelen de militairen zich bij verschillende kazernes, militaire vliegvelden en de marinehaven. Deze vind je verspreid over heel Nederland, zodat militairen niet heel ver hoeven te reizen.

In sommige gevallen komt het voor dat een militair wel op de kazerne blijft slapen. Dit is bijvoorbeeld het geval als een militair wel ver moet rijden om bij de kazerne te komen, als het om een meerdaagse oefening gaat, enzovoorts. Dit noemt men binnen het leger “binnenslapen”, omdat je binnen de kazerne blijft.

Voor de militairen die actief zijn binnen de marine is het lastiger om thuis te slapen. Zij gaan vaak voor meerdere maanden op oefening of missie naar het buitenlanden, waarbij zij op het marineschip slapen. Dit geldt ook voor de militairen die vanuit de land- of luchtmacht op missie naar het buitenland worden gestuurd. Zij zijn vaak meerdere maanden van huis, waardoor zij tijdelijk in speciale containers slapen. Deze containers staan op het basiskamp van het leger, die speciaal voor een missie wordt opgebouwd.

Medailles voor militairen

Wanneer een militair goed werk afgeleverd heeft, komt hij of zij in aanmerking voor een medaille of onderscheiding. Vaak dragen militairen hun onderscheidingen op het uniform, wat je wellicht al eens op televisie gezien hebt. Onderscheidingen en medailles worden altijd rechtsboven op het uniform gedragen, zodat deze dicht bij het hart zitten. Vaak krijgt een militair een medaille of onderscheiding als hij of zij op uitzending is geweest. Let wel, de uitzending moet minimaal 30 dagen geduurd hebben en een militair moet zijn of haar werk goed uitgevoerd hebben.

Bij iedere vredesoperatie, een missie naar het buitenland, wordt de kleur van het lint van de medaille veranderd. Op de gesp van de medaille staat vaak de naam van de operatie die in het buitenland is uitgevoerd.

Bronnen

 

  2 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen