Bijna jarig?
klik hier!Home   Het leger

Het leger


Nederland is een veilig land voor haar inwoners, maar dit is lang niet altijd vanzelfsprekend geweest. Om onze veiligheid te kunnen waarborgen heeft Nederland een leger nodig, die het land kan beschermen als het wordt bedreigd. Niet alleen Nederland beschikt over een eigen leger, ook andere landen hebben ieder hun eigen leger. Het Nederlandse leger werkt samen met deze legers, om samen voor een veilige wereld te kunnen zorgen. Naast “het leger” gebruiken we ook vaak de term “Defensie” voor de strijdkrachten van ons land.

De geschiedenis van het leger

Om te begrijpen hoe het leger ontstaan is, moet je weten dat er vroeger koningen en keizers waren. Zij hadden doorgaans de macht over een zeer groot en machtig rijk! In de omgeving van Nederland waren het voornamelijk Karel de Grote en Napoleon die veel macht hadden en voortdurend zochten naar mogelijkheden om hun rijk uit te breiden. Om het rijk uit te kunnen breiden zetten de heersers soldaten in.

Hoewel het in Nederland niet snel zal gebeuren dat sommige delen van ons land door buurlanden worden overgenomen, gebeurt dit in andere delen van de wereld nog wel. Naast het feit dat de machthebbers in andere landen meer grond willen hebben, kan ook een verschil in godsdienst aan de basis van een oorlog liggen.

De opbouw van ons huidige leger

De Nederlandse krijgsmacht, een andere benaming van het leger, bestaat uit vier onderdelen: de marine (actief op zee), de landmacht (actief op het land), de luchtmacht (actief in de lucht) en de marechaussee (politie binnen het leger). De marechaussee zal je vast en zeker al eens op het vliegveld of bij belangrijke gebeurtenissen gezien hebben! Je herkent ze aan de donkerblauwe pakken.

Ieder onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht heeft z’n eigen taken om de veiligheid van Nederlanders te beschermen. Niet alleen beveiligen zij Nederland, ook beschermen zij de Nederlandse Antillen en NAVO-bondgenoten. Deze bondgenoten kunnen als een soort ‘vrienden’ van Nederland gezien worden. Zij beschermen ons, wij beschermen hen! Het beschermen van een land bestaat onder meer uit het bestrijden van terrorisme of terrorismedreiging, het bieden van hulp bij een grote ramp, het beschermen van de Nederlandse grenzen, het tegenhouden van onbekende vliegtuigen in de lucht, het opruimen van mijnen en explosieven, hulp bieden aan de politie en brandweer, enzovoorts.

Van de 60.000 medewerkers van Defensie is het merendeel (42.000) militair. Dit zijn enkel militairen die hier zelf voor gekozen hebben en een goede opleiding hebben gevolgd. Het leger bestaat zowel uit mannen, als uit vrouwen. Voorheen moesten jongens twee jaar in het leger zitten als ze 18 jaar oud werden, wat ervoor zorgde dat het leger altijd groot genoeg was. Dit noemde men de dienstplicht, die inmiddels grotendeels is afgeschaft. Toch ontvang je nog een brief van Defensie als je 17 jaar bent geworden, waarin de dienstplicht wordt uitgelegd. Het komt enkel in uitzonderlijke situaties voor, dat het leger een beroep op burgers zal doen.

Het uniform van het leger

Om als een herkenbare eenheid te kunnen opereren, heeft iedere afdeling van Defensie een eigen uniform. Het uniform van de verschillende afdelingen verschilt in kleur. Zo draagt de marine een donkerblauw uniform, de landmacht een groen uniform en de luchtmacht een blauwgrijs uniform. Het uniform wordt niet altijd gedragen! Soms dragen militairen bijvoorbeeld een camouflagepak als ze gaan oefenen of op missie worden gestuurd. Deze pakken zitten fijner en maken het makkelijker om handelingen uit te voeren. Een alternatief voor het camouflagepak is het vlekkenpak, die veelal in warme gebieden gedragen wordt. Dit pak heeft een zandkleur, is koeler en valt minder op in een droog en dor land.

De rangen binnen het leger

Zoals je wellicht al weet kent het leger verschillende rangen, wat de status van een militair aangeeft. Niet iedere militair is bijvoorbeeld een soldaat, er komen ook korporaals, sergeanten, luitenants, kapiteins, majoors, kolonels en generaals voor binnen het leger. Op het uniform van een militair staat aangegeven welke rang hij of zij heeft. Let erop dat de rangen voor de marine soms een net iets andere benaming hebben dan de rangen voor de land- en luchtmacht van het leger. Binnen de marine komen bijvoorbeeld rangen voor als matroos, kapitein-ter-zee en schout-bij-nacht. Ditzelfde geldt voor de marechaussee, waar rangen soms ook een andere benaming hebben.

 

De woning van een militair

Militairen slapen in de meeste gevallen gewoon thuis bij hun vrouw/man en kinderen. Op de dag van een oefening of training verzamelen de militairen zich bij verschillende kazernes, militaire vliegvelden en de marinehaven. Deze vind je verspreid over heel Nederland, zodat militairen niet heel ver hoeven te reizen.

In sommige gevallen komt het voor dat een militair wel op de kazerne blijft slapen. Dit is bijvoorbeeld het geval als een militair wel ver moet rijden om bij de kazerne te komen, als het om een meerdaagse oefening gaat, enzovoorts. Dit noemt men binnen het leger “binnenslapen”, omdat je binnen de kazerne blijft.

Voor de militairen die actief zijn binnen de marine is het lastiger om thuis te slapen. Zij gaan vaak voor meerdere maanden op oefening of missie naar het buitenlanden, waarbij zij op het marineschip slapen. Dit geldt ook voor de militairen die vanuit de land- of luchtmacht op missie naar het buitenland worden gestuurd. Zij zijn vaak meerdere maanden van huis, waardoor zij tijdelijk in speciale containers slapen. Deze containers staan op het basiskamp van het leger, die speciaal voor een missie wordt opgebouwd.

Medailles voor militairen

Wanneer een militair goed werk afgeleverd heeft, komt hij of zij in aanmerking voor een medaille of onderscheiding. Vaak dragen militairen hun onderscheidingen op het uniform, wat je wellicht al eens op televisie gezien hebt. Onderscheidingen en medailles worden altijd rechtsboven op het uniform gedragen, zodat deze dicht bij het hart zitten. Vaak krijgt een militair een medaille of onderscheiding als hij of zij op uitzending is geweest. Let wel, de uitzending moet minimaal 30 dagen geduurd hebben en een militair moet zijn of haar werk goed uitgevoerd hebben.

Bij iedere vredesoperatie, een missie naar het buitenland, wordt de kleur van het lint van de medaille veranderd. Op de gesp van de medaille staat vaak de naam van de operatie die in het buitenland is uitgevoerd.

Bronnen

 

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen