Vissen kunnen horen maar doen eerder beroep op een ander zintuig namelijk;
Een open rij schubben aan elke kant van zijn lichaam. Achter de kieuwen
Dit heet het zijlijnsysteem en daarmee voelt hij elk geringste beweging in het water.
Dit gebruikt hij vooral wanneer hij jaagt op levend voedsel of vlucht voor gevaar.
Op een aquarium tikken komt bij een goudvis veel harder over door de golving in het water en kan stresserend en zelfs dodelijk zijn.
Koudbloedig
De goudvis is koudbloedig dat wil zeggen dat hij zijn temperatuur niet zelf kan regelen en zich aanpast aan het water. Een te groot temperatuur verschil kan dus dodelijk zijn.
Ziekte
Zieke goudvissen herken je meestal meteen. Als ze op de bodem blijven liggen, de vinnen aansluiten, als ze niet willen eten of uit balans zwemmen.
Ontwikkeling
De eitjes van een goudvis komen uit na 14 dagen. De larven gaan na 3 dagen rondzwemmen voor voedsel en blijven zwart van kleur tot ze 1 jaar zijn, dit om niet op te vallen bij vijanden. Na 1 jaar worden ze pas goud van kleur. Er is geen verschil tussen jongens of meisjes.
Een siergoudvis word ongeveer 12 jaar en goudvis in het wild 20 jaar. In het aquarium worden de vissen ongeveer max. 15cm. Als ze groter worden is het aan te raden om ze over te plaatsen naar een vijver.
Verzorging
Goudvissen kunnen ook moeilijk tegen chloor dat gebruikt word in leidingwater. Een neutralisatie product dat je kunt kopen in de winkel doet dus wonderen.
Een aquarium met fijne grind en gezonde plantjes is dus de beste thuis voor een vis als vriend. Een echte speelvriend zal hij nooit worden.
heel leuk onderwerp dat is gewoon mijn werkstuk
yoe kowhjf jfs
super leuk voor je spreekbeurt/werkstuk