Spreekbeurt zeeschildpad

De schildpad is al ruim 200 miljoen jaar op aarde. Hij was er al in de tijd van de dinosauriërs. De eerste schildpadden leefden alleen op het land. Na verloop van tijd trokken ze samen met andere reptielen de zee in. In tegenstelling tot hun verre familieleden, de dino’s, zijn de gewone- en zeeschildpadden niet uitgestorven.

Wat zijn de kenmerken van een zeeschildpad?

Er zijn 7 verschillende soorten zeeschildpadden, namelijk de groene zeeschildpad, ook wel soepschildpad genoemd, de warana, de platrugzeeschildpad, de karetschildpad, de kemps schildpad, de lederschildpad en dikkopschildpad. Ze hebben allemaal een schild met harde hoornplaten. Alleen de lederschildpad heeft een schild dat aanvoelt als leer of rubber.

Zeeschildpadden kunnen heel goed zwemmen. Op het land zijn schildpadden altijd heel traag. In het water zijn ze echter razendsnel. Zo kan een groene zeeschildpad een snelheid van wel 35 kilometer per uur halen. Hiervoor gebruiken ze hun voorflippers. Met de achterflippers sturen ze.

Zeeschildpadden hebben longen en moeten dus wel regelmatig naar boven om adem te halen. Ze kunnen echter wel een kwartier onder water blijven. Als ze het heel rustig aan doen zelfs een paar uur.

Een van de verschillen met landschildpadden is, dat het schild van de zeeschildpad platter en lichter is. Dit heeft voordelen bij het zwemmen. Een hard schild is voor een zeeschildpad ook minder belangrijk. Zeeschildpadden kunnen hun poten niet intrekken tot onder hun schild.

Wat is het leefgebied van de zeeschildpad?

Zeeschildpadden leven vooral in de warmere zeeën en oceanen die rondom de evenaar liggen nabij Afrika, Amerika, het zuidelijk deel van Azië en Australië. In Europa vind je ze ook wel, vooral in de Middellandse Zee.

Meestal blijven zeeschildpadden dicht bij de kust, maar er zijn ook soorten die lange tochten van wel duizenden kilometer lang door de oceaan maken.

Wat eet een zeeschildpad?

Zeeschildpadden hebben geen tanden, maar wel een bek met een heel scherpe rand, die een beetje op de snavel van een vogel lijkt.

Wat zeeschildpadden eten, verschilt per soort. Zo eet de lederschildpad graag kwallen. De dikkopschildpad houdt weer van schelpdieren. De karetschildpad heeft weer een voorkeur voor sponzen.

De groene zeeschildpad is vegetarisch en eet zeegras. Deze soort vind je dan ook voornamelijk in ondiep water. Hij heeft ook als enige soort een gekartelde onderkaak om het zeegras af te scheuren.

Hoe planten zeeschildpadden zich voort?

Paren doen zeeschildpadden onder water. Het mannetje komt ook nooit aan land. Het vrouwtje doet dit wel, maar alleen om de eieren te leggen. Dit doet ze ’s nachts zodat ze in het donker ongestoord met haar achterflippers een kuil kan graven. Hierin legt ze haar eieren, afhankelijk van de soort schildpad, soms wel 200.

Vaak legt een vrouwtje twee keer per jaar eieren, maar dan slaat ze daarna ook weleens een jaar over. De grootte van de eieren verschillen per soort. Vaak zijn ze zo groot als een pingpongballetje en wit van kleur. De lederschildpad legt eieren met een leerachtige schaal, die zo groot als een tennisbal zijn.

Als de eieren zijn gelegd en onder het zand zijn verborgen, keert het vrouwtje terug naar de zee. Als de eieren na 6 tot 10 weken uitkomen, graven de jonge schildpadjes zich een weg naar boven. Ze zijn dan helemaal op zichzelf aangewezen en zoeken hun weg naar de zee.

Wat zijn de vijanden van de zeeschildpad?

Slechts een heel klein deel van de jonge schildpadden blijft in leven. De rest wordt opgegeten door vogels en vissen. Volwassen zeeschildpadden hebben alleen iets te duchten van grotere haaien. Hun grootste vijand is echter de mens. Ondanks dat het in veel landen verboden is, worden ze veel gevangen voor het produceren van voedsel, souvenirs en sieraden.

 

Comments are closed.