Jack Russel

Jack Russel

Jack RusselWat is een jack russel terriër? Een JR is een kleine gebruikshond. De jackrussel komt uit Engeland. Het woord terriër komt van het Latijnse woord terra.Terra betekent aarde.het werk van van de hond was in wild onder de grond te gaan om b.v een konijn het hol uit te jagen. Maar dat was vroeger. Nu worden ze alleen maar als huis dier gebruikt en dat kan omdat deze honden met kinderen om kunnen gaan.Een JR heeft wel veel beweging maar dat heeft hij ook wel nodig. Hij houdt ook van heel veel aandacht.

Huisdier of werkhond

De jackrussel terriër is door zijn vrolijke en levendige aard een geliefd hondje waar veel mee gedaan kan worden. Deze kleine terriërs is een bijzondere kindervriend. Als een jackrussel zich verveelt kan het een ware sloper worden en misschien uw konijn,katten, kippen of wel uw meubels te grazen nemen. Hij is eigenlijk een werkhondje, maar wordt nu gebruikt als huishondje.

Kenmerken

 • gemiddelde lengte(jackrussel):20,5 tot 30,5 cm.
 • gemiddelde lengte(parson) :30,5 tot 35 cm.
 • gemiddelde gewicht:5 tot 8 kg.
 • gemiddelde leeftijd:c.a 12jaar.
 • kenmerken:intelligent,dominant,fel,energiek en leergierig.


Dit is een jackrussel ruigharig.


Dit is een jackrussel gladharig.

De verzorging

Probeer een jackrussel niet te vaak te wassen. Ze hebben een beschermlaagje onder hun haartjes en als je de jackrussel te vaak wast tast je deze aan. De nageltjes hoeven ook niet te vaak afgeknipt want door het vele rennen en bewegen slijten deze wel af. Je moet de hond ook niet te vaak borstelen behalve als ze glad harig zijn maakt het niets uit,maar af en toe met de handschoen borstelen kan geen kwaad. Integendeel daar zullen ze harder van blinken!!!

De voeding

Deze hond is alles behalve kieskeurig.als pup vraagt hij vier keer per dag voeding, bijvoorbeeld ’s morgens twee sneetjes brood met een beetje confituur of smeerkaas of gewone kaas. Maar ook lust hij cornflakes of magere yogurt.

Herkomst van de jackrussel

Voor de herkomst van de jackrussel gaan we terug in de vossen jacht in de negentiende eeuw. Voor die vossen jacht gebruikten ze de Foxterriër. Een oorspronkelijke landras dat in diverse vormen over Groot-Britannië verspreid was. Dit waren uitstekende honden voor de vossen jacht. Een grote lief hebber en fokker van de fox-terriër was de Britse Dominee Jhon(jack)russel. Hij was een sportieve man die veel van de jacht hield. In zijn ox-ford tijd had de man al een wit terriër teefje(vrouwtje)gekocht. Haar naam was Trump. Trump 1819, had een kleine vlek op haar staart wortel en donkere vleken op beide oren.Trump word genoemd als de stam moeder van de jackrussel kennel.

In 1826 trouwde Russel met Penelope Burry. Een vrouw die ook veel van de jacht hield en haar man volledig steunde. Toen de bisschop oordeelde dat zijn interesse voor zijn honden te groot werd, liet hij alles over schrijven op de naam van zijn vrouw. Zijn belangstelling voor zijn honden werd steeds groter. De honden die russel bezat waren niets meer dan gewone fox-terriërs uit die tijd. Hij had verschillende soorten zowel ruwharige als gladharige exemplaren met dit verschit dat hij de staart niet coupeerde. Hij fokte dan ook precies het karakter die hij wou(pietje precies).

Omdat de honden ook bedreven moesten zijn in het vangen van muizen en ratten en gekruist moesten worden met andere rassen zoals sealyham terriër(plaatje onder aan dit onder werp)daardoor werd de werk terriër kleiner dan normaal.

Later werd deze werk terriër de jackrussel genoemd.

 

17 Responses to “Jack Russel”

  • lollypop

   Een JACK RUSSEL kan 12 jaar worden maar kan soms ouder alleen dan worden zechagerijnig en bijten en krabben ze wel gauw

   • jackrusselllinalove

    jack russell kan 15 jaar worden geen 12jaar dat weet ik

    • Jazzjackrussel

     ja klopt ik heb er thuis 2

 1. quintyvandenheuvel

  hallo ik ga een spreekbeurt over jack russels houden heb je meschien wat informatsie voor mij of een poster voor mij gr quinty

 2. leuk ik heb mijn spreekbeurt erover gehouden top een 9 half alleen wel een beetje weinig :-)

  • maritlouisekronemeijer

   leuk ik ga mijn spreekbeurt ook over jack russel houden ik heb zelf ook een jack russel en die mag dan mee naar school .

 3. xavier

  het was kei vet cooool ik heb zo,n 10/10 gehaald jihaaaaa thanks for the informatie

 4. Ik ga een spreekbeurt doen over mijn hond Jack Russel.
  Heeft er iemand veel informatie of foto’s of posters voor mij? A.U.B.
  Alvast bedankt.

 5. ik hier informatie vandaan gehaald voor mijn werkstuk echt dankjewel en ik had een 9 Email me terug

 6. lollypop

  Ik heb mijn spreekbeurt erover gehouden was heel handig en ik heb zelf ook een JACK RUSSEL dus die kon mooi mee naar school

 7. jackrusselllinalove

  ik ga me spreekbeurt houden over jack russell omdat ik er een heb en ik hooop een 10 te halen

 8. ik heb zelf ook een jake russel hij is nog niet eens 1 jaar oud.hij eet alles kapot gemaakt

 9. nog iets na het laste bericht dat is hij eet alles kapot wat we voor hem kopen