Dromen

Ik ga mijn spreekbeurt houden over dromen omdat iedereen het wel eens doet ik dus ook en daarom vond ik het wel interessant

Wat is dromen ?

Iedereen droomt ongeveer 4 of 5 keer per nacht. Dat zou je nooit denken want de meeste dromen onthoudt je niet. Soms onthoud je een droom wel, dan denk je dat hij heel lang duurt maar eigenlijk duurt het maar zo`n 5 minuten. De meeste mensen dromen om dingen uit hun leven nog een keer mee te maken of om dingen te verwerken maar dat is voor iedereen anders.

Praten in je slaap

Soms lijken dromen zo echt dat mensen huilen of schreeuwen in hun slaap. Lig je toevallig bij zo iemand op de kamer? Laat diegene dan gewoon slapen. Vooral niet wakker maken! Meestal wordt diegene vanzelf wakker en slaapt daarna gewoon verder. Hopelijk heeft hij of zij dan een fijnere droom!

Een droom die niet af is

Heb je wel eens meegemaakt dat je wakker werd uit een heel leuke droom? En dat die droom nog niet af was? Je wilt hem dan dolgraag ‘afdromen’. Gewoon, om dat leuke gevoel vast te houden. Of omdat je nieuwsgierig bent hoe de droom gaat aflopen. Dat afdromen lukt vaak niet. Als je weer in slaap valt, is het moeilijk om weer in je oude droom terecht te komen. Dat komt doordat je niet meteen droomt zodra je in slaap valt. Pas als je echt in een diepe slaap bent, droom je. En probeer dan die oude droom maar weer eens op te pakken. Da’s niet zo makkelijk!

Geluks dromen

Een nachtmerrie is vervelend, dat weten we allemaal. Je hebt natuurlijk liever een geluksdroom. Dat is een droom die je een lekker gevoel geeft. In zo’n droom maak je leuke dingen mee. Dingen die je gedaan hebt en nog een keer wilt beleven. Of juist dingen die je graag wilt doen. Meestal droom je geluksdromen als je je prettig voelt. En wanneer je wakker wordt, voel je je vaak nog lekkerder. meestal onthoudt je die geluks dromen wel en kun je ze aan iedereen vertellen.

Nachtmerries

Meestal is dromen leuk. Maar soms ook helemaal niet. Is het niet leuk, dan heb je een nachtmerrie. In een nachtmerrie kunnen de verschrikkelijkste dingen gebeuren. Je droomt bijvoorbeeld over enge monsters, of dat je ergens vanaf valt. Of dat je ruzie hebt met je beste vriendje. Vaak word je dan wakker met een vervelend gevoel.

Nachtmerries heb je vaak als er iets naars is gebeurd. Op school of thuis. Zonder dat je het in de gaten hebt, denk je erover na. Als je gaat slapen, komen die gedachten in je hoofd. En dan droom je erover. Nachtmerries zijn natuurlijk heel vervelend. Toch zit er ook iets goeds aan. Want doordat je over die rottige dingen droomt, verwerk je ze. Die ruzie met je vriendje in je droom is vast veel erger dan in werkelijkheid. En die monsters die jou in je dromen achterna zitten, bestaan niet echt. Heb je een nachtmerrie gehad? Denk er dan eens over na als je wakker bent. Je zult zien dat het vaak wilde fantasieën zijn die nooit in het echt kunnen gebeuren.

Dagdromen

Iedereen kent het wel. Je zit in de klas en de juffrouw of meester is een lang verhaal aan het vertellen. Jij kijkt naar buiten. Naar de wind in de bomen of de mensen die voorbij lopen. Op een gegeven moment weet je dat je in de klas zit, maar hoor je niet meer wat er wordt verteld. Jij denkt aan het zwembad waar je in het weekend naartoe gaat. Of de wandeling die je gisteren in het bos maakte. Of wat je later wilt worden. Op dat moment ben je aan het dagdromen. Terwijl je klaarwakker bent. En dan hoor je opeens: “Zit niet zo te dromen!” Oh jee! Je schrikt op en wordt wakker. Dagdromen kan heel fijn zijn. Je zet je gedachten even op een rijtje. Maar misschien is het niet zo handig om het in de klas te doen!

Droomsymbolen

Sommige mensen zeggen dat dromen een betekenis hebben.
Droom jij bijvoorbeeld over paardrijden in de bossen? Dan ben je op zoek naar avontuur. Droom je over huizen ? Dan zit je lekker in je vel. Ben jij in je dromen te vinden op een zonnig warm strand ? Dat betekent dat je gelukkig bent! En komt er ook nog water in je droom voor? De zee bijvoorbeeld? Dan ben jij van binnen een sterk mens. Droom jij over een deur die je niet open krijgt? Dan is er misschien iets wat je graag wilde doen, maar dat niet helemaal gelukt is. En droom je over een lege kamer ? Dan wordt het tijd dat je wat meer vriendjes en vriendinnetjes maakt! Andere mensen vinden het flauwekul om dromen op die manier uit te leggen.

Bedplassen

Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt: bedplassen. Je hebt het zelf helemaal niet in de gaten. Je wordt pas wakker als je bed al nat is. Heel vervelend. Maar niets om je voor te schamen. Het gebeurt bij veel kinderen en ook bij grote mensen. Vaak komt het doordat je helemaal ontspant als je slaapt. Al je spieren verslappen dan. Ook de spier die normaal gesproken je plas tegenhoudt. Daar kun je dus helemaal niets aan doen.
Bedplassen kan ook gebeuren als je iets ingrijpends hebt meegemaakt. Als er iemand dood is gegaan of als je bent verhuisd.
Soms droom je dat je op de wc zit. Dat kan zó echt lijken dat je vanzelf gaat plassen. Om er vanaf te komen, kun je een plaswekker gebruiken. Zorg ervoor dat de wekker midden in de nacht afgaat. Zodra je wakker wordt, ga je naar de wc. De kans dat je na zo’n nachtelijke plaspauze nog in bed plast, wordt veel kleiner! Of laat een van je ouders je wakker maken. Want misschien lig je zo lekker te dromen dat je de wekker niet hoort. En plas je alsnog in je bed! Hier zie je zo`n plaswekker die je kunt gebruiken als je vaak in je bed plast

 

17 Responses to “Dromen”

  • Geheim:*

   Kort? ik vind het niet heel lang maar ook niet kort! In welke groep zitten jullie?

   • maar wil je weten dat ik welk groep zit ? dat vind ik wel raar

  • het lijkt mij ook wel kort voor een spreekbeurt, maar ik gebruik dit als werkstuk.
   dat kan ook toch?

 1. Chek Mij Kannal itZzBannana

  ik zit in groep 8 en dit is en goeie spreek beurt dus ga door met onderwerpen bedenken

 2. Ik vind deze spreekbeurt wel goed; het bevat veel informatie, maar de meeste info gaat niet over dromen zelf… Voor de rest is het vrij kort, maar dat ligt er maar net aan hoe oud je bent. Ik heb er uiteindelijk wel wat van opgestoken. Ik heb de informatie goed kunnen gebruiken. Daarom: hele goede spreekbeurt hoor, mijn complimenten.

  Over dat gedoe van die groepen met jullie: ik vind het maar kinderachtig.

 3. lollypop

  ik vind het wel een goede spreekbeurt maar die tekst
  van nachtmerries die is pas lang
  dat mocht wel wat korter maar verder is die wel goed
  :)

 4. ik vindt het een hele leuke speekbeurt echt waar ik ga hem voor mijn spreekbeurt doen

 5. Wel leuk ik ga het gebruiken voor mijn werkstuk.
  Maar ik voeg nog wel zelf tekst toe.

 6. hoi!! ik vind het leuk en mooi. dat kan je voor een spreekbeurt houden of een werkstuk!!!

 7. Een persoon

  Hij is gewoon perfect hij is niet te lang en niet te kort en wat boeit het dat die tekst over nachtmerries zo lang is want dan heb je toch meer informatie over het onderwerp

 8. Jason Korff

  nog 6 dagen voor mijn sreekbeurt!!!! oooooohhwwwwww :(

 9. Waarom zo’n groot stuk over bedplassen? Wat heeft het te maken met dromen?