Bijna jarig?
klik hier!Home   Neushoorn

Neushoorn


Inleiding

neushoorn

De neushoorn is een groot en zwaar landdier en kan wel 60 jaar oud worden. De witte neushoorn is de grootste en weegt wel 3000 kilo. Alleen de olifant is groter. De neushoorn is één van de indrukwekkendste dieren ter wereld. Dit komt door zijn formaat en vooral ook door de hoorn op zijn neus. Daaraan dankt hij ook zijn naam. De wetenschappelijke naam voor neushoorn is Rinoceros. Dat komt uit het Grieks. Rino betekent neus en Ceros betekent hoorn. Kortweg zegt men ook wel Rino. Vanwege de jacht op de hoorn is de neushoorn een bedreigde diersoort geworden.

Verschillende soorten

De neushoorn leeft al meer dan 60 miljoen jaar op onze planeet. In de prehistorie bestonden er ongeveer 165 verschillende soorten neushoorns. Ze kwamen over de hele wereld voor, ook in Europa. De meeste soorten zijn allang uitgestorven voordat de mens er was.

Er bestaan nu nog maar 5 verschillende soorten neushoorns. In Afrika leven nog de:

1. Zwarte neushoorn, die ook wel puntlip-neushoorn wordt genoemd.

Zwarte neushoorn

2. Witte neushoorn, die ook wel breedlip-neushoorn wordt genoemd.

Witte neushoorn

In Azië leven nog de:

3. Indische neushoorn, die ook wel pantser-neushoorn wordt genoemd.

Indische neushoorn

4. Javaanse neushoorn

5. Sumatraanse neushoorn

Sumatraanse neushoorn

De neushoorn is een hoefdier

Neushoorns zijn hoefdieren, net als koeien, schapen, herten, varkens en paarden. Ze behoren net als bijvoorbeeld paarden tot de onevenhoevigen. Ze hebben namelijk 3 hoeven aan elke voet. Een paard heeft maar 1 hoef per voet. Neushoorns hebben stevige poten. Dat moet ook wel, met zo’n zwaar lijf. Toch lopen ze op hun tenen. Net als bij de andere hoefdieren bestaan hun hoeven uit nagels. Neushoorns kunnen hard rennen, de zwarte neushoorn is de snelste en haalt een snelheid van 50 km/u. Neushoorns zijn geen herkauwers.

De hoorn van de neushoorn

De hoorn van de neushoorn heeft alles te maken met de huid. Het is namelijk een huiduitgroeisel. Een soort wrat. De hoorn van de neushoorn bestaat uit hoornstof waarvan nagels en haar zijn gemaakt. Aan de schedel van een neushoorn zie je dan ook nauwelijks dat hij ooit een hoorn op zijn neus heeft gehad. Er zit geen kern van been in, zoals bij de hoorns van een koe. De hoorn groeit elk jaar ongeveer 7 centimeter, maar slijt ook. De hoorn groeit dus gewoon weer aan als hij is afgebroken of afgezaagd. De Indische en Javaanse neushoorn hebben maar 1 hoorn. De andere soorten hebben er 2.
De hoorn van de neushoorn is goud waard. Er is nog steeds vraag naar. De hoorn wordt verwerkt in traditionele medicijnen in met name China.

De neushoorn is een dikhuid

Neushoorns worden samen met nijlpaarden en olifanten zwaarlijvige dikhuiden genoemd. De huid is ruim 2 centimeter dik. De huid beschermt ze tegen de klauwen en tanden van leeuwen en tijgers. Andere dieren van zijn formaat hebben een huid van een halve centimeter. De Indische en Javaanse neushoorn hebben een aantal diepe plooien in hun huid. Hierdoor lijkt het net of ze een harnas dragen. Op de foto’s kun je dat goed zien. Vandaar dat ze ook wel de pantser-neushoorn worden genoemd. De huid is onbehaard. Alleen rondom de oren zitten haren en een pluimpje aan de staart. De Sumatraanse neushoorn is als enige soort behaard.

Ogen

De neushoorn is erg bijziend. Van 10 meter afstand ziet hij geen verschil tussen een mens en een boomstronk. Als een neushoorn op je af komt denderen heeft wegrennen geen zin. Hij kan immers hard rennen. Je kunt je dan beter verstoppen omdat hij slecht kan zien.
Maar hun anderen zintuigen zijn prima. Ze horen uitstekend en kunnen nog beter ruiken. Dat kun je ook zien aan de grote neusgaten. Als de wind hun kant op staat, kunnen ze je van kilometers afstand ruiken. Ze kijken gewoon met hun neus en oren en weten zo wat er gebeurt.

Voedsel

Wat eten en drinken neushoorns eigenlijk?
Alle neushoorns zijn planteneters en geen vleeseters. Ze eten veel. Wel tientallen kilo’s gras, blaadjes en vruchtjes per dag. En ze drinken nog meer. Soms wel 100 liter water op een dag.
De witte neushoorn eet voornamelijk gras. Hij kan met zijn brede lippen goed kort gras plukken. Vandaar dat hij ook wel de breedlip-neushoorn wordt genoemd. De andere neushoorns knabbelen vooral aan bladeren en twijgjes. Vooral de zwarte neushoorn kan dat heel goed met zijn puntige bovenlip. Hieraan dankt hij ook zijn bijnaam puntlip-neushoorn.

Leefwijze

Neushoorns leven meestal alleen. Als je er meer bij elkaar ziet, is het bijna altijd het vrouwtje met haar jongen. Na een draagtijd van ongeveer 16 maanden komt het jong ter wereld. Om de 3 of 4 jaar wordt een broertje of zusje geboren.
Alleen de witte neushoorns leven in groepen en zijn zeer sociaal. Het mannetje leeft alleen in een groot gebied en geeft de grenzen van zijn territorium aan met poep en plas. Ze houden ervan om in de modder te rollen of lekker te liggen. Om af te koelen kunnen ze uren in de modder liggen.

Vijanden

Van nature hebben neushoorns weinig vijanden. Af en toe wordt een jonge neushoorn aangevallen door een leeuw of krokodil, maar als die de moeder achter zich aankrijgt is hij nog niet jarig! Zijn grootste vijand is de mens. Neushoorns zijn erg geliefd om hun hoorns. De mensen doden vele neushoorns om van hun hoorns medicijnen en voorwerpen, zoals handvaten voor dolken, te maken. Vooral in China, Zuid-Korea, Thailand en Taiwan wordt nog steeds de hoorn van de neushoorn gebruikt voor medicijnen.

Bescherming

In de vorige eeuw leefden er 100 keer zoveel neushoorns als nu.
Door alle bedreigingen zijn de aantallen van alle soorten neushoorns erg afgenomen. In totaal leven er ongeveer nog 12500.

 1. Van de Zwarte neushoorn leven er ongeveer nog 2400.
 2. Van de Witte neushoorn leven er ongeveer nog 7550.
 3. Van de Indische neushoorn leven er ongeveer nog 1900.
 4. Van de Javaanse neushoorn leven er ongeveer nog 65.
 5. Van de Sumatraanse neushoorn leven er ongeveer nog 460.

Wereld Natuur Fonds (WNF)

Zonder bescherming waren de neushoorns nu misschien uitgestorven. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) zet zich hiervoor in. In Afrika en Azië worden natuurparken opgericht waar het leefgebied van de neushoorn beschermd wordt. Vooral tegen stropers moeten ze beschermd worden. Om de neushoorns niet meer interessant te maken voor de stropers worden de neushoorns verdoofd en de hoorn afgezaagd. De dieren voelen er zelf niets van en de hoorn groeit toch weer aan. De witte neushoorn is nu geen bedreigde diersoort meer maar moet nog wel tegen stropers worden beschermd. De Javaanse neushoorn behoort tot de allerzeldzaamste dieren van de wereld. Er bestaan er nog maar ongeveer 65 in Azië.

Wet

In veel landen is de neushoorn ook wettelijk beschermd. Zij hebben afgesproken niet te handelen in hoorns van neushoorns.

Records

 1. De witte neushoorn is de grootste van de 5.
 2. Het maximale gewicht bedraagt 3600 kilo
 3. De maximale lengte (van kop tot kont) is 4,2 meter.
 4. De maximale schouderhoogte is 1,85 meter.
 5. De langst gemeten hoorn is 1,58 meter.

Hoe komt de witte neushoorn eigenlijk aan zijn naam?

De witte neushoorn is helemaal niet wit zoals je wel zou denken, maar gewoon grijs. Hoe komt hij dan aan zijn naam?
Hij wordt wit genoemd omdat vroeger in Zuid-Afrika de grootste neushoornsoort wijd-lip werd genoemd vanwege zijn brede lip. De Engelsen die er toen waren begrepen dit verkeerd en dachten dat het whitelip was. White betekent wit in het Nederlands. Zo is de naam witte neushoorn ontstaan.

spreekbeurt

 

17 Reacties

 • Fabian

  Bedankt voor al die info het is echt handig

 • Tijn

  het zijn goede tips over een neushoorn en leuke wetjes over alle dieren .

 • nikkie

  ik vindt het een perfecte site er stond alles op wat ik nodig had !!!!!!!!!!!

 • Dries

  Gier heb ik mijn spreekbeurt over gedaan in het vierde leerjaar ik had een 8,9 echt waar heel erg cool

 • amarins

  top ik geef je een 10 plus ik kan zelf bijna wel een spreekbeurt ik ben 8 jaar hoe oud ben jij als je een jonge bent dan ben ik smoor verlieft op je als je een meisje bent ben je me beste vriendin ddddddddddeeeeeeeeeeooooooooooooooooooooiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ssssssssccccccccccccccchhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaattttttttttttttttttt of vvvvvvvvvvvrrrrrrrriiiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeeeeennnnnnnnnnnnnnnddddddddddddddddddiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

 • amarins

  ik ben echt een meisje en ik ben smoor verlieft als je een jonge bent en beste vriendin alsje een jonge bent stuur iet terug als je een meisje bent zeg het dan als je een jonge bent zeg het dan ook

 • koen

  goed gedaan ik vind dat je een tien plus kreigt

 • roos

  hhhhhhhhhhhhhhhhhhooooooooooooooooooooooooooooiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii doei stombo

 • roos

  ggggggggggggggrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaapppppppppppppppppppppjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjeeeeeeeeeeeeeee sssssssssssssoooooooooooooooooooorrrrrrrrrrrrriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeeeee

 • Meertje

  Ik vond alles wat ik nodig had. Ik hoop dat ik een goed cijfer krijg☺️

 • floor

  heel erg bedankt dat ik deze info mocht gebruiken groet floor

 • nini

  jullie moeten iets schrijven over de voortplanting want dat heb iik nodig voor me werk stuk

 • Bram

  Wauw zat gewoon heletijd op yt te zoeken voor informatie, en ik zoek een keer op internet….
  Wauw gelijk alle informatie wat ik nodig had!!
  Echt een topsite
  Dank je wel Site makers!!!!

 • niels

  heel mooi hoor en voor nini dit heb ik gemaakt voor voortplanting:Buiten de paartijd moeten de meeste neushoorns weinig van elkaar weten en zelfs tijdens de paartijd zijn ze niet altijd even vriendelijk. Een Indisch mannetje kan behoorlijk agressief zijn.
  Neushoorns dragen hun jong ongeveer 16 maanden. Bij de geboorte heeft het jong nog geen hoorns en het weegt al enkele tientallen kilo’s. Na een tiental minuten kan het jong al alleen staan.
  De eerste jaren blijft het jong nog dicht bij de moeder. Pas na drie of vier jaar kan er opnieuw een jong worden geboren.

 • SADA

  maar voor de rest is die wel goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen