Vervoer

Inleiding

Je kunt je met veel dingen vervoeren. Bijvoorbeeld met de trein-tram-auto-fiets-bus-boot en het vliegtuig.

Bussen

De eersten bussen werden getrokken door paarden. De koetsier zat hoog. Sommigen bussen vervoerden ook passagier op het dak. Wie daar zat werd niet beschermt. (je moest dus goed blijven zitten) De eerste bus begon te rijden in 1829. Wat we nu bus noemen is de afkorting van omnibus. Ongeveer 70 jaar later werd de autobus gebouwd. Deze reed meestal op benzine. Sommigen reden op stoom en enkelen reden op elektra. Nu zijn de bussen gewoon dicht en veel groter dan die van vroeger.

Vrachtwagens

Veel vrachtwagens reden vroeger stoom. Vaak reed er dan een stoker mee. Anderen vrachtwagens hadden een benzine motor. Door de massieve rubberen banden en de stugge vering reed het niet erg lekker. Voor al niet op slechte wegen. De bestuurder was niet tegen het weer beschermd. Als de vrachtwagen lampen hadden waren het olie lampen. Die moest je met lucifers aansteken. En de motoren hadden niet meer dan 40 pk en reden 15 km per uur.

Trams

Trams rijden op stalen rails . Die liggen in het wegdek verzonken,zodat het andere verkeer er over heen kan rijden. Net als de eerste bussen werden trams door paarden getrokken. De meeste elektrische trams hebben aan voor-en achterzijde een bestuursplaats . De trams hoeven aan het eindpunt dan niet te keren. Bijna alle trams rijden elektrisch. Ze krijgen stroom van een stroom draad die kan onder de rails of boven de rails hangen. Oude trams hadden stalen wielen en daardoor maakten ze veel lawaai. Om het lawaai te verminderen hebben moderne trams rubberen banden.

Trolleybussen

Trolleybussen lijken op trams, maar ze rijden niet op rails. Ook hebben ze maar aan een kant een bestuursplaats. Ze moeten dus aan het eind van hun route draaien. Trolleybussen rijden op elektriciteit,die krijgen ze van een stroomdraad boven de weg. Rechts zie je een tweedelige trolleybus uit Rusland. Beiden delen zijn met elkaar verbonden door scharnierend tussenstuk. Zo kan de bus makkelijk een bocht nemen. Trolleybussen worden niet veel meer gebruikt. Maar je kunt ze b.v nog zien in Arnhem en Innsbruck in Oostenrijk. Sommigen mensen vinden dat ze moeten blijven rijden. Dit omdat ze weinig lawaai maken en weinig energie verbruiken en geen uitlaatgassen produceren.

Vrachtwagens

Een van de zwaarste vrachtwagen die over de weg is vervoert weeg ongeveer 240 ton dat is zo’n beetje 240.000 kilo. Moderne vrachtwagens zijn er in velen soorten. Bijna altijd hebben ze een diesel motor.Die zijn krachtiger dan benzine motors. Maar ze maken meer lawaai. Een voordeel is dat de diesel goedkoper is dan gewone benzine. Met filters en geluiddempers worden de uitlaatgassen verminderd en het geluid ook.

Boten

Er zijn kleine en grote boten. En verschillende vormen. De één is een vrachtschip en de ander een plezier bootje.

Scooters en Bromfietsen

Scooters en bromfietsen zijn voertuigen met twee wielen en waarbij je beide voeten tijdens het rijden tussen het stuur en de zitplaats zet. Scooters mogen buiten de bebouwde 45 km/uur rijden op de rijbaan. Wanneer je op een scooter of bromfiets wilt gaan rijden moet er altijd sprake zijn van een verzekering. Er zijn verschillende dekkingen waar je uit kunt kiezen. Van WA tot Allrisk. Een scooterverzekering vergelijken zorgt ervoor dat je precies de juiste dekking kiest voor jouw verzekering.

 

 

One Response to “Vervoer”