Rondreizen

Inleiding

In de zomer gaan wij op vakantie. We gaan niet ergens op een camping staan, of een week in hetzelfde hotel slapen. We gaan een paar weken een rondreis door Canada maken. Omdat ik het heel erg leuk vind en me er erg op verheug, wil ik daarom jullie tijdens deze spreekbeurt iets over rondreizen vertellen.

Wat is een rondreis?

Als je een rondreis ver weg gaat maken, vlieg je daar eerst heen. Vervolgens ga je met de boot, de bus, de trein, een auto of camper verschillende plaatsen bezoeken. Je slaapt daarbij ook in meerdere hotels. Vaak blijf je maar een nachtje in een hotel, soms meerdere nachten als er in de buurt veel te zien of te doen is. Omdat je tijdens een rondreis veel plaatsen bezoekt is dit erg leerzaam, en wordt het nooit saai. Het kan wel vermoeiend zijn, omdat je veel onderweg bent.

Hoe kun je een rondreis boeken

Wil je naar een camping op vakantie, dan hoef je alleen maar die te reserveren. Wil je naar een hotel verder weg, dan boeken mensen vaak een reis als pakket met het hotel, een vliegticket en de bus naar het hotel erin.

Er zijn verschillende manieren om een rondreis te boeken.

  • Soms boeken mensen alleen een vliegticket, en bekijken ze tijdens de reis wel waar ze gaan slapen en wat ze gaan bezoeken. Als je veel tijd voor de reis hebt is dat mogelijk.
  • Meestal hebben mensen maar een bepaalde tijd voor een reis en willen ze zoveel mogelijk zien en doen binnen korte tijd. Dan is het wel handig om vooraf veel al te boeken. Zo ben je geen tijd kwijt aan het uitzoeken ervan tijdens de reis. Het kost alleen wel veel tijd vooraf om uit te zoeken wat er allemaal te zien is, en wat goede hotels zijn. Bovendien moet je weten op welk moment het het goedkoopst is om hotels, een auto, camper of treinticket en vliegticket te boeken.
  • Je kunt een rondreis ook als pakket boeken. Hierin zijn dan diverse hotels langs de route opgenomen, het vervoer tijdens de rondreis, en soms ook al het vliegtuig naar het land of het werelddeel waar je heen gaat en excursies naar bezienswaardigheden.

Privé- of groepsrondreizen

Een rondreis kan een groepsreis zijn, waarbij je de hele reis met dezelfde groep reist. Vaak met een bus of trein. Ook zijn er privérondreizen (ook wel individuele rondreis genoemd). Hierbij krijg je meestal een huurauto of bijvoorbeeld camper om zelf van hotel naar hotel te rijden. Omdat mijn ouders het best een beetje spannend vonden met mijn zusje en mij zo’n grote reis te maken, hebben zij een georganiseerde rondreis met een groep geboekt. Je hoeft dan eigenlijk tijdens de reis zelf nergens meer naar om te kijken, alles is geregeld. Ook is het fijn dat je een reisbegeleider hebt die je altijd kan helpen als er iets gebeurt. Zoals wanneer er iets gestolen is of je ziek wordt. Ook zijn de meeste maaltijden al geregeld, zodat mijn ouders niet zelf op zoek hoeven naar restaurants.

De prijs van een rondreis

De kosten van een rondreis liggen vaak hoger dan die van een vakantie naar een hotel in een stad of aan het strand. Maar een rondreis duurt meestal ook langer, en er moet veel meer geregeld worden. Van diverse hotels en het vervoer van plaats naar plaats, tot de excursies. Rondreizen vergelijken is daarom zeker aan te raden, zo kun je beoordelen hoe de route loopt, in welke hotels je slaapt, en wat je allemaal gaat bezichtigen. Een rondreis is dan wel duurder, maar je ziet veel meer verschillende dingen en het is veel leerzamer. Bij een gewone vakantie kun je soms al voor een paar honderd euro een per persoon een weekje weg, terwijl je bij een rondreis al snel aan duizenden euro’s per persoon moet denken. Mijn ouders hebben best een tijd gespaard voor de rondreis die wij gaan maken.

Mooie bestemmingen voor een rondreis

Een rondreis kun je eigenlijk overal ter wereld maken. Zelfs als je met de fiets of met de auto naar verschillende plaatsen in Nederland rijdt en in verschillende hotels slaapt, maak je eigenlijk al een rondreis. Maar omdat het juist ook wel leuk en leerzaam is om eens andere landen te bezoeken, maken veel mensen daarom een rondreis in het buitenland. Populair is bijvoorbeeld een rondreis door Europa, omdat je dan toch al veel over de geschiedenis en cultuur van mensen in andere landen kunt leren, maar niet heel ver hoeft te reizen. Mensen die juist wel echt een verre reis willen maken, gaan vaak naar Australië of naar Canada, waar wij dus heen gaan. Toen mijn ouders een reis gingen kiezen, dachten ze ook nog na over Zuid-Afrika. Daar een rondreis maken lijkt me ook erg leuk, omdat je dan allemaal wilde dieren kunt zien.

Dingen die je moet regelen voor een rondreis

Als je zelf een rondreis wil samenstellen, zul je hotels, vervoer, vliegtickets en tickets voor bezienswaardigheden moeten reserveren. Dit hoeft niet bij een rondreis met een reisorganisatie. Maar zelfs dan zijn er nog wel veel andere dingen die je moet regelen. Zo heb je een geldig paspoort nodig. Vaak moet dit zelfs nog tot minimaal zes maanden na de reis geldig zijn. Voor veel landen moet je ook een visum aanvragen. Soms wordt dit bij een rondreis door de reisorganisatie gedaan, soms moet je het zelf doen. Omdat niet alle landen zo veilig zijn voor je gezondheid, is het ook verstandig je in te laten enten, en soms zijn bepaalde vaccinaties zelfs verplicht. Voor een vakantie naar het buitenland wordt altijd aangeraden een reisverzekering af te sluiten. Daarnaast is het ook slim om te kijken naar een annuleringsverzekering.  Soms kan dit al bij het boeken van een rondreis of een vliegticket, soms moet je dit zelf apart doen.

Voor een rondreis van een paar weken moet je best veel bagage meenemen. Omdat er voor het vliegtuig een maximum geldt, is het verstandig vooraf uit te zoeken hoeveel dit is. Anders moet je misschien extra geld betalen om je koffer in het vliegtuig mee te mogen nemen. Soms vlieg je ook tijdens een rondreis met een klein vliegtuigje, of wordt je vervoerd in kleine busjes. Omdat koffers met een harde buitenkant dan niet heel handig zijn, wordt vaak aangegeven dat je alleen zachte koffers of grote rugtassen (backpacks) mag meenemen.

Vragen voor de klas

  • Vinden jullie een camping leuker, een hotel of een rondreis?
  • Heeft iemand wel eens een rondreis gemaakt met zijn ouders? In welk land?
  • In welk land of werelddeel zouden jullie wel eens een rondreis willen maken?

Bronnen

 

https://www.ggdreisvaccinaties.nl/

 

Comments are closed.