Bijna jarig?
klik hier!Home   Duiken

Duiken


Ik houd mijn spreekbeurt over duiken omdat ik het een leuk onderwerp vind en mijn vader en moeder ook hebben gedoken. Duiken is een onderwatersport.

De Geschiedenis

Het begon allemaal dat mensen graag onder water wilden kijken. Dit ging niet omdat ze niet konden zwemmen en ze verdronken omdat ze geen adem konden halen onder water. Eerst probeerden mensen onder water te lopen maar dat ging niet omdat ze geen adem konden halen. Toen gingen ze onder water lopen met een holle buis waardoor ze adem haalden. Dit was 400 jaar voor de geboorte van Christus.

Alexander de Grote, dat was een man die koning was van de Perzen, zat al in een duikersklok. Dit is een soort ton op zijn kop waar lucht in zat en kijk gaten met glas er in. Ook maakten ze vroeger wel boten voor onderwater, die worden onderzeeërs genoemd. In het begin van de tweede wereldoorlog in 1943 werd door Jak Koestoo (Jaques Cousteau) van de Franse marine een apparaat gemaakt met twee flessen met lucht er in en een slang om daar uit te ademen. Dit wordt nog steeds gebruikt, samen met een duikbril. De onderwater films van Jac Koestoo komen nog steeds op televisie op zondagochtend.


Jaques Cousteau

Wat heb je nodig als je gaat duiken

Natuurlijk doe je eerst je kleren uit om een zwempak of zwembroek aan te doen. Als je gaat duiken heb je nodig een duikbril. Die heb je nodig om goed onder water te kunnen zien. Als je geen bril op hebt krijg je steeds water in je ogen. Met een bril heb je lucht voor je ogen en dan kun je goed kijken. Je hebt vast wel eens met een bril in een zwembad gezwommen en dan kun je wel goed kijken. Wat wel raar is dat alles onderwater een derde deel groter wordt. Dit is dat als je normaal kijkt alles drie keer zo groot wordt. Dit komt doordat het water alles wat groter maakt. Water werkt als een soort vergrootglas.

Ook heb je een snorkel nodig. Die heb je nodig om te ademen. Een snorkel is een slang of pijpje waar je lucht door haalt. Je kunt met een snorkel maar een klein stukje onder water, dan loopt hij vol.

Je hebt ook een duikpak nodig. Dit is omdat je anders het heel koud gaat krijgen. Dan kun je niet meer zwemmen van de kou en verdrink je. Ook beschermt het je tegen scherpe dingen onder water. Dat als je ergens tegen aan stoot je niet een wond of een snee krijgt. Ook krijg je dan bloed en daar komen misschien gevaarlijke vissen op af. Als je onder water gaat met al je duikspullen dan zink je niet. Dit komt omdat in je duikpak allemaal luchtbelletjes zitten. Net als die verpakking met die luchtkussentjes.

Om toch te zinken heb je een loodgordel nodig. Dit is een riem met zware stukken lood om naar beneden te gaan als dat niet helpt blijf je drijven en dan kun je niet duiken. Die riem heeft een veiligheidsgesp die je met een vinger kunt losmaken.

Om te zwemmen heb je zwemvliezen. Die heb je nodig om goed en harder te kunnen zwemmen onder water. Je zwemt alleen met je benen. Je houdt je armen langs je lichaam of recht voor je. Dit doe je om zoveel mogelijk op een vis te lijken. Als je met je armen zwemt dan rem je vanzelf af. Je moet zo dun mogelijk zijn.

Ook heb je handschoenen nodig. Dit omdat er stekelvissen zijn en zee-egels. Je moet dus je handen beschermen.

Heel belangrijk is je duikfles. Hier zit namelijk lucht in. Dit is geen zuurstof. Het is dezelfde lucht als dat we nu inademen. Alleen in die flessen zit net zoveel lucht als in een groot flat gebouw. Die lucht hebben ze er namelijk ingeperst met een pomp. Daarom heet het perslucht. Zuurstof gebruiken ze in een ziekenhuis als iemand ziek is en slecht kan ademen. Aan de duikfles zit een kraan waar geen water uit komt. Als je die open draait komt er lucht uit. Door een soort tuinslang komt die lucht in een mondstuk. Dit zit in je mond en daar haal je adem door. Je haalt adem door je mond uit het mondstuk. Je krijgt dan lucht uit de duikfles. Je moet niet door je neus inademen. Dan krijg je lucht uit je bril en die zuigt dan vast op je gezicht. Dan krijg je een soort zuigzoen op je gezicht. Zuig maar eens op je arm dan krijg je een rode plek. Die fles loopt niet in een keer leeg als je ademt omdat er een ademautomaat op zit. Die regelt automatisch dat je voldoende lucht krijgt onder water.

Een duiker heeft ook een mes nodig. Dit is om zich los te snijden als hij vast komt te zitten. Het mes zit vast aan je been onder je knie. Je trekt dan je been omhoog en dan kun je het mes pakken. Ook zie je vaak duikers met een kniptangetje. Dan kun je jezelf los knippen uit een net of zo. Aan dit mes zit een riempje dit moet je om je pols te doen. Dan kun je het mes niet verliezen onder water.

Aan je fles zit ook een metertje. Dan kun je zien hoe veel lucht er nog in je fles zit. En er zit ook een stang aan je kraan. Als je lucht op is kun je aan de stang trekken en krijg je weer lucht. Dit is een extra hoeveelheid lucht. Je moet dan wel gelijk naar boven toe.

Om je pols heb je een duikhorloge. Daarop zit een duikrand. Als je onder water gaat zet je de stip op de grote wijzer. Dit is de minutenwijzer. Je kunt dan in een keer zien hoeveel minuten je onder water zit. Dit is belangrijk om uit te rekenen hoe lang je weg mag blijven.

Om je ander pols zit een dieptemeter. Hierop kun je precies zien hoe diep je onder water zit. Dit is heel belangrijk omdat hoe dieper je duikt hoe korter je kunt duiken. Je bent dan sneller door je lucht heen. Als je diep duikt bijvoorbeeld naar twintig meter dan adem je twee keer zoveel lucht in als hier. Iedere meter dieper zorgt er voor dat je zwaarder moet ademen, en dus meer lucht nodig hebt.

Tegenwoordig wordt er veelal gebruikt gemaakt van duikcomputers. Dit is een duikhorloge en dieptemeter in 1.

Ook heb je een kompas nodig. Je kunt dan de richting instellen waar je naar toe gaat zwemmen onder water. Dit kompas stel je in boven water. Je hoeft dan niet iedere keer naar boven om te kijken of je in de goede richting aan het zwemmen bent. Je kunt dan onder water blijven.

Heel belangrijk is je trimvest. Hier kun je lucht in laten lopen zodat je gaat drijven. Onder water doe je er een beetje lucht in. Je gaat dan zweven net als een vogeltje. Je komt dan niet op de bodem en gaat niet omhoog. Je kunt dan alles goed bekijken onder water zonder echt moe te worden. Doe je er meer lucht in dan ga je naar boven. Laat je lucht weg lopen ga je weer naar beneden. Net als met een luchtballon.

Aan dit reddingvest zit een fluitje. Onder water kun je niet fluiten, daarvoor moet je eerst naar boven. Dit doe je als je iemand kwijt bent. Je kunt dan door hard te fluiten elkaar weer vinden.

Ook heb je een duiklamp nodig waar geen water in kan komen Dit omdat het vaak donker is onder water. Zonlicht kan niet goed door het water schijnen. Ook veranderen de kleuren onder water. Water filtert het zonlicht en de kleur rood verdwijnt. Alles wordt wat blauwig. Als je er dan een lamp op schijnt zie je die kleur weer. Denk maar aan het zwembad of duikfilms.

De gebaren

De gebaren met duiken. Als je gaat duiken dan duik je met zijn tweeën. Met wie je duikt heet je buddie.Je zwemt met zijn tweeën aan elkaar vast.Dit doe je aan een touw, een lijn die noem je buddielijn. Je doet dit om elkaar niet kwijt te raken onder water. Je blijft dan dicht bij elkaar

Je kunt met elkaar zwemmen maar je kunt niet met elkaar praten, dus je moet een soort van gebarentaal doen. Dit zijn een paar gebaren:

 • Zonder lucht
 • Naar boven
 • Naar beneden
 • Alles goed ,okee
 • Duizelig
 • Ik krijg de reservestang niet naar beneden
 • Niet doen
 • Je bent gek

……………wat ik nu heb vertelt zijn de belangrijkste gebaren

Gevaren onder waer

 • vast zitten in een net
 • geen lucht
 • ziek worden
 • te diep duiken
 • te snel omhoog gaan
 • duizelig worden
 • te koud
 • te warm
 • haaien of andere gevaarlijke vissen
 • stroming
 • onweer of storm

Waar kun je duiken

Je duikt vaak in het buitenland. Mijn vader en moeder hebben gedoken in landen zoals Frankrijk en Spanje in de Middellandse zee of Egypte in de Rode zee of op Aruba in de Caribische zee of de Malediven in de Indische oceaan. In Nederland duik je veel in de Noordzee of in Zeeland en het water heet de Oosterschelde en Grevelingen

Wat kun je zien onder water

 • dolfijnen
 • zeesterren
 • zee anemonen
 • koraal
 • schelpen
 • inktvissen
 • haaien
 • soorten vissen
 • fotograferen onder water
 • duiken in wrakken en naar schatten

Verpesten

 • boten
 • rommel
 • vervuiling
 • duikers te veel
 • met ankers koraal kapot maken
 • visnet
 

15 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen