Duiken

Ik houd mijn spreekbeurt over duiken omdat ik het een leuk onderwerp vind en mijn vader en moeder ook hebben gedoken. Duiken is een onderwatersport.

De Geschiedenis

Het begon allemaal dat mensen graag onder water wilden kijken. Dit ging niet omdat ze niet konden zwemmen en ze verdronken omdat ze geen adem konden halen onder water. Eerst probeerden mensen onder water te lopen maar dat ging niet omdat ze geen adem konden halen. Toen gingen ze onder water lopen met een holle buis waardoor ze adem haalden. Dit was 400 jaar voor de geboorte van Christus.

Alexander de Grote, dat was een man die koning was van de Perzen, zat al in een duikersklok. Dit is een soort ton op zijn kop waar lucht in zat en kijk gaten met glas er in. Ook maakten ze vroeger wel boten voor onderwater, die worden onderzeeërs genoemd. In het begin van de tweede wereldoorlog in 1943 werd door Jak Koestoo (Jaques Cousteau) van de Franse marine een apparaat gemaakt met twee flessen met lucht er in en een slang om daar uit te ademen. Dit wordt nog steeds gebruikt, samen met een duikbril. De onderwater films van Jac Koestoo komen nog steeds op televisie op zondagochtend.


Jaques Cousteau

Wat heb je nodig als je gaat duiken

Natuurlijk doe je eerst je kleren uit om een zwempak of zwembroek aan te doen. Als je gaat duiken heb je nodig een duikbril. Die heb je nodig om goed onder water te kunnen zien. Als je geen bril op hebt krijg je steeds water in je ogen. Met een bril heb je lucht voor je ogen en dan kun je goed kijken. Je hebt vast wel eens met een bril in een zwembad gezwommen en dan kun je wel goed kijken. Wat wel raar is dat alles onderwater een derde deel groter wordt. Dit is dat als je normaal kijkt alles drie keer zo groot wordt. Dit komt doordat het water alles wat groter maakt. Water werkt als een soort vergrootglas.

Ook heb je een snorkel nodig. Die heb je nodig om te ademen. Een snorkel is een slang of pijpje waar je lucht door haalt. Je kunt met een snorkel maar een klein stukje onder water, dan loopt hij vol.

Je hebt ook een duikpak nodig. Dit is omdat je anders het heel koud gaat krijgen. Dan kun je niet meer zwemmen van de kou en verdrink je. Ook beschermt het je tegen scherpe dingen onder water. Dat als je ergens tegen aan stoot je niet een wond of een snee krijgt. Ook krijg je dan bloed en daar komen misschien gevaarlijke vissen op af. Als je onder water gaat met al je duikspullen dan zink je niet. Dit komt omdat in je duikpak allemaal luchtbelletjes zitten. Net als die verpakking met die luchtkussentjes.

Om toch te zinken heb je een loodgordel nodig. Dit is een riem met zware stukken lood om naar beneden te gaan als dat niet helpt blijf je drijven en dan kun je niet duiken. Die riem heeft een veiligheidsgesp die je met een vinger kunt losmaken.

Om te zwemmen heb je zwemvliezen. Die heb je nodig om goed en harder te kunnen zwemmen onder water. Je zwemt alleen met je benen. Je houdt je armen langs je lichaam of recht voor je. Dit doe je om zoveel mogelijk op een vis te lijken. Als je met je armen zwemt dan rem je vanzelf af. Je moet zo dun mogelijk zijn.

Ook heb je handschoenen nodig. Dit omdat er stekelvissen zijn en zee-egels. Je moet dus je handen beschermen.

Heel belangrijk is je duikfles. Hier zit namelijk lucht in. Dit is geen zuurstof. Het is dezelfde lucht als dat we nu inademen. Alleen in die flessen zit net zoveel lucht als in een groot flat gebouw. Die lucht hebben ze er namelijk ingeperst met een pomp. Daarom heet het perslucht. Zuurstof gebruiken ze in een ziekenhuis als iemand ziek is en slecht kan ademen. Aan de duikfles zit een kraan waar geen water uit komt. Als je die open draait komt er lucht uit. Door een soort tuinslang komt die lucht in een mondstuk. Dit zit in je mond en daar haal je adem door. Je haalt adem door je mond uit het mondstuk. Je krijgt dan lucht uit de duikfles. Je moet niet door je neus inademen. Dan krijg je lucht uit je bril en die zuigt dan vast op je gezicht. Dan krijg je een soort zuigzoen op je gezicht. Zuig maar eens op je arm dan krijg je een rode plek. Die fles loopt niet in een keer leeg als je ademt omdat er een ademautomaat op zit. Die regelt automatisch dat je voldoende lucht krijgt onder water.

Een duiker heeft ook een mes nodig. Dit is om zich los te snijden als hij vast komt te zitten. Het mes zit vast aan je been onder je knie. Je trekt dan je been omhoog en dan kun je het mes pakken. Ook zie je vaak duikers met een kniptangetje. Dan kun je jezelf los knippen uit een net of zo. Aan dit mes zit een riempje dit moet je om je pols te doen. Dan kun je het mes niet verliezen onder water.

Aan je fles zit ook een metertje. Dan kun je zien hoe veel lucht er nog in je fles zit. En er zit ook een stang aan je kraan. Als je lucht op is kun je aan de stang trekken en krijg je weer lucht. Dit is een extra hoeveelheid lucht. Je moet dan wel gelijk naar boven toe.

Om je pols heb je een duikhorloge. Daarop zit een duikrand. Als je onder water gaat zet je de stip op de grote wijzer. Dit is de minutenwijzer. Je kunt dan in een keer zien hoeveel minuten je onder water zit. Dit is belangrijk om uit te rekenen hoe lang je weg mag blijven.

Om je ander pols zit een dieptemeter. Hierop kun je precies zien hoe diep je onder water zit. Dit is heel belangrijk omdat hoe dieper je duikt hoe korter je kunt duiken. Je bent dan sneller door je lucht heen. Als je diep duikt bijvoorbeeld naar twintig meter dan adem je twee keer zoveel lucht in als hier. Iedere meter dieper zorgt er voor dat je zwaarder moet ademen, en dus meer lucht nodig hebt.

Tegenwoordig wordt er veelal gebruikt gemaakt van duikcomputers. Dit is een duikhorloge en dieptemeter in 1.

Ook heb je een kompas nodig. Je kunt dan de richting instellen waar je naar toe gaat zwemmen onder water. Dit kompas stel je in boven water. Je hoeft dan niet iedere keer naar boven om te kijken of je in de goede richting aan het zwemmen bent. Je kunt dan onder water blijven.

Heel belangrijk is je trimvest. Hier kun je lucht in laten lopen zodat je gaat drijven. Onder water doe je er een beetje lucht in. Je gaat dan zweven net als een vogeltje. Je komt dan niet op de bodem en gaat niet omhoog. Je kunt dan alles goed bekijken onder water zonder echt moe te worden. Doe je er meer lucht in dan ga je naar boven. Laat je lucht weg lopen ga je weer naar beneden. Net als met een luchtballon.

Aan dit reddingvest zit een fluitje. Onder water kun je niet fluiten, daarvoor moet je eerst naar boven. Dit doe je als je iemand kwijt bent. Je kunt dan door hard te fluiten elkaar weer vinden.

Ook heb je een duiklamp nodig waar geen water in kan komen Dit omdat het vaak donker is onder water. Zonlicht kan niet goed door het water schijnen. Ook veranderen de kleuren onder water. Water filtert het zonlicht en de kleur rood verdwijnt. Alles wordt wat blauwig. Als je er dan een lamp op schijnt zie je die kleur weer. Denk maar aan het zwembad of duikfilms.

De gebaren

De gebaren met duiken. Als je gaat duiken dan duik je met zijn tweeën. Met wie je duikt heet je buddie.Je zwemt met zijn tweeën aan elkaar vast.Dit doe je aan een touw, een lijn die noem je buddielijn. Je doet dit om elkaar niet kwijt te raken onder water. Je blijft dan dicht bij elkaar

Je kunt met elkaar zwemmen maar je kunt niet met elkaar praten, dus je moet een soort van gebarentaal doen. Dit zijn een paar gebaren:

  • Zonder lucht
  • Naar boven
  • Naar beneden
  • Alles goed ,okee
  • Duizelig
  • Ik krijg de reservestang niet naar beneden
  • Niet doen
  • Je bent gek

……………wat ik nu heb vertelt zijn de belangrijkste gebaren

Gevaren onder waer

  • vast zitten in een net
  • geen lucht
  • ziek worden
  • te diep duiken
  • te snel omhoog gaan
  • duizelig worden
  • te koud
  • te warm
  • haaien of andere gevaarlijke vissen
  • stroming
  • onweer of storm

Waar kun je duiken

Je duikt vaak in het buitenland. Mijn vader en moeder hebben gedoken in landen zoals Frankrijk en Spanje in de Middellandse zee of Egypte in de Rode zee of op Aruba in de Caribische zee of de Malediven in de Indische oceaan. In Nederland duik je veel in de Noordzee of in Zeeland en het water heet de Oosterschelde en Grevelingen

Wat kun je zien onder water

  • dolfijnen
  • zeesterren
  • zee anemonen
  • koraal
  • schelpen
  • inktvissen
  • haaien
  • soorten vissen
  • fotograferen onder water
  • duiken in wrakken en naar schatten

Verpesten

  • boten
  • rommel
  • vervuiling
  • duikers te veel
  • met ankers koraal kapot maken
  • visnet
 

15 Responses to “Duiken”

  1. mooi opgezette spreekbeurt – twee dingetjes die een modificatie mogen hebben:

    1. Reddingsvest – het trimvest of bcd zoals het vest genoemd word is GEEN reddingsvest en mag ook niet als zodanig gebruikt worden: een reddingsvest is een oranje vest gevuld met piepschuim blokken en is verplicht bij andere watersporten als duiken, denk aan raften, zeilen ed.

    2. duikhorloge en dieptemeter is erg 1999 – tegenwoordig zijn deze al een tijdje vervangen door duikcomputers. De meeste opleidingsinstituten, zoals SSI, PADI en SDI zijn inmiddels al overgestapt op het aanleren van het gebruik van een duikcomputer.

    Voor de rest, zoals gezegd, een hele goede spreekbeurt!

  2. wij hebben het nodig voor becool project alleen het hoofdstuk wat heb je nodig als je gaat duiken is veel te lang dus we hebben het niet allemaal gelezen!

  3. heintje

    mooie spreekbeurt koen je hebt helemaal gelijk want een duikhorloge is ouderwets

  4. mijn zus had ook een 10 en nu doe ik mijn spreekbeurt over duiken

  5. ik hoop dat ik ook een 10 krijg , het is machtig

  6. Leuke spreekbeurt.
    Deze info kan ik heel goed gebruiken!!
    Dankje wel!!!

  7. Leuke spreekbeurt.

    maar een mes heb je als duiker niet nodig omdat je eerst moet proberen om los te komen met hulp van je buddy. en het fluitje gebruik je NIET als je iemand kwijt bent…. want dat fluitje betekend dat je hulp nodig heb en gered moet worden.

  8. WOW, er zit hele goede informatie tussen die ik wel eens zou kunnen gebruiken in mijn spreekbeurt!!! Ik ben echt blij deze website te bekijken!!! Ik moet namelijk een eindejaar project doen en dit is het perfecte onderwerp!!! Want ik duik zelf en vind dit super tof!!! Echt bedankt voor de goede informatie!!! PS.: een mes gebruikt men wel niet meer tegenwoordig hebben we een buddy!!!