Bijna jarig?
klik hier!Home   Duiken

Duiken


Ik houd mijn spreekbeurt over duiken omdat ik het een leuk onderwerp vind en mijn vader en moeder ook hebben gedoken. Duiken is een onderwatersport.

De Geschiedenis

Het begon allemaal dat mensen graag onder water wilden kijken. Dit ging niet omdat ze niet konden zwemmen en ze verdronken omdat ze geen adem konden halen onder water. Eerst probeerden mensen onder water te lopen maar dat ging niet omdat ze geen adem konden halen. Toen gingen ze onder water lopen met een holle buis waardoor ze adem haalden. Dit was 400 jaar voor de geboorte van Christus.

Alexander de Grote, dat was een man die koning was van de Perzen, zat al in een duikersklok. Dit is een soort ton op zijn kop waar lucht in zat en kijk gaten met glas er in. Ook maakten ze vroeger wel boten voor onderwater, die worden onderzeeërs genoemd. In het begin van de tweede wereldoorlog in 1943 werd door Jak Koestoo (Jaques Cousteau) van de Franse marine een apparaat gemaakt met twee flessen met lucht er in en een slang om daar uit te ademen. Dit wordt nog steeds gebruikt, samen met een duikbril. De onderwater films van Jac Koestoo komen nog steeds op televisie op zondagochtend.


Jaques Cousteau

Wat heb je nodig als je gaat duiken

Natuurlijk doe je eerst je kleren uit om een zwempak of zwembroek aan te doen. Als je gaat duiken heb je nodig een duikbril. Die heb je nodig om goed onder water te kunnen zien. Als je geen bril op hebt krijg je steeds water in je ogen. Met een bril heb je lucht voor je ogen en dan kun je goed kijken. Je hebt vast wel eens met een bril in een zwembad gezwommen en dan kun je wel goed kijken. Wat wel raar is dat alles onderwater een derde deel groter wordt. Dit is dat als je normaal kijkt alles drie keer zo groot wordt. Dit komt doordat het water alles wat groter maakt. Water werkt als een soort vergrootglas.

Ook heb je een snorkel nodig. Die heb je nodig om te ademen. Een snorkel is een slang of pijpje waar je lucht door haalt. Je kunt met een snorkel maar een klein stukje onder water, dan loopt hij vol.

Je hebt ook een duikpak nodig. Dit is omdat je anders het heel koud gaat krijgen. Dan kun je niet meer zwemmen van de kou en verdrink je. Ook beschermt het je tegen scherpe dingen onder water. Dat als je ergens tegen aan stoot je niet een wond of een snee krijgt. Ook krijg je dan bloed en daar komen misschien gevaarlijke vissen op af. Als je onder water gaat met al je duikspullen dan zink je niet. Dit komt omdat in je duikpak allemaal luchtbelletjes zitten. Net als die verpakking met die luchtkussentjes.

Om toch te zinken heb je een loodgordel nodig. Dit is een riem met zware stukken lood om naar beneden te gaan als dat niet helpt blijf je drijven en dan kun je niet duiken. Die riem heeft een veiligheidsgesp die je met een vinger kunt losmaken.

Om te zwemmen heb je zwemvliezen. Die heb je nodig om goed en harder te kunnen zwemmen onder water. Je zwemt alleen met je benen. Je houdt je armen langs je lichaam of recht voor je. Dit doe je om zoveel mogelijk op een vis te lijken. Als je met je armen zwemt dan rem je vanzelf af. Je moet zo dun mogelijk zijn.

Ook heb je handschoenen nodig. Dit omdat er stekelvissen zijn en zee-egels. Je moet dus je handen beschermen.

Heel belangrijk is je duikfles. Hier zit namelijk lucht in. Dit is geen zuurstof. Het is dezelfde lucht als dat we nu inademen. Alleen in die flessen zit net zoveel lucht als in een groot flat gebouw. Die lucht hebben ze er namelijk ingeperst met een pomp. Daarom heet het perslucht. Zuurstof gebruiken ze in een ziekenhuis als iemand ziek is en slecht kan ademen. Aan de duikfles zit een kraan waar geen water uit komt. Als je die open draait komt er lucht uit. Door een soort tuinslang komt die lucht in een mondstuk. Dit zit in je mond en daar haal je adem door. Je haalt adem door je mond uit het mondstuk. Je krijgt dan lucht uit de duikfles. Je moet niet door je neus inademen. Dan krijg je lucht uit je bril en die zuigt dan vast op je gezicht. Dan krijg je een soort zuigzoen op je gezicht. Zuig maar eens op je arm dan krijg je een rode plek. Die fles loopt niet in een keer leeg als je ademt omdat er een ademautomaat op zit. Die regelt automatisch dat je voldoende lucht krijgt onder water.

Een duiker heeft ook een mes nodig. Dit is om zich los te snijden als hij vast komt te zitten. Het mes zit vast aan je been onder je knie. Je trekt dan je been omhoog en dan kun je het mes pakken. Ook zie je vaak duikers met een kniptangetje. Dan kun je jezelf los knippen uit een net of zo. Aan dit mes zit een riempje dit moet je om je pols te doen. Dan kun je het mes niet verliezen onder water.

Aan je fles zit ook een metertje. Dan kun je zien hoe veel lucht er nog in je fles zit. En er zit ook een stang aan je kraan. Als je lucht op is kun je aan de stang trekken en krijg je weer lucht. Dit is een extra hoeveelheid lucht. Je moet dan wel gelijk naar boven toe.

Om je pols heb je een duikhorloge. Daarop zit een duikrand. Als je onder water gaat zet je de stip op de grote wijzer. Dit is de minutenwijzer. Je kunt dan in een keer zien hoeveel minuten je onder water zit. Dit is belangrijk om uit te rekenen hoe lang je weg mag blijven.

Om je ander pols zit een dieptemeter. Hierop kun je precies zien hoe diep je onder water zit. Dit is heel belangrijk omdat hoe dieper je duikt hoe korter je kunt duiken. Je bent dan sneller door je lucht heen. Als je diep duikt bijvoorbeeld naar twintig meter dan adem je twee keer zoveel lucht in als hier. Iedere meter dieper zorgt er voor dat je zwaarder moet ademen, en dus meer lucht nodig hebt.

Tegenwoordig wordt er veelal gebruikt gemaakt van duikcomputers. Dit is een duikhorloge en dieptemeter in 1.

Ook heb je een kompas nodig. Je kunt dan de richting instellen waar je naar toe gaat zwemmen onder water. Dit kompas stel je in boven water. Je hoeft dan niet iedere keer naar boven om te kijken of je in de goede richting aan het zwemmen bent. Je kunt dan onder water blijven.

Heel belangrijk is je trimvest. Hier kun je lucht in laten lopen zodat je gaat drijven. Onder water doe je er een beetje lucht in. Je gaat dan zweven net als een vogeltje. Je komt dan niet op de bodem en gaat niet omhoog. Je kunt dan alles goed bekijken onder water zonder echt moe te worden. Doe je er meer lucht in dan ga je naar boven. Laat je lucht weg lopen ga je weer naar beneden. Net als met een luchtballon.

Aan dit reddingvest zit een fluitje. Onder water kun je niet fluiten, daarvoor moet je eerst naar boven. Dit doe je als je iemand kwijt bent. Je kunt dan door hard te fluiten elkaar weer vinden.

Ook heb je een duiklamp nodig waar geen water in kan komen Dit omdat het vaak donker is onder water. Zonlicht kan niet goed door het water schijnen. Ook veranderen de kleuren onder water. Water filtert het zonlicht en de kleur rood verdwijnt. Alles wordt wat blauwig. Als je er dan een lamp op schijnt zie je die kleur weer. Denk maar aan het zwembad of duikfilms.

De gebaren

De gebaren met duiken. Als je gaat duiken dan duik je met zijn tweeën. Met wie je duikt heet je buddie.Je zwemt met zijn tweeën aan elkaar vast.Dit doe je aan een touw, een lijn die noem je buddielijn. Je doet dit om elkaar niet kwijt te raken onder water. Je blijft dan dicht bij elkaar

Je kunt met elkaar zwemmen maar je kunt niet met elkaar praten, dus je moet een soort van gebarentaal doen. Dit zijn een paar gebaren:

 • Zonder lucht
 • Naar boven
 • Naar beneden
 • Alles goed ,okee
 • Duizelig
 • Ik krijg de reservestang niet naar beneden
 • Niet doen
 • Je bent gek

……………wat ik nu heb vertelt zijn de belangrijkste gebaren

Gevaren onder waer

 • vast zitten in een net
 • geen lucht
 • ziek worden
 • te diep duiken
 • te snel omhoog gaan
 • duizelig worden
 • te koud
 • te warm
 • haaien of andere gevaarlijke vissen
 • stroming
 • onweer of storm

Waar kun je duiken

Je duikt vaak in het buitenland. Mijn vader en moeder hebben gedoken in landen zoals Frankrijk en Spanje in de Middellandse zee of Egypte in de Rode zee of op Aruba in de Caribische zee of de Malediven in de Indische oceaan. In Nederland duik je veel in de Noordzee of in Zeeland en het water heet de Oosterschelde en Grevelingen

Wat kun je zien onder water

 • dolfijnen
 • zeesterren
 • zee anemonen
 • koraal
 • schelpen
 • inktvissen
 • haaien
 • soorten vissen
 • fotograferen onder water
 • duiken in wrakken en naar schatten

Verpesten

 • boten
 • rommel
 • vervuiling
 • duikers te veel
 • met ankers koraal kapot maken
 • visnet
 

  15 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen