Hersenen

Inhoud

 • De hersenen
 • Waar bestaan je hersenen uit?
 • Hersenafwijkingen
 • Voor de gek houden
 • Slot
 • Waar komt mijn informatie vandaan?

Inleiding

Ik heb het onderwerp gekozen, omdat ik net een boek uit had dat ik heel leuk vond. Eigenlijk vond ik het boek ook wel erg interessant, omdat ik wel wilde weten hoe ik eigenlijk denk en hoe ik alles doe.
Het was natuurlijk leuker dat er ook hele grappige plaatjes in stonden. Ook was het leuk omdat ze vertelden wat mensen vroeger dachten. Ze dachten bijvoorbeeld dat je hart je hersenen waren.
Maar ik heb het ook gekozen omdat er veel informatie over te vinden is.

De hersenen

Je hersenen zijn niet zo erg zwaar. Het gewicht bij een man is 1,3 kilo en bij een vrouw 1,2. Je hersenen zijn 20 cm breed, 20 cm lang en de diepte is 15 cm. Bij een volwassen man wegen zijn hersenen één vijftigste van zijn lichaam dat is minder dan zijn bloed, darm en botten.
Als je de hersenen van mensen vergelijkt met dieren, hebben mensen in verhouding tot hun lichaam, grote hersenen.
Je hersenen worden niet alleen beschermd door je schedel maar ook door vliezen je:

 • vaatvlies
 • spinnenwebvlies
 • hard hersenvlies.

Het is belangrijk dat je hersenen goed worden beschermd, omdat je hersenen alles regelen en dus ook overal de baas zijn dat kun je vergelijken met een computer of een regelcentrum. Heb je geen hersenen dan kan je eigenlijk niet leven. Want dan weet je niks, je kan niet bewegen en je leert niks dus kan je ook niks.
Als je in je vinger prikt geven je zenuwen het door aan je hersenen en trek je automatisch je vinger uit de naald waar je bijvoorbeeld je vinger in hebt gestoken. Dus het lijkt een beetje op de elektronische telefoondraden die alles doorgeeft aan de telefoon (je hersenen.)

Waar bestaan je hersenen uit?

Je hersenen bestaan uit drie onderdelen: je grote hersenen, je kleine hersenen en je hersenstam.

De hersenstam

Je hersenstam zorgt ervoor dat je hart slaat,dat je adem kan halen en dat je bloeddruk goed is dit gaat allemaal automatisch je hoeft immers nooit na te denken of je je hart weer een keer laat kloppen of je nog een keer zal ademen en of je je bloed goed zou laten lopen. Je hersenstam is ook het oudste deel van de hersenen.

Kleine hersenen

Je kleine hersenen laten je lichaam de hele dag door bewegen. Ook onthouden je kleine hersenen hoe je moet zwemmen, fietsen, lopen. Als je dit eenmaal geleerd hebt dan vergeet je het niet meer. Je hoeft dan ook bijna niet na te denken bij wat je doet.

De grote hersenen

De grote hersenen bestaan uit twee hersenhelften: je linker en je rechterhersenhelft. Het grappige hieraan is dat je linkerhersenhelft de rechterkant van je lichaam bestuurt en je rechterhersenhelft bestuurt je linkerkant. Door onze hersenen kunnen wij praten, bewegen, denken, proeven, ruiken, voelen, horen en kijken. Maar dat moet je allemaal zelf besturen. Het gaat dus niet automatisch, net zoals in de kleine hersenen.
Elke hersenhelft heeft ook vier kwabben, je:

 • voorhoofdskwab(frontaalkwab)
 • partiaalkwab (wandkwab)
 • achterhoofdskwab
 • slaapkwab.

Elke kwab heeft zijn eigen taak maar sommige taken kunnen door meerdere kwabben worden uitgevoerd.

Hersenziekten

Je hersenen zijn erg kwetsbaar. Ze worden wel beschermd door je schedel, maar een schedel is niet opgewassen tegen een botsing of een keiharde val. Je kunt ook een hersenafwijking al bij je geboorte hebben of zelfs voor je geboorte. Het kan ook later ontstaan bijvoorbeeld door hersenvliesontsteking.
Dit zijn een paar voorbeelden van hersenafwijkingen:

Autisme

Autisme is ook één van die dingen. Autisme heb je al voor je geboorte. Als je autisme hebt is het heel moeilijk om op meerdere dingen te letten. Je hersenen kunnen de informatie uit de buitenwereld dan niet goed verwerken.

Schizofrenie

Bij schizofrenie kun je al voor je geboorte een grote kans hebben het te krijgen als je ouder bent. In sommige families komt deze afwijking vaker voor. Schizofrenie zorgt er voor dat mensen niet meer logisch nadenken of dat ze dingen zien die er eigenlijk niet zijn.

Gilles de la Tourette

Mensen weten nog niet hoe het precies ontstaat. Waarschijnlijk heeft het iets met erfelijkheid te maken. Iemand die Gilles de la Tourette heeft zegt of doet dingen die hij of zij eigenlijk niet zelf wil (tics). De hersenen houden die prikkels niet tegen.

Een val of botsing heeft meestal geen leuke gevolgen. Je kan bijvoorbeeld blind of verlamd raken. Soms verandert iemands karakter dan helemaal en weet dan niet wat hij moet zeggen. Je ziet bijvoorbeeld een appelmoespot staan en je weet dat het een appelmoespot is, maar je weet niet hoe je dat moet zeggen. Gelukkig kun je je hersenen beschermen door een helm op te zetten als je op een brommer of fiets gaat rijden.

Voor de gek houden

Je hersenen kunnen de buitenwereld goed begrijpen. Toch kun je je hersenen voor de gek houden. Je kunt iets zien wat er niet is. Dat heet gezichtsbedrog.
Kijk goed naar de plaatjes en beantwoord de vraag:

Welke lijn is het langst?

Antwoord: Ze zijn even lang.

Kijk naar de cirkels hieronder. Het lijkt of ze bewegen. Lijkt……………want ze bewegen echt NIET.

KIJK NAAR DE ZWARTE STIP EN BEWEEG JE HOOFD LANGZAAM NAAR VOOR OF NAAR ACHTER. WAT ZIE JE??

Lukt het je de om de zwarte bolletjes te tellen?
Lijkt me moeilijk want er zijn geen zwarte bolletjes.

 

Slot

Het onderwerp vond ik leuk, omdat je de hele tijd denkt en daar ben je dan ook over bezig. Ik heb ook een heleboel geleerd over de hersenen bijvoorbeeld wat ze doen en laten.
Het was leuk om het werkstuk te maken. Het was niet moeilijk om informatie over hersenen te krijgen. Mensen die meer over hersenen willen weten moeten op de volgende pagina kijken, want daar staat waar ik mijn informatie vandaan heb gehaald. Achterin het werkstuk zitten een paar dingen die er zijn om de hersenen van de lezer van dit werkstuk te foppen.
Door het werken aan het hoofdstuk over hersenen voor de gek houden, zijn mijn hersenen in de knoei geraakt dus als er een foutje is mag u mij dat niet kwalijk nemen.

Waar komt mijn informatie vandaan?

Boeken

 • Arnold, Nick Je briljante brein
 • Bon, Annemarie Je lijf: hersenen
 • Harris, Nicholas De ongelofelijke reis door het menselijk lichaam
 • Kindersley, Dorling Licht en illusie
 • Kramer, Ann Encyclopedie voor de jeugd
 • Parker, Steve Atlas van het lichaam

Folders

 • Folders van de Hersenstichting
 

24 Responses to “Hersenen”

 1. hi ha m

  fijn, kan ik gelijk het hele werkstuk kopiëren voor mijn werkstuk

  • Zeg ik niet

   Moet je niet ook wat van jezelf erin doen?
   Het is niet lelijk bedoeld, maar als ik een werkstuk of spreekbeurt maak wil ik ook iets van mijzelf erin.

 2. leuke spreekbuurt zeg

  GROETJES VAN JUSTIN HURKMANS

  • jakgavak

   hoi ike bun jakgavak

   ik heb dezu informaie agfepakt

  • Neuronen!!!! zo'n honderdmiljard!!!

   Neuronen!!!! zo’n honderdmiljard!!!

 3. lalalalalala

  ja, 20 cm breed en 20 cm langg????

 4. Ghostprovip435

  Thx voor de info 👍🏻😃 ik ga ook mijn spreekbeurt over de hersens houden :D

 5. hey mijn spreekbeurt over 28 Dagen hoop op een 10 :D ; D

 6. Brittie

  Bedankt voor de info ik heb net mijn spreekbeurt klaar en heb veel aan deze site gehad. Thanks😘

 7. niks kopieren

  ik ga mijn werkstuk over hersenen houden uit mijn eigen woorden

  • Dankje voor de info, ik ga me spreekbeurt er over doen. Ik kan hier veel info over vinden en daarom heb ik vertrouwen in een goed cijfer, Thxx :-D

 8. ik ben ÜBER COOL :-)

  jo ik heb mijn spreekbeurt gehouden en ik heb een 9.7 OMG

 9. aniek

  als het goed is staat er een klein foutje bij de grote hersenen, want er staat dat je met de grote hersenen kan bewegen en dat dat niet automatisch gaat maar bij de kleine hersenen staat dat je kleine hersenen ervoor zorgen dat je kan bewegen en dat dat automatisch gaat?

 10. aniek

  als het goed is staat er een klein foutje bij de grote hersenen, want er staat dat je met de grote hersenen kan bewegen en dat dat niet automatisch gaat maar bij de kleine hersenen staat dat je kleine hersenen ervoor zorgen dat je kan bewegen en dat dat automatisch gaat

 11. spreekbeurt

  Thanks voor de informatie HANDIG!!!!!!!!!!😉😜😛😋👍

 12. kifesh

  wollah voor deze ding zo easy 7tje gehaald

 13. Alina

  Thnx voor dit 8,5 werkstuk woehoe en spreekbeurt gaat vast ook goed komen