Dyscalculie

Inleiding

 

Ik heb voor dit onderwerp gekozen om een werkstuk van te maken omdat ik zelf Dyscalculie ,

En daarom er ook meer te weten wil komen en daarnaast merk ik zelf dat in mij omgeving nier veel mensen weten wat het is en hoe ze er mee om moet gaan en wat het betekent voor iemand met Dyscalculie  ik hoop je dat veel leesplezier hebt en veel leert van mij werkstuk.

 

Wat is Dyscalculie

Dyscalculie is  aangeboren ontwikkelingsstoornissen  dit betekent dus dat je geboren wordt met deze leerstoornis.  In tegenstelling tot dyslexie hebben mensen met Dyscalculie  heel veel moeite met rekenen en het aanleren van rekenvaardigheden.  Het is een hardnekkige ontwikkelingsstoornis dit wil dus zeggen dat na veel oefenen niet over gaat .  Om Dyscalculie te hebben mag de aandoening niet komen door andere oorzaak bij voorbeeld een laag IQ  .

Het probleem bij mensen met Dyscalculie is dat ze heel moeilijk of helemaal geen basisvaardigheden kunnen  eigen maken zoals de rekenen regels en of klokkijken .

Kenmerken

Dyscalculie heeft verschillende kenmerken je hoeft ze niet allemaal te hebben het belangrijkst is dat als je meer dan zes maanden begeleiding hebt gehad en dan niet of langzaam vooruit gaat dat je dan kans maakt om Dyscalculie te hebben de meeste bekende kenmerken zijn:

 • Mensen met Dyscalculie blijven lang op hun vingers tellen
 • Ze vinden allee soorten optel en aftrek sommen moeilijk
 • Ze maken veel fouten bij stapsgewijs uitrekenen
 • Draaien getallen om
 • Lage verwerkingssnelheid
 • Moeite met links en rechts hebben
 • Moeite met plannen
 • Moeite met aanleren van formules
 • Moeite met aangeleerde basiskennis toe te passen .

Als je een van de signalen hebt en zes maanden begeleiding hebt gehad met weinig voortgang is het belangrijk om je te laten testen dan krijg je een Dyscalculie verklaring en heb je recht op de begeleiding en de hulpmiddelen.

Naam

Vroeger dachten mensen dat mensen met Dyscalculie  dom waren of blind en dat ze dus geen cijfers  konden zien.  Gelukkig weten we nu dat mensen Dyscalculie niet dom zijn en zeker niet blind end at ze alleen iets meer tijd nodig hebben dan gemiddelde leerling.   Omdat ze dat vroeger dachten wordt het ook wel cijferblindheid genoemd maar omdat het niet waar is de term  cijferblindheid eigenlijk geen goede naam.

Hoe vaak komt het voor Dyscalculie

Dyscalculie komt bij 2,3 procent van ze Nederlandse kinderen voor dit betekent dat het even vaak voorkomt als de andere leerstoornis dyslexie.

Dyscalculie is een erfelijk aandoening zit bekent dat als 1 van je ouders het hebben dat de kans dat jij het ook hebt ook groter is

Begeleiding

Bij de begeleiding van Dyscalculie is het belangrijk dat je weet wat het is en hoe je best om moet gaan zo is het belangrijk dat je ook weet welke hulpmiddelen iemand met Dyscalculie magen gebruik zoals :

 • Mensen met Dyscalculie mogen een rekenmachine gebruiken
 • Gebruiken maken van een deel en tafelkaart
 • Gebruik maken van een opzoekboekje
 • Gebruik maken van een cijferblad
 • Extra tijd bij opdracht ,toetsen en examen
 • Extra tijd voor hulp bij rekenen drachten
 • Gebruik laten maken van het 2Er of 3Er examen in plaats van 2f of 3f op de middelbare school of mbo .

Naast het hierboven genoemde hulpmiddelen is het belangrijk om de gene met Dyscalculie te blijven stimuleren te blijven oefenen en direct feedback te geven en veel complimenten te geven en is belangrijk om de methode eerst voor doen dan samen doen en dan alleen doen zo voorkom je dat een iemand veel alleen werkt en komt de informatie goed over . En zorg  voor dat je maar een methode aanleert zo voorkom je verwarring.

Toekomst

De toekomst voor iemand met Dyscalculie kan gewoon goed zijn iemand met Dyscalculie kan met goede begeleiding nog heel ver komen  met rekenen in de maatschappij.  Hoewel Dyscalculie nooit over zal gaan en dus altijd wel lastig blijft kunnen ze nog steeds worden wat ze willen want iemand met Dyscalculie heeft  een enorme doorzettingsvermogen en daar kan je ver mee komen in de maatschappij.  En kunnen ze gewoon leren autorijden en naar de opleiding of studie waar ze willen in sommige gevallen kan autorijden wel een probleem zijn maar dat is dan doordat ze een lage verwerkingssnelheid hebben en dus minder snel leren  . Maar dat is niet bij alle mensen met dyscalculie de meeste mensen een gewoon leven hebben .

 

Comments are closed.