Waarom drugs zo verslavend zijn

Wereldwijd zijn er ontzettend veel drugsverslaafde mensen. De meeste drugs hebben ontzettend nare bijwerkingen, maar waarom blijven mensen ze dan toch gebruiken? Het antwoord hierop is vrij simpel, de meeste drugs zijn ontzettend verslavend. In deze spreekbeurt lichten we dit verder toe. Zo leggen we je bijvoorbeeld uit waarom drugs zo ontzettend verslavend zijn.

Het beloningssysteem van het lichaam

Het menselijk lichaam heeft een beloningssysteem. Je lichaam maakt dopamine, een plezier hormoon, aan als je een leuke activiteit uitvoert. Ook wanneer je een stimulerend middel neemt, komt er dopamine vrij. Dit is bijvoorbeeld het geval bij alcohol, speed en heroïne. Omdat dit zo ontzettend goed voelt, kiezen mensen ervoor om het middel steeds vaker te gebruiken. Zeker mensen die depressief zijn, hebben snel de neiging om steeds vaker voor stimulerende middelen te kiezen. Zo voelen zij zich namelijk weer even gelukkig. Zodra de gewenste effecten van de drugs weg zijn, krijgen de gebruikers vaak een dip. Je voelt je dan extra ongelukkig en de drang om nog meer te nemen wordt dus ook groter. Zo voelt de persoon in kwestie zich namelijk weer prettig. Op deze manier komt de drugsgebruiker in een neerwaartse spiraal terecht.

Je lichaam went aan de drugs

Na verloop van tijd went het lichaam ook aan de inname van drugs. Dit betekent dat je er langzaamaan steeds meer van nodig begint te krijgen. Bovendien krijg je bij veel drugsverslavingen, zoals een speedverslaving bijvoorbeeld, ook last van afkickverschijnselen. Het lichaam is dan gewend aan de inname van de drugs en krijgt een flinke klap als dit plotseling ophoudt. De afkickverschijnselen kunnen, afhankelijk van de drug, erg heftig zijn. Veel mensen kunnen hierdoor moeilijk stoppen. De drang naar de drugs blijft enorm. Soms zijn de afkickverschijnselen vooral psychisch, maar in sommige gevallen zijn ze ook lichamelijk. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van enorme jeuk. Veel verslaafden zitten al minder lekker in hun vel en komen hierdoor (bijna) niet van hun verslaving af.

Iemand die drugsverslaafd is, zal zonder hulp moeilijk kunnen afkicken. Als iemand hulp krijgt van de juiste specialisten, wordt dit een stuk eenvoudiger. De verslaafde kan dan bijvoorbeeld een medicijn toegediend krijgen om de afkickverschijnselen te verminderen.

 

Comments are closed.