FC Twente

FC Twente is een Nederlandse Betaald Voetbal Organisatie uit Enschede, die op 1 juli 1965 werd opgericht. Hiermee is FC Twente een van de jongere voetbalclubs uit het Nederlandse profvoetbal. Sinds 2008 worden de thuiswedstrijden van FC Twente in de Grolsch Veste gespeeld, waar plek is voor zo’n 30.000 toeschouwers. Voorheen werd het stadion van Twente het Arke Stadion genoemd, die in 1998 in gebruik werd genomen. Dit Arke Stadion was niet het eerste stadion waar FC Twente speelde, dat was het Diekman Stadion. Dit stadion stond in het centrum van de stad Enschede, wat minder handig werd naarmate de club aan populariteit won. Om de veiligheid en het gemak van supporters te bevorderen, werd de huidige Grolsch Veste aan de rand van de stad gebouwd.

De historie van FC Twente

Hoewel FC Twente een relatief jonge profvoetbalclub is, heeft de club een aardige historie opgebouwd in de afgelopen jaren. Het hoogtepunt in de geschiedenis van FC Twente is de eerste en enige landstitel uit de historie van de club, die in het seizoen 2009-2010 onder de Engelse trainer Steve McClaren gewonnen werd.

In de eerste tien jaar van FC Twente wist de club opvallend genoeg twee finales te behalen, te weten: de nationale bekerfinale (verloren van FC Den Haag) en de UEFA cup-finale (verloren tegen Borussa Mönchengladbach). De tien jaar die hierop volgden waren succesvoller met de winst van het nationale bekertoernooi. In de finale van dit toernooi werd met 3-0 gewonnen van PEC Zwolle. Deze tien jaar kende echter ook een dieptepunt, met de degradatie naar de Eerste Divisie in het seizoen 1982-1983. FC Twente keerde een seizoen later (1983-1984) echter weer terug op het hoogste niveau.

De periode tussen 1995 en 2005 wordt gekenmerkt door een aantal grote veranderingen. Zo verhuisde FC Twente naar de huidige Grolsch Veste en trad de club een aantal keer aan in de Europese competities. In deze periode wist FC Twente voor de tweede keer de nationale beker te winnen, door PSV op 24 mei 2001 te verslaan. De goede sfeer na het winnen van de bekerfinale draaide in 2003 om, toen een faillissement boven het hoofd van FC Twente kwam te hangen. Door verschillende saneringen en een meerjarig reddingsplan kreeg de club in 2005 weer de status van een gezonde club.

In het seizoen 2010-2011 wist FC Twente twee prijzen te winnen en greep het net naast het winnen van de landstitel. Gedurende het seizoen won FC Twente de Johan Cruijff Schaal en wist het in de bekerfinale af te rekenen met Ajax.

De Grolsch Veste

Het huidige stadion van FC Twente draagt de naam “Grolsch Veste”, wat refereert naar een van de hoofdsponsors van de club. Sinds FC Twente in dit stadion speelt zijn er verschillende verbouwingen doorgevoerd. Zo ging het stadion in de herfst van 2007 flink op de schop, gevolgd door een feestelijke heropening in de zomer van 2008. Twee jaar na de heropening van het stadion werd de Grolsch Veste opnieuw uitgebreid om het toegenomen aantal supporters een plek te kunnen bieden. Tegenwoordig heeft het stadion van FC Twente een capaciteit van 30.000 plaatsen. In de zomer van 2011 kreeg FC Twente met een tragisch ongeval te maken, waarbij een van de bouwmensen overleed. Als gevolg hiervan speelde FC Twente zijn eerste Europese wedstrijd van dat seizoen in een ander stadion: de Gelredome van Vitesse.

Niet alleen wordt het huidige stadion voor FC Twente gebruikt, ook worden hier regelmatig meetings en grote evenementen georganiseerd. Als supporter kun je in de Grolsch Veste terecht voor een stadiontour, een bezoek aan het museum of het bekijken van de Wall of Fame.

Vrouwenvoetbal bij FC Twente

In de afgelopen jaren heeft het vrouwenvoetbal in Nederland flink aan populariteit gewonnen. FC Twente heeft hierop ingespeeld door zelf ook een vrouwenteam op te zetten op 1 juli 2007, waar de beste voetbalsters uit de omgeving van Enschede spelen. Met dit vrouwenteam was FC Twente de eerste betaald voetbalclub uit Nederland, die een team voor voetbalsters opzette. Niet alleen biedt FC Twente een eerste elftal voor vrouwen, ook kent een club een eigen jeugdopleiding voor vrouwelijke speelsters.

Het vrouwenteam van FC Twente voetbalt op hoog niveau, waarbij in het eerste seizoen meteen de nationale beker gewonnen werd. In de finale rekende de voetbalsters van FC Twente met 3-1 af met de voetbalsters van FC Utrecht. Het seizoen 2010-2011 was tot nu toe het meest succesvolle seizoen voor de vrouwen van FC Twente. In dit voetbaljaar wist FC Twente de landstitel voor vrouwen te bemachtigen. Net als de mannen van FC Twente, spelen ook de vrouwen van de club in de Grolsch Veste.

Supportersverenigingen van FC Twente

Er bestaan verschillende supportersverenigingen die FC Twente een warm hart toedragen en zorgen voor sfeer tijdens de thuiswedstrijden van de club. De Vriendenkring en Vak-P zijn de meest bekende en grootste supportersverenigingen van FC Twente. Van deze supportersverenigingen is Vak-P de meest fanatieke supportersvereniging, die op 18 februari 1991 werd opgericht. Het is niet voor niets dat deze supportersvereniging deze naam draagt.

Een deel van de fanatieke aanhang wilde zich in het oude Diekman Stadion afscheiden van de oudere supporters en besloot zich te verzamelen in het aangrenzende vak P. Sindsdien draagt de supportersvereniging deze naam. Tijdens thuiswedstrijden organiseert deze supportersvereniging verschillende ludieke sfeeracties, die de sfeer tijdens deze wedstrijden verbeteren.

De Vriendenkring is een iets rustigere supportersvereniging, maar ook deze vereniging zorgt voor sfeeracties. Waar Vak-P zich voornamelijk bezighoudt met de sfeeracties in het stadion, doet De Vriendenkring dat in de stad Enschede. Zo werden voorheen vaak carnavalsoptochten door de stad georganiseerd, waar honderden supporters aan deelnamen. Ook zorgde deze supportersvereniging in de beginjaren van FC Twente voor de verkoop van verschillende sjaaltjes, mutsen en vlaggen. Deze artikelen werden vanuit een caravan bij de ingang van het stadion verkocht aan supporters van FC Twente.

Bronnen

http://www.fctwente.nl/
https://www.twenteinsite.nl/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *