Paardrijles

Inleiding

Ik doe mijn spreekbeurt over paard rijlessen, omdat ik zelf op paardrijden zit. Ik wil hier graag iets over vertellen, omdat paardrijden erg leuk is. Ik leer erg veel over paarden en hun verzorging. Ik vind het leuk om een paard te verzorgen en daarna te gaan rijden.

Inhoud

 • Spullen die je nodig hebt
 • Paard opzadelen
 • Opstijgen en afstijgen
 • Bak
 • Privé-les
 • De les
 • Hoe moet je zitten op een paard
 • Afzadelen
 • Gedicht
 • Vragen

Spullen die je nodig hebt

Als je wilt gaan paardrijden heb je een aantal spullen nodig. Die zijn: paardrijlaarzen, paardrijbroek, cap. , zweep en een tas met borstels. Als het koud is heb je nog nodig een bodywarmer of jas en handschoenen.

Paard opzadelen

Als ik in de manege kom kijk ik eerst op welk paard ik rijd. Iedere week rijd ik op een ander. Er zijn hele grote maar ook kleine paarden. Ik ga dan naar de zadelkamer en pak zijn hoofdstel en zadel. Ieder paard heeft er een met zijn eigen naam erop. In de winter hebben alle paarden een winterdeken om, om hen warm te houden. Die haal ik er eerst af, dan doe ik het hoofdstel om en ga dan zijn hoeven schoon maken met een hoeven krabber. Ik doe dat omdat anders de hele stal smerig wordt door de mest die in zijn hoeven gaat zitten. Het paard kan nu uit de box. Ik ga hem nu borstelen, om alle losse haren uit zijn vacht te halen. Ik heb een tas met allemaal borstels en kammen. Als dat klaar is kan de zadeldeken en daarna het zadel erop. Het zadel moet goed strak, want anders glijdt hij eraf, dit doe ik met de buikriem. De stijgbeugels moeten omhoog, ze gaan naar beneden in de bak.De stoot gaat ook in de bak vast.

Opstijgen en afstijgen

Als ik het paard naar de bak breng mag ik er nog niet op gaan zitten. In de bak mag ik pas opstijgen. Het paard moet in het midden van de bak staan. Ik doe dan eerst de stijgbeugels naar beneden en maak de stoot vast. Opstijgen doe je altijd aan de linkerkant van het paard. Als je wilt afstijgen dan moet je weer in het midden staan en je stijgt weer aan de linkerkant af. Je moet in het midden staan met je paard omdat, dat veiliger is want er kan nog iemand rondjes rijden in de hoefslag.

Bak

In de bak rijden we allemaal rondjes in de hoefslag Zomers rijden we buiten als het mooi weer is, en in de winter rijden we altijd binnen. De manege heeft twee binnen bakken, en twee buiten bakken. De bak is meestal 20 meter breed en 40 meter lang. Er staan in de bak allemaal letters, aan de buitenkant zijn dat K – E – H – C – M – B – F –A. Aan de binnenkant zijn dat D – X – G. Met deze letters maak je figuren in de bak.

Privé les

Als je nog nooit paard hebt gereden en je wil les gaan nemen, dan krijg je eerst privé les. Het heet lounge les en duurt een half uur. Je rijdt dan met je paard aan een heel lang touw. Als het goed gaat dan mag je los rijden. Privé les krijg je ongeveer vijf keer, het ligt eraan hoe goed het gaat. Als alles goed gaat dan ga je naar een groepsles, die duurt een uur en je rijdt met 10 paarden tegelijk. Je rijdt altijd een keer in de week.

De les

Eerst gaan we in de les stappen, zodat het paard aan je went. Daarna gaan we in draf en rijden in de hoefslag. De hoefslag dat is een rondje rijden aan de zijkanten van de bak. We gaan figuren rijden als we in draf zijn zoals volte, hand veranderen, gebroken lijn en afwenden. Volte is een half rondje. Hand veranderen is als je rondjes rijd met de klok mee dan steek ik schuin over en rij dan tegen de klok in. Gebroken lijn is van F naar het midden en dan weer naar de hoefslag. Afwenden is van A tot C of andersom. Soms gaan we springen, we springen dan over een balk die ongeveer 15 centimeter van de grond is. Aan het eind van de les gaan we galopperen, dan rijden we gewoon rondjes in de hoefslag. Als een paard niet wil luisteren naar mij dan gebruik ik mijn zweep en dan duw ik mijn hakken in zijn buik.

Hoe moet je zitten op een paard

Als je gaat springen moet je staan in de beugels en voorover hangen. Als je gaat stappen dan moet je rechtop zitten. In draf moet je staan/ zitten. In galop moet je door zitten dat betekent dat je in je zadel moet blijven zitten/ plakken. Je moet altijd je rug recht houden.

Afzadelen

Als de les is afgelopen, dan kan het zijn dat het paard nog een les door gaat. Als hij niet meer hoeft te lopen dan moet ik hem afzadelen. Ik breng hem dan naar de stal en zet hem in zijn eigen box. Ik doe zijn zadel en hoofdstel af, en doe zijn winterdeken weer om. Hij mag het niet koud krijgen, want door het rijden is hij bezweet en wordt dan ziek. Hierna geef ik hem altijd wat lekkers, appel, wortel, brood of paardenbrokken.

Ik heb een gedicht over paardrijden, die wil ik voorlezen want die ken ik niet uit mijn hoofd.

Paarden daar hou ik van,

iedere week ga ik op ze rijden als ik kan.

Borstelen en kammen dat vind een paard fijn,

dat vind hij lekker en doet hem geen pijn.

Een zadel krijgt hij op zijn rug,

dan kan ik rijden heel snel en vlug.

Stappen en draven en dan in galop,

dat is een feest niet ernaast maar erop.

Van een paard kan je vallen,

dat zal mijn rijles niet verknallen.

Als je op de grond ligt doet het wel pijn,

maar je staat weer op en krijgt mij niet klein.

Het paard is dan wat geschrokken,

maar als je hem dan aait zal hij lief zijn en niet mokken.

Je stapt hierna weer op het paard,

en je gaat dan verder in volle vaart.

Na de paardrijlessen ben je moe,

het paard is dit ook en hoe.

Het zadel is zo zwaar dat gaat er weer af,

dan is hij weer vrij en vind dit geen straf.

Borstelen en kammen dat doe ik dan weer,

ik doe dit heel rustig en doe hem geen zeer.

Als dit klaar is zal hij wel wat lusten,

en dan mag hij voor de rest van de dag gaan rusten.

Vragen

 • 1 Aan welke kant van een paard stijg je op en af ?
 • 2 hoe groot is de bak ?
 • 3 hoe moet je zitten als je gaat springen ?
 • 4 met wat moet je de hoeven schoon maken?
 • 5 waarom moet je in het midden van de bak op en afstijgen ?
 

16 Responses to “Paardrijles”

 1. danique

  hoi ik vind het een mooi werkstuk.

  • Lieke Veenstra

   hoe spreek je eigenlijk Danique uit?
   moet je zeggen: danieke?
   van Lieke veenstra

  • ik vind het een fantastische spreekbeurt!!!!!!!!!!!

 2. Lieke Veenstra

  Ik ga een paar stukjes in mijn eigen woorden typen.
  Dan heb ik vast een mooi werkstuk.
  groetjes lieke.

 3. Sandy Hoogma

  ik vond de spreekbeurt super leuk ook leerzaam !!!
  eigelijk weet ik alles al omdat ik op paardrijden zit.
  Maar dat gedicht slaat nergens op !!!

 4. Mirthe

  ik had mijn spreekbeurt over gedaan dit was een heel groot succes.
  ik had voor mijn spreekbeurt een 9 en een half ,tot nu toch het hoogste van de klas. (zit in groep 7)

 5. meike

  ik vind het een erg leuk onderwerp want ik hou erg van paarden maar ik ben alergies voor

 6. janinka

  ik vind dit erg leuk maar hebben jullie ook iets met verzorging van paarden?

 7. Stella

  Ik vind paardrijden de leukste hobby!!!!!