Bijna jarig?
klik hier!Home   Tuinieren

Tuinieren


Inhoud

  • Inleiding
  • Hoofdstuk 1 Tomaat
  • Hoofdstuk 2 Aardbei
  • Hoofdstuk 3 Tuingereedschap
  • Hoofdstuk 4 Aardappel
  • Hoofdstuk 5 Zonnebloem
  • Hoofdstuk 6 Gronden
  • Slot

Inleiding

Ik maak dit werkstuk over tuinieren omdat ik zelf een stukje tuin bij mijn opa heb. Daar ga ik in de zomer vaak op woensdagmiddag heen. Ik vind tuinieren leuk omdat je elk jaar weer een hoop nieuwe planten ziet groot worden. Ook is het leuk om dingen van je eigen tuin te kunnen opeten of te verkopen. Van de oogst van dit jaar heb ik nog twee pompoenen bij mij thuis in de huiskamer liggen. De tuin van mijn opa is ongeveer 10 meter bij 20 meter , ik heb daar een stukje van 2 bij 2 meter van. De tuin van mijn opa ligt in Hillegom vlak bij de steenfabriek.

Hoofdstuk 1 Tomaat

Tomatenplanten zijn niet erg sterk, als ze maar 30 centimeter groot zijn moet er een stokje bij de plant komen anders breekt de steel van de plant. Tomaten zijn rond en lekker ze smaken lekker zoet. Er bestaan grote en kleine tomaten. U kunt ze gebruiken voor in de soep en op brood en in de sla. U kunt het ook als versiering gebruiken. U moet ze plukken als ze rood zijn want anders zijn ze niet lekker dus pluk ze niet groen. Als ze nog een klein beetje groen zijn bij het plukken kunt u ze in zon nog verder rood laten worden. Als tomaten te lang liggen worden ze zacht en zijn ze niet lekker meer. Dan kun je ze alleen nog maar gebruiken om mee te gooien. Dit werd vroeger gedaan naar mensen die vals zongen.

Tip:

Maak een lekkere soep

Spulletjes:
1 ui, wortel, 1 stengel bleekselderij, 1 kilo vlees tomaten, 25 gr boter, 6 takjes peterselie, 2 theelepels tijm, 1 theelepel majoraan, 5 zwarte peperkorrels, 1 bouillon tablet, zout, peper , slagroom

Hoe maken we het lekker:

De ui pellen en snipperen, wortel schrappen en in plakjes snijden.Tomaten wassen en in vieren snijden. In pan boter smelten, ui, wortel, bleekselderij en tomaten toevoegen, ongeveer 5 minuten met deksel op de pan zachtjes laten smoren.Voeg 3 takjes peterselie,tijm,en de majoraan, peperkorrels,bouillontablet en een halve liter water toe.Breng het geheel weer aan de kook.En laat het ongeveer 15 minuten zachtjes koken.In een andere pan zeef hangen. Tomatenmengsel met vocht in zeef scheppen en met houten lepel erdoor wrijven.Het geheel op smaak brengen met zout en peper.Knip de rest van de peterselie fijn en serveer deze apart erbij even als de slagroom. Eet smakelijk.

Hoofdstuk 2 Aardbei

Een aardbeien plantje blijft zomer en winter op de tuin staan. In de winter zie je bijna niets van het plantje het is dan heel klein. Als de zon weer gaat schijnen groeit het plantje snel en komen er bloemen op het plantje. De bijen moeten dan de nectar er uit halen en het stuifmeel verspreiden. Want anders komen er geen aardbeien aan. U mag ze pas plukken als ze rood zijn. Als u elk jaar weer veel aardbeien wilt hebben moet er om de twee jaar nieuwe aardbeien plantje geplant worden. Er zijn planten die 1 of 2 keer per jaar aardbeien geven maar leuker zijn de planten die de hele zomer aardbeien geven.

Tip:

Wanneer je de hele winter verse jam wilt dan maak de aardbeien schoon ook de steeltjes en weeg 250 gram af en verpak dit voor de vriezer. Dan kun je waneer je maar wilt een bakje uit de vriezer halen en aan je moeder vragen om er verse jam van te maken.

Hoofdstuk 3 Tuingereedschap

Tuingereedschap dat je goed kunt gebruiken op de tuin;

Schep ;is handig om gleuven mee te maken. De gleuven kun je gebruiken om zaadjes in te leggen. Ook kun je schep goed gebruiken om gaten me te maken om grote planten in te zetten.

Hark; de hark is handig om bladeren van de tuin te vegen, leg de hark altijd met de tanden naar beneden. Anders doet het erg pijn als je er op gaat staan.

Schoffel;die gebruik je om onkruid me weg te halen. Dat doe je het beste als het niet regent en de zon schijnt. Dan gaat het onkruid snel dood. Als de grond erg vast zit kun je die met de schoffel los maken dan gaat het water er makkelijker in.

Gieter; u kunt daar mee de planten water geven. In een gieter gaat 10 liter water. Dit is best wel zwaar.

De kruiwagen; In de bak van de kruiwagen kun je dingen leggen en verplaatsen. Je hebt kruiwagens met een plasticbak en een metalen bak. Je kunt sommige kruiwagens ook als stoel gebruiken.

Snoeischaren: Alles wat groeit moet wel een klein beetje kort gehouden worden. Als plantjes maar kunnen groeien is de tuin zo een puinhoop. Daarom moet vaak 3 keer per jaar opa met de snoeischaar door de tuin. Alles wat te groot te lang of gewoon niet mooi meer is knippen we dan een stukje korter.

Hoofdstuk 4 de aardappel

Aardappel is een groente die onder de grond groeit. De aardappels zijn de wortels van de plant. Aan een plant kunnen wel 20 aardappels komen. Je hebt hele kleine aardappelen zo groot als een bonkje en aardappels zo groot als een suikerbiet. In Nederland eten we veel aardappelen ongeveer 80 kilo per persoon per jaar. Het lekkerste wat je van een aardappel kunt maken is patat. Aardappels moeten in september uit de grond gehaald worden. Ik mag op mijn tuin geen aardappels hebben omdat de aardappels beestjes kunnen hebben waar andere planten ziek van kunnen worden en dat wil mijn opa niet.

Spulletjes:

400 gr aardappelen,150 gr crème fraîche, zout, zwarte peper,nootmuskaat, 2 takjes peterselie(fijn gesneden), 1 grote ui , 1 eetlepel boter, 500 gram verse zuurkool, 1 appel
jeneverbessen, 1 kopje groentebouillon, 50 gram geraspte parmezaanse kaas.

Hoe maken we het lekker:

Kook de aardappels gaar.Laat deze iets afkoelen, en snijd ze in dunne plakjes .De crème fraîche mengen met zout, nootmuskaat, peper,en de peterselie.Ui pellen en snipperen en fruiten in de hete boter. De zuurkool toevoegen en meebakken.De appel in dunne plakjes snijden en met de jeneverbessen bij de zuurkool doen.Bouillon toevoegen
en op een laag vuurtje ongeveer 10 minuten laten pruttelen.
Ovenschaal invetten.De aardappelen en de zuurkool hierin in laagjes verdelen.De crème fraîche hierover gieten.De schotel op 180 graden ongeveer 30 minuten bakken.
10 minuten voor het einde van de tijd de geraspte kaas erover strooien.zodat er een mooi bruin korstje ontstaat.
Eet smakelijk.

Hoofdstuk 5 de zonnebloem

De zonnebloem zaai in het voorjaar met een pakje zaad of de zaden die u het jaar er voor had. Deze zaadjes zitten dan in de roos van de bloem. Eerst de bloem goed laten drogen en dan kun je er wel 500 zaadjes uithalen. De zaadjes doe je in het voorjaar in een pot die nog binnen kan staan. Als er veel plantjes bij elkaar staan moet je er een paar tussenuit trekken want dan groeien ze beter. Als de plantjes 10 centimeter groot zijn kunnen ze naar buiten. Als de zon goed zijn best doet en de zonnebloemen veel water krijgen kunnen de planten 4 meter hoog worden. Omdat het in Nederland altijd waait moeten de bloemen wel aan een stok worden vastgezet.

Van zonnebloem pitten kun je olie persen. Hiermee kun je bakken en braden.

Hoofdstuk 6 Gronden

Heb je wel eens nagedacht waar grond vandaan komt nou?

Van kompost wat is kompost? Kompost zijn dode bladeren en dode bladeren als deze maar lang genoeg op een hoop liggen word dit langzaam grond. Dit duurt ongeveer 2 jaar. Als het in de winter koud is zie je vaak warmte van een composthoop komen. Dan heeft de hoop het warm van al het werk om van blaadjes grond te maken.

Als je een groenten tuin hebt dan zie je ook een composthoop. De grond heeft veel voeding voor de zaden en planten. In Nederland hebben we verschillende grond soorten. In de Haarlemmermeer zit veel klei door de grond en op mijn tuin zit er veel zand door de grond. Planten vinden de ene grond lekkerder dan de ander. Dit kun je zien aan hoe snel een plant groeit.

Slot

Als je een stukje grond hebt en iemand die je wil helpen, kun je zelf al heel snel je eigen groenen en bloemen kweken. Ik heb een handige opa. Je bent er het hele jaar een klein beetje mee bezig. Eerst moet je tuin omgespit worden met je schep en dan kun je voor extra mooie bloemen en planten een beetje mest of compost mee in spitten. Hierna kun je beginnen met zaaien. Niet elk jaar alles op de zelfde plaats zaaien. Dit mag wel maar mijn opa zegt dat de grond een beetje moe wordt en de planten minder mooi worden. Als je alles in 1 keer gaat zaaien is alles ook gelijk klaar. Dan kun je maar 1 keer iets van je tuin meenemen. Is niet echt leuk dus elke week weer iets zaaien geeft later in het jaar elke week weer iets nieuws mee naar huis nemen.

Aardbeien zijn het leukst en lekkerst om op je tuin te zetten deze moeten wel onder net geplant worden anders eten de vogels de aardbeien al op voordat jij het kunt doen.

Bronnen

en pappa voor het helpen met internet en het downloaden van teksten en plaatjes en documentatie centrum.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen