Bijna jarig?
klik hier!Home   Tuinieren

Tuinieren


Inhoud

 • Inleiding
 • Hoofdstuk 1 Tomaat
 • Hoofdstuk 2 Aardbei
 • Hoofdstuk 3 Tuingereedschap
 • Hoofdstuk 4 Aardappel
 • Hoofdstuk 5 Zonnebloem
 • Hoofdstuk 6 Gronden
 • Slot

Inleiding

Ik maak dit werkstuk over tuinieren omdat ik zelf een stukje tuin bij mijn opa heb. Daar ga ik in de zomer vaak op woensdagmiddag heen. Ik vind tuinieren leuk omdat je elk jaar weer een hoop nieuwe planten ziet groot worden. Ook is het leuk om dingen van je eigen tuin te kunnen opeten of te verkopen. Van de oogst van dit jaar heb ik nog twee pompoenen bij mij thuis in de huiskamer liggen. De tuin van mijn opa is ongeveer 10 meter bij 20 meter , ik heb daar een stukje van 2 bij 2 meter van. De tuin van mijn opa ligt in Hillegom vlak bij de steenfabriek.

Hoofdstuk 1 Tomaat

Tomatenplanten zijn niet erg sterk, als ze maar 30 centimeter groot zijn moet er een stokje bij de plant komen anders breekt de steel van de plant. Tomaten zijn rond en lekker ze smaken lekker zoet. Er bestaan grote en kleine tomaten. U kunt ze gebruiken voor in de soep en op brood en in de sla. U kunt het ook als versiering gebruiken. U moet ze plukken als ze rood zijn want anders zijn ze niet lekker dus pluk ze niet groen. Als ze nog een klein beetje groen zijn bij het plukken kunt u ze in zon nog verder rood laten worden. Als tomaten te lang liggen worden ze zacht en zijn ze niet lekker meer. Dan kun je ze alleen nog maar gebruiken om mee te gooien. Dit werd vroeger gedaan naar mensen die vals zongen.

Tip:

Maak een lekkere soep

Spulletjes:
1 ui, wortel, 1 stengel bleekselderij, 1 kilo vlees tomaten, 25 gr boter, 6 takjes peterselie, 2 theelepels tijm, 1 theelepel majoraan, 5 zwarte peperkorrels, 1 bouillon tablet, zout, peper , slagroom

Hoe maken we het lekker:

De ui pellen en snipperen, wortel schrappen en in plakjes snijden.Tomaten wassen en in vieren snijden. In pan boter smelten, ui, wortel, bleekselderij en tomaten toevoegen, ongeveer 5 minuten met deksel op de pan zachtjes laten smoren.Voeg 3 takjes peterselie,tijm,en de majoraan, peperkorrels,bouillontablet en een halve liter water toe.Breng het geheel weer aan de kook.En laat het ongeveer 15 minuten zachtjes koken.In een andere pan zeef hangen. Tomatenmengsel met vocht in zeef scheppen en met houten lepel erdoor wrijven.Het geheel op smaak brengen met zout en peper.Knip de rest van de peterselie fijn en serveer deze apart erbij even als de slagroom. Eet smakelijk.

Hoofdstuk 2 Aardbei

Een aardbeien plantje blijft zomer en winter op de tuin staan. In de winter zie je bijna niets van het plantje het is dan heel klein. Als de zon weer gaat schijnen groeit het plantje snel en komen er bloemen op het plantje. De bijen moeten dan de nectar er uit halen en het stuifmeel verspreiden. Want anders komen er geen aardbeien aan. U mag ze pas plukken als ze rood zijn. Als u elk jaar weer veel aardbeien wilt hebben moet er om de twee jaar nieuwe aardbeien plantje geplant worden. Er zijn planten die 1 of 2 keer per jaar aardbeien geven maar leuker zijn de planten die de hele zomer aardbeien geven.

Tip:

Wanneer je de hele winter verse jam wilt dan maak de aardbeien schoon ook de steeltjes en weeg 250 gram af en verpak dit voor de vriezer. Dan kun je waneer je maar wilt een bakje uit de vriezer halen en aan je moeder vragen om er verse jam van te maken.

Hoofdstuk 3 Tuingereedschap

Tuingereedschap dat je goed kunt gebruiken op de tuin;

Schep ;is handig om gleuven mee te maken. De gleuven kun je gebruiken om zaadjes in te leggen. Ook kun je schep goed gebruiken om gaten me te maken om grote planten in te zetten.

Hark; de hark is handig om bladeren van de tuin te vegen, leg de hark altijd met de tanden naar beneden. Anders doet het erg pijn als je er op gaat staan.

Schoffel;die gebruik je om onkruid me weg te halen. Dat doe je het beste als het niet regent en de zon schijnt. Dan gaat het onkruid snel dood. Als de grond erg vast zit kun je die met de schoffel los maken dan gaat het water er makkelijker in.

Gieter; u kunt daar mee de planten water geven. In een gieter gaat 10 liter water. Dit is best wel zwaar.

De kruiwagen; In de bak van de kruiwagen kun je dingen leggen en verplaatsen. Je hebt kruiwagens met een plasticbak en een metalen bak. Je kunt sommige kruiwagens ook als stoel gebruiken.

Snoeischaren: Alles wat groeit moet wel een klein beetje kort gehouden worden. Als plantjes maar kunnen groeien is de tuin zo een puinhoop. Daarom moet vaak 3 keer per jaar opa met de snoeischaar door de tuin. Alles wat te groot te lang of gewoon niet mooi meer is knippen we dan een stukje korter.

Hoofdstuk 4 de aardappel

Aardappel is een groente die onder de grond groeit. De aardappels zijn de wortels van de plant. Aan een plant kunnen wel 20 aardappels komen. Je hebt hele kleine aardappelen zo groot als een bonkje en aardappels zo groot als een suikerbiet. In Nederland eten we veel aardappelen ongeveer 80 kilo per persoon per jaar. Het lekkerste wat je van een aardappel kunt maken is patat. Aardappels moeten in september uit de grond gehaald worden. Ik mag op mijn tuin geen aardappels hebben omdat de aardappels beestjes kunnen hebben waar andere planten ziek van kunnen worden en dat wil mijn opa niet.

Spulletjes:

400 gr aardappelen,150 gr crème fraîche, zout, zwarte peper,nootmuskaat, 2 takjes peterselie(fijn gesneden), 1 grote ui , 1 eetlepel boter, 500 gram verse zuurkool, 1 appel
jeneverbessen, 1 kopje groentebouillon, 50 gram geraspte parmezaanse kaas.

Hoe maken we het lekker:

Kook de aardappels gaar.Laat deze iets afkoelen, en snijd ze in dunne plakjes .De crème fraîche mengen met zout, nootmuskaat, peper,en de peterselie.Ui pellen en snipperen en fruiten in de hete boter. De zuurkool toevoegen en meebakken.De appel in dunne plakjes snijden en met de jeneverbessen bij de zuurkool doen.Bouillon toevoegen
en op een laag vuurtje ongeveer 10 minuten laten pruttelen.
Ovenschaal invetten.De aardappelen en de zuurkool hierin in laagjes verdelen.De crème fraîche hierover gieten.De schotel op 180 graden ongeveer 30 minuten bakken.
10 minuten voor het einde van de tijd de geraspte kaas erover strooien.zodat er een mooi bruin korstje ontstaat.
Eet smakelijk.

Hoofdstuk 5 de zonnebloem

De zonnebloem zaai in het voorjaar met een pakje zaad of de zaden die u het jaar er voor had. Deze zaadjes zitten dan in de roos van de bloem. Eerst de bloem goed laten drogen en dan kun je er wel 500 zaadjes uithalen. De zaadjes doe je in het voorjaar in een pot die nog binnen kan staan. Als er veel plantjes bij elkaar staan moet je er een paar tussenuit trekken want dan groeien ze beter. Als de plantjes 10 centimeter groot zijn kunnen ze naar buiten. Als de zon goed zijn best doet en de zonnebloemen veel water krijgen kunnen de planten 4 meter hoog worden. Omdat het in Nederland altijd waait moeten de bloemen wel aan een stok worden vastgezet.

Van zonnebloem pitten kun je olie persen. Hiermee kun je bakken en braden.

Hoofdstuk 6 Gronden

Heb je wel eens nagedacht waar grond vandaan komt nou?

Van kompost wat is kompost? Kompost zijn dode bladeren en dode bladeren als deze maar lang genoeg op een hoop liggen word dit langzaam grond. Dit duurt ongeveer 2 jaar. Als het in de winter koud is zie je vaak warmte van een composthoop komen. Dan heeft de hoop het warm van al het werk om van blaadjes grond te maken.

Als je een groenten tuin hebt dan zie je ook een composthoop. De grond heeft veel voeding voor de zaden en planten. In Nederland hebben we verschillende grond soorten. In de Haarlemmermeer zit veel klei door de grond en op mijn tuin zit er veel zand door de grond. Planten vinden de ene grond lekkerder dan de ander. Dit kun je zien aan hoe snel een plant groeit.

Slot

Als je een stukje grond hebt en iemand die je wil helpen, kun je zelf al heel snel je eigen groenen en bloemen kweken. Ik heb een handige opa. Je bent er het hele jaar een klein beetje mee bezig. Eerst moet je tuin omgespit worden met je schep en dan kun je voor extra mooie bloemen en planten een beetje mest of compost mee in spitten. Hierna kun je beginnen met zaaien. Niet elk jaar alles op de zelfde plaats zaaien. Dit mag wel maar mijn opa zegt dat de grond een beetje moe wordt en de planten minder mooi worden. Als je alles in 1 keer gaat zaaien is alles ook gelijk klaar. Dan kun je maar 1 keer iets van je tuin meenemen. Is niet echt leuk dus elke week weer iets zaaien geeft later in het jaar elke week weer iets nieuws mee naar huis nemen.

Aardbeien zijn het leukst en lekkerst om op je tuin te zetten deze moeten wel onder net geplant worden anders eten de vogels de aardbeien al op voordat jij het kunt doen.

Bronnen

en pappa voor het helpen met internet en het downloaden van teksten en plaatjes en documentatie centrum.

 

 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen